vrtací bruska Lidl

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
MPml

Re: vrtací bruska Lidl

#61 Příspěvek od MPml »

vrkal píše:Za mě super stroj, mám jej doma a nemůžu si stěžovat. Je to plně kompatibilní s Dremelem(sám mám ohebnost hřídel) a nyní budu kupovat i dremelackou hlavu. Mohu srovnat i s tou zelenou Parkside na kabel a toto je o level výše. Ano je to na baterky, tak si max. dokoupis jednu náhradní, bo samotné nabíjení je celkem rychlé.

Jako že to má stejné kleštiny, závit na konci vřetene a ten "konec" bowdenu jako Dremel?
To mi připadá takový divný - to jsi fakt zkoušel a nebo si to jenom myslíš?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od DAF »

Jestli to je kompatibilní s Dremelem, nevím, ale kupoval jsem sklíčidla na jednu svou brusku Ferm a pak na kroužkovou brusku (značku z hlavy nevím). Určitě sklíčidla nebyla stejné značky. Jedno bylo myslím od Proxxonu.
Hitec Aurora 9X
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Celeron »

Já můžu porovnat Dremel 3000 a Asist AE3C13. Jak závit kleštiny, tak závit pro připojení ohebky hřídele je různej. Zajímavý je, že na závit Asista se mě podařilo sehnat univerzálku hlavičku pro fí 0-5 mm, která nevibruje na žádných otáčkách, co se dají plynule nastavit. Na Dremelu jsem to ani nezkoušel, na některých otáčkách vibruje jako sviňa i když odmontuju matku kleštiny a kleštinu. Ten Asist je vyváženej řádově líp než ta slavná Dremela. :cry:
vrkal
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od vrkal »

MPml píše:Jako že to má stejné kleštiny, závit na konci vřetene a ten "konec" bowdenu jako Dremel?
To mi připadá takový divný - to jsi fakt zkoušel a nebo si to jenom myslíš?

Ano, má to stejný závit a pasuje tam hlava Dremel 4486. Jak jsem psal, mám na tom nyní prodlouženou ohebnou hřídel od Dremelu a vše jede bez sebemenšího problémů. Tedy logicky když tam jde ta hřídel, jde tam i ta hlava s kleštinami.
vrkal
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od vrkal »

https://www.facebook.com/share/p/1WeindJ4S2/

Zde je celkem slušné zhodnocení. A v komentářích i foto jak je kompatibilní s dremelem.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od jyrry »

No... hlavně víme, že měl natržený molitan a že mu vaklalo madlo kufříku :mrgreen:
Údaj M7 je poněkud neúplný, protože ten závit má jemné stoupání.
Přinosná je informace že to rukou nezastavil :-) a že to nevibruje.
Že by zkusil co udělá vrták 3 do tvrdšího dřeva, to ho nenapadlo.
jyrry.webnode.cz
MPml

#67 Příspěvek od MPml »

jyrry píše:No... hlavně víme, že měl natržený molitan a že mu vaklalo madlo kufříku :mrgreen:
Údaj M7 je poněkud neúplný, protože ten závit má jemné stoupání.
Přinosná je informace že to rukou nezastavil :-) a že to nevibruje.
Že by zkusil co udělá vrták 3 do tvrdšího dřeva, to ho nenapadlo.

No tyhle "videojakotesty" 8O - to je čistý peklo. Navíc tím, že to je na ksichtoknize, tak tu "kompatibilitu" bez přihlášení nevidím - a rozhodně se přihlašovat nebudu.
Ještě k té "kompatibilitě" :lol: - Dremel má na výstupní hřídeli (pokud si dobře pamatuju) závit 9/32" x 40TPI - tzn. ne žádnou metriku. S jistotou to můžu změřit až budu v práci, protože ta moje tam teď aktuálně je - potřebuju udělat mezikus na starý příslušenství, protože jaksi je upínání těla zase 8O změněný - jiný.
Takže buď na tom parkside je 9/32" x 40TPI a nebo není - a je tam to M7 x něco. Tiše předpokládám, že "testující" ani netuší, jak jaký závit vypadá, a jak a čím se to dá změřit.
Navíc kleština u všech Parkside, co jsem zatím držel v ruce byla zcela jiná než u Proxxona a Dremela a ještě bych podotkl, že když jsem naposled předělával tu zelenou Parkside (abych jí nemusel rovnou vyhodit) tak ta převlečná matice na vřetenu je z nějakého blátohliníku (naeloxovaná na černo, aby to kupujícího nenaxxxxo hned) a ) úhly v ní nemají nic společného s geometrií kleštiny - prostě je to čistý censored.
A kleštiny pro tu zelenou jsem už taky dělal nový - stačí si změřit jak hází - ty originál jsou úplně napikaču.
Takže asi tak.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od jyrry »

