DJI - F300 Phantom 2 Vision

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DominikVF

Re: DJI - F300 Phantom 2 Vision

#556 Příspěvek od DominikVF »

jirne píše:ale funkce CL je pro mne značná pomoc, prostě letím v předem určeném kurzu a při tom si strojem točím jak potřebuju.
To si vyskúšam, koptéra ide jedným smerom a v smere letu môžem točiť koptérou, teda otáčať sa okolo svojej osi a pritom letí stále v tom jednom smere?

EDIT: Jou, to som videl už skôr.. :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XvGiBCs4G2w[/youtube]
jirne

#557 Příspěvek od jirne »

[quote="DominikVF"][/quote]To si vyskúšam, koptéra ide jedným smerom a v smere letu môžem točiť koptérou, teda otáčať sa okolo svojej osi a pritom letí stále v tom jednom smere?
Jo, přesně tak. A už nebudeš chtít nikdy jinak :wink:
gardenroute

#558 Příspěvek od gardenroute »

IvanGS píše:gardenroute - rozumím a obecně chápu. Pokud jsem pochopil z manuálu, ruční přitažení nebo aktivace návratového režimu není v režimu Phantom možná, jen automatické přepnutí do Fail Safe (slabá baterka, vypnutý vysílač, prý dosažení limitní vzdálenosti, ještě něco?). Je to tak? A ještě dotaz (i když jsi to "již mnohokrát psal"), co myslíš "zvládnutím" IOC, resp. HL a CL? Za mne - zvládnout ho mohu jen když to budu zkoušet, ale přiznám, že se o to nechci zpočátku pokoušet, protože ještě ani neumím koptéru řídit normálně ani plně nechápu všechny souvislosti.
Myslím, že nic takového jako přímo "návratový režim" v NAZA (a tím i u Phantoma) není, to aby nedošlo k mýlení pojmů. Viz dále.

Režim Phantom (jen u Vision a 2, verze 1 nic takového nemá) je pomocný režim, vzniklý jako režim pro úplné začátečníky, a mj. v něm nejsou aktivovány letové režimy IOC (HL a CL). Jeden z nich, to je H.L. (HomeLock) ale v podstatě funkci takového bezpečného návratu umožňuje, nicméně bych se bránil jeho nazývání "návratovým režimem", není to jeho primární určení.
Nativní režim ovládání každé NAZA jednotky (a tím i každého Phantoma) je NAZA režim.

Pokud ale "návratovým režimem" nazýváš ruční aktivaci FailSafe, tak to také jistě není správná terminologie. Ruční aktivace FailSafe stavu přepínačem na Tx neslouží k návratu modelu (to je až jeho možný důsledek), ale pro aktivaci nouzového stavu, pokud k tomu nedojde automaticky např. po ztrátě RC řízení (a je jedno zda-li slabou baterií Tx nebo jejím vypnutím). Není to návratový režim (není to vůbec žádný režim, ale nouzový stav) už jen proto, že to nutně nemusí zrovna znamenat dle konfigurace NAZA automatický návrat letadla. Bohužel to zde někteří jedinci stále opakují, ale je to nesmysl, k tomu to neslouží.

Při dosažení limitní vzdálenosti či výšky (GeoFence) se koptéra prostě zastaví a dál neletí (k žádnému FS nedochází, ani netřeba ručně aktivovat), a dá se s ní letět zpět nebo přistát, do tohoto ještě v režimu GPS ATTi vstupují nově u P2 i tzv. zakázané zóny. V prvních verzích GeoFence dávno před P2, když byl implementován do P1 někdy v létě 2013, byl zpočátku takový problém, že při dosažení limitní vzdálenosti s tím bylo možné již pouze přistát, další pohyb ani zpět v oblasti dovoleného letu nebyl možný, to jsem si vlastnoručně nechtěně "vyzkoušel", při pilotování Phantoma z jedoucího 4x4 auta na solných pláních Makgadikgadi Pans v Botswaně.

A ano, úplným začátečníkům nedoporučuji ihned létat v pokročilých letových režimech IOC, je dobré bezpečně zvládnout základní pilotáž koptéry a hlavně orientaci s ní, na rozdíl od plošníku se velmi snadno již na nějakou kratší či delší vzdálenost může poplést její orientace, a koptéru si nechat odletět. A jistě je dobré se IOC režimy naučit a zvládnout je, jsou to dobří pomocníci a HL se může stát i tím případným zachráncem v nouzi před úletem - popsáno podrobně již dříve..

