Dnes jsem dal upgrade 3G a stalo se cosi co s tím může ale taky nemusí souviset - posuďte sami, Tiše doufám že mi z mnohých zkušeností naznačíte co jsem zvoral a kolik......
Minulý pád na zásah slunce nad hlavou vyšel v opravě celkem v pohodě, liboval jsem si jak jsem se zase naučil pár nových věcí včetně nastavení gyra 3G na ocas. Všechno chodilo jak má, hlavní hřídel dostala Japan ložiska z Tobexu a veškeré vůle co jsem zaznamenával dřív byly pryč. Zásadní změna nastala v použití listů. Ty plastové Align s uhlíkovou výztuhou byly už do oblouku a tak jsem se rozhodl je vyhodit. Stále jsem bohužel hodlal syslit origo bílé Align a tak jsem šel do špajzu pro úlovky z HK. V lednu jsem si objednal kromě baterek dva typy carbon listů - za 10 a 14USD a "pro začátky" ještě laminátové za 4USD. Samozřejmě než proběhla objednávka, listy zmizely z regálů a přišel jenom ten laminát. vybral a zvážil jsem nejlepší dvojici, zpracování žádná hvězda a listy jsem musel jemným plochým pilníkem trochu srovnat na ploše s kovovým pouzdrem aby se ztuha ale vešly do unašečů. Stopa nevypadala sice ideálně, volným protočením rukou běhal jeden list o 4mm výš než druhý, v nulovým náběhu pod motorem ( Trex pevně ukurtovanej ke stolu ) se to slilo do jedné lehce rozostřené stopy. Na dnešek byla naplánovaná první poznávací cesta do Klecan, spojená s upgrade FW 3G z verze 2.1 na 3.0.
První seznamovací let po opravě proběhl ještě na původní verzi FW a nepoznal jsem nic zásadně špatného, naopak s novým typem listů reagoval Trex výborně na kolektiv, parádně přistával a pochopil jsem, že ty problémy dělala právě gumovitost těch Alignů, včetně neochoty svižně stoupat, propadat se a tak. Delfínkový let zůstal zhruba tak jak před opravou. Petr Plodík - náčelník Klecan mi pak nahrál nový firmware a šlo se na start. Let č. 100 s novým FW

. Začalo bohužel poprchávat, takže po minutě a půl jsem šel na zem, všechno do auta a domů. Nic negativního jsem za tu minutu nezaregistroval.
Odpoledne jsem vyrazil na Sobínku, abych to pořádně testnul a dohnal týdenní letecký manko

Pět baterek v pohodě, lítalo to svižně, jenom ten delfín mě zlobil celkem dost, bylo to spíš horší. Připravil jsem se na změnu zisku ELEV ale napřed jsem tam chtěl dát prozatím všeobecně konstatovanou korekci zisku gyra na ocas, zadávanou do vysílače. Místo hodnot 30/31/32 v režimech Normal/Iddle1 / Iddle2 jsem tam jednoduše zadal o 3% víc, dal šestou baterku a na start letu č. 106.
netrval víc než několik vteřin, šlo to tak rychle, že nejsem schopnej si vybavit přesně víc než že se NR roztočil naplno a asi jsem začal tahat za kolektiv. Pak už nevím, v jediném okamžiku rána, Trex se převrátil - rozstřelil, zamotal na zemi a motor vyčesal hnací kolo. Jeden z listů odletěl 15 metrů od Trexe a hotovo. Time na autorotaci - naprosto žádný.
Výsledek :
http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450P ... G_2092.jpg
následují tři snímky detailů včetně lomu listu.
První šok - jak by mohly ty 3% nadělat takovou paseku !!!???!!!. Zkušeností moc nemám, ale nějak mi to nehrálo. Škody : Mírně ohnutá páka na unašeči z urvaným listem, hodně ohnutá hlavní hřídel, určitě i příčná, uťatá ocasní trubka i s kardanem, v háji převody serva AIL, ztracené táhlo zDC na unašeč hl. rotoru, zničené hnací kolo, vysmeknuté vzpěry pod ocasní trubkou, ohnuté táhlo ocas - zatím vše než to rozeberu ( možná + nějaké ložisko ). Ocas jinak naštěstí OK, stejně kabinka a podvozek.
Co se stalo ? Možností je víc. Za prvé mi dochází hrozný lapsus a sice že jsem s těma laminátama točil okolo mezi 3200 až 3300 otáček !!!!! Už jenom při kontrole stopy na stole jsem si i sbrýlema možná neskutečně koledoval, když vidím co se dělo ve zlomku vteřina na Sobínce. Jakýkoliv výrobní defekt na takových otáčkách vygraduje, lamináty se jak mi bylo před chvílí řečeno provozují okolo 2500 až 2600 otáček......
Zvednutí zisku gyra na ocase o 3% to pravděpodobně udělat nemohlo, Petr Plodík registruje rozdíl na zisku v rozmezí okolo 10%. Pokud se přežene zisk na ocase tak to může udělat na zemi nebo při odlepení totok ???? Pokud bych hodně přidal na jednom nebo obou poťácích AIL a ELEV, to bych pochopil ale takhle.....
Je fakt že jsem dneska registroval trochu větší živost na zemi včetně toho posledního startu ( ze čtverce betonu ). naopak to bylo klidnější ve vzduchu nad zemí a při přistání. Jestli mi to něco naznačovalo a já místo kolektivu nepatrně zavadil o cykliku, mohlo se 3G zbláznit ve snaze cosi vyrovnat a ........... stalo by se to co jsem viděl. Fakt nevím. List je totiž utrženej nikoliv v očku a vysmeknutej, ale těsně za hranou unašeče, tedy jakoby po ráně o překážku což by ale zase nebyla únava materiálu ale chyba 3G nebo klasicky ručičky

Jenomže to šlo tak rychle, že bych do toho snad ani nestačil hrábnout....
Hodně mě zarazil ten delfínový let. Při rechlém letu - sestupu ze 40 metrů cca 100 od sebe to při letu proti sobě letí vysloveně jako na vlnách nahoru dolů, nerozhoduje směr větru. Při jednom pokusu jsem se už skoro vyděsil, protože ta vlna najednou strašně narostla a skončilo to vyhoupnutím až zastavením Trexe o osm metrů výš.... !!! Plánoval jsem zkusit ten zisk ELEV trochu snížit, ale bude to až někdy v budoucnu.....
Tak se mi ten upgrade trochu nepovedl, přeju všem ostatním diametrálně lepší výsledky

:-)