TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: TERMIKA - fígle

#736 Příspěvek od pepin »

Standa Stuchlý píše:a jéje, to jsi mne ale špatně pochopil. Byl to odemne jen stesk a hec, o nic víc nešlo. Pokud jsem se Tě nějak dotkl, tak promiň.

ne nedotknul,ale měl jsem z toho jak jsi to napsal pocit , že ti hráblo :D Ale ted už asi zase spíš něco k termice, nebo počasí.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#737 Příspěvek od Rocky_MK »

Včera jsem si byl zalétat se Stylusem, po dlouhé době se sešlo hezké počasí s volným odpolednem. Termika byla! Jen jsem ji nedokázal využít :x :D Vždycky jsem odstartoval na gumicuku, obrátil jsem se po větru a doletěl jsem na místo, kde se vždycky model zhoupnul. Jednou se mi podařilo za bezvětří točit nulku asi dvě minuty. Možná jsem nějakou nepatrnou výšku nabral, ale pak jsem vypadl a konec. Pak už to bylo k ničemu, vždycky jsem tam doletěl, párkrát zakroužil a většinou mě rozhodil nějaký poryv větříku a spadl jsem po křídle a vypadl jsem z toho. Jak sakra chytit tu termiku pořádně? Už jsem to zkoušel aspoň 4x a hovno z toho...:D (ironie).
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
pepin

#738 Příspěvek od pepin »

Rocky_MK píše:. Jednou se mi podařilo za bezvětří točit nulku asi dvě minuty. Možná jsem nějakou nepatrnou výšku nabral, ale pak jsem vypadl a konec. Pak už to bylo k ničemu, vždycky jsem tam doletěl, párkrát zakroužil a většinou mě rozhodil nějaký poryv větříku a spadl jsem po křídle a vypadl jsem z toho. Jak sakra chytit tu termiku pořádně? Už jsem to zkoušel aspoň 4x a hovno z toho...:D (ironie).

To je ale normální, když je ta termiká slabá--třeba i vuči plošnému zatížení modelu, tak se plácáš ve stejné výšce, případně trošku stoupáš, ale nakonec ta bublina zmizí nad modelem,----její stoupání je rychlejší, nežli stoupání modelu---- nebo se ohřeje od okolního vzduchu a zpomalí se její stoupání, případně se uplně rozpadne.
graup15

#739 Příspěvek od graup15 »

Rocky_MK píše:Včera jsem si byl zalétat se Stylusem, po dlouhé době se sešlo hezké počasí s volným odpolednem. Termika byla! Jen jsem ji nedokázal využít :x :D Vždycky jsem odstartoval na gumicuku, obrátil jsem se po větru a doletěl jsem na místo, kde se vždycky model zhoupnul. Jednou se mi podařilo za bezvětří točit nulku asi dvě minuty. Možná jsem nějakou nepatrnou výšku nabral, ale pak jsem vypadl a konec. Pak už to bylo k ničemu, vždycky jsem tam doletěl, párkrát zakroužil a většinou mě rozhodil nějaký poryv větříku a spadl jsem po křídle a vypadl jsem z toho. Jak sakra chytit tu termiku pořádně? Už jsem to zkoušel aspoň 4x a hovno z toho...:D (ironie).

Jednoduše..kup si SkyAssistanta, termiku si najdeš podle zvuku varia a i se v ní podle něj ustředíš. Já si létám pro radost a aby mne nasírala příroda (tzn létat jen podle očí) když piloti skutečných větroňů mají taky vario a ptáci de fakto taky, nemusím. Proto létám podle varia a málokdy se nepovede něco najít.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#740 Příspěvek od Rocky_MK »

Během odpoledne to na tom místě rozhoupávalo model pravidelně, takže to asi byla nějaká slabá termika. Kdyby to byla jen bublinka, tak tam takovou dobu nevydrží, docela pofukovalo.
JMalik

