TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: TERMIKA - fígle

#556 Příspěvek od pepin »

Abu píše:.
Uz jsem mockrat zazil, ze podle predpovedi melo byt zvrstveni labilni, vznik bourkove oblacnosti, priznivy Faustuv faktor atd atd, proste od PC to vypadalo na termicke orgie. Na letisti se sice tvorily krasne kumuly, ale ve 150m vysce bylo zcela mrtvo. Musel jsem vybzucet na motor nekam nad 300m a tam to teprve zacalo nosit, coz znamenalo ze jsem po 2 minutach krouzeni musel dolu, protoze i ta trimetrovka je pres 500m uz blbe videt....

To je ale normální, vždyt je to předpověd--pokud pujde vše jako obvykle--bude tak jak píšeme, většinou to samozřejmě platí pouze v případě, pokud se během týdne moc předpověd nemění, ale to samozřejmě víš v každém případě pokud bys těm grafum rozuměl, tak si minimálně dohledáš proč to teda nenosilo, když podle předpovědi mělo, určitě tam bude proti předpovědi nějaká změna jak to nakonec bylo a co to zapříčinilo.
pepin

#557 Příspěvek od pepin »

Abu píše: Na letisti se sice tvorily krasne kumuly, ale ve 150m vysce bylo zcela mrtvo. Musel jsem vybzucet na motor nekam nad 300m a tam to teprve zacalo nosit,

Nepřemýšlel jsi tedy třeba o tom, že je opravdu divné, jak by se mohl vytvořit termický stoupavý proud až ve 300m?
není možné, že až v těch 300m jsi ho nalétl, páč byl od tebe v nižší hladině hodně bokem?třeba vlivem nějakého proudění --střihu větru právě okolo těch 300m--jako že ti tam ten vítr tu bublinu přifouknul teprve v této výšce, páč u země se trhala uplně jinde a přišla po větru--nevim, ale je to logičtější, než že by se bublina utvořila až v 300m výšce nad povrchem země.

Jinak čidlo jsem dnes koupil, už to fachá, tak se těším až bude slušné počasí--termika, dokud nebude, tak asi nemá smysl zkoušet něco měřit, asi jen vyzkouším jestli se to i ve stabilním počasí nějak nepohybuje nesmyslně nahoru-dolu, počítám, že bych vystoupal pod motoremdo výšky, vynuloval počítadlo a před přistáním při plácání u země zkouknul ty hodnoty--max--min, lepší by bylo mít možnost to měření vypnout před přistáním, možná na to nějak kutilsky vyzraju :D
JMalik

#558 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
Abu píše: Na letisti se sice tvorily krasne kumuly, ale ve 150m vysce bylo zcela mrtvo. Musel jsem vybzucet na motor nekam nad 300m a tam to teprve zacalo nosit,

Nepřemýšlel jsi tedy třeba o tom, že je opravdu divné, jak by se mohl vytvořit termický stoupavý proud až ve 300m?
není možné, že až v těch 300m jsi ho nalétl, páč byl od tebe v nižší hladině hodně bokem?třeba vlivem nějakého proudění --střihu větru právě okolo těch 300m--jako že ti tam ten vítr tu bublinu přifouknul teprve v této výšce, páč u země se trhala uplně jinde a přišla po větru--nevim, ale je to logičtější, než že by se bublina utvořila až v 300m výšce nad povrchem země.

To tak skutečně funguje. Např.:
Cumul je ze začátku jen malý chomáček, který dost rychle narůstá a stoupání se tvoří přímo pod ním, kde je nejsilnější. Nasává do sebe vzduchovou hmotu širokým trychtýřem, který nemusí dosahovat vůbec na zem. Proto se také nelétá s velkým větroněm pod určitou výškovou hladinu, která je daná podmínkami toho konkrétního dne, terénem kde se létá (roviny, hřebeny pohoří....). Pokud to příliš tavíš, bereš jen nejsilnější stoupáky, tak právě na tohle bývají často ty pole - nedokážeš už navázat do dobrých stoupáků z malé výšky, kam tě to přivedlo, protože jsi nechtěl vzít slabší stoupání.
Je o tom celá věda, jsou na to kalkulátory, které počítají průměrné stoupání toho dne,
jsou tam kalkulované dostupy termických proudů, minimální výšky ze kterých už budeš obtížně navazovat do těch stoupání, počítá to finále na dokluz v závislosti na vývoji termického intervalu ...... Borci typu Suchánka to vyhrávají tak, že letí technicky velmi dobře, nedělají chyby, neutaví to a hlavně většinou volí lehce jiný postup než ostatní. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#559 Příspěvek od pepin »

pepin píše:[ lepší by bylo mít možnost to měření vypnout před přistáním, možná na to nějak kutilsky vyzraju :D

Tak vyřešeno, stačí to čidlo připojit až nahoře a odpojit před přistáním a v jetiboxu zustanou uložené hodnoty pouze z toho sestupu :D Nedá se koupit něco jako relátko, které bych pověsil na volný kanál a tím odpojoval to čidlo? já to zvládnu asi leda servem :oops:
Naposledy upravil(a) pepin dne čtv 07.02.2013 18:47, celkem upraveno 1 x.
pepin

