VYPÍNEJTE BATERKY !!!

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: VYPÍNEJTE BATERKY !!!

#61 Příspěvek od coro »

jyrry píše:[...
Ted premyslim jak vyloucit lidsky faktor, zatim to umi jen Spektrum. Udelatko mne zatim nenapadlo jake by slo pouzit/udelat...
Utesuju se tim, ze to je jednou za 7 let - naposled to bylo nekdy v te dobe, taky fofrem na start a tenkrat sly obracene kridylka...

Okrem poslednej číslice GUID čo mne na Spektrum zas nepripadá až tak geniálne, by pre PPM moduly stačilo aby jeden (prídavný/posledný) kanál posielal trvale zadanú hodnotu a aby príjmač/udělátko túto hodnotu kontroloval - a keď nesedí vypol motor.
LEN MOTOR lebo keby to z nejakého dôvodu zblblo tak aby to nefláklo modelom ako niektoré Spektrum. :) - tu sa zas dotkneme upozornenia že nie všetky regly majú vypnutý motor v rovnakej polohe (existujú aj obojsmerné, nielen futaba)
zdzd

#62 Příspěvek od zdzd »

coro píše:
2952 píše:...Taky pozor na Futabu-já mám T12FG...při instalaci motoru do modelu má Futaba standardně obráceně plyn-tedy staženo=plný...

Zdzd: , neviem čo je na tom nejasné, skús ešte raz prečítať o čom to bolo.
Podľa mňa pointa upozornenia bola, že na to treba dať pozor, nič viac.
ALE aj keď mali všetko nastavené komplet normálne a s trhottle hold, LEN tam nakoniec pripojili aj motor a na ňom mali rovno aj vrtuľu,
a popri tom všetkom správnom nastavení LEN nemali na plyne reverz lebo veď videli že tam posielajú -100%, bolo to vlastne zamknuté naplno. Nemusel sa roztočiť ako správne píše Jyrry, ale možno niektorý, alebo čo keď náhodou.
A moja odpoveď sa týkala reakcie:
Joza píše:O toho je throttle hold..

Ktorá je ako celok úplne nesprávna lebo to na reverz či nereverz pri pvom zapnutí namá žiaden efekt, a ani na to že po vypnutí tej funkcie a pridaní plynu sa rozbehne viac než jeden model.

To je přesně to neporozumnění. Revers a throttle hold jsou dvě naprosto a úplně jiné věci. Bez ohledu na revers můžu vždycky hold nastavit tak, že motor hodí do naprosto libovolné pozice. Revers to vůbec neřeší. Jen nastavenou hodnotu otočí. Ale zase si ji můžu nastavit kam chci. A o tom to je. Hold drží nějakou přednastavenou hodnotu. Jakou si přednastavím, takou mám. A když se nic nenastaví, tak nedělá nic.
zdzd

#63 Příspěvek od zdzd »

coro píše:tu sa zas dotkneme upozornenia že nie všetky regly majú vypnutý motor v rovnakej polohe (existujú aj obojsmerné, nielen futaba)

To je to podstatné. Protože z venku na reglu nikdy není vidět jak se zachová. Proto první připojení bez vrtule, test volnoběh/plný, odpovídající revers a potom se dá teprve pokračovat dál...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od TomasC »

Je pravda, že toto je "ne standard" u futaby. Stažený kanál plynu na výstupu motoru jsou 2ms. Plný plyn na páce = 1ms na přijímači.

A aby nedošlo k omylu, regulátor RObbe ROxy mají staženo na 1ms!!

Ale obecně je to jedno. Je s tím potřeba počítat a myslet na to.

