Li-ion z koloběžky nabijeni

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Li-ion z koloběžky nabijeni

#46 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:...
Na ty svoje staré 6000 ujedu 20 km v hodně náročném terénu ....

Opravdu? Nemělo to být 16000?
jyrry.webnode.cz
pepin

#47 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:Opravdu? Nemělo to být 16000?

3Ah na 10km to tak odpovídá, zvlášt při 48V
dudaj

#48 Příspěvek od dudaj »

jyrry píše:Opravdu? Nemělo to být 16000?

Ne , ty jsem ještě neobjednal. Zatím jezdím na 7 let staré lipoly 6000.
Na 16000 musím najezdit kolem 80 km.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od jyrry »

Hm, na 36V olovo ujedu 8km a dobíjím 9Ah... něco mám špatně.

A jo, kolo. Já se vezu v podstatě na skutru.
jyrry.webnode.cz
pepin

#50 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:Hm, na 36V olovo ujedu 8km a dobíjím 9Ah... něco mám špatně.

A jo, kolo. Já se vezu v podstatě na skutru.

Tak ono by to opravdu asi mohlo tak nějak odpovídat, já byl dnes poprvé s vnoučatama s vozejkem, jejich váha, moje váha a vozejk dohromady by nějakých přez 90kg být mohlo.

sice jsem ujel 25km za 9Ah, ale v podstatě celá trasa byla rovina a i ta dvoumotorová koloběžka poznala na každém hrbu že je něco jinak než jindy :D

IMG_1427.JPG

IMG_1426.JPG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

mezisklad

#51 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:... z číny mohu koupit lion bike baterii třeba 10Ah za necelé dva tisíce..

No jo, jenže všechny jsou Xs3p a to při 25-30A odběru je podle mě zabiják na články; 10A na článek je sice hezký na papíru, ale v reálu bych jim to nepřál, obzvlášť ne v létě.
Mám na cestě 80 článků 18650, budu z toho bastlit 10s8p a i když tu celou kapacitu nevyužiju moc často, budu baterky hejčkat max. 4A na článek.
20210209_163724.jpg
jyrry.webnode.cz
pepin

Re: Vybíjet bat. při testu konst.proudem plynule nebo střída

#52 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:Mám na cestě 80 článků 18650, budu z toho bastlit 10s8p a i když tu celou kapacitu nevyužiju moc často, budu baterky hejčkat max. 4A na článek.
20210209_163724.jpg

mohu se zeptat, na kolik kč tě přišlo těch 80čl ?

PS: z číny koupíš samozřejmě i sady zapojené 4P
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:... mohu se zeptat, na kolik kč tě přišlo těch 80čl ?...

https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/ ... -4-3v.html
Vzal jsem jich 85 (5 je rezerva co kdyby, případně se hodí i jinam) a s poštou 186 EUR. Zapojím si je do dvou sad 5s8p abych je mohl nabíjet modelářskými ládovačkami co tu mám (umí do 6s). Budou bez BMS.
jyrry.webnode.cz
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:

s poštou 186 EUR.

Zapojím si je do dvou sad 5s8p abych je mohl nabíjet modelářskými ládovačkami co tu mám (umí do 6s). Budou bez BMS.

https://it.aliexpress.com/item/40009271 ... web201603_

s poštou dvě sady něco přez 4k, ale zase přicházím o tu radost si to spájet sám a i to nabijení pak není tak zábavné, jako modelářským nabiječem po 5 článcích.

https://it.aliexpress.com/item/40012090 ... 6062%23713
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jyrry »

No, já budu alespoň vědět jaké články v tom mám, nebude mi do ničeho kecat BMS a 2A na 4p sadu neni zrovna moc.
jyrry.webnode.cz
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: 2A na 4p sadu neni zrovna moc.

mě ty 2A stačí, abych si do druhého dne dobil 11P sadu :D

pouze občas když pospíchám ráno s dobitím---když jsem naposledy dobijel pouze na uskladnovací napětí, tak ty tři sady--11P dobijím každou 2A nabiječem.

