První vrtulník pro syna (15 let)
Ja zase souhlasím že plast také vydrží. Mám blade 400 (vím chyba ale co naděláte) ztratil jsem proti slunci v jaké je vrtulník poloze a nabombil to v plných otáčkách do betonu(autorotace mě naběhla až když jsem sbíral vrtulník ze země). Jelikož je blade 400 celé v plastu, odešlo mi: drát pádel, hřídelka v držáku rotor.list., hlavní hřídel, ozubené kolo, 1 servo a 1 lupení, ale z plastových dílů nic, až na škrábance.(nechci zakřiknout, aby jsem zítra nešel létat a neodnesly to všechny plastové díly) Havárie mě na levno moc nepřišla, jelikož e-flite má předražené díly
, ale plast to vydržel. 
Vsak ja nerikam, ze plast nevydrzi... jen myslim, ze i kov ma sve odpodstatneni. Nektrery dily muzou byt lepsi i v plastu to je jasny, materialy jsou dnes cim dal houzevnatejsi takze rozhodne plast nepodcenuju. Ovsem treba Align raminko ke smykatku stoji stoji 169kc a kvalitni kovovej dil hlavy (horni rameno od naklonu listu) stoji obdobne a je v kovu a taky ma lozisko. Takze oni si i ten plast nechavaji pekne zaplatit.
Tak kovove dily, jsou rozhodne nekolikrat pevnejsi nez plastove.
Pro hrube srovnani Dural miva cca 300MPa(i 400MPa), konstrukcni hlinikove slitiny minimalne 180MPa(ale vetsinou mnohem vice, zalezi na slitine, patri sem i Dural). Pevne plasty vetsinou 50MPa, maximalne 70(80)MPa.
Proto sou plastove dily bytelnejsi(aby se zvysila pevnost dilu).
Otazka je jen:
1) v cene, zda se cloveku vyplati ta vyssi pevnost, za vyssi cenu(hlavne o kolik drazsi cenu).
2) ve smule/stesti pri havariich, pokud se cloveku povede znicit kovovy dil je to pak mnohem drazsi. Osobne se mi u kovovych dilu povedlo zatim jen parkrat zalomit zavit.
3) v konstrukci vrtulniku. Ten to bod bych rekl ze je u vetsiny helin vyresen dobre. Otazka rozmeroveho poddimenzovani soucastek(u plastovych dilu to hrozi vice), a otazka rizene destrukce(myslim ze sem jeste nevidel, uplne plne kovovou hlavu, vzdy by melo byt neco plastoveho co pri nehode povoli, aspon tahla).
Pro hrube srovnani Dural miva cca 300MPa(i 400MPa), konstrukcni hlinikove slitiny minimalne 180MPa(ale vetsinou mnohem vice, zalezi na slitine, patri sem i Dural). Pevne plasty vetsinou 50MPa, maximalne 70(80)MPa.
Proto sou plastove dily bytelnejsi(aby se zvysila pevnost dilu).
Otazka je jen:
1) v cene, zda se cloveku vyplati ta vyssi pevnost, za vyssi cenu(hlavne o kolik drazsi cenu).
2) ve smule/stesti pri havariich, pokud se cloveku povede znicit kovovy dil je to pak mnohem drazsi. Osobne se mi u kovovych dilu povedlo zatim jen parkrat zalomit zavit.
3) v konstrukci vrtulniku. Ten to bod bych rekl ze je u vetsiny helin vyresen dobre. Otazka rozmeroveho poddimenzovani soucastek(u plastovych dilu to hrozi vice), a otazka rizene destrukce(myslim ze sem jeste nevidel, uplne plne kovovou hlavu, vzdy by melo byt neco plastoveho co pri nehode povoli, aspon tahla).
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
Hm tak pokud vím, tak se do plastů a kor takhle namáhaných částí přimíchávaji různá plnidla jako sklo, uhlik, kevlar atd. Takže nelze hovořit o čistých plastech ale kompozitech a ty už mají jinou pevnost.
Osobně mám nalétáno na simu hodně hodin, s blade mSR jsem se nablbl jéje, ale když člověk chytne do ruky něco většího tak je to úplně o něčem jinym a díly zkutečně na sebe nenechaji dlouho čekat.
Osobně mám nalétáno na simu hodně hodin, s blade mSR jsem se nablbl jéje, ale když člověk chytne do ruky něco většího tak je to úplně o něčem jinym a díly zkutečně na sebe nenechaji dlouho čekat.
Na kolika modelech asi je opravdový dural?!
Dneska se svět žene jenom po ceně a dural je drahý (taky poměrně křehký).
Kvalitní plast s vyztužujícím plnivem (typicky silamid apod.) za trvanlivostí dílů z hliníku nezaostává.
Spíš je to otázka konstrukce a kvality výroby. Netroufal bych si paušálně říci jestli hliník nebo plast. Musí se nejprve vědět jaký plast a jaký hliník a jak je součástka provozem namáhána.
Dneska se svět žene jenom po ceně a dural je drahý (taky poměrně křehký).
Kvalitní plast s vyztužujícím plnivem (typicky silamid apod.) za trvanlivostí dílů z hliníku nezaostává.
Spíš je to otázka konstrukce a kvality výroby. Netroufal bych si paušálně říci jestli hliník nebo plast. Musí se nejprve vědět jaký plast a jaký hliník a jak je součástka provozem namáhána.
chastra píše:Hm tak pokud vím, tak se do plastů a kor takhle namáhaných částí přimíchávaji různá plnidla jako sklo, uhlik, kevlar atd. Takže nelze hovořit o čistých plastech ale kompozitech a ty už mají jinou pevnost.
Tak samozrejme tech parametru materialu je mnohem vice, tohle je jen pro predstavu.
Kompozity, je kapitola sam pro sebe, jejich pevnost je v hodne sirokem spektru(muzou i nemusi byt pevnejsi, nez kov(hlinikove slitiny), zalezi na plnidlu, hustote a strukture).
Osobne sem se z plnenym plastem (kevlarove vlakna v plastu), setkal jen u Snipera. V cinskych kopiich, byl jen obycejnej plast, tam neni potreba se rozmejslet, lepsi do nich kov. Ale pokud vyrobce dava do heli kompozitni plast, tak uz je to o necem jinem. Bohuzel sem mel moznost rozmlatit jen heli od laheli a HK, takze nemuzu porovnat jak jsou plasty resene jinde.
Zkusim kdyz tak jeste nejake dily prozkoumat pro jistotu.
Edit: Predpokladam, ze ve Sniperu bude Dural. Ale jinak mas pravdu kvuli cenam, se Dural vetsinou nepouziva, proto sem uvazoval i hlinikove slitiny obecne.