Guardian 2D/3D stabilizace

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jarb
Kontaktovat uživatele:

Re: Guardian 2D/3D stabilizace

#46 Příspěvek od jarb »

davelbc píše:problém s nastavením přepínání režimů do vysílače. mám pouze optica.

Ahoj, osobně létám s Eclipsou7 + soft. od Palíka takže díky tomu jsem schopen nastavit na přepínač letových režimů (3-přepínač) ze bude např. fungovat s kanélem 5 a do něj pak na prijímači píchnu Guardiana (konektor Mod) a funguje to. :D
Tvuj připad je jiný, protože jsi omezen možnostmi rádia. Řešení vidím třeba ve využití 2-polohového přepínače Gear který by měl automaticky komunikovat s kanálem 5(podle manuálu http://www.akroforum.cz/download/manuals/optic_6.pdf) do něhož zapíchneš Guardiana (konektor Mod) a pak budeš přepínat mezi nic a 2D. Pokud budeš chtí nic/3D připoj Guardiana přes USB k PC a tam si to přepneš.
LETU ZDAR
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od davelbc »

aha díky za radu. optic je sice dobré a spolehlivé rádio, ale pravda po nějakém čase nedostačující... musím pořídit chca nechca jiné. 8)
napadlo mě ještě možné řešení. u svahových modelů mám 3 polohový přepínač nastaven na klapky poloha 1-100% dolů, poloha 2-neutrál a poloha 3-klapky 10% nahoru. kdybych dal na polohu 3 taky 100% mohlo by to možná fungovat??? (klapky mám na kanál 6) použití samozřejmě jen u letadel bez klapek... na klapkové éra která vlastním stejně nic jiného než program 2D nepotřebuji a přepínání NIC-2D můžu píchnout do kanálu 3 kdy plyn budu mít na 2 polohový přepínač 0/100%. co vy na to? blbost, nebo to půjde?
jarb
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jarb »

davelbc píše:napadlo mě ještě možné řešení. u svahových modelů mám 3 polohový přepínač nastaven na klapky poloha 1-100% dolů, poloha 2-neutrál a poloha 3-klapky 10% nahoru. kdybych dal na polohu 3 taky 100% mohlo by to možná fungovat??? (klapky mám na kanál 6) použití samozřejmě jen u letadel bez klapek... na klapkové éra která vlastním stejně nic jiného než program 2D nepotřebuji a přepínání NIC-2D můžu píchnout do kanálu 3 kdy plyn budu mít na 2 polohový přepínač 0/100%. co vy na to? blbost, nebo to půjde?

no nevim to se musí zkusit...spíš s myslim že to fungovat nebude, protože ten 3-pol třepínač je standartně určen pro přepínání letových režimů a s kanálem 6 moc společného asi nemá...ale jak říkám to se musí zkusit...uvaha je to zajímavá, třeba to půjde:-)
... a ta druhá varianta s kanálem 3 to je vždycky plyn tj. buď SW1 nebo knipl.... to SW1 by asi fungovalo na glidera bez motoru ...obojí asi dohromadu nepůjde (tím myslím řídit motor a zároveň přepínat stabilizaci....) experimentuj :-) a uvidíš...úspěch poznáš tak, že po přepnutí přepínače na rádiu Ti začne Guardian jinak blikat ... pak máš vyhráno..... :D
Naposledy upravil(a) jarb dne ned 12.05.2013 1:56, celkem upraveno 1 x.
pepin

#49 Příspěvek od pepin »

no já nevím, guardian nemám, ale když jsem ve smyslu třílolohového přepínače, ale dvou možných hodnotách nastavení které umožnuje muj vysílač uvažoval jak navolit na své FY 30 tři ruzné hodnoty na ten přepínač, tak jsem z lajckého pohledu viděl jako jediné možné řešení--dvě mezní krajové hodnoty nastavit na vysílači v menu vuči tomu přepínači a středovou --třetí hodnotu doladit pomocí vletovaného trimu na ten přepínač--po změření by stačilo použít jen patřičný odpor.

možná kdybys sem přímo dal hodnoty, na kterých se ti spínají ty ruzné programy, tak by ti někdo moudrý--třeba Mior rovnou poradil zapojení a pevnou součástku.