MPml píše:tu "kompatibilitu" bez přihlášení nevidím
Tak abys nebyl ochuzen:

Pepa Doležal z fejsbůku píše:Recenze malé přímé brusky Parkside Performance PPFBSA 12 A1

Obsah balení a provedení - první dojem?!?
Všichni dobře známe plastové kufry dodávané s nářadím. Tady byl zvolen ALU kufřík s vnitřní pěnovou vložkou. Po otevření kufříku na vás vykouknou dva silné manuály a přířez pěnové vložky. Další pěnovou vložku tam dávají, protože vrchní a spodní vložka má mezi sebou mezeru. Takže silně doporučuji dát si tam ve vnitřní velikosti kufříku pěnovou vložku.
Některé nástavce nebyly při rozbalení úplně na svém místě. Tady je hlavní nedostatek a to je velikost vnitřku kufříky, kdy věci v pěnové vložce jsou blízko u sebe a pěnová vložka se roztrhne. Nic co by nespravilo chemoprenové lepidlo a úprava vyztužení.
Nástavce - konečně!
Na nástavce mnozí z Vás čekali, protože Dremel jich má spoustu a Parkside nula až do této chvíle. Nástavce jsou zpracované dobře, vyzkoušel jsem ochraný kryt a nejvíce jsem si oblíbil rukojeť. Očekával bych, díky sponě pro zavěšení, že bude možné osadit i prodlouženou hřídel, uvidíme do budoucna.
Samotný stroj - typický Performance
Stroj je zpracovaný co ergonomie jako jej všichni známe ze série Performance. Pogumované prvky, jistý úchop. Stroj má aretaci vřetene, posuvnou spoušť a regulace otáček je za pomocí panelu jako třeba u Performance flexy.
Uchycení stopkových nástrojů je za pomocí kleštiny (dodaná pouze jedna a to hliníková pro nástroje s průměrem stopky 3 mm), závit převlečné matice kleština/vřeteno je M7, průměr díry ve vřetenu pro osazení kleštin je 4,3 mm.
Těžiště s baterií 2Ah je tak akorát, se 4Ah už je těžiště značně směrem k baterii. Při použití rukojeti se mi osvědčilo, si stroj, resp stroj v místě baterie, opřít o druhou ruku nebo rameno, stabilita a přesnost vedení naprosto perfektní!
Výkon stroje - na to jsem čekal nejen já!
Po zkušenostech se zelenou PFBSA 12 C6 (kartáčový motor), která nemá výkon ani na max otáčky a neustále ji spíná ochrana přetížení, musím říct, že tento stroj (bezuhlíkový motor) výkonu má dost a nepodařilo se mi ho zastavit. Co bych chtěl zmínit je moje typická aplikace a to je kartáčování, broušení malých věci nebo dodělávky tam, kde se člověk nedostane jinými stroji. Na tyto uvedené činnosti naprosto parádní stroj!
Zápory stroje - jsou vůbec nějaké?
Vibrace vřetene (kartáčky a další větší nástavce) jsou úplně minimální a s malými frézami naprosto žádné. Vibrace jsou u těchto strojů z větší části způsobeny nevyvážeností (opotřebovaní) nástroje a také nekvalitními kleštinami.
Nezkoumal jsem, jestli je ve stroji ještě jedna pozice pro ložisko vřetene, to přenechám jiným.
Závěr
Lidlu se povedlo nechat si vyrobit nástavce, které prostě k tomuto typu stroje patří. Ergonomií je stroj na skvělé úrovni. Doporučil bych dokoupení spíše kvalitních kleštin než sklíčidla (to bych volil čistě jen pro vrtáky), protože v balení je pouze jedna. Stroj mohu vřele doporučit a s ohledem na cenu jednoznačně!
jyrry.webnode.cz
MPml

#69 Příspěvek od MPml »

