Graupner GR-16 shořel

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner GR-16 shořel

#46 Příspěvek od jyrry »

Ten tantal bude přece jen asi zkratovaný, podle toho že regl hřeje, pravděpodobně jeho BEC...
Ale pořád není jasná ta příčina...
jyrry.webnode.cz
semi
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od semi »

JirkaA píše:Ach jo, to jsou nápady.. Nechceš mě to raději poslat na opravu?

Taky se mi to nezdá :) , ale co už. Klidně ti to pošlu na opravu, ale ještě bych zkusil to reklamovat, jak se k tomu postaví, protože moc bezpečný výrobek to není. Ani nedomýšlím co všechno se mohlo stát.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
mhabr

#48 Příspěvek od mhabr »

JardaRůžička: Psal jsem, že nevylučuju, že tantal odhoří i tím způsobem, že se stane stejnosměrně vodivým. Jsem konstruktér, ne opravář a v mých produktech jsem se nesetkal s umřelým tantalem, pokud nepočítám těch pár, co jsem odpráskl nějak během vývoje a testů (a to včetně toho, že zahořel jasným plamenem, když jsem do něj omylem pustil síťových 220 - 230V :D).

semi: chvíli jsem měl obavu o spolehlivost gaunerových produktů, ale nezlob se na mě, jak tak čtu, jaké laborace s těmi krámy děláš, tak mě napadá, jestli sis to sám neodpráskl neodbornou manipulací.
Drondys

#49 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:Ten tantal bude přece jen asi zkratovaný, podle toho že regl hřeje, pravděpodobně jeho BEC... Ale pořád není jasná ta příčina...

Semi psal, že tam došlo i k utržení žlutého vodiče co vedl mezi réglem a telemetrickými čidly GPS/Vario přičemž ta čidla asi byla napájena spolu z přijímačem z BECu toho réglu. Napadá mě, že když se ten žlutý vodič utrhl od réglu tak jestli ta část co zůstala připojená s čidly pak neškrtla volným koncem někde o napětí ze 4S. Tím možná došlo k nějakému průrazu napětí ze 4S až na BEC réglu, a to mohlo odrovnat ten tantal.
mhabr

#50 Příspěvek od mhabr »

semi už měl dříve problémy s dosahem, takže těžko říct, co byla příčina a co následek, protože už při řešením problémů s dosahem postupoval dost divoce.
mhabr

#51 Příspěvek od mhabr »

Drondys píše:Semi psal, že tam došlo i k utržení žlutého vodiče co vedl mezi réglem a telemetrickými čidly GPS/Vario přičemž ta čidla asi byla napájena spolu z přijímačem z BECu toho réglu. Napadá mě, že když se ten žlutý vodič utrhl od réglu tak jestli ta část co zůstala připojená s čidly pak neškrtla volným koncem někde o napětí ze 4S. Tím možná došlo k nějakému průrazu napětí ze 4S až na BEC réglu, a to mohlo odrovnat ten tantal.

Je vidět, že graupnerácký systém moc neznáš. Žlutý, datový, vodič je veden přes resistor 100 Ohm na procesor v regulátoru. Pravděpodobnost, že napětí, které odstřelí tantal proleze skrz procesor do napájení je limitně blízká nule.
semi
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od semi »

mhabr píše:semi: chvíli jsem měl obavu o spolehlivost gaunerových produktů, ale nezlob se na mě, jak tak čtu, jaké laborace s těmi krámy děláš, tak mě napadá, jestli sis to sám neodpráskl neodbornou manipulací.

Tak ty manipulace jsou až po havárii a vycházejí ze zde poskytnutých rad (otázka samozřejmě je jak jsem je pochopil). Jasně jsou jen 2 možnosti: moje blbost nebo blbost techniky, ale jak si mám vysvětlit že 3 let takto skončil, kdy 2 lety(2 plné plyny nahoru) předtím ok a předtím asi 50 taky ok.
DS-14
semi
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od semi »

mhabr píše:semi už měl dříve problémy s dosahem, takže těžko říct, co byla příčina a co následek, protože už při řešením problémů s dosahem postupoval dost divoce.

