Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

#481 Příspěvek od blesk »

ta deska z koreje se mi docela líbí a líbí se mi ten malý 4-motor co tam měli

3-coptera s gyry mám zasebou a bylo to fajn, od té KK bych si sliboval větší stabilitu :-)

ještě tu někdo vzpomínal vlastní desku, je možné udělat pár kusů? třeba jen naleptat desky, osadit bych si osadil sám
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

#482 Příspěvek od speto_sk »

Ja mam vlastnu dosku, teda kk dosku svojpomocne. Najvacsi problem bol plosak. Ale aj tuto technologiu som zvladol za pomoci modrej folie. Kamosi ma od toho odhovarali ze to je nic moc ale ked videli vysledok, boli prekvapeny. Mysleli si ze je to vymysel. Proste len vytlacim na leserovke na matnu stranu potom zazehlim na plosak , necham vychladnut, stiahnem dole foliu a toner ostane na plosaku a ide sa leptat v chloride. Proste parada. A este aby som setril foliu , vytlacim najprv spoj na kancelarsky papier, vystrihnem o nieco vacsi kus z folie ako je spoj prichytim paskou tam kde je spoj na papiery tak aby matna strana bola na vrchu a vlozim papier do tlaciarne a vytlacim. To je vsetko
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
blesk
Kontaktovat uživatele:

#483 Příspěvek od blesk »

speto_sk píše:Ja mam vlastnu dosku, teda kk dosku svojpomocne. Najvacsi problem bol plosak. Ale aj tuto technologiu som zvladol za pomoci modrej folie. Kamosi ma od toho odhovarali ze to je nic moc ale ked videli vysledok, boli prekvapeny. Mysleli si ze je to vymysel. Proste len vytlacim na leserovke na matnu stranu potom zazehlim na plosak , necham vychladnut, stiahnem dole foliu a toner ostane na plosaku a ide sa leptat v chloride. Proste parada. A este aby som setril foliu , vytlacim najprv spoj na kancelarsky papier, vystrihnem o nieco vacsi kus z folie ako je spoj prichytim paskou tam kde je spoj na papiery tak aby matna strana bola na vrchu a vlozim papier do tlaciarne a vytlacim. To je vsetko

podělíš se o desku a SW?
kolin

#484 Příspěvek od kolin »

Zkoušel někdo tricopter s Mikrokopter deskou? Viděl jsem na webu že to jde, ale zajímá mě zkušenost.

Lítá někomu KKcontroller s originalnim firmwarem v reglech opravdu dobře? Já měl tři TowerPro, (jeden jiná verze hw, stejný obal). Nešlo to. Regl se při nahlých změnách někdy zastavil, jindy nebyl k zastavení. Po flashnutí softem puvodne od B. Konze už zdá se choděj, ale jeden jsem hned zabil (ten odlišný od dvou). Přibržďoval jsem motor prstem při malých otáčkách a luplo v něm, ještě trochu něco dělal, ale prostě jeden fet ko. Čekám na novej, zajímá mě jestli to někomu chodí tak dobře, aby to sneslo srovnání třeba s mikrokopterem.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#485 Příspěvek od martinre »

To by mě taky zajímalo. Neznám nikoho z okolí kdo mikrokoptera má, abych to mohl porovnat. Mikrokopter je celkově dobře vyladěnej stroj. A tři levný gyra proti kvalitním senzorům s 6DOF nejdou moc srovnávat.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#486 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vigo: Já mám v tricoptéře (bez desky -> 4 gyra HK-401B) dané 3 regly HK Blue Series 20 A (přelepené Mistery) a zatím chodí dobře. Zatím mám gyra přeplá na analog - na digitál zkusím přepnout, až po zalétání.

Každopádně jsem nezaznamenal žádný problém s náběhem gyr ani reglů a to nemám žádný externí BEC. Jedu jen na 3x BEC z reglů a vše v pohodě.

Chování ve vzduchu a odezvu reglů jsem zatím neměl moc možnost zjistit, není počasí a v bytě to moc nejde.

Nicméně k těm reglům. Mám je napevno připájené ke gyrům (bez spojovacích konektorů) a až pozdě jsem zjistil, že je dodali naprogramované se zaplou brzdou. Chci se zeptat, zda je možné ty regly přeprogramovat přes konektror gyra, který se strká do přijímače? Když bych nastavil zisk gyra na 0, tak by to mělo jít, nebo ne?
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#487 Příspěvek od Vigo »

Tak jsem objednal

4x HK-401B
1x Digitální servo HGD-260MG
1x baterky 3s 3000mAh Lipo
3x regl Mystery 20A blue
1x UBEC
3x motor KDA 20-22L
6x vrtule 10x4,7

Snad to pro začátek bude chodit. Cílem je stvba nosiče pro GOPRO kameru. Mám doma k záletu samokřídlo pro FPV, ale čekám na lepší počasí.

Pánové jak dlouhá ramena od středu doporučujete? Potřebuji toc pochopitelně co nejmenší, ale ne za cenu stability.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#488 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vigo: Mám uplně stejnou výbavu. Jen bez toho UBecu a servo mám obyč analogová Hitec HS-82MG - měl jsem ho doma.

