MVVS montaz hlavou dolu

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
VTjr

#61 Příspěvek od VTjr »

geo píše:To VTjr - něco jsem ti hodil do SZ, můžeš se tam stavit :?: Dík

Něco jsem odpověděl do SZ. Snad Ti moje rady postačí.

Jen jsem o tom všem uvažoval. A opravdu bych se v první řadě pokusil pořádně lokalizovat problém, tedy zda je to opravdu tím zavodněným palivem, anebo je to v něčem jiném. Protože správné seřízení volnoběhu RC karburátoru u některých typů motorů je hotová věda. To bych hleděl postupovať přesně podle návodu výrobce, případně bych si o tom co nejvíc přečetl´. Na fóru se o tom mluvilo opravdu hodně a nesčetněkrát. Cokoli bych o tom napsal, bylo by jen opakování.

Ale zase na druhé straně odvodňování metylu nikdy neublíží, spíš naopak (protože i to nejčerstvější palivo nejaké procento vody v sobě má). Jen je potřeba si dát opravdu záležet při konečné filtraci, aby v palivu nebyla zrníčka skalice. Její tvrdost je sice jenom 2,5 (čili něco mezi solí kamennou a vápencem), ale i tak může způsobit zvýšené opotřebení motoru, nebo v lepším případě zanesení palivového filtru (kdyby se tak stalo, tak ten je třeba proprat v teplé vodě). Taky může způsobit chemickou reakci nahrazování, kde zasažená místa železných (ocelových) a hliníkových (duralových) součástek se pomědí. Proto i při míchání skalice nepoužívat kovové lžíce ale raději předměrty plastové.
Ale jelikož skalice je v lihu naprosto nerozpustná a v palivu se dobře usazuje, tak při pečlivé práci bych v té filtraci zas tak velký problém neviděl.
Rastislav
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Rastislav »

Dík, za spoustu užitečnych informací, začaly sa vlakno MVVS hlavou dolú, potom sa prešlo na zoradenie karburatora, potom palivo,
A prosím zaujimalo by ma ešte, pred časom bol že velký tresk čo sa tyka prave karburatorov pre MVVS 6,5ccm, nova konštrukcia vraj oveľa lepšie nastavovanie, prechody a pod. Vlastni niekto oba typy aké su tam rozdiely?? (Ja mam 3 ks MVVS 6,5 no všetko ešte zo starým karbec.)
Vďaka Rasťo
VTjr

#63 Příspěvek od VTjr »

Rastislav píše:Dík, za spoustu užitečnych informací, začaly sa vlakno MVVS hlavou dolú, potom sa prešlo na zoradenie karburatora, potom palivo,
A prosím zaujimalo by ma ešte, pred časom bol že velký tresk čo sa tyka prave karburatorov pre MVVS 6,5ccm, nova konštrukcia vraj oveľa lepšie nastavovanie, prechody a pod. Vlastni niekto oba typy aké su tam rozdiely?? (Ja mam 3 ks MVVS 6,5 no všetko ešte zo starým karbec.)
Vďaka Rasťo

K tomu sa naozaj neviem vyjadriť. Problém je ale aj v tom, že v denšnej dobe sa spaľovacie motory pomerne zle predávajú a mnohé menšie predajne z nich majú doslova ležiaky. Takže pokiaľ nekúpiš MMVSku rovno od výrobcu, tak ani poriadne nevieš aký starý typ vlastne kupuješ.
Ja som si kedysi vyrábal sám RC karburátory, podľa vzoru, ktorý som odkukal od desiny HB (s zasúvacou druhou ihlou voľnobehu), kamarát zase vyrábal kópie webráckych Dynamixov s tým že ich ešte vylepšil o ovládanie ihly bohatosti ďalším servom, čo bolo veľmi užitočné pri dlhých pretekoch FSR lodných klzákov, ktoré boli dlhé, nádrž obrovská a ku koncu bolo treba motore preštelovať lebo v obrovskej nádrži už hladina išla dole. Ale to sú problémy lodía o tom je isto celá samostatná diskusia. To by som sem neťahal. Ale fakt je to zaujímavé, ako sa vlákno diskusie vyvinie z jedného triviálneho problému na celkom tématicky inú diskusiu. Skoro by bolo dobré toto vlákno premenovať. :)
Lark