Protože z továrny je FS nastaven na běžný plný plyn. Držel jsem v ruce na plno běžící F3Ačko po vypnutí vysílače. Stačilo nastavit znovu FS a bez problémů, ale je to "nepříjemnost".
zdekar

#65 Příspěvek od zdekar »

Hunger píše:Hovadina vlecnou bys nedostal na zem... odkud jsi klidně tě s pioneerem vytáhnu, ale pochybuju že to utahne :D

No na zem by se to dostalo určitě. Otázka v jakém stavu. Jako vlečnou bych použil motorový větroň a tažené by byl větroň F3K s vypínatelným háčkem. Řízení na Optic 6: vlečná: Plyn, výškovka, křidélka (na Y kabel); tažené: 6. kanál (klapky) pro řízení výškovky a 4. kanál směrovky pro řízení křidélek, 5. kanál pro vypnutí tažného lanka. Na vlečné by kanál 4,5 a 6 byl samozřejmě odpojen. :D

No ale už jsem někoho na vlečení sehnal... takže se nemusíte děsit.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že by nebylo problém v nastavení radia, ale rozdělaní pozornosti mezi modely a správných reakcí.

Tohle by se dalo ale natrénovat třeba na svahovém kombatu, kde spíš koukáš po cizích letadlech a svoje tak nějak řídíš po paměti.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od jyrry »

coro píše:.... by pre PPM moduly stačilo aby jeden (prídavný/posledný) kanál posielal trvale zadanú hodnotu ....

no jo, ale oba zucastnene modely (ten se kterym jsem letel pred tim sesypanym a ten sesypany) mi zabraly vsech 8 kanalu co mam k dispozici...
Mozna neco jako nacist hned po zapnuti stav (sirku impulzu) nekolika kanalu a porovnat s ulozenym stavem a kdyz se to nebude shodovat, zablokovat motor(y) ...
jyrry.webnode.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od kope »

Woita píše:Ahoj všichni,
cizí neštěsti vždycky potěší, tak se bavte - a možná že to někomu tak blbému jako já zachrání model.
Vzal jsem si na letiště pár letadel, nejdříve jsem polítal asi 3 lety s novým motoráčkem, pak jsem z něj odmontoval křídlo a odnesl ho do auta, aby se mu nic nestalo, trup na zadní sedačku a křídlo dozadu.
Pak jsem si ještě polítal s tryskáčem (4 lety) a když dorazil kámoš, chtěl jsem se pochlubit tím novým motoráčkem, tak jsme šli k autu. Otevřu dveře a to byla rána! Nejdřív jsem myslel, že vybouchla baterka (ale byla to A123, ty snad nebouchají). Předek letadla na sra.ky, vrtule zlomená, motor vytržený z lože a všude v autě piliny z balsy. Ale úplně všude!
A pak mi to došlo!!! Já debil nechal zapnutou baterku a když jsem lítal s tryskáčem, tak motoráček lítal v autě.
POZOR, určitě to neplatí pro každý systém, ale pro AFHSS (Auroru) tedy ano. Ovládájí se i ostatní spárované přijímače. Ve chvíli když zapnu vysílačku, ožijou všechny spárované přijímače. (Shodou okolností jsme toto s kolegou zkoušeli asi hodinu předtím, je to skutečně tak.) A je jedno, že je ve vysílačce navolen jiný model.
Proto VYPÍNEJTE MODELY, SE KTERÝMI NELÍTÁTE! A dobře mi tak... aspoň dodělám kapotu, která mi tam chyběla. Nakonec ta devastace nabyla tak šílená, medel opravím za 3 večery, s autem se nestalo nic (to se divím), nejhorší bylo to luxování.

Včera se mi stalo něco podobného s T9x (s flashnutým Er9x). Dolítal jsem s větroněm, opřel jsem ho o auto (baterku jsem nechal zapojenou) vytáhl jsem druhý model, přepnul model v rádiu, zapojil baterku, začal jsem dělat předletovou kotrolu a když jsem pohýbal výškovkou, koukám, že větroň hýbe jedním křidélkem :roll: . Ve větroni je origo 8-mi kanálový přijímač k T9x, v tom prckovi, se kterým jsem se chystal lítat, je malý tříkanál HK. Hned jsem si vzpomněl na tohle vlákno :D .
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od AR1 »

Chlapi, jak můžete doložit "živej"model. Dolítám, odpojím od zdroje nebo vypnu model, položím a odcházím od něj. Zvlášt u elektriky, kde stačí drbnutí do páky plynu a motor jede.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
JMalik

#70 Příspěvek od JMalik »

AR1 píše:Chlapi, jak můžete doložit "živej"model. Dolítám, odpojím od zdroje nebo vypnu model, položím a odcházím od něj. Zvlášt u elektriky, kde stačí drbnutí do páky plynu a motor jede.

