FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jameson
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky ETHOS

#706 Příspěvek od Jameson »

Mirec, ale ruku na srdce, rádio sa ti nepokazilo, len ti zmizli zvuky, čomu sa až tak nedivím, lebo ten chaos, čo FrSky okolo zvukov robil, bol dosť o pusu. Ja som si ich tiež následne prehadzoval.

Samotné rádio a jeho nastavenie ale ostalo funkčné. Koncom roku pôjdem možno na východ, tak ak čas dá, môžeme sa stretnúť a vyriešiť to nejako :D

Tie rádia je škoda nepoužívať len kvôli tomu, že práve nehlásia, čo robia...Inak úplne súhlasím so Symplexom, proste kto používa rádiá s množstvom funkcií, musí sa nejako v tých funkciách orientovať, inak je to nanič. Ja mám doma teraz 3 Futaby (a boli skvelé, hoci čím novšie, tým horšie - na T10CP mi napríklad komplet odišli mikrospínače na trimoch a musel som napájkovať nové), ale teraz používam už len X12S...

A osobne za vrchol nespoľahlivosti považujem Spektrum, to rádio by som nechcel ani zadarmo. Napriek tomu sú tisíce ľudí, ktorí naň nedajú dopustiť. Osobne som však videl priveľa pilotov, ktorí zrazu svoj model neriadili - a spájalo ich práve Spektrum... Jeden z nich to rádio na letisku rozšliapal na kusy. A nedivím sa mu. Aj keď aj to je len "krabička s páčkami"...
Mirec Poprad-Tatry

#707 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Počítačovú negramotnosť .....ja sa tak posudzujem. Preto že nie som v tej to oblasti odborník ale ani total blb. Neviem tie kroky vždy urobiť správne a tak kde čo pokazím a potom mám nervy. Za to nemôže FrSky ani Ethos , je za tým moja neschopnosť v tejto oblasti.Jednoduchú vysielačku mám -Auroru 9. A jasné Rastík že neklakla celá vysielačka. Nejdu mi hlášky ani zvuk a rozsýpali sa mi príjmače. Tie treba flešnúť. Pri flešovaní novej verzije som dal angličtinu preč a nechal len češtinu. Logika mi velila že dvaja kohúti na smetisku bude problém. Ale tam musia byť dva jazyky. Snahou čo to opraviť ,som to ešte viac pokazil. Dalo ma to do kolien, musím priznať.
Na druhej strane som rád že som sa do toho pustil ,hodne som sa naučil. Iní si zájdu na pivo. Každý sa nejako trápime!?
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne sob 21.12.2024 19:05, celkem upraveno 1 x.
Mirec Poprad-Tatry

#708 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Aby som to doplnil.... Nechcel som aby to bolo pochopené že nejako nariekam. Samozrejme hľadal som radu -pomoc.A dobre si uvedomujem že to celé je môj problém a nemám právo tým niekoho obťažovať. Potešílo keď Jameson podal pomocnú ruku. A nápoveda je si aj prejsť stránky na tomto fóre, čo je fajn. Nech Vám to lieta! Pekné vianoce všetkým ,nech nieste sami ,smutní a chorí.Praje Mirec Poprad-Tatry!
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne úte 24.12.2024 11:57, celkem upraveno 1 x.
graup15

#709 Příspěvek od graup15 »

Až pojedem zase do Tater, tak ti napíšu. Sedneš na ten vláček co vám ukutili švícaři a přijedeš do St.Smokovce .
Vezmeš s sebou vysílajdu s Ethosem a přijímače. A já ti to vše dám dohromady. A u pivka mužeme udělat i základní lekci programování . :-) :-)
Vždy se ubytováváme v Tatra sport hotelu (mají tam naprosto super bašty v restauraci) .
Mirec Poprad-Tatry

#710 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Super! Pomocnú ruku podal Jameson tak to možno vyriešíme. Ale keď prídeš do Tatier,určite sa ozvy!!!!!! Daj mi vedieť na email: nomexdesign@gmail.com .
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne úte 24.12.2024 11:57, celkem upraveno 1 x.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#711 Příspěvek od blesk »

Teď jsem trošku "bojoval" s Ethosem a EthosSuit.

Na X20 jsem měl FW 1.5 a na RF byl 2.7. potřeboval jsem do rádia nahodit jeden lua skrip a když už jsem to měl připojené, tak že si udělám zálohu, a když už jsem si udělal zálohu, tak že to zrovna flashnu.