zkusil bych to ale nejřív jen přez ten třípolohový přepínač, určitá tolerance v tom nastavení je a možná je blbost, aby někdo vymyslel řešení, kdy to nepujde plně aktivovat pouze třípolohovým přepínačem--jedna poloha na jednu stranu--druhá na druhou a cosi uprostřed--proč to vymýšlet tak, aby tam musel být spešl trim--odpor a každý musel řešit něco pájkou.
Petlok

#50 Příspěvek od Petlok »

jarb píše:...využití 2-polohového přepínače Gear který by měl automaticky komunikovat s kanálem 5(podle manuálu http://www.akroforum.cz/download/manuals/optic_6.pdf) do něhož zapíchneš Guardiana (konektor Mod) a pak budeš přepínat mezi nic a 2D. Pokud budeš chtí nic/3D připoj Guardiana přes USB k PC a tam si to přepneš.
LETU ZDAR

Nechci se přít, ale domnívám se, že (podle návodu) základní připojení Guardiana ke dvoupolohovému přepínači umožňuje volbu jen mezi 2D a 3D režimem a chybí ono "nic". Nakonec i načítání Guardiana po přetrimování modelu se děje přepnutím z jednoho módu do druhého a zpět, a "nic" nemá na načítání vliv.
A pak ještě jedna malá poznámka pro podobné sklerotiky, jako jsem ve svých 71 letech já: Při připojení Guardiána na pátý (podvozkový) kanál přijímače a jeho přiřazení ke třípolohovému přepínači letových režimů vysílače nezapomeňte ony letové režimy deaktivovat, jinak zůstanou i pak funkční a budete se divit jako já, že se při přepínání módů mění i nastavení výškovky a podobně ... :)
(Mám soupravu Eclipse 7 s Palíkovou úpravou)
S přátelským pozdravem Petr.
jarb
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jarb »

Petlok píše:Nechci se přít, ale domnívám se, že (podle návodu) základní připojení Guardiana ke dvoupolohovému přepínači umožňuje volbu jen mezi 2D a 3D režimem a chybí ono "nic". Nakonec i načítání Guardiana po přetrimování modelu se děje přepnutím z jednoho módu do druhého a zpět, a "nic" nemá na načítání vliv.
A pak ještě jedna malá poznámka pro podobné sklerotiky, jako jsem ve svých 71 letech já: Při připojení Guardiána na pátý (podvozkový) kanál přijímače a jeho přiřazení ke třípolohovému přepínači letových režimů vysílače nezapomeňte ony letové režimy deaktivovat, jinak zůstanou i pak funkční a budete se divit jako já, že se při přepínání módů mění i nastavení výškovky a podobně ... :)
(Mám soupravu Eclipse 7 s Palíkovou úpravou)
S přátelským pozdravem Petr.

Ano, je to tak dvojpřepínač opravdu přepíná mezi 2D a 3D. (píšou to v návodu str.8 nahoře:-) Díky za opravu.
S letovými režimy /Eclipse7 to je taky dobrá připomínka, protože já zase na střední poloze neměl nastavené expa a díky tomu při vypnutí Guardiana bylo letadlo tak citlivé, že nešlo skoro řídit:-)

A ještě jeden poznatek na základě dnešního létání: Guardiana používám asi měsíc (3D mod) a dnes jsem šel lítat bez něho. Připadal jsem si jak uplněj začátečník, protože letadlo pořád někam utíkalo .... za ten měsíc jsem díky stabilizaci tak zlenivěl na řízení, že jsem několikrát honil letadlo nad hlavou a ruce si odvykli makat...takže od zítra bez stabilizace a Guardian poputuje do nove polomakety kterou nechi rozbít:-)
Jara11

#52 Příspěvek od Jara11 »

Nereaguji na předchozí příspěvky, ale mám dotaz. Jak funguje toto zařízení, pokud nejsou trimy v neutrálu? Mám dotrimováno, aby ero letělo rovně, ale trimy nejsou na nule. Umí to načíst tuto odchylku? A jak je to v případě letových režimů, když je trimování mezi polohami mírně odlišné. Možná se tu dotazuji na něco, co tady částečně proběhlo, ale toto zařízení nevlastním a tak nemohu zkoušet, tak alespoň teoreticky. Jinak jak by se to chovalo u větroně třeba při přistání. Jedná se mi o větší model, který má poměrně stabilní chování, ale může třeba nafouknout boční vítr. Jde o to , jakou úhlovou odchylku pohybu stabilizátoru to umí vyrovnat. Je mi jasný, že malý ero poskakující v luftě to porovná, ale co větší era.
Děkuji za poznatky.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Petlok

#53 Příspěvek od Petlok »

Jara11 píše:Nereaguji na předchozí příspěvky, ale mám dotaz. Jak funguje toto zařízení, pokud nejsou trimy v neutrálu? Mám dotrimováno, aby ero letělo rovně, ale trimy nejsou na nule. Umí to načíst tuto odchylku? A jak je to v případě letových režimů, když je trimování mezi polohami mírně odlišné...