#560 Příspěvek od pepin »

Jirko dík :wink: --tomu by teda odpovídala ta rada--jako modelář se neupínat na mrak a třeba pod ním kroužící skutečný větron--SAJE MRAK--nejde bublina od země--je to ono ?tak jste to s Tomášem mysleli ? o tom vím, ale je fakt, že v praxi jsem to nikdy neokusil--zkoušet jestli to nosí až nějak hodně vysoko--já to bud na tom svahu nalétnu na horizontu a pak teprve stoupám--ale na motor třeba do 200m nikdy nelétám, když to nejde už od země, tak na to ten den prdim, u těch svých pomocných motoru bych se tak vysoko asi ani bez nějakého utavení pohonu možná ani nedostal .

Ale vlastně ano, taky se mi párkrát stalo, že jsem nakonec nějak nastoupal , nahoře to nosilo, když jsem ale utratil blbnutím výšku, byl problém se znovu vyšplhat, ale nahoře to zase nosilo--v hlavě už jsem měl ale přepnuto, že dnes je to naprd, tak jsem se tím nijak moc nezabýval--sednul a věnoval se jiným aktivitám :D
LittleFalco

#561 Příspěvek od LittleFalco »

JMalik píše:To tak skutečně funguje. Např.:
Cumul je ze začátku jen malý chomáček, který dost rychle narůstá a stoupání se tvoří přímo pod ním, kde je nejsilnější. Nasává do sebe vzduchovou hmotu širokým trychtýřem, který nemusí dosahovat vůbec na zem. Proto se také nelétá s velkým větroněm pod určitou výškovou hladinu, která je daná podmínkami toho konkrétního dne, terénem kde se létá (roviny, hřebeny pohoří....).

Cumul ze neco nasava??? Nenasava nic, neni to bourka. Je tvoren stoupavym proudem, ktereho je nasledkem a a ne obracene.
Ze stoupaky nedosahuji az na zem?? A jak by se jinak tvorily? Termicka bublina se samozrejme trha u zeme, ale - s rostouci vyskou se muze a take meni velikost rozdilu vzduchove hmoty vne a uvnitr stoupaku. Budto se vyrovnavaji, pak se rychlost stoupani tlumi, nebo naopak. To zalezi na zvrstveni. A z toho se take odvozuje vyuzitelnost stoupani od do. Ale to si prece kazdy muze precist v jakekoli plachtarske ucebnici...
Zpátky doma, v kopcích :-)
pepin

#562 Příspěvek od pepin »

já to zkusím najít---minimálně si ještě pamatuji, že v určité výšce--nevím ,jestli teda zrovna 300m není až příliš málo muže být vrstevní rozhraní--něco s tlakem--pak by to skutečně pod touto vrstvou asi nenosilo a nad ní mooožná ano.
LittleFalco

#563 Příspěvek od LittleFalco »

Takhle od stolu tezko rict. Ono jde ale take o to, ze se nekdy trhaji samostatne bublinky, ktere se az ve vetsi vysce slevaji dohromady, ve stoupak. Ten muze byt siroky, uzky, nemit jen jedno jadro, kde to stoupe nejvice - je to proste priroda :)
pepin

#564 Příspěvek od pepin »

no nevim :oops: hledal jsem, lecos si i pamatuji--kde hledat, ale že by někde byla zmínka o tom, že termika začíná někde uprostřed nebe to teda opravdu ne, jediná zmínka je o mracích v ruzných vrstvách--a tam cosi, co by se dalo pochopit i tak, že ta jedna verstva přikrmuje druhou--dole slabší termika, nad urovní prvních mraku trochu zesiluje--to by ale zase pro modeláře znamenalo prolétnout první vrstvou mračna, takže modelář o to těžko zavadí.

Samozřejmě, že mraky pod svoji základnou sajou nejvíc--taky těžko někdo nastoupá s třímetrovkou hozenou z ruky na rovině a pro skutečné větroně je použitelný přelet pod řadou kumulu--né pod každým kroužit, ale letět z jednoho na druhý--bud po směru větru, nebo proti, já něco podobného zažil s modelem jen jednou, né že bych letěl nějakou řadu, ale točil jsem ovály vždy pod jedním stoupákem vlevo a druhým v pravo--uprostřed vždy model propadal v klesáku, ale ve výsledku jsem nastoupal vlastně bez kroužení, pouze vždy pruletem těch dvou stoupajících proudu--klasické přízemní bubliny, co se někde ve výšce spojí v jeden stoupák--třeba těch zmíněných 300m--to by taky mělo logiku, nízko u země natolik slabé stoupáčky, že se s větším modelem točit nedají, ve 300m se spojí a Abu muže létat :D --tak co? to už možná logiku dává :wink: Teda takto to alespon já znám, běžně měním větší model za menší a lehčí, páč nad zemí se dá už s lehkým modelem, ale s těžkým si sotva držím nulku --respektive není možné s ním vubec nastoupat do takové výšky, kde by to už nosilo--skutečné větroně přitom nademnou klidně vesele krouží--většinou ale opravdu velice vysoko--deníček si nevedu, ale že bych někdy slyšel o tom, že se termika utvořila uprostřed oblohy? :wink: joo už jsem ale zažil prosrání správného okamžiku startu a klasicky jako asi každý vypadnul ze spodku stoupáku--nalétl už příliš pozdě, s motorem to jde se do něj zase vrátit, ale stejně zase vyklepe každého po chvíli spodem ven--rychleji ten větron nežli vzestupný proud určitě stoupat nebude, čím těžší model, tím té výšky utratí víc--lehčí nastoupá ze stejné hladiny víc.
LittleFalco