První pokus neúspěšný, při pokusu o flash to zůstalo viset v menu "příprava na flashovani" tak jsem vypl ethos suit a znova jej spustil, když už teda řval že je starý (cca 3 měsíce) tak jsem jej taky zrovna upgradoval. Druhý pokus o flash rádia - průvodce je zjednodušený, vede to krok za krokem, první se flashne RF modul, potom rádio, na 99% kopírování systémových souborů se to zaseklo, visí to tam asi 10min, na rádiu stále svítí černá obrazovka s nápisem bootloader. Po 10min hledání na fórech mě to přestalo bavit, odpojím USB, znova připojím... Rádio se tváří OK, všechno mluví, svítí, hýbe se. Dle ES vše zelené (aktuální) tak uvidíme.... Ještě že se teď litá jen v hale :-D jen jsem zvědav jestli budu muset všechny RX znova bindovat, nedej bože přehrávat nový FW (otázka jestli FW 3.xx na RF modulu je kompatibilní s FW 2.1.xx na RX, uvidíme.

Co z toho plyne, chybky občas jsou, nicméně nic co by se nepodařilo vyřešit, nahrání bootloaderu přímo na SD a zavedení z karty by případný neúspěch nejspíš vyřešilo.
Mirec Poprad-Tatry

#712 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Tolerantný postoj k problému aj s riešením za mňa klobúk dole! Mne to celé s FrSky pripadá ako život s nevernou manželkou. Aj by si sa s ňou rozviedol ale kvôli deťom to neurobíš. Ešte že sú tu šikovný ľudia. A prečo tie obavy -nedej bože nahrát nový FW? S toho čo si písal som mal pocit že by to nemal byť pre teba problém.
Jara11

#713 Příspěvek od Jara11 »

Dnes mě přepadla myšlenka stáhnout FW 1.6.0 pro X20R. V PC nemám ETOS Suite a tak jsem dohledal , kde stáhnout, ale bohužel. Program stáhnu do PC a nedaří se , stále mi to píše error Java. Tak jsem stáhnul Javu a výsledek nula. Neměl s tím někdo také problém? Na videu youtube to vypadá bez problému a jediný co mě napadá, tak mám Win7, ale nikde nespecifikují verzi, uvedeno pouze Win. Neporadí někdo?
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
blesk
Kontaktovat uživatele:

#714 Příspěvek od blesk »

Máš správně 32 nebo 64bit? Je pravda že já to mám na W11 a bez problémů.
Jara11

#715 Příspěvek od Jara11 »

Jo mám 64bit
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
graup15

#716 Příspěvek od graup15 »

Mirec Poprad-Tatry píše:Počítačovú negramotnosť .....ja sa tak posudzujem. Preto že nie som v tej to oblasti odborník ale ani total blb. Neviem tie kroky vždy urobiť správne a tak kde čo pokazím a potom mám nervy. Za to nemôže FrSky ani Ethos , je za tým moja neschopnosť v tejto oblasti.Jednoduchú vysielačku mám -Auroru 9. A jasné Rastík že neklakla celá vysielačka. Nejdu mi hlášky ani zvuk a rozsýpali sa mi príjmače. Tie treba flešnúť. Pri flešovaní novej verzije som dal angličtinu preč a nechal len češtinu. Logika mi velila že dvaja kohúti na smetisku bude problém. Ale tam musia byť dva jazyky. Snahou čo to opraviť ,som to ešte viac pokazil. Dalo ma to do kolien, musím priznať.
Na druhej strane som rád že som sa do toho pustil ,hodne som sa naučil. Iní si zájdu na pivo. Každý sa nejako trápime!?

Možná že by pro tebe byla právě Futaba idealni. Protože jednodusší update už snad ani nejde. Prosté jen celý soubor nakopíruješ na kartu co máš v radiu a dvojhmatem spustíš update...vše se děla samo plně automaticky.
Ethos je trošku chaos...a co se týče např novinky X18RS doslova bordel.
Přílohy
20241214_205734.jpg
prikrylm

#717 Příspěvek od prikrylm »

graup15 píše:Ethos je trošku chaos.
Pokud jsi na něco zvyklý, tak cokoli, co se liší je "trošku chaos".

graup15 píše:a co se týče např novinky X18RS doslova bordel.
A v čem? :)

Hezké Vánoce. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Mirec Poprad-Tatry

