Jak se správně starat o li-po a li-ion baterie

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
TomasN

Re: Jak se správně starat o li-po a li-ion baterie

#61 Příspěvek od TomasN »

petertn píše:pokial pouzivas rovnaky pocet clankov tak neskodi.

No nevim... Ciste teoreticy, pri paralelnim spojeni 2 clanku, ktere nejsou vybite na stejne napeti, zacne se clanek s nizsim napetim nabijet z clanku, ktery ma vyssi napeti. Clanky maji dost nizky vnitrni odpor, tak bych se obaval, aby nebylo prekrocene max. povolene nabijeci napeti... V praxi to nekdy vadit asi nemusi, zaviset to bude od vice vlyvu...
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20
dt

#62 Příspěvek od dt »

TomasN píše:Clanky maji dost nizky vnitrni odpor, tak bych se obaval, aby nebylo prekrocene max. povolene nabijeci napeti

Napětí určitě překročené nebude (paralelním spojením dvou napětí nedostaneš napětí vyšší), ale proud nejspíš ano.
TomasN

#63 Příspěvek od TomasN »

No jo, jsem se prepsal :oops: Samozrejme max. nabijeci proud. Ono bude zalezet od rozdilu napeti tech dvou clanku, nakolik bude clanek s vyssim napetim tvrdy...

bezpecnejsi je nabijet 2 baterii v serii, napr. dva trojclanky jako jeden sesticlanek. Problem ale je, ze kdyz budou vybite na ruzne napeti, tak to sice baterii neposkodi, ale balancovani bude trvat dlohou, protoze pres servisni konektor tece jen maly proud. Co jsem tak koukal na par nabijecek, tak max. bylo 350mA, takze se to skoro neoplati... Mozna zacit nabijet v serii, jakmile klesne nabijeci proud, tak to rozpojit a nabijeni dokoncit jednotilive...
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20
petertn
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od petertn »

Zalezi ako nabijas ... a co pouzivas
Tu uz treba pouzivat hlavu ...
Tie vyrovnavajuce prudy nie su az taky masaker ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
TomasN

#65 Příspěvek od TomasN »

petertn píše:Zalezi ako nabijas ... a co pouzivas
Tu uz treba pouzivat hlavu ...
Tie vyrovnavajuce prudy nie su az taky masaker ...

Dajme tomu, ze jeden clanek bude mit 3.6V, druhy 3.8V, vnitrni odpor 6mOhm (to jesem mel pri relativne nove baterii, kvalitnejsi budou mit jeste mensi). vychazi mi proud 0.2/0.006 = 33A, co je napr. u kapacity 3300mAh, nabijeci proud 10C a to je uz hodne. Realne to bude mene, protoze baterie asi tak tvrda nebude, ale nez bych si takhle nicil drahou baterii, tak bych si to minimalne poradne promyslel a zmeril... Nelze pausalne rict, ze paralelni nabijeni je v pohode.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od petertn »

Prierez balancnych konektorov to nedovoli. Napatie vybijanej aku velmi rychlo poklesne.
Ale je odporucam na paralelne nabijanie pouzivat http://www.revolectrix.com/MPA_XH.htm
Pouzivam uz 2 rok ... ale treba aj pouzivat hlavu :-) je tu na rcmanii toho o tom popisane vela. Treba len pohladat. Preberali sme to tu.
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od pkotatko »

Paralelne nabijim tri roky na PL8. Jedina podminka je tam stejny pocet clanku. Nezalezi na vybiti a i kapacity jednotlivych baterek mohou byt rozdilne. Bezne nabijim treba baterky, kde jedna je nabita na sklad a jedna vybita. Nezda se mi, ze by jim to melo nejak vadit. Balancni konektory pripojuji jako prvni, tak je mozne, ze se pres ty slabe dratky toho zase tolik "neprelije".
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
paymavit

#68 Příspěvek od paymavit »

Zdravím lidi,nevím zda tohoto tématu patří tento příspěvek.Mám vrtulník Walkera 120D01 a chtěl bych řešit jiné konektory pro baterii a nabíječku, ty původní nestojí za nic.Můžete mi prosím poradit?Díky
Přílohy
P5152690.JPG
P5152689.JPG
guchar

Re: Jak se správně starat o li-po a li-ion baterie, 2016 Ch/

#69 Příspěvek od guchar »

2016 Napětí Charge/Discharge a souvislost s napětím naprázdno.
12.04.2012 20:21 sem dal Beep tabulku: Unaprázdo(%nabití) Li-Pol/Li-Ion 4.20/3.7 V accu.
1) mám vybitý accu a chci nabíjet I = 0.5 až 2 Cn (A). Znám jen nominální Cn (neznám aktuální) Ca
2) mám nabitý accu 4.20 V (plus úsek CV) a accu chci vybíjet I = 2 až 5 Cn (A)
Accu pro skladování má mít 50 % Cx = Unaprázdno 3.85 V. (50 % Ca nebo Cn?)
Nechci rozpojovat accu od nabíječky a čekat na ustálení Unaprázdno.
Existuje vztah umožňující odvodit Unaprázdno od Udischarge(I A) a Ucharge(I A)?
Tedy napětí naprázdno od napětí na nabíjeném/zatíženém accu?
- Změřím Caktuální. (Při nabíjení cca 25 °C se accu prakticky neohřívá. Neplatí pro vybíjení větším I.)
__Pokud napětí (Uaccu_pod_proudem) stanovím pokusem v čase kdy Caktuální bude 50 %
__jak moc budou hodnotu napětí ovlivňovat různé faktory=např. teplota,dobrý/špatný stav accu, ... ?
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“