Taranis pro začátečníka ano či ne?

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfm

Re: FrSky Taranis - pokračování

#61 Příspěvek od petrfm »

Pripada mi, ze jediny clovek, ktery se na to diva nezaujate, i kdyz to ma taky doma. Ja proboha nerikam, ze taranis je spatny, nebo ze v dane cene existuje radio, ktere nabizi vice. Ale tady se pta zacatecnik, ktery evidentne bude litat houbolety, zatim nema doma nic a resi, kde koupit vysilacku co nejlevneji a vy mu doporucite defakto jedno z nejdrazsich reseni?

To neni o tom, ze mam doma spektrum, tak si chvalim to svoje. Stejne tak tomu zacatecnikovi doporucim treba optica 6, nebo starou futabu (s temi nemam zkusenosti a spatne se PRY nastavuji) proste mu staci JAKEKOLIV 6 kanalove radio. Opravdu jakekoliv. A ceny jsou dnes 1000-2000 za kvalitni ojetinu, tak proc davat z pohledu zacatecnika 6 tisic za cinana? Nic vic jsem tim nechtel rict. Jen tohle a to, ze ty neustale omilane funkce zacatecnik, ktery jeste ani neumi litat jaksi nevyuzije. Autopilota zatim zadny vysilac nema :-)

pro jyrry : s tema polomaketama jsi mne dostal :-) ale zacatecnik, ktery zvazuje easystara ma asi trochu jine pozadavky, nez ovladat kazdy kousek makety vlastnim servem :-)
pro ddano007 : ja letam celou dobu na stopky a taky mi pipaji :-) Nikdy jsem nespadl na vybitou baterku a treba u vrtulniku se naprosto presne trefim tak, ze pristavam s napetim clanku 3.8V. Pro skladovani nemusim ani vybijet na storage. A staci mi na to stopky, tak na co telemetrii?
Ovladani svetylek na vtulniku? K cemu to je dobre? Pres den nezapinam a vecer si to zapnu primo na stroji, ne ?
DX6 muze limitovat nekoho, kdo lita treba spalovaka a chce ridit governor atd. Ale i to se da resit jinak a ovladat to kanalem plynu pres krivky. Nema treba zpomaleni chodu serv a takove ficury.. Ale zase - kdo to potrebuje a kdo to kdy vubec vyuzil a jenom o tom nekeca?

Takze pro mne osobne, mit na vysilacce >8 kanalu a nebyt vetronar / maketar je na nic. Libovolne mixy tak jisto. Proste marketingova veta, nic vic... Zacatecnik by se mel ucit litat, serizovat a stavet. Zkouset ruzne modely, at vi, co mu sedne. Ne utracet za nesmysly, ktere ho stejne litat nenauci.

A co se tyce prodeje - garantuju vam, ze kdyz se rozhodne s tim seknout, tak DX6 na bazaru proda za 2000 (bez ztraty jedine koruny) do dvou dnu. Taranise, pokud nebude chtit dvojku uletet, tak za 6 bude prodavat dost mozna... no, kdo vi, nebudu drazdit :lol: ... Ale jak dlouho ze to tam visi ten inzerat na ten Rimruv zanovni kousek? :-)

kozlik327 píše:chlapi nedělejte z toho guláš,celá debata byla o tom jestli je Taranis vhodný pro začátečníka,který se navíc nechtěl zadlužit tímto nákupem.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od ddano007 »

petrfm píše:... Ale tady se pta zacatecnik, ktery evidentne bude litat houbolety, zatim nema doma nic a resi, kde koupit vysilacku co nejlevneji a vy mu doporucite defakto jedno z nejdrazsich reseni?...

Evidentne je problem v zadani :(
Ak otazka znie: Je Taranis vhodny pre zaciatocnika?, odpoved znie: Ano.
Ak otazka znie: Je Taranis vhodny pre zaciatocnika ktory nanho nema peniaze?, odpoved znie: Nie, kup si to, na co mas peniaze.
A stymi najdrahsimi rieseniami by som teda ako zasadne nesuhlasil :mrgreen:
petrfm píše:... Takze pro mne osobne, mit na vysilacce >8 kanalu a nebyt vetronar / maketar je na nic. Libovolne mixy tak jisto. Proste marketingova veta, nic vic......