v každém případě děkuji za upřimnou snahu. Bohužel, kdybych to nečetl, tak by to bylo celkem stejný, kromě krasožvástů v jsem v tom nic konkrétního a technického (třeba skutečně změřený otáčky, hmotnost, poloha těžiště, výkon, jak to je uvnitř udělaný.......) nezaregistroval.
Ale protože už jsem v práci, tak jsem došel změřit tu výstupní hřídel u toho Dremel 3000 (principiálně můžu změřit i další - xx ks a x typů - co se v firmě každodenně provozujem a nebo mám už vyházené v bedně "na díly" či vývoz).
Takže - závit je skutečně 40 chodů na palec, tj. 9/32x40TPI. Takže o nějaké M7 :lol: u Dremelu nemůže být ani řeč. A pamatuju si to dobře - protože kdysi jsem na to musel nabrousit na Lindneru závitník.
Proxxon naopak má M8x0,75, Parkxxxx (zelený na 230V) má taky M8x0,75 - teda mám to na výkresu na dílně, když jsem tu matici v létě musel udělat. A dělal jsem jí normálním normalizovaným závitníkem, to si na 100% pamatuju.
Takže pokud má ta červená baterková Parkxxxx má M7, tak je to rozhodně jiný. Nebo má taky 9/32"x40, pak to akorát signalizuje technickou tragedií toho "testu".
Mj, kdyby ten závit vůbec i jenom změřil zvenku (přes vrcholy) a NE skládacím dřevěným metrem, tak by musel naměřit 7 "něco do plusu" (konkrétně u mě 7,13) a protože velký půměr u metriky je zásadně tolerovaný do mínusu. tak by mu muselo být okamžitě jasný, že M7 je naprostá pitomost.
Ale to by předpokládalo, že "testující" musí o tom alespoň něco vědět.
----------
Takže teď by to chtělo, aby někdo, kdo to skutečně má, konečně to taky změřil a změřil i ty kleštiny, jaký v tom skutečně jsou. A taky by to chtělo změřit tu přední matici, jestli ten úhel v ní odpovídá kleštině - to samý i ten úhel na předku vřetene. A taky by bylo dobrý změřit ten závit a vůbec tvar na předku těla - protože ten u Proxxonu/Dremelu a zelenýho Parkxxxx je taky jiný - mj, u Dremelu se ty předky taky změnily - proto taky "starý" příslušenství (třeba stůl pro spodní frézu) nejde bez úprav použít pro nové "těla" (poslední řada).
Viz rozdíl mezi současným 231 ( https://www.amazon.com/Dremel-231-Shape ... 302Y9?th=1 ) a "starým" https://paxtonpatterson.shop/dremel-sha ... 8x6-table/
MPml

#70 Příspěvek od MPml »

jinak když už jsme u těch technických parametrů - Dremel 3000 váží nějakých cca 460g bez šňury, ta PPFBSA 12 A1 podle webu (pokud se tomu dá věřit) 390+188g - tj. cca 580g - takže s malou baterkou je to o dost těžší, s tou 4Ah netuším, ale to bude jasný balvan.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od jyrry »

Tak Milane, Dremel 3000 (230V) i 8100 (baterkáč) mají přes závit 7,05±0,02
použité měřidlo - poctivá SOMET 1G02203 podle ČSN 25 1238, aktuálně ověřená neověřenou Johansonkou 9mm :mrgreen:

a ten 3000 má těch cca 460g, kabel jsem tak nějak podržel aby tam jako nebyl
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od jyrry »

Parkside PFBS 160 B2 má přes závit 7,84±0,02 a torzo vřetena z Proxxonu má 7,80±0,02
měřidlo identické :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
MPml

#73 Příspěvek od MPml »

jistě to rozhodně logiku má - prostě změřím vnější průměr a když je do plusu, tak rozhodně to M7 :lol: fakt být nemůže. Takže vezmu měrky a za 20 sec je jasno. A když měrky nemám, tak napočítám (třeba) 20 chodu, ty změřím proti světlu šublerou a pokud zvládnu :lol: dělit 20, tak opět je okamžitě jasno. Nemluvě teda o tom, že na první pohled je ten závit hrubší než 0.5 a jemnější než 0.75 a pokud si dobře pamatuju, tak 0.6 rozhodně pro M7 povolená není (to by i číňan musel být úplně sjetý aby tam 0.6 dělal). Akorát to chce, aby testující o tom něco věděl a měl lepší vybavení než jenom klávesnici a google.
Jo a aby řeč nestála, tak než odejdu domu - "stará" Multipro 395 má samozřejmě výstupní hřídel a kleštiny úplně stejný, ale váží bez šňury (a bez té žvýkačkové tragické "gumy" - asi DIP - to už jsem z toho musel servat) cca 400g - takže je lehčí a do ruky jasně menší - štíhlejší.
Tomu říkám "pokrok" :lol:
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od warhawk »

Proxon Micromot 50/E pres zavit 7.95mm, digitalni posuvne meridlo Kinex. Mam jit pro Dremel Profi? Uz jsem v pyzamu :lol:

PS: Merim samozrejme vystupni hridel.
MPml

#75 Příspěvek od MPml »

warhawk píše:Proxon Micromot 50/E pres zavit 7.95mm, digitalni posuvne meridlo Kinex. Mam jit pro Dremel Profi? Uz jsem v pyzamu :lol:

PS: Merim samozrejme vystupni hridel.

Proxxony oba máme, na jeden jsem už dělal i novou výstupní hřídel (původní neběžela dostatečně). Oba mají M8x0,75.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“