#64 Příspěvek od Lark »

to Rastislav: Já mám sice MVVS 7,5 ale myslím, že ta úprava karburátorů byla u té 6,5 podobná. Starý typ měl na volnoběžné jehle větší vrcholový úhel (kratší kužel) a nastavení volnoběhu bylo moc ostré a díky axiální vůli rotačního šoupátka velmi nestabilní. Prakticky nešel pořádně seřídit volnoběh. Motor s novou jehlou (délka kuželu asi 2mm) má seřízení volnoběhu podstatně jemnější a stabilnější. Taky je dobré zkontrolovat, případně odstranit tu axiální vůli šoupátka. Stačí udělat nový šroubek s čípkem, který zajišťuje a vodí to šoupátko (nesmí ale drhnout). Já jsem ho vyměnil hned na novém karburátoru a dodnes motor chodí jak hodinky.
Tomasino

#65 Příspěvek od Tomasino »

hlodá mi po přečtení této diskuze v hlavě jedna otázka. Co vlastně způsobuje zhoršení kvality paliva při dlouhém skladování. Mám 10% nitrované palivo, co se válí cca 14 let ve skříni a zajímalo by mě, zda by použití skalice leccos nevyřešilo, nebo jestli se některé přímesy prostě rozloží, rozpustí a je to nepoužitelné i kdyby se na to podíval sám pánbůh. Díky
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od Celeron »

Ja jsem vyhrabal v garazi par litru asi 20 let staryho metylovyho paliva 80/20. Zkousel jsem ho v 3,5 a 12,7 MVVS a 10 HP a naprosto bez problemu. Bylo v 5 litrovy skleneny flasce zaspuntovany korkovym spuntem, kterej byl v hrdle zatesnen kusem igelitu. Netusim, jestli to palivo natahlo nakou vodu ale v porovnani s novym palivem zadny funkcni rozdil. Pouze barva je nejaka do cervena. :D Podminky skladovani v ty garazi nic moc, dvakrat mi do ni opravdu hodne zateklo kvuli zavadam na strese a vysychalo to mozna pul roku...
Jirka
VTjr

#67 Příspěvek od VTjr »

Celeron píše:Ja jsem vyhrabal v garazi par litru asi 20 let staryho metylovyho paliva 80/20. Zkousel jsem ho v 3,5 a 12,7 MVVS a 10 HP a naprosto bez problemu. Bylo v 5 litrovy skleneny flasce zaspuntovany korkovym spuntem, kterej byl v hrdle zatesnen kusem igelitu. Netusim, jestli to palivo natahlo nakou vodu ale v porovnani s novym palivem zadny funkcni rozdil. Pouze barva je nejaka do cervena. :D Podminky skladovani v ty garazi nic moc, dvakrat mi do ni opravdu hodne zateklo kvuli zavadam na strese a vysychalo to mozna pul roku...
Jirka

Myslm si, že to asi bylo skladováno dobře. Skleněná nádoba, to je jistota a špunt obalený igelitem asi taky zastaví jakýkoli přísun vodních par. Voda spíš proleze závitem nejakého staršího plastového uzávěru.
Krom té vody se tomu palivu nemůže stát při běžných teplotách prakticky nic.
VTjr

#68 Příspěvek od VTjr »

Tomasino píše:hlodá mi po přečtení této diskuze v hlavě jedna otázka. Co vlastně způsobuje zhoršení kvality paliva při dlouhém skladování. Mám 10% nitrované palivo, co se válí cca 14 let ve skříni a zajímalo by mě, zda by použití skalice leccos nevyřešilo, nebo jestli se některé přímesy prostě rozloží, rozpustí a je to nepoužitelné i kdyby se na to podíval sám pánbůh. Díky