#718 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Futabu mám aj Auróru 9. Chcel som sa posunúť ďalej, netušil som že to má toľko premenných. Ten Ethos nie je zložitý a poskytuje parádne možnosti. Omnoho horší bol OS čo mám v Horuse12.
Mám kopec elektronických vecičiek čo chcú občas upgrade ale zatial šlapu tak to nerieším. To flešovanie nie je žiadna veda.Len som dal preč tú angličitnu a preto mi odišli hlášky. A to považujem za počítačovú negramotnosť, nepoznám tie fičuriny okolo toho. Tam som sa zasekol a neviem to rozmotať. Teoreticky aj hej ale zase toľko času by som tomu musel venovať.
Viac ako ta futaba na tom obrázku sa mi páči ta tvoja verzia pri pivku v hoteli Tatra.To ma naozaj potešilo.
Mirec Poprad-Tatry

#719 Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

SAM_1061.jpeg
SAM_1062.jpeg
SAM_1063.jpeg
SAM_1067.jpeg

Potrebujem trochu postrčiť! A preto že si vážim prácu ľudí. A som s tých čo radšej tri krat dajú a raz berú. Vyrobím takúto dizajnovku na poletuchy. A keďže som profesne designer a sochár pridám aj signovanie ( podpis) . To len ak by som bol po smrti slávny. :lol: Ako prvý bol ochotný pomôcť jameson.....a to som sa ho nesnažil nijako podplatiť :D Nechápte to ako proti hodnotu je to z mojej stany vďačnosť!
prikrylm

#720 Příspěvek od prikrylm »

Možná... na pochopení (asi) čehokoli je dobré znát principy, ze kterých TO něco vychází. A kousek historie vývoje taky občas neškodí.

Konkrétně k rádiu/rádiím (velmi hrubě).
Každé rádio jsou páčky (a přepínače - shrňme jako páčky) - blackbox - něco co přenese výstup blackboxu vzduchem (Tx modul) - něco, co přijme signál ze vzduchu a vyrobí signál pro serva (Rx). To, o čem (více méně) rádia jsou je ten "blackbox". Kdysi "jen" analogový převodník z páček na PPM, se vzrůstajícími nároky RC pilotů a příchodem levných digitálních technologií celý počítač. A jak je někde počítač, jsou téměř nekonečné možnosti. A jak jsou nekonečné možnosti, lidé jsou tvořiví.

Takže jde o nastavení toho počítače uvnitř vysílačky.

Jestli jsi zvládnul Auroru9, tak (podle mě) nic chaotičtějšího není (měl jsem), zvládneš v pohodě i ETHOS.

Futaby jsem nikdy neměl, takže znám jen z manuálů. Můj pocit je, že striktně kopírují jednou danou filosofii, která se vyvinula z historie (asi se není čemu divit) - funguje, ale za mě trochu "rigidní" ve smyslu, "když s tím mohl perfektně lítat děda a měl všechno, co potřebuje, tak TO bude v pořádku i pro vnuka". Na jednu stranu ano, ale...

O nový pohled se pokusil Multiplex. Multiplexem se inspiroval ER9X tím pak OpenTX (a potomek EdgeTX) od OTX pak ETHOS. OTX/ETX (dnes už snad raději jen ETX - i když...) a ETHOS mají uvnitř totožný mixer, ale dívají se na mixování z trochu jiného pohledu ETX z pohledu "jsem servo, dej mi vstupy", ETHOS "jsem vstup, na které servo mám poslat signál". ETHOS navíc zavádí pojem "typ létadla" (myšleno letadlo či vrtluník) s tím, že pak ETHOS "ví", že TO něco má (třeba) křídla a může do celého nastavování vnést jakousi "šablonu" a tím pádem (dočasné?) zjednodušení nastavení. Chvíli jsem si s ETHOSem hrál a ano, prvotní nastavení může být proti ETX výrazně jednodušší, zvlášť pro lidi zvyklé na šablonová rádia typu Futaba.

Jak to všechno pomůže s ETHOSem? Filosofický nadhled pomůže a pokud je filosofie ETHOS velmi podobná filosofii ETX (v jistém čase za těmito sysémy stál jeden a tentýž člověk), lze se "inspirovat" i EdgeTX. A k němu je mnohem více materiálu ke čtení/koukání.
Nemusíme chodit daleko, můžeš se zkusit podívat jak "Pepin vybírá vysílač". Monžá se přímo zeptat Pepina, jak s ETX bojoval/bojuje(?). Má to v čerstvé paměti a určitě sdělí i úskalí, která lidi co ETX/ETHOS znají (skoro) nevnímají.

ETHOS je navíc někde na půl cesty mezi rádii "šablonovými" a ETX a do jisté míry k ETHOSU lze přistoupit z obou stran.

Tak držím palce, hezké svátky...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“