Tvoj nazor, nikto ti ho neberie. Ja mam iny a to nie som ani predajca ani marketingovy manazer, len trochu pokrocily zaciatocnik :lol:
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Taranis pro začátečníka ano či ne?

#63 Příspěvek od lubo1 »

petrfm píše:DX6 muze limitovat nekoho, kdo lita treba spalovaka a chce ridit governor atd. Ale i to se da resit jinak a ovladat to kanalem plynu pres krivky. Nema treba zpomaleni chodu serv a takove ficury.. Ale zase - kdo to potrebuje a kdo to kdy vubec vyuzil a jenom o tom nekeca?

Takze pro mne osobne, mit na vysilacce >8 kanalu a nebyt vetronar / maketar je na nic. Libovolne mixy tak jisto. Proste marketingova veta, nic vic... Zacatecnik by se mel ucit litat, serizovat a stavet. Zkouset ruzne modely, at vi, co mu sedne. Ne utracet za nesmysly, ktere ho stejne litat nenauci.

A co se tyce prodeje - garantuju vam, ze kdyz se rozhodne s tim seknout, tak DX6 na bazaru proda za 2000 (bez ztraty jedine koruny) do dvou dnu. Taranise, pokud nebude chtit dvojku uletet, tak za 6 bude prodavat dost mozna... no, kdo vi, nebudu drazdit :lol: ... Ale jak dlouho ze to tam visi ten inzerat na ten Rimruv zanovni kousek? :-)

DX6, ani Optic mi rozhodne nestačí. Zjavne si neprišiel na to, že to nieje o počte kanálov, ale o softe.....
Čo je drahé pre začiatočníka????? ak spočítaš, čo si už dal za rádia - mohol si mať špičkovú Fujtabu.... Myslím že 200E je cena úplne super.
Načo je dobrá telemetria - ak by si lietal vetrone - zistil by si načo je dobré vario....
Až budeš s brtuľníkom lietať 500 m ďaleko, alebo vysoko zistíš, že mať možnosť sledovať silu signálu nieje na zahodenie.
Až na jeden štart budeš vo vzduchu viac ako hodinu - zistíš, že sledovanie napetia RX aku je viac ako vhodné.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
petrfm

#64 Příspěvek od petrfm »

ddano007 píše:Tvoj nazor, nikto ti ho neberie. Ja mam iny a to nie som ani predajca ani marketingovy manazer, len trochu pokrocily zaciatocnik :lol:

Ale vzdyt ja jsem taky vecny zacatecnik a presto ocenim dobre radio :-) Ale kdyz jsem zacinal, sel jsem po radiu za dobre penize, protoze jsem potreboval hafo dalsich veci. Nabijecku, baterky, model, bedny, naradi, atd... K cemu mi je lestit si na policce taranise, kdyz nemam jeste ani model? a proto prave bych cekal, ze jako clovek, co na tom neni financne zainteresovany (protoze je jasne, ze prodejce bude vzdycky rikat to svoje) uznas, ze doporucit ABSOLUTNIMU zacatecnikovi radio, ktere mu vyzdime kapsu jen proto, ze ma volne mixy, je proste nefer. Jasne, kdyz na to ma, proc ne, ale clovek, ktery ma na prvni model 20 tisic, asi nebude resit par stokorun dovozem na vlastni pest.
Myslel jsem, ze modelarina je hlavne o modelech a ne o vysilackach :-) ze vysilac by mel byt intuitivni, padnout do ruky, plnit funkce a byt spolehlivy, ale hlavni je model. A proto prave tvrdim, ze zacatecnikovi s houboletem BOHATE staci DX6ka, nebo radio za podobne penize s podobnou vybavou (pokud je nekdo na spektrum alergicky jenom proto, ze ho ma kazdy) :-)

Ty jsi ty otazky postavil trochu tendencne, ze jo ? :lol:

Ak otazka znie: Je Taranis vhodny pre zaciatocnika?, odpoved znie: Ano.
Ak otazka znie: Je Taranis vhodny pre zaciatocnika ktory nanho nema peniaze?, odpoved znie: Nie, kup si to, na co mas peniaze.