#565 Příspěvek od LittleFalco »

No, popravde receno - me to trvalo asi deset let, nez jsem pochopil, jak to vlastne funguje a jak se ta predikce termiky z grafu vycita :D . Ale co - hlavni je, ze nas to bavi.
pepin

#566 Příspěvek od pepin »

LittleFalco píše:No, popravde receno - me to trvalo asi deset let, nez jsem pochopil, jak to vlastne funguje a jak se ta predikce termiky z grafu vycita :D . Ale co - hlavni je, ze nas to bavi.

tak to by pro tebe neměl být problém mi sem dát odkaz na ten barometrický graf :wink: nebo že by nic takového nikde nebylo?

ještě že se mám, co já bych si bez sebe počal :D

http://meteostanice.agrobiologie.cz/gra ... ka=samotna

jestli je ale něco lepšího, sem s tím :D
LittleFalco

#567 Příspěvek od LittleFalco »

Google + aerologický výstup

Tech navodu je tam tuny. Ale bez souvislosti to jde spatne pochopit - chce to precist nejakou ucebnici a postupne to vstrebat. Dobre publikuje treba autor www.jasno.cz Petr Dvorak Doporucuji od nej Termika-ucebnice pro plachtare. Mam i jine, ale tahle mi dala asi nejvic.
Tak at ti to dobre leta a stoupe.
pepin

#568 Příspěvek od pepin »

LittleFalco píše:Google + aerologický výstup

Tech navodu je tam tuny. Ale bez souvislosti to jde spatne pochopit - chce to precist nejakou ucebnici a postupne to vstrebat. Dobre publikuje treba autor http://www.jasno.cz Petr Dvorak Doporucuji od nej Termika-ucebnice pro plachtare. Mam i jine, ale tahle mi dala asi nejvic.
Tak at ti to dobre leta a stoupe.

jo, ten tlak bez dalších informací zase nic uplně zásadního nevypovídá, ale ten základ na ty příchody front a vývoj dalšího počasí s tím souvisí--celé to stejně najednou nepojmu, tak alespon malý kruček vpřed :D

hele je to jednoduchý--kouknu na tlak, kouknu na denní a noční pře :D povědní teploty, no a nakonec otevřu pro jistotu předpověd termiky na ten den pro trouby :D
pepin

#569 Příspěvek od pepin »

to by mohlo zajímat ty, co jezdí létat na berounsko, myslím, že o této soukromé meteostanici se mi kdysi zminoval Koblih.že je super.

http://www.jakbude.net/
JMalik

#570 Příspěvek od JMalik »

LittleFalco píše:Takhle od stolu tezko rict. Ono jde ale take o to, ze se nekdy trhaji samostatne bublinky, ktere se az ve vetsi vysce slevaji dohromady, ve stoupak. Ten muze byt siroky, uzky, nemit jen jedno jadro, kde to stoupe nejvice - je to proste priroda :)

Tohle když připustíš, tak s tím budu souhlasit, protože jsem psal: Například........,
Protože potom by jsi špatně vysvětloval jak např. vznikne termický proud a na základě toho to zkondenzuje v určité hladině atd.
Prostě je jasné, že pokud je z výstupu daná základna např. 4200ft, tak rozhodně nejsou základny od 3800 do 4600ft. Je to v jedné linii a určitě na téhle hladině nenalezneš plošné stoupání. Bude jen pod těmi právě se vyvíjejícími se chmurkami cumulů. Pokud se vývoj zastaví , zastaví se i stoupání. Jakmile se to začne rozpadat, dostaví se klesání.
Od země to může nasávat jednotlivé utržené bubliny, které se ve větší výšce spojují do uceleného stoupání, ale taky to může fungovat tak, že jsou základny příliš vysoko na to, aby jsi vyhledal souvislé stoupání nízko, pod tím tvořícím se mrakem. Může to nasávat okolní vzduchovou hmotu a u země to může být invertní.
Kdyby to bylo tak jednoduché jak píšeš, tak by stačilo létat pod vyvíjející se Cb s ohledem na snos stoupáku větrem a s ohledem na ortografii terénu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Odpovědět

Zpět na „Větroně“