U standartního metylalkohol-ricínového paliva nevidím naprosto žádný jiný důvod degradace toho poliva krom té vody z ovzduší.
U nitrovaného je to jiné. Nitrometan, nitrobenzen nebo amyl-nitrid jsou fakticky oxidační činidla. Při spalování nitrovaného paliva v motoru se z nitrometanu uvolňuje chemicky vázaný kyslík a snižuje tak nároky motoru na vzduch z ovzduší, co umožňuje mnohem větší bohatost směsi a tím pádem víc výhřevného paliva v jednom motorovém spalovacím cyklu a tudíž i větší výsledný výkon. Bohužel dramaticky tím roste i spotřeba paliva. Navíc nitrometan má tu vlastnost, že se dokáže spalovat nekolika různými způsoby (ta chemická reakce se mění právě v závislosti od toho, kolik je dodáváno atmosferického kyslíku, nebo dokonce dovede hořet i úplně bez něj) a tím pádem je chod motoru mnohem stabilnější a míň náchylný na změny bohatosti směsi (např při změnách polohy nádrže v akrobatických obratech a pod) co oceňují zejména vrtulníkáři. Čili palivo s nižším obsahem nitrometanu (tak asi do 10%) se používá zejména kvůli stabilitě chodu motoru, a to s vysokým (do 70%) zase hlavně kvůli co nejvyššímu výkonu.
Jenže ten chemický rozklad nitrometanu s uvolňováním kyslíku probíhá při vyšších teplotách v procesu hoření. Nejsem chemik, tak nevím, zda se nemůže rozkládat pozvolna i při nízkých teplotách po dobu skladování. Myslím si, že spíše ne, protože na rozbití chemických vazeb je potřebné prekonat jisté kritické hodnoty energie (tedy nejaké mnimální teploty). Ale pokud by k tomu docházelo (např. působením UV záření, nebo i té jen mírně zvýšené teploty), tak to bude mít asi největší vliv na degradaci maziva - ricínového či jiného oleje, který jakožto přírodní rostlinný olej z chemického hlediska představuje směs nejakých esterů nenasycených vyšších mastných kyselin. Nenasycených znamená, že v jejich řetězci jsou přitomny dvojité a možná i trojité vazby, které mají tendenci se púsobením různých vlivů měnit na jednoduché a vzniklé nasycené tuky pak mají jiné fyzikální vlastnosti - zejména vyšší bod tání, teda houstnou a už to nejsou olejovité kapaliny ale spíše pasty typu sádla. Dehradace metylu není možná, resp. ten metyl se při oxidaci změní na CO2 a H2O nebo se mu nestane nic. Pokud ano, tak ho jen ubyde.
Ale tohle všechno jsou už jen moje spekulace na dané téma. Já opravdu nevím, zda se tohle všechno v tom nitrovaném palivu děje a pokud i ano, tak nevím jaký vliv by to pak mělo na chod motoru, případně na mazací schopnosti.
Osobně si myslím, že pokud je to palivo v dobře uzavřené láhvi (nejlépe v tmavé skleněné) v suchém chladném a tmavém místě, tak vydrží opravdu dlouho bez ztráty kvality. Jediné skutečné nebezpečí jeho degradace je ta voda z ovzduší, čemu se však dá velmi lehce zabránit a když už k tomu dojde tak ji zase pomocí té vyžíhané skalice z něj relativně jednoduše odstranit. Ale zabývat se odvodňováním má smysl při záchraně většího množství paliva. Pokud jde o jeden-dva litry, tak bych se s tím nepáral a použil ho dejme tomu na záběh motoru.
Tomasino

#69 Příspěvek od Tomasino »

Skladoval jsem to ve skříni, pak v rohu pokoje pod hromadou haraburdí. Nádobu tvoří litrový (možná dvou) plastový kanystřík. Asi před dvěma lety jsem zjistil, že se nafoukl, tak jsem povolil víčko a zase zatáhl. Kdyby to šlo, raději bych si ten proces se skalicí nechal ukázat, než pak něco podle internetu pokoušel se všelijakým výskedkem a hlavně aby se mi v motoru něco nevytvořilo na stěnách. Osobně by mi na záběh stačilo, ale už tehdy motoru moc nechutnalo a nejdéle šel tak 20 vteřin.
V ABC se tehdy psalo, že si tyhle malé coxíky hodně vybírají, ale pak jsem zase někde na netu četl, že naopak sežerou co se jim dá :twisted:
VTjr

#70 Příspěvek od VTjr »