Ja bych se zeptal jinak :
Je Taranis nejvhodnejsi pre zaciatocnika, ktory nema peniaze nazbyt?, odpoved znie: Ne.

DX6, ani Optic mi rozhodne nestačí. Zjavne si neprišiel na to, že to nieje o počte kanálov, ale o softe.....
Čo je drahé pre začiatočníka????? ak spočítaš, čo si už dal za rádia - mohol si mať špičkovú Fujtabu.... Myslím že 200E je cena úplne super.
Načo je dobrá telemetria - ak by si lietal vetrone - zistil by si načo je dobré vario....
Až budeš s brtuľníkom lietať 500 m ďaleko, alebo vysoko zistíš, že mať možnosť sledovať silu signálu nieje na zahodenie.
Až na jeden štart budeš vo vzduchu viac ako hodinu - zistíš, že sledovanie napetia RX aku je viac ako vhodné.

Takze nez tady byl taranis a telemetrie, tak nikdo vetrone nelital, nebo telemetrie v zacatcich s litanim nejak pomuze? :-) Nebo je to jen komfort, asi jako vybirat si auto podle toho, jestli ma vyhrivane sedacky, ESP a klimatizaci, aniz bych vubec umel tocit volantem a je pravdepodobne, ze autoskolu ani neudelam?

To by mne zajimalo, jak jsi prisel na to, kolik jsem dal za radia a ze mym vlhkym snem je zrovna ta odpudiva futaba a ze bych za ni byl ochoten vymenit vsechna sva dosavadni radia? :lol: Mozna je spolehliva, ale mam na radio vice pozadavku. Navic nerad platim za neco zbytecne. A futaba, kdyz pominu, ze se mi nelibi, mi nic , co by za ty penize stalo neprinese.
200E za cinske radio od firmy, ktera predtim nikdy zadne radio nevyrobila, tudiz nema zadne zkusenosti proste hodne. Navyse proto, ze nevyvijeli ani soft a ta vysilacka ma tedy uplne stejnou vyrobni hodnotu, jako T9x, ktera stoji 1/4. Takze logicky, kdyz je neco 4x drazsi, nez srovnatelny vyrobek, neni to snad predrazene? I kdybych pripocital kvalitu zpracovani a kdesi cosi, udela to na jedne souprave max 10 Euro, ale ne 100. Tech 100E si rozdeli vyrobce s prodejcem, ktery pak takove vysilacky na potkani doporucuje kazdemu, kdo je udrzi v ruce, i kdyz by mu bohate stacilo neco levnejsiho a klidne starsiho.

Ale fakt je, ze zasadni informace je, co s tim kdo chce litat. Ja jsem hned na zacatku psal, ze vetronari jsou jedina skupina, u ktere Taranise zcela chapu. Ale easystar pro mne neni vetron, to je proste houbolet.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
mirecc

#65 Příspěvek od mirecc »

Pánové, nechte toho.....
Ta diskuse se zvrtla v naprosté NIC ...... silně mi to připomíná jiný server, na který jsem právě kvůli něčemu podobnému skoro přestal chodit .......
Standa Stuchlý

#66 Příspěvek od Standa Stuchlý »

Přidám poslední svou poznámku k této zcela zbytečné diskuzi.
Pokud jako začátečník nechci moc utratit za vybavení a model, je nesmysl se na Taranise a jemu cenově podobná rádia vůbec vyptávat, ale budu shánět cokoli, na co mám finance.
Všechny ostatní názory pro a proti jsou vždy ovlivněné ve většině případů tím, co od vysílačky vyžaduji. Jiné nároky bude mít modelář s houboletem, jiné vrtulníkář a úplně jiné větroňář. Pak je tu ještě kategorie "frajer", ale k té se vyjadřovat nebudu.
Prostě, někdo potřebuje honit 3 serva a někdo i 12 a to pokaždé jinak, podle letového režimu. Tomu pak musí podřídit nároky na vybavení.