Nevyhlašoval bych moc ultimativně, že jenom blb to může odložit nevypnuté, pustit monitor serv s testem na zapnutém modelu, strčit omylem regl do jiného kanálu než patří, přepnout něco na TX a roztočit to, navolit jiný model......, možností je dost.
Stačí trochu "štěstí" a už zítra se mezi nás můžeš zařadit :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
AR1
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od AR1 »

JMalik píše:
Nevyhlašoval bych moc ultimativně, že jenom blb to může odložit nevypnuté, :

Pokud tím myslíš sebe, je to v pořádku. Pokud tím myslíš mě nebo se snažíš můj příspěvek překroutit ve smyslu, že tak označuju ostatní, tak to v pořádku není a platí první souvětí.

Je potřeba vypnutí modelu zařadit mezi dril, mezi neměnné zvyky, jako první zapínám vysílač, potom model, vypnutí obráceně, vždy kontroluju funkci kormidel, vždy si zkontroluju napětí baterie atd. Pokud to budu dělat jen někdy, je to předpoklad, že až jednou to neudělám, že bude problém. Odstartoval jsem s modelem s nezapojenými křidélky, na dlani mám 6cm jizvu od vrtule. Vím o čem mluvím, lidský faktor způsobuje většinu problémů a zapnutý model na place "ovládaný" vysílačkou, která řídí model jiný, může znamenat značný potenciální průser. Proto je potřeba extrémní opatrnosti. Jako letecký mechanik přistupu k modelu stejně jako k letadlu a jsou věci, nad kterými nepřemýšlím a prostě je dělám. . Je to eliminace průseru. A myslím, že i proto vzniklo toto téma.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od mihlit »

Já bych k tématu doplnil, že je potřeba baterky nejen vypínat, ale i dávat pozor, kam je dáváte. Nesl jsem model do auta a nebylo dost rukou a já nechtěl jít víckrát. Dal jsem si tedy baterky pro zapalování do kapsy. Problém byl v tom, že jsem tam měl i klíče. No, stručně, když se ozve prsknutí výboje a zároveň se vám rozsvítí kapsa u kalhot... dvakrát příjemný pocit to nebyl :roll:

Jediné pozitivum na tom bylo, že sice jsem odvařil kousek konektoru (gold 2mm), ale baterka to (zdá se) přežila.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Jameson »

JMalik má pravdu. Ono to znie veľmi múdro a rozumne, lenže človek je tvor omylný. Keby každý fungoval dokonale, neexistovalo by nikdy nič ako "zlyhanie ľudského faktoru". Stačí malé nechcené rozptýlenie pred štartom alebo po pristátí (rýchlo odložiť rádio a venovať sa záchrane psíka na dráhe/útoku roja sršňov na stojánku/ automobilovej havárii na priľahlej ceste/padajúcemu metoritu atd.) a je to. Ani najlepší dril tu nepomôže rovnako ako v prípadoch "neboj, nie je nabitá" či "neboj, tadeto vlak nejazdí".

Určite je preto nutné na toto dbať (na RCGroups je drsné vlákno s fotkami rozfranforcovaných častí tela, spôsobenými modelmi, začiatočníci by to mali mať ako povinné čítanie), ale tvrdenie "len blb" a "mne sa to nemôže stať" tu nemá miesto - stať sa to môže hocikomu a kedykoľvek a neustále dávať pozor nie len na seba je jediný spôsob, ako počet takýchto nehôd minimalizovať...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
jag42

#75 Příspěvek od jag42 »

Jameson - svatá slova. Je to přesně tak. :!:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“