Tomasino píše:Skladoval jsem to ve skříni, pak v rohu pokoje pod hromadou haraburdí. Nádobu tvoří litrový (možná dvou) plastový kanystřík. Asi před dvěma lety jsem zjistil, že se nafoukl, tak jsem povolil víčko a zase zatáhl. Kdyby to šlo, raději bych si ten proces se skalicí nechal ukázat, než pak něco podle internetu pokoušel se všelijakým výskedkem a hlavně aby se mi v motoru něco nevytvořilo na stěnách. Osobně by mi na záběh stačilo, ale už tehdy motoru moc nechutnalo a nejdéle šel tak 20 vteřin.
V ABC se tehdy psalo, že si tyhle malé coxíky hodně vybírají, ale pak jsem zase někde na netu četl, že naopak sežerou co se jim dá :twisted:
Těžko říct zda je to vodou nebo nejakým znehodnocením nitrometanu. Ja zase vím, že ty COXy chdili spolehlivě jedině na nitrované palivo, nakonec platí, že čím menší kubatúra, tím je motor víc citlivý na seřízení, kvalitu paliva, teplotu a vlhkost ovzduší. A naopak motory větších kubatur všechno poslušně spořádají bez výraznějších problémů. Je tomu tak proto, že v motoru stejně jako při obtékání profilů se uplatňuje teoria proudění kapalin a s ohledem na větší rozměry a větší Reynoldsova čísla to samé v jisté míře platíi pro ty motory. Krom toho velké motory mají vždy relativně příznivější poměr nežádoucích úniků stalčené směsi k celkové kubatuře, prostě malé motory se chovají jako by měly horší kompresi. Taky rozhoduje velikost kapiček rozprašovaného paliva k celkové kubatuře, kde jsou tyto u malých motorů relativně větší. Navíc malý motor má menší tepelnou setrvačnost a je toho mnohem víc. Já bych u COXíka nespekuloval, vzhledem ke kubatuře bych radši po trochách kupoval vždy čerstvé palivo a nedělal si nikdy veliké zásoby. No a ato staré vych nalil do nejaké desítky, která si s tím velice rychle poradí, případně ji na něm zaběhl, i když pravda je, že nový motor by se neměl zabíhat na nitrovaném palivu. Nevím sice proč, ale všude píšou, že se to nemá.
Avšak nehledě na tuto moji radu, ten postup se skalicí, co jsem výše opisoval je naprosto bezpečný pro metyl a etyl pokud se na závěr to palivo dobře slije a profiltruje. Skalice modrá je totiž v metyl- nebo etylalkoholu naprosto nerozpustná a tudíž nemúže zanechat na stěnách válce žádný povlak. Jiná věc je, že to vše se týká standartního paliva. To, zda nejak nereaguje anebo se nerozpouští v nitrometanu - to už si jist opravdu nejsem a nemám v tomhle směru žádné zkušenosti, protože já sám jsem nitrované palivo nikdy nepoužíval. Proto taky u tak malého motoru, jako je COX, bych radši neexperimentoval. Ten půllitřík paliva, co COXíkovi vystačí na sezónu, tak bych ho radši koupil nový.
Tomasino

#71 Příspěvek od Tomasino »

Nové palivo má místo ricinového oleje syntetický. Mám pocit, že jsem někde četl, že je to u těchto modelů zásadní problém, protože by se mohl zadřít. Je to tak?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od arda1 »

Palivo musíš použít tzv. FAI - tam je jen metanol a ricín a popřípadě donitrovat. :wink:
Tomasino

#73 Příspěvek od Tomasino »

To už mám doma tři paliva, jedno nové se syntetickým, dvě stará, která buď budu muset zlikvidovat nebo z nich pomocí skalice vysaju vodu. Akorát nevím, co to udělá s ostatníma látkama. Ideální by bylo je do něčeho namíchat, ale protože nemám do čeho, zbývá mi se zeptat, zda by je někdo nechtěl.
Blueberry

#74 Příspěvek od Blueberry »

Mno já mám brnáky ve třech modelech hlavou dolů a je jim to ůplně jedno :lol: Bjěhají bezvadně.
Tomasino

#75 Příspěvek od Tomasino »

Žádnému běžnému spalováku nedělá obrácená montáž problém. Je to dané fyzikálními ději ve válci. Akorát tam, kde je za ihned za tělesem nádrž (jako měly coxy), doporučuju obrátit dírami nahoru, protože pak vytéká palivo.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“