Petře, když jsem si připojil Taranise k PC, tak se mi to líbilo, brzo jsem ale zjistil, že PRO MNE je příjemnější nastavování Taranisu bez PC a dnes je to skoro sranda.
Pro mne je telemetrie skoro nutnost, lítám vysoko a daleko, pro tebe skoro zbytečná. Máme oba hodně rozdílné nároky a potřeby, proto i naše názory k Taranisu budou rozdílné.
holmer83

#67 Příspěvek od holmer83 »

To petrfm: kolik ti zaplatilo Spektrum za propagaci té jejich zázračné DX6? :) Taranis právě naopak je vhodné rádio pro začátečníka. Dnešní trend je zajít si do obchodu pro RTF set, kterej je i komplet s vysílačkou a hned jít létat, bez nějakého zájmu o tuto problematiku a potom tihle rádoby letci odnášejí domů éra v táškách. Když si koupí Taranise, tak mají do začátku perfektní rádio, který jim do budoucna dovolí značný rozvoj. Chtějí ho dobře napípat, jdou tady na fórum, nebo prohlíží Rimrova videa a tam se i naučí spousty dalších věcí a pochopí spoustu zákonitostí, které k modelařině patří. No a takové RC letce potom potkávám a létám s nimi mnohem raději, než s těmi, kteří dotáhnou nějakej RTF set s DX5e a neví ani jak se jmenují, ale prostě chtějí za každou cenu letět. Vím, že je to trochu mimo téma čistě k Taranisu, ale jak to tady čtu, tak mi nedalo nereagovat.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
Jardaxx

#68 Příspěvek od Jardaxx »

Můžu potvrdit.Jsem začátečník,kterej do nedávna lítal s obyčejnejma šustítkama co se dostanou k modelům.Když jsem si zakoupil Taranise.A donesl ho domů,zůstal jsem sedět nešťastný .A říkal si, coí jsem to udělal.Prodej to.!Díly kamarádovi co ho prodává díky všem tady co rádi poradí a hlavně panu Rimrovi a jeho videum .To pomalu ,ale jistě začínám chápat.Bude to sice ještě dlouho trvat než se naučím vše co budu potřebovat.Ale základy už umím.Naprogramovat letadlo.Připojit a poštelovat nějakej senzor.Dnes už toho nelituju.A jsem rád že jsem do toho šel.
Tak přeju všem krásné polítání bez pádů. :)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od lubo1 »

Standa Stuchlý píše:Přidám poslední svou poznámku k této zcela zbytečné diskuzi.
Pokud jako začátečník nechci moc utratit za vybavení a model, je nesmysl se na Taranise a jemu cenově podobná rádia vůbec vyptávat, ale budu shánět cokoli, na co mám finance.

Nedalo sa nereagovať .....
Nevidím rozdiel medzi začiatočníkom a pokročilím..... Nezdá sa mi Taranis ako drahé rádio......
Je nezmysel kúpiť na EG optica za 150E, na ďalšie iné rádio za xx Eur a nakoniec ako piate rádio kúpiť Taranisa.....
Keď kúpim Taranisa rovno myslím, že ušetrím..... Keď nevyužijem jeho vlastnosti hneď - využijem ich neskôr - ale už to v rádiu mám a nemusím sa stále zaoberať rádiom......
čo sa ceny týka.... MPX EVO prestalo stačiť - stále som musel mazať neaké modely a znovu nahrávať... 20 modelov je fakt málo.....mal som vo výhľade niečo lepšie - Futabu 14SG, za neakých 500 Europeňazí... no a keď som nakoniec kúpil Taranisa za menej ako polovicu a vie to minimálne zhruba to isté ... tak som vysmiaty ako lečo.
No a keď si spočítam, čo by stálo prezbrojenie u Futaby - cca 15- 20 príjmačov po povedzme 100E - alebo u taranisa po 35E - potom je pohľad na cenu trošku iný....
Či sa to niekomu páči, alebo nie - modelárčenie je koníček a za koníčky sa platí....
Čo sa týka národnosti ..... Kórejský, alebo čínsky.... nieje to, čo japonský, alebo nemecký..... ale za tie prachy....... nič nieje dokonalé
Ak som tu za frajera???? Modelárčim celý život a k 50ke som si dal darček - predošlé rádio MPX EVO slúžilo 12 rokov a bol čas na zmenu.....
No a čo sa týka komfortu???
Kondične - hlavne v zime lietam akrobaty - takže eroplán na kniploch udržím aj bez mixov a telemetrie - ale prečo si nezpríjemniť lietanie s vetroňmi tak, že to vyladím na "primerané reakcie"....
Ale chcem vidieť, ako by niekto dnes lietal s vrtuľníkom s neakým štvor - 5 kanálom bez mixov a hlavne gyra??? Vo vrtuľníkových začiatkoch sa tak lietalo a šlo to....
EDIT
Čo sa značiek týka - mal som MPX, Hitec, Futabu, Graupnera, teraz Taranis...
http://lubo111.rajce.idnes.cz
jio