Jedná se jen o tu havárii, nikdy předtím jsem problémy s dosahem neměl.
DS-14
Drondys

#54 Příspěvek od Drondys »

mhabr píše:Je vidět, že graupnerácký systém moc neznáš. Žlutý, datový, vodič je veden přes resistor 100 Ohm na procesor v regulátoru. Pravděpodobnost, že napětí, které odstřelí tantal proleze skrz procesor do napájení je limitně blízká nule.

Nemyslel jsem touto cestou v réglu, ale z druhé strany tj. cestou průrazu napětí z toho žlutého vodiče přes některé z těch čidel GPS/Vario na + napájení v BECu pokud z něj byla ta čidla taktéž napájena. V tomto ohledu je otázkou jestli teď není odrovnané i některé z těch čidel.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jyrry »

semi píše:Po dopadu byl Rx bez antén, ale ty antény byly vytrženy (spíš jen vypadlé, protože ten konec nebyl nijak natržený) z těch zlatých konektorů, tak si myslím, že tam nedržely dobře a možná se uklepaly během letů a při posledním letu vypadly. Tím došlo ke ztrátě signálu a následnému pádu a ty shořeniny jsou jen důsledkem. Bylo by to možné?

Tohle mi přijde taky trochu podivné. Antény procházejí velmi těsně dělicí rovinou krabičky a neumím si představit co by je tak mocně popotáhlo aby se jejich konektory vyškubly. Ale určitě by nebyl Rx bez nich, co by je protáhlo ven z krabičky aniž by se kablíky přetrhly??? Jinak tyhle konektory bývají na jedno zacvaknutí; pokud s nimi bylo někdy kvedláno, nemusely pak už mít dobrý kontakt...
Je to celé poněkud podivné.
jyrry.webnode.cz
semi
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od semi »

Myslím, že ten žlutý vodič se utrhl až po nárazu. A utrhl se celý z reglu z pájeného místa, drát samotný byl neporušený (je to pájené pod tím 3žilovým kabelem , moc cínu tam není a zřejmě ten kabel nebyl zapuštěný v desce, jen přiložený a připájený).
DS-14
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od jyrry »

Píšu o anténách!!!! Nevěřím tomu že se vyškubly nebo samovolně vypadly.
jyrry.webnode.cz
Drondys

#58 Příspěvek od Drondys »

semi píše:Myslím, že ten žlutý vodič se utrhl až po nárazu. A utrhl se celý z reglu z pájeného místa, drát samotný byl neporušený (je to pájené pod tím 3žilovým kabelem , moc cínu tam není a zřejmě ten kabel nebyl zapuštěný v desce, jen přiložený a připájený).

Jestli to chápu správně tak jedna strana toho žlutého vodiče zůstala stále připojena k těm čidlům a utrhla se pouze ta druhá strana vodiče, která byla připájena v réglu. Napadá mě jestli se nemohl ten utržený konec vodiče byť třeba jen malým odizolovaným kouskem na úplném konci toho utrženého vodiče někde na réglu dotknout + ze 4S ?
semi
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od semi »

jyrry píše:Píšu o anténách!!!! Nevěřím tomu že se vyškubly nebo samovolně vypadly.

Posílám obrázek. V tom jednom to vypadá, že to nebylo ani přiletováno.
Přílohy
P1010019.JPG
DS-14
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od JirkaA »

tak tohle samo neupadlo, to muselo dostat pěknou ránu. Takže počítej s pár stovkama (nebo pár desetikaček za pigtaily s U-FL na jedné straně, z toho se dá nová anténa snadno udělat) plus dvacetikačku za nový tantalový kondenzátor.. Když zahodíš ten načnutý regl, mohlo by to v nějakém bublinoletu ještě dobře posloužit. Nebo ještě jinak, vyhodit U-FL konektory a připájet tam koaxiály napřímo, to by bylo za pusu..
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“