A zvládnutí HL a CL - to už je na každém, nemá smysl to zde popisovat, ve vláknech o Phantomech to bylo mnohokrát, a je to dobře popsáno v manuálu (příp. Wiki), a mnoho Y.T. názorných videí...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
IvanGS

#559 Příspěvek od IvanGS »

gardenroute - díky. No vidíš, píšeš "Při dosažení limitní vzdálenosti či výšky (GeoFence) se koptéra prostě zastaví a dál neletí (k žádnému FS nedochází, ani netřeba ručně aktivovat)" a v obchodě mi řekli, že při dosažení limitní výšky výš neletí, ale při dosažení limitní vzdálenosti se otočí a letí domů. Možná jsem to pochopil špatně, ale nemyslím že neumím pochopit kdo co říká a už v tu chvíli mi to přišlo nelogické.
Ještě že je venku hnusně a mám čas se vzdělávat :idea: .
DominikVF

#560 Příspěvek od DominikVF »

tu ešte jedno inštruktážne video od pána .. Home Lock, keď už vyššie som dal Course Lock..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g0gJsapOmpU[/youtube]
gardenroute

#561 Příspěvek od gardenroute »

IvanGS píše:...v obchodě mi řekli, že při dosažení limitní výšky výš neletí, ale při dosažení limitní vzdálenosti se otočí a letí domů...
:?: Nevím, zda-li nějaký poslední upgrade FW takto nesmyslně nezměnil chování GeoFence funkce u P2 Vision či Vision+, ale na P1ce a P2 se rozhodně při dosažení GeoFence limitu FailSafe protokol nespouští, a proč by také měl, k žádnému výpadku ovládání nedošlo ? Jak jsem popsal, dříve se po dosažení GeoFence s Ptaakem již dalo jen přistát, ale když ho konečně DJI dokopal i do P2jek někdy na začátku 2014 (v P1 opravená verze již dříve), tak už se s tím dalo dále létat v oblasti vymezené zóny.

To je trochu nesmyslné, aby se ti éro vymklo z kontroly jen pro to, že to doletělo na hranici dosahu, který jsi si sám v konfigu NAZA nastavil 8O Proč by se měl spouštět FailSafe při dosažení GeoFence limitu? Ani při splnění podmínek pro jednotlivé zóny systému zakázaných zón se FailSafe nespouští. Prostě to dál neletí, příp. v ostré zóně ani neodarmuješ motory.
Jsou nějaké nové věci kolem hlídání baterie a výšky, kde se dá nastavit další podmíněné chování, to ale není FailSafe.

Tady přesný popis FailSafe u Vision+, není tam nic o GeoFence
Phantom Vision+ Failsafe Procedure
Phantom Vision+ Failsafe Procedure
DominikVF

#562 Příspěvek od DominikVF »

Ukážka v praxi ..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BxX-Ft70tFY[/youtube]
graup15

#563 Příspěvek od graup15 »

Já jsem si tam preventivně nastavil výšku 2000m a vzdálenost 100km. No a jsem spokojený,že mi do toho Naza nekecá. Stejně jako jsem vypnul hlídání baterek..opět ať mi do toho nekecá. (Napětí,proud a kapacitu mi hlídá nezávislé OSD). Mám nastavené pouze...GPS, GPSATTi, Manual na jednom přepínači. A na blokovaném druhém přepínači..Failsafe-RTH. (co kdyby někdy náhodou,ale radši nikdy...to potřeboval :-)
Další kraviny jako IOC a pod naprosto ignoruju.

Z podstaty viditelnosti jaké-koli koptery..se lítá buď to dobře vidím a na vzdálenost 150m max to prostě musím ukočírovat. No a dál..jedině na FPV.
Dovedu si živě představit..jak to někdo pustí dál než to dobře,jasně a čitelně vidí... a pak v totálním chaosu cvaká přepínači doufaje,že to na IOC dotáhne zpět..a nebo spoléhá na fail-safe. A Phantomek si spokojeně frčí do pryč :-) :-)

Já při pokusech co to dělá a co nedělá postupuji tak..
Že s tím odjedu na rozlehlé pole (letiště). Připravím FPV přenos.. a na oči s tím odletím např 150m. No a testnu (např Fail safe-RTH). Pokud by se mozeček v Naze rozhodl,že pilot je jouda (já) a nenechal správně načíst satelity.Tak to v klidu vypnu,nasadím brojle a doletím zpět.
Stejně bych testil i IOC režimy nebo ty geofence limity.
DominikVF

#564 Příspěvek od DominikVF »

Dnes mi dovolilo počasie lietať, otestované IOC funkcie (CL, HL), GF limity, GPS, ATTI, FS ... S prvou P2 koptérou som lietal len v režime Phantom (učil sa a trochu mal rešpekt (zbytočne) z IOC funkcií).. Odteraz s novou P2 už budem lietať len v režime NAZA-M...