#70 Příspěvek od jio »

Lubo, zapomněl jsi ale napsat, že programování Taranise je hodně blízké logice programování RoyalEvo od MPX. Proto jsi měl lehčí start když jsi ho dostal do rukou. Proto taky rozumím příspěvku od Jardaxx, kdy člověk naučený třeba od Futaby nebo jiného "zadrátovaného" rádia může mít zpočátku problém.

Jinak, abych nevypadal, že proti Taranisu bojuji. Taky o něm i přes spokojenost s RoyaEvo uvažuji. Hlavně proto, že scaner mi opakovaně ukazuje, že na mnou používaných frekvencích je pořád nějaký malý signál a občas mi vůbec nedovolí rádio zapnout. Navíc, těch 12 let, o kterých píše Lubo, nějak moc rychle uteklo. :-)
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od RCStudio »

Mam klienty i kamarady co prechazeji z Graupnera, Futaby a po case me rikaji ze Taranis je takovy logictejsi a prechod komentuji jako snadny.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Standa Stuchlý

#72 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak jsem slíbil, že se k tomuto již vyjadřovat nebudu, ale chtěl bych jen vysvětlit jeden svůj výraz. "kategorie frajer".
lubo1 , nemyslel jsem tím modeláře jako jsi Ty a většina tady, ale právě ty co jsou Tvým opakem. Jsou tu na RC manii dva, nebudu je jmenovat, abych nezavdal k další naprosto zbytečné diskuzi. Pro jednoho z nich je docela problém napsat větu, ale setkal jsem se i s takovými na živo a měl jsem po pár minutách opravdu dost.
Taky modelařím celý život, asi 52let a vím, kolik obětí a peněz ten koníček stál a stojí, proto bych ten výraz na "skutečné" modeláře nikdy nevztáhl. Pokud jsem se Tě dotkl, tak mne to mrzí, bylo to opravdu myšleno na úplně jiné "modeláře".

Jo, Taranis je skutečně dobrá volba i pro začátečníky, pokud si na to nemusí brát půjčku.
kozlik327

#73 Příspěvek od kozlik327 »

opravdu se divím,že vás to ještě baví.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od RCStudio »

Ja myslim ze i kdyz Taranis neni za cenu Turnigy tak se vyplati i pro zacatecnika.
Je to jedna z klicovych komponent a proto bych investici 3-4tis nebo 6-7 tis zvazil.
K dalsimu vyvoji zacatecnika ktery treba nevi cim bude, vetronar, helinar, akrobat, maketar ho toto radio nebude limitovat a vzdy si muze dokoupit co potrebuje senzory a prijimace za rozumne penize.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
jio

#75 Příspěvek od jio »

Souhlasím. Ta cena je dobrá.

RoyalEvo 9 mě v březnu 2003 stálo 16100Kč. A to byly v té době snad poloviční průměrné příjmy jak dnes. A pro info HITEC Flash5 stál v roce 1998 8400Kč. Takže pokud se někomu zdá ta cena i pro začátečníka nepřiměřená, tak se myslím si že mýlí. Mýlí se i kvůli tomu, že ho rádio nebude v případě dalšího růstu brzdit (tedy pokud vydrží těch 11 let fungovat).
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“