Trimy modelu samozřejmě nemusí být v neutrálu. Ale po každé změně vytrimování modelu je nutno znovu "resetovat" trimování u Guardiana. Ono je to trochu nešťastně pojmenované jako "resetování trimů a horizontální polohy", případě "Resetování pouze trimů". Zatímco jsme zvyklí na to, že u PC reset znamená obnovení původního nastavení, zde to vlastně znamená přizpůsobení Guardiana aktuálnímu nastavení modelu.
Co se letových režimů týče, záleží na tom, jestli stejným přepínačem jako režimy letu ovládáte i módy Guardiana, nebo nikoliv. Jde-li o stejný přepínač, bude asi nutné letové režimy deaktivovat - to byl i můj problém, popsaný v předchozích příspěvcích. O druhé možnosti mohu jen spekulovat: Protože se musí Guardián po změně trimování modelu znovu "resetovat", a to je možné pouze během 15 vteřin po zapnutí Guardiána (= vlastně po zapnutí přijímače, protože nulová poloha přepínače sice eliminuje zasahování Guardiána do ovládání modelu, ale nevypíná napětí), plyne z toho, že že sice můžete letové režimy používat, ale při zapnutí módu Guardiana 2D nebo 3D bude pravděpodobně nutno mít zapnutý právě jen ten letový režim, ve kterém jste Guardiana resetoval. Pro ostatní letové režimy bych v takovém případě nezapínal žádný mód Guardiana dříve, dokud bych si v dostatečné letové výšce neověřil, jak na to bude model skutečně reagovat. Nebo bych to raději ani nezkoušel, bylo by to v rozporu s návodem použítí, protože by se jednalo o změnu vytrimování modelu, vyžadující nové resetování Guardiana, a to během letu není za normálních okolností možné.
Jara11

#54 Příspěvek od Jara11 »

Děkuji za odpověď. Pokud by se při přepnutí let. režimů na zemi nijak nezměnily polohy kormidel, tak by se asi nic stát nemělo. Jde ale o to, že tu v předchozích příspěvcích je psáno, že se někomu změnily polohy kormidel. Já mám letový režimy vcelku jednoduchý. Nejde o klasický let. režimy, ale pouze start - na kniplu plynu je motor a př přistání se přepne na další let. režim a motor se odstaví na na kniplu plynu jsou brzdy.Jinak defakto trymy jsou stejné.
Petlok

#55 Příspěvek od Petlok »

Jara11 píše:Děkuji za odpověď. Pokud by se při přepnutí let. režimů na zemi nijak nezměnily polohy kormidel, tak by se asi nic stát nemělo. Jde ale o to, že tu v předchozích příspěvcích je psáno, že se někomu změnily polohy kormidel. Já mám letový režimy vcelku jednoduchý. Nejde o klasický let. režimy, ale pouze start - na kniplu plynu je motor a př přistání se přepne na další let. režim a motor se odstaví na na kniplu plynu jsou brzdy.Jinak defakto trymy jsou stejné.

OK - Guardian ovládá směrovku, výškovku a křidélka. Pokud tvoje letové režimy nic z toho nepřetrimují, není se čeho obávat :) .
Jara11

#56 Příspěvek od Jara11 »

Pokud to bude někde ke koupi, tak zkusím otestovat na ionPro+.
Petlok

#57 Příspěvek od Petlok »

Jara11 píše:Pokud to bude někde ke koupi, tak zkusím otestovat na ionPro+.

Prodává to internetový obchod "Hořejší"
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1969
Jara11

#58 Příspěvek od Jara11 »

Vyprodáno.
Petlok

#59 Příspěvek od Petlok »

Jara11 píše:Vyprodáno.

Určitě zase objedná :) .
Jinak také:
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288
nebo i jinde.
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od davelbc »

tam ani jinde... :wink: Chiňan nestíhá :) mám ho objednaný u kostky už ani nevím jak dlouho a nevím, nevím moc to nevypadá.... Zatím nezbývá než spoléhat na ruce! :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“