Atto: to jsi sky59 moc nepomohl, když jsi použil "6 axis gyro", teď bude počítat rovnice letu v šesti rozměrech a než to dokončí, tak o něm dlouho neuslyšíme.
Když člověk zabrousí do historie zmíněného "gyra", tak narazí na to, že se v něm skutečné gyro (rotující disk) byl, i když ne volně a byl používán jako zmíněný "angular rage seznor". Ale byl tam gyroskop. A příjdu do obchodu a budu chtít "kyanoakrylátový roztok monomerů vytvrzující se vodou nebo jiným aktivátorem" nebo budu chtít vteřinové lepidlo? Stejně tak je to s gyrem.
Elektronika pak jen přinesla principiálně stejné (hmotný bod po kružnici udržuje stejnou rovinu), ale mechanicky výhodnější řešení s výše zmíněnými vlastnostmi.
Navíc, když člověk vezme gyroskop jen z principu, tak je to pořád gyro. Že se ve velkých letadlech točí a jeho poloha se nijak neovlivňuje, zatímco v nových RC zařízeních jen kmitá a jeho poloha se ovlivňuje je zanedbatelný detail, který na principu gyroskopu nic nemění.
---- zpět k dotazu ----
Když jsem měl jednoduché malé letadlo (polystyrenová Cessna +-90cm), tak mělo křidýlka ovládaná jedním servem (tahalo za drát, tažený trubičkami, dva konce drátu byly každý na jednom křidélku). Na zmíněné servo jsem zkusil dát vrtulníkové gyro* a jako vypínač větru fungovalo skvěle. Rozdíl s létáním s gyrem a bez něj u malých letadel je rozhodně znát (tedy pokud nelítáte ve vzduchu bez turbulencí, tam je gyro, vypínající vítr zbytečné). Pak jsem letadlo předělal na dvouserverové křídlo a pokud jsem chtěl stabilizaci, tak bych musel použít vrtulníková gyra dvě, nebo použít gyro na letadla.
Se zvětšující se velikostí letadla stabilizace (asi) pozbývá na významu.
---
* viz gyro na stabilizaci polohy ocasu vrtulníku - na internetu si zvídavý čtenář jistě najde patřičné údaje.