Ramena jsem udělal z hliníkových U-profilů o délce 400 mm - průměr tuším 10 mm. Spojil jsem je kuprexitovou deskou nahoře a dole hliníkovou základnou na kužel pod vrtuli... :)

jsem na to zvědavý - ale jen co si zřídím PayPal, tak obědnám tu kk desku.
jirka_d

#489 Příspěvek od jirka_d »

Mám KKMultiCopter, motory jsem koupil taky od nich, regulátory z RC Timer
http://www.rctimer.com/index.php?gOo=goods_details.dwt&goodsid=148&productname=
soft v KK desce i v reglech je originál a po 5 minutách seřizování visí skoro na místě. Všechny motory jedou stejně.
Troll

#490 Příspěvek od Troll »

kolin píše:Zkoušel někdo tricopter s Mikrokopter deskou? Viděl jsem na webu že to jde, ale zajímá mě zkušenost.

Lítá někomu KKcontroller s originalnim firmwarem v reglech opravdu dobře? Já měl tři TowerPro, (jeden jiná verze hw, stejný obal). Nešlo to. Regl se při nahlých změnách někdy zastavil, jindy nebyl k zastavení. Po flashnutí softem puvodne od B. Konze už zdá se choděj, ale jeden jsem hned zabil (ten odlišný od dvou). Přibržďoval jsem motor prstem při malých otáčkách a luplo v něm, ještě trochu něco dělal, ale prostě jeden fet ko. Čekám na novej, zajímá mě jestli to někomu chodí tak dobře, aby to sneslo srovnání třeba s mikrokopterem.

Já mám doma KK desku a regly s jiným firmware, chodí na 416Hz.Regly jsou Plush 18 . Létá to s nima o dost líp než s originálním softem bez přetaktování , není to vůbec špatné :) , ale na originál Mikrokopter to nemá. To by chtělo I2C, tohle ale KKcontroler neumí takže tady je konečná.V KKcontroleru mám soft od M.Burtona a subjektivně se mi zdá, že je o trošku lepší než originál. Mně regly za letu chodili vždy spolehlivě, jiná písnička je jejich inicializace za nízkých teplot. BTW , taky mi jeden regl umřel na zemi při startování. Tady je ale jedno jestli jsou regly upravené nebo ne, problém je s ochlazením Atmelu. :( . Předpokládám, že v chladu ujede jeho frekvence a do reglů jdou pulzy mimo rozsah pro inicializaci. Osciloskop nemám abych to poměřil a tudíž je to pouze teorie , ale prakticky to mám oveřeno. Už se pracuje na vyřešení tohoto problému. :) .
Troll

#491 Příspěvek od Troll »

Vigo píše: Cílem je stvba nosiče pro GOPRO kameru. Pánové jak dlouhá ramena od středu doporučujete? Potřebuji toc pochopitelně co nejmenší, ale ne za cenu stability.

Pokud tam nebudeš mít žádnou řídící desku, tak bych určitě pro účely filmování nešel pod 40 cm, osobně bych radil spíš 50 cm. I když už je to velká kráva. :( K čemu Ti bude malý stroj, když z něho poleze obraz neustále v pohybu.
Vyzkoušej, uvidíš. Jenom nakonec, ramena se zkracují snadno, prodlužují blbě.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#492 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Já jsem taky tu první tricoptéru zamýšlel jako nosič na GoPro, ale vidím, že zatím to bude spíše jako pokusný stroj pro seznamování se. Jak to tak vypadá, tak nebude úplná brnkačka to uřídit. Je to jiné než letadlo a s heli nemám žádnou zkušenost.

Kupříkladu jsme si ještě nějak nezafixoval, že když stáhnu plyn, tak to jaksi neplachtí, ale spadne to dolů jako šutr... :)

Každopádně mě to hodně zaujalo. Je to sranda a takový jako pěkný stroječek. A co je super - není to křehké. Jak je to celé ze železa, tak se s tím nemusí tak v rukavičkách jako s érem, kde člověk neustále ulamuje výskovku o futro u dveří atp. :)
Troll

#493 Příspěvek od Troll »

jirka_d píše:soft v KK desce i v reglech je originál a po 5 minutách seřizování visí skoro na místě. Všechny motory jedou stejně.

Tady narážíme na obvyklý problém subjektivního srovnání. :( . Co se zdá jednomu úplně super, může být pro dalšího stěží vyhovující. Záleží na co to kdo chce a co očekává. Bohužel se stabilita nedá nijak rozumně amatérsky objektivně změřit nebo popsat. Ani u vrtulníků, ani tady u kopterů. Ani video na netu není vůbec moc vypovídající.
Tohle prosím neber jako nějakou kritiku, je to jenom povzdech nad situací kterou neumím řešit, a taky možná upozornění pro ty méně zkušené, že když někdo napíše " je to super ! visí to úplně samo " nemusí to být super pro všechny a můžou se dožít i krutého zklamání.
jirka_d

#494 Příspěvek od jirka_d »

Troll, plně s tebou souhlasím. Já si to koupil původně jen na blbnutí, nic moc jsem od toho neočekával. Ramena mám 28 cm, a když jsem viděl, že to umí být i dost stabilní, tak tam zavěsím kameru a vyzkouším něco natočit. Na záběrech potom poznám jak se to oprvadu ve vzduchu chová.
Neříkám že je to super, ale není špatný.
Troll

#495 Příspěvek od Troll »

Tak to Ti gratuluji že se Ti to povedlo tak dobře naladit :) , já jsem tricopter zkracoval že na vzdálenost motorů od středu 30 cm ( délka ramen není podstatná informace, záleží na konstrukci středu ) a to už je podle mne tak hraniční hodnota pro příjemné polétání ( teda povisení, létá to dostatečně stabilně i menší :D ) . Menší by už ten můj připomínal mírně jankovitý vrtulník.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“