Pred pokročilou kalibráciou som vypodložil a dal do vodováhy koptéru. Mám pocit, že výsledok je lepší oproti tomu ako som predtým kalibroval koptéru (len na stole bez vodováhy). Koptéra menej pláva. Let za slnečného počasia, bez jello efektu. Spokojný :)
gardenroute

#565 Příspěvek od gardenroute »

DominikVF píše:Dnes mi dovolilo počasie lietať, otestované IOC funkcie (CL, HL), GF limity, GPS, ATTI, FS ... S prvou P2 koptérou som lietal len v režime Phantom (učil sa a trochu mal rešpekt (zbytočne) z IOC funkcií).. Odteraz s novou P2 už budem lietať len v režime NAZA-M...
Pred pokročilou kalibráciou som vypodložil a dal do vodováhy koptéru. Mám pocit, že výsledok je lepší oproti tomu ako som predtým kalibroval koptéru (len na stole bez vodováhy). Koptéra menej pláva. Let za slnečného počasia, bez jello efektu. Spokojný :)
No vidíš, že to nebolelo, je dobré se IOC naučit, je to dobré pro filmování, i pro nouzi.
Vodováhu pro pokročilou IMU kalibraci doporučuji. Nevím, zda-li je výsledek až tak zásadní, ale mělo by to být v rovině.
DominikVF

#566 Příspěvek od DominikVF »

Veru :) Super vec aj lietanie v režime ATTI.. v jednom momente som mal (zrejme v smere vetra) cez 17 km/hod .. potom som to spomalil (v režime GPS max 15km/hod som dosiahol) celkovo taký živší, rýchlejší režim sa mi zdá ATTI.. pristával som už v GPS.. a ešte som postrehol, možno to si už len namýšľam, že zvuk motorov v ATTI je iný, než v GPS? taký svižnejší sa mi zdal v režime ATTI .. dlho som nelietal, tak som sa do toho zažral, nevšimol som si , že som bol cca 600 m ďaleko / 150 m vysoko a s 18% kapacitou batérie :) Pri tomto počasí, dosť rýchlo klesá kapacita batérie cca 13 minút letu.. možno sa mi skrátil čas letu aj tými motormi 2312 (predtým 2212 - čas letu 15 minút). Váha koptéry s gimbalom H4-3D, kamerou GP4BE, AVL58 sadou ako predtým = 1380g. Koptéra vcelku stabilná..

Len to zrejme sem nepatrí.. je to tu vlákno o Vision.. ale tie pre mňa nové funkcie (v NAZA-M) trochu oživia to "stereotypné" lietanie predtým.. :)
gardenroute

#567 Příspěvek od gardenroute »

DominikVF píše:...v jednom momente som mal (zrejme v smere vetra) cez 17 km/hod .. potom som to spomalil (v režime GPS max 15km/hod som dosiahol) celkovo taký živší, rýchlejší režim sa mi zdá ATTI...
Asi Dominiku netušíš, jak rychle létá P1 na rozdíl od zaškrcené P2ky :D Ale sem do Visionů to moc nepatří (ačkoliv mají zcela stejný pohonný systém), ale pokud Tě to zajímá, najdi si 3. část mého loňského testu vrtulí 9443. Pravda, trochu nižší AUW kolem 1250g... Tady vidíš, co dělá tzv. "bezpečné" firmware u P2jek :(

V ATTi je koptéra samozřejmě výrazně rychlejší, není nijak "bržděna" zásahy GPS stabilizace do letu.
salamander

#568 Příspěvek od salamander »

To 17 a 15 km/h si asi myslel 17 a 15 m/s ?
V ATI to lieta rýchlejšie a dlhšie , mám dojem že to už dávnejšie tu dával Peťo /garden/ .
Ja sa chystám odskúšať tie nové čierne vrtule , možno zajtra ak nebude fúkať.

Peťo predbehol si ma :)
DominikVF

#569 Příspěvek od DominikVF »

Samozrejme, opravujem sa 15-17 m/s . Dik Salamander :-)

Gardenroute: v ATTI 74 km/ hod to už je pecka :-D Ale z predchodzích mojich videí popri ceste čo som lietal tiež som mal pocit, že letím rýchlosťou idúceho autá :-D Ja už hlavne bezpečne chcem lietať.. nad lúkami :-) Kopa peňazí v tom je.. A to som si uvedomil trochu neskoro :-)

EDIT: Už si spomínam na to video .. raz si mi ukazoval na tom videu ako vieš klesať na jednu otočku :-)
Naposledy upravil(a) DominikVF dne sob 04.04.2015 22:26, celkem upraveno 1 x.
IvanGS

#570 Příspěvek od IvanGS »

Mám dnes taky za sebou první lety. Musím nastavit lepší kvalitu videa a asi to vypadá na tablet místo telefonu, zkusil jsem aplikaci do půjčeného Huawei (nelétal s ním, jen zkoušel jestli půjde nainstalovat) a bude to lepší, na mobilu, i když 5,2", vidím blbě. A stínítko je nutnost. Udržet se ve vzduchu je sranda, ale létat citlivě, plynule a přitom ovládat kameru chvilku potrvá. A zažít všechny režimy a vědět jak kdy reagovat taky. Ale jinak pohoda, info na mobilu jsou vyčerpávající, jednu chvíli se mi éro ztratilo z očí, bylo asi 100 metrů ode mne, ale v pozadí stromy a splývalo to dohromady, věděl jsem ale že je tam někde. Podle "radaru" jsem ho otočil k sobě, letěl dopředu a pomalu stoupal a vzápětí ho uviděl :) .
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“