Ale ze začátku jsem si také myslel, že nabijení pouze 2A je hrozně pomalý, nakonec se ale ukázalo, že když potřebuju dobít, je to po výletu, po kterém jsem naopak dobitej já a klidně si počkám na dobití až do druhého dne. Mám i modelářský nabiječ na 10čl, ten umí těch 10čl nabijet cca 3,7Ah, jenže to se ukázalo taky jako nepraktický, protože k tomu modelářskému nabiječi 12V vstup nesmí jít dlouhý drát, což je pak problém když dobijíš baterie v koloběžce, zvlášt v terénu když je mám třeba 5m od auta---autobaterií, na to se ukázalo, že je mnohem praktičtější co nejblíž od autobaterie měnič 12/220V -----5m prodlužka 220V a do ní už třeba 4 ty 220/42v nabiječky.

navíc tomu modelářskému nabiječi se muže při tom nabijení 10čl 3,7A ventilátor strhnout, aby ho uchladil a další překvápko jsou pak takový srandičky, že má třeba tovární nastavení, kdy umí dobít na jeden cyklus pouze 20Ah---víc nedobije, nebo že jsi zapoměl od minulého dobijení jiných baterek vyresetovat cyklus --pojistku nabijení na max 3 hodiny dobijení :D

ale v zásadě, největší problém je z těch 12V udělat těch 42V.

To bms ti rozmlouvat nebudu, osobně mám na jedné sadě 10čl 1p odzkoušeno, že po roce používání --vybijení/ dobijení se články vubec nerozhodili---měl jsem ji připojenou k 3p sadě s bms jen na vstupu a výstupu.

dvě staré poruznu poskládané záložní 10čl sady mám také bez bms, protože dlouhodobě ležící nepoužívanou sadu už mi jedno bms pohřbilo jednu sekci--ono to bms něco málo asi odebírá, případně bylo nějaké nakopnuté---už jsem jím pohřbil ty sekce dvakrát--loni po zimě jedna, letos po zimě druhá, ale sada bez bms taky není zase až taková výhra, ono když ti odejde jedna sekce, ale je vodivá, nabiječ--pokud nepřipojíš balanční konektor--což do 10čl sady nepřipojím, nabiječ nepozná, že by měl nabijet pouze 9 článku, když mu řekneš, nabij tu sadu na napětí 10čl, klidně na takové napětí nabije i 9 článku.

o to se postará právě to bms tím, že takovou sadu nabít nejde---nabiječka nezačne vubec nabijet.

já když jedeme někam s rodinou, dobijím třeba 7 baterií, dobijet to modelářským nabiječem a řešit připojování nějakých balančních konektoru, nedej bože mít ty sady ještě rozdělené na pětičlánkové paky, z toho bych se podělal, já to potřebuju nabijet jak holící strojek, i plochý tvarovaný konektor už by byl oser se muset správně trefit, na to je právě super ten obyč kulatý.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od jyrry »

No jo, to je úplně jiná situace, jiný přístup a využití, než předpokládám já.
jyrry.webnode.cz
dudaj

#58 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:
není to tak jednoznačný, pokud mu nevadí vyšší váha a cenově nebyl zásadní rozdíl mezi jeho a tvoji baterkou, pokud by on nabijel po každém výletě pouze na 80 procent a nevybijel baterii tolik, jako ty, určitě by měl ve výsledku větší počet použitelných cyklu, určitě by si regulátor vystačil s menším proudovým zatížením než více vybitá baterie a pokud má tu vícekapacitní baterii složenou z většího počtu XP článku, bude taková baterie fungovat i když už budou články staré a vyměklé.