#741 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:
Rocky_MK píše:Včera jsem si byl zalétat se Stylusem, po dlouhé době se sešlo hezké počasí s volným odpolednem. Termika byla! Jen jsem ji nedokázal využít :x :D Vždycky jsem odstartoval na gumicuku, obrátil jsem se po větru a doletěl jsem na místo, kde se vždycky model zhoupnul. Jednou se mi podařilo za bezvětří točit nulku asi dvě minuty. Možná jsem nějakou nepatrnou výšku nabral, ale pak jsem vypadl a konec. Pak už to bylo k ničemu, vždycky jsem tam doletěl, párkrát zakroužil a většinou mě rozhodil nějaký poryv větříku a spadl jsem po křídle a vypadl jsem z toho. Jak sakra chytit tu termiku pořádně? Už jsem to zkoušel aspoň 4x a hovno z toho...:D (ironie).

Jednoduše..kup si SkyAssistanta, termiku si najdeš podle zvuku varia a i se v ní podle něj ustředíš. Já si létám pro radost a aby mne nasírala příroda (tzn létat jen podle očí) když piloti skutečných větroňů mají taky vario a ptáci de fakto taky, nemusím. Proto létám podle varia a málokdy se nepovede něco najít.

Piloti skutečných větroňů dnes mají k dispozici jemné a hrubé vario, total vario, dokluzoměry, computery počítající letovou situaci celého dne ..............
A vyhrávají ti, s nejlepším úsudkem (dnes už to není o rukách, protože špička pilotuje srovnatelně).
Prostě někdo se rozhodne to letět s vysokým rizikem jinudy. Jsou na to nastavené i vyhodnocovací programy (např. GAP pro HG). Nestačí letět v závěsu za nejlepšími, musí se létat aktivně.
Takže pro maximální modelařské nasazení je vario nepostradatelné.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#742 Příspěvek od pepin »

Rocky_MK píše:Během odpoledne to na tom místě rozhoupávalo model pravidelně, takže to asi byla nějaká slabá termika. Kdyby to byla jen bublinka, tak tam takovou dobu nevydrží, docela pofukovalo.

podobné placatění , kdy to ero sice nepadá, ale drží určitou výšku--respektive spíš opravdu pomalu klesá znám od nás ze sídliště, nechci spekulovat, okem ten děj vidět samozřejmě není, ale chová se to tak, jako kdyby se přehřátý vzduch u země určitou poměrně dlouhou dobu pouze upouštěl a stále byl přikrmován ohřívající se hmotou, rozhodně se z toho nikdy nedalo stoupat a zasahuje to jen do poměrně malé výšky, taky to bývá ve velké ploše a vcelku dlouhou dobu, ono ten pojem--termika, nebo bublina bude asi o tom samém, jako o dohadování kdy je co hora a kdy je co kopec, pochybuji, že vubec kdy bylo nějaké stoupání opravdu o tvaru bubliny, prostě se tomu pouze takto říká.Jinak to vario bych také doporučil, zvlášt, když někdo poletuje uplně sám, když je ve vzduchu víc letadel, tak určitě pokud někde něco je, tak to někdo trefí a ostatní se přidají, ale když létáš sám, tak už to tak jednoduché není, zvlášt, když jde o bezmotorový model pouze střílený gumou.
na druhou stranu sebelepší vario termiku nevytvoří, alespon máš ale jistotu, že jsi nic neprolétnul bez povšimnutí.
LV
Kontaktovat uživatele:

#743 Příspěvek od LV »

Pepine, to vario je urcite prinosnejsie ako ASS. Ale to je iba moj objektivny pocit :-)
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#744 Příspěvek od pepin »

LV píše:Pepine, to vario je urcite prinosnejsie ako ASS. Ale to je iba moj objektivny pocit :-)

stabilizace s tím snad vubec nesouvisí :idea: zase jenom rypeš :D mám nabito a zvedám kotvy,když nám už teda přešla ta studená fronta :D
letos poprvé, teda vlastně naposledy na kopci někdy v říjnu. a páč na kopci, tak to snad nějak pujde i bez vária :wink:

Zvlášt, když termika se nejspíš nedostaví :(

http://flymet.meteopress.cz/meteogram/BUBOVICE.png

ale pěkně tam je .
LV
Kontaktovat uživatele:

#745 Příspěvek od LV »

pepin píše: zase jenom rypeš

Ja? To by som si nikdy nedovolil :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Decca
Kontaktovat uživatele:

#746 Příspěvek od Decca »

...ano...podle pípání to totiž zvládne i uplnej kretén:-D
Decca
Kontaktovat uživatele:

#747 Příspěvek od Decca »

Rocky_MK ...nenechej si motat hlavu takovejma kravinama a pokud to už dávno neumíš nauč se to nejdřív najít tak, jak to dělá devadesát procent všech zdatně létajících modelářů a mužu ti odgarantovat že vario nebudeš potřebovat... ...totiž když v tom vzduchu neni nic, tak ti nepomuže ani deset pípajících věcí a pokud v tom vzduchu něco je, tak to najdeš. Pokud v tom nic neutočíš a jiný jo, vario ti nepomuže ani kdyby čert na koze jezdil. Je to jenom indikátor, pokud se v tom neumí pilot pohybovat je mu informace že právě prolít oblastí vzestupného proudu uplně k prdu.

Ale samosebou pro ty kdo "maj své jisté" nechť si vybaví i takového malého dřeváčka variem třeba za desítky tisíc...
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#748 Příspěvek od mihlit »

Decca:
Nevím, proč mu to bereš. Já jsem lítal bez vária a celkem prd. Někdo to vidí, já to neviděl. Koupil jsem vario za zhruba tisícovku (telemetrii jsem již měl) a hned během prvního normálního dne jsem se udržel ve vzduchu tak dlouho, že se mi o tom dřív ani nesnilo. Koukám kolem sebe, přemýšlím kam to letadlo poslat a někdy se mi zdá, že je tam třeba nula nebo ne a vario mi to poví. Postupně jsem se naučil zjistit, jak se letadlo chová když to nalítne a jak když z toho vypadne. Vario je tedy dobré i na učení se a nemusí stát spousty tisíc.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#749 Příspěvek od Decca »

mihlit píše:Decca:
Nevím, proč mu to bereš. Já jsem lítal bez vária a celkem prd. Někdo to vidí, já to neviděl. Koupil jsem vario za zhruba tisícovku (telemetrii jsem již měl) a hned během prvního normálního dne jsem se udržel ve vzduchu tak dlouho, že se mi o tom dřív ani nesnilo. Koukám kolem sebe, přemýšlím kam to letadlo poslat a někdy se mi zdá, že je tam třeba nula nebo ne a vario mi to poví. Postupně jsem se naučil zjistit, jak se letadlo chová když to nalítne a jak když z toho vypadne. Vario je tedy dobré i na učení se a nemusí stát spousty tisíc.

...telemetrii si již měl, kolik stála?
...prvního normálního dne, termického? ...možná by jsi to zvládl ten den i bez vária...
...koukáš kolem sebe, přemýšlíš kam to letadlo poslat a zdá se ti že tam něco je? ...to umí i vário? ...já bych řekl že ne...vario ti dodá finální informaci a ty mužeš klidně stoupat, výhoda o které ovšem nepochybuju.
...postupně si se naučil zjistit jak se letadlo chová když to nalítne a jak když z toho vypadne...no někdo na tohle holt potřebuje zvukovou nápovědu, výhoda to je, to máš pravdu:-)

...jinak nikomu nic neberu, ale předpokládám že do letadla ve kterém se kolega vznášel, pokud se nepletu, je to trochu zbytečný...
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#750 Příspěvek od Rocky_MK »

Decca píše:Rocky_MK ...nenechej si motat hlavu takovejma kravinama.

Nenechám, nemám v plánu nic takového kupovat...já potřebuju lítat a lítat, ne kupovat varia...mám za sebou několik desítek startů na gumicuku jak za bezvětří, tak i za větru přes 5-6 m/s. Už tedy vím, jak se chová můj model za normálního kluzu. Zhoupnutí při nalétnutí stoupáku, které jsem tu popisoval, jsem poznal hned a tam, kde jsem ho předpokládal, nad terénní vlnou...krom toho, vlastním rc soupravu nine eagles (pětikanálová setovka), netuším, jestli se to dá nějak synchronizovat s variem nebo telemetrií.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“