U koloběžky hmotnost nevadí. U HORSKÉHO kola už ano.
Pokud budu jezdit hodně a pravidelně, baterka vydrží ve slušné kondici víc jak 8 let.
Mám obavy, že to nedá spousta jinejch věcí na kole, protože to je 40 000 Km :wink:
pepin

#59 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
U koloběžky hmotnost nevadí. U HORSKÉHO kola už ano.
Pokud budu jezdit hodně a pravidelně, baterka vydrží ve slušné kondici víc jak 8 let.
Mám obavy, že to nedá spousta jinejch věcí na kole, protože to je 40 000 Km :wink:

s tou životností to zatím neumím posoudit, s prvníma lion baterkama, co jsem si skládal sám jsem dělal psí kusy, hlavně jsem jim dal určitě nesmyslně za uši tím mojim měřením, když jsem je zkusmo vybijel čl na 3V, to už dnes vidím opravdu jako zbytečný nesmysl, vybijet je až na 3V.

tu Apache baterii , co jsem ted přidělal na ten dětský vozík už moc nepoužívám,tu jsem nechal už jen pro tu jednomotorovku a na tý už skoro vubec nejezdim, jen ji občas někomu pujčuji---ty baterky v těch plastových pouzdrech jsou díky tomu pouzdru hrozně těžký a i veliký, v podstatě místo 13Ah apache se mi vejdou dvě 12Ah čínské baterky jen ve smrštovačce s nárustem váhy o necelý kg----Apache13Ah váží 3k----čínská 12Ah váží 1,8kg, držáky pro ty baterky jsou zhruba stejně těžký, když z té apache odříznu kus velikého masivního hliníkového chladiče---asi v originál verzi je v tom chladiči pak regulátor.

co jsem tak postřehl na cyklo forech, kdo často jezdí, tak mění baterie po cca 4 sezonách.

ono u letadýlka mi vubec nevadilo, že na novou baterku jsem udělal dva lety, ale na starší už jen jeden let, když táhla a kapacita stačila na jeden let, neviděl jsem to jako problém, jenže na kole už je to rozdíl, jestli na tu sice ještě táhnoucí baterku ujedeš 80, nebo už jen 40km.

v aku nářadí mi vubec nevadí, že má v nějakých sadách lion baterie kapacitu už jen 1000ma, vrtačka se točí, tak neřeším, ale na kolobrndě už jsem letos váhal, jestli letos ještě jezdit na dvě staré sady s články o celkové kapacitě cca 8Ah, když bych už mohl při stejné velikosti a váze mít kapacitu 12Ah, tedy místo 16Ah se dostat na 24Ah, což bych si pak kapacitou vystačil jezdit jen na dvou sadách, místo na třech.

zatím ale nechci jančit, trochu se obávám, že jak bude trochu teplo, místo na koloběžku mě to letos potáhne na windsurfing, takže na kolobrndě už asi nebudu jezdit tak aktivně, jako doposud.

P1120187.JPG

P1120188.JPG

P1120189.JPG
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:No jo, to je úplně jiná situace, jiný přístup a využití, než předpokládám já.

jo, to je mi jasný, já jsem to ze začátku také řešil klasicky po modelářsku přez na baterce ven vedoucí balanční konektory, ale už vím, proč to tak nechci a řeším to případné dobalancování pouze přez vrtlé dírky do smrštovačky .

pokud by mi nevadili na baterce ty balanční konektory, vyřešil bych to že na baterce by byl balanční konektor, přez který bych tu sadu dobijel cyklo nabiječkou s externím BMS, ale nebyl by ten BMS součástí té sady---dá se koupit i 5A nabiječ, jediný duvod, proč se běžně používá pouze 2A nabiječ je kuli tomu malému kulatému nabijecímu konektoru---byli s tím u nabiječek 5A problémy.

ty 5A nabiječky jsou vhodné až na konektory typu canon, asi obdoba puvodně klasický mikrofonní konektor.

jinak na ty sady bez BMS dávám autopojistku.

https://www.secomp.cz/?cls=stoitem&stii ... 8uEALw_wcB

https://it.aliexpress.com/item/10050013 ... web201603_

https://it.aliexpress.com/item/32865210 ... web201603_

P1120190.JPG

P1120191.JPG
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“