nabijení baterii LiFePO4(A123)

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Wormsnake

Re: nabijení baterii LiFePO4(A123)

#76 Příspěvek od Wormsnake »

michalv píše:Kdyz se divam na jednotlivy clanky a ze blika balancer.

Ty máš nabíječ a balancer vzlášť?

Co máš za nabíječ a balancer?

Nabíjení s nabíječkou s integrovaným balancerem jak to chápu já by mělo probíhat asi takto:

1) nabíječka nabíjí zvoleným proudem třeba 10A

2) v momentě kdy první článek dosáhne plného napětí (v případě LiFe A123 tj 3.6V) začne balancer daný článek zatěžovat balančním odporem

3) protože proud balancovacího odporu bývá malý cca 100-500mA proto může a pravděpodobně i dojde k tomu že bude nabíječ nucen snížit nabíjecí proud (aby nedošlo k přepětí na nabitém článku) a tudíž nabití zbývajících článků nabíjení prodlužuje.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
michalv

#77 Příspěvek od michalv »

Ja mam hyperion 1210 s lba10 balancerem. A ted jsem poridil imax x400
Jeti DC-16, Futaba FX-18+modul Jeti
Swing speciál, Proxima 2, Stork 4, Mig 15, P47, Torro 900
michalv

#78 Příspěvek od michalv »

Ahooj kluci, tak jsem poridil novou nabijecku powerlab 8 a nabijeni baterek to je proste radost :wink: .
Imax jsem musel vratit, protoze kolisal nabijeci proud jak blazen i o 0,5A. A spatne udrzoval balancer napeti na clankach Life tesne pred koncem nabiti.
Chtel jsem se zeptat, jak se maji spravne dlouhodobe skladovat Life? Nekde se pise na 50% cap a nekde prakticky nabite.
MilanKSL

#79 Příspěvek od MilanKSL »

Neporadí někdo jak nabít LiFePO4 15S pátrám po nabíječce a co jsem našel tak max. 14S
Díky.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od valajda »

michalv píše:Ahooj kluci, tak jsem poridil novou nabijecku powerlab 8 a nabijeni baterek to je proste radost :wink: .
Imax jsem musel vratit, protoze kolisal nabijeci proud jak blazen i o 0,5A. A spatne udrzoval balancer napeti na clankach Life tesne pred koncem nabiti.

Mám teď nově ZIPPY Flightmax 700mAh 2S 6.6V 5C LiFePo4, při nabíjení už dvakrát skončilo v Erroru, že rozdíl napětí na článcích je moc velký. Jeden článek se zasekl na 3,50-3,55V, druhý lezl vesele dál. Zkusím ještě udělat nějaký graf, abych věděl, při kolika ten error vyskočí.
Chtěl jsem hledat vadu v baterkách, ale jak tak koukám, může to být i nabíječkou (Equlibrium 3.5) a jejím balancerem 8O
valajda
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od valajda »

Tak co myslíte? Je chyba v baterce nebo v nabíječce?
2019-03-18 Zippy 700 - BCHG.JPG
michalv

#82 Příspěvek od michalv »

Noo co jsem mel nabijecky tak nestihali balancovat Life a na konci nabijeni se rozjeli clanky. Je tam dost ostre koleno.
novfra

#83 Příspěvek od novfra »

valajda píše:Tak co myslíte? Je chyba v baterce nebo v nabíječce?

Nabij každou baterku zvlášť a uvidíš. Balancer balancuje "jen" 250mA.
kornutek

#84 Příspěvek od kornutek »

Zkusil bych je dobít úplně minimálním proudem (0.2A)
Pokud to nepomůže je chyba v baterce nebo nabíječka má pro ně nevhodný nabíjecí algoritmus nebo jak se tom nadává.
Zatím sem na tento problém nenarazil ( nabíječky mystery,EOS 0610i tam nebalancoval třetí kanál i když na displeji hlásil že ano křáp, Nabíječka cellpro 10s)
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
Lark

#85 Příspěvek od Lark »

U Raytronic C60 mám podobný problém a jak mi poradil novfra, pomohlo mi před koncem nabíjení snížit nabíjecí proud, aby měl balancer dost času na balancování. Pokud jsou ale LiFe v pořádku, je lepší je nabíjet bez balancování a jen je občas zkontrolovat.
coro

#86 Příspěvek od coro »

valajda píše:Tak co myslíte? Je chyba v baterce nebo v nabíječce?
2019-03-18 Zippy 700 - BCHG.JPG

To sa z tohto nedá zistiť, dá sa len dohadovať - nakoľko rozdiel napätia je na pohľad presne konštantný, teda počas fázy kde je v skutočnosti napätie cca rovnaké (a to bez ohľadu na zrovnanie), stavil by som 90% kreditu na to že ten port balanceru (modrý) proste ukazuje menej, a preto blbý nabíjač balancuje až kým na konci nezistí že to vlastne len rozhodil.
Ale nejakých 10 percent si nechám aj na iné možnosti, nemôžem vylúčiť ani mäkší článok ani rozdiel v kapacite (prípadne v súbehu s blbým meraním a balancovaním).

Keby si ich nabil samostatne, potom už spolu vybil a dal na ďalšie nabíjanie takýto graf, t..j že by sme mali istotu že na začiatku bola sada zrovnaná, bolo by to jasné a dal by som 100 percent prvej možnosti. :)
Ako potvrdenie správnosti by sa mohol urobiť tretí graf, kedy by to len meralo a nerozhadzovalo by to nijaké balancovanie - ale musí to začínať zrovnanou sadou (najlepšie nabitou po jednom článku rovnakým spôsobom) lebo po tomto nezostane úplne zrovnaná. !
valajda
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od valajda »

coro píše:...stavil by som 90% kreditu na to že ten port balanceru (modrý) proste ukazuje menej, a preto blbý nabíjač balancuje až kým na konci nezistí že to vlastne len rozhodil.

U klasických LiPolek - i 3s - jsem se u téhle nabíječky s ničím podobným nesetkal.

Díky všem, nabiju je po jednom článku a uvidím, jak se to bude chovat po dalším vybití.
coro

#88 Příspěvek od coro »

u klasických lipoliek existuje krásna závislosť napätia na percente nabitia, a v závere to nie je zďaleka tak ostré ako u dobrých liFe.
Preto posun jednej časti o možno len pár stotín voltu nespôsobí takmer nič viditeľné, len to trochu pobliká zo začiatku (posunie si jednu baterku o pár desiatok mAh nižšie, tak aby mu sedeli napätia čo meria trošku posunuté - a na záver ju (možno..) dobalancuje naspäť.. Ale posunúť A123 v strede nabíjania o takých istých pár stotín, môže znamenať tretinu jej kapacity.. (to asi preháňam, ale pre predstavu že kde je ten rozdiel).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jyrry »

Nedá se u té použité nabíječky nastavit aby balancovala jen ve fázi CV, ne v průběhu CC?
Třeba iChargery (a jejich potomci - levobočkové Reaktor, Charsoon Antimatter, HOTA Thunder a pod.) to tak mají, mám to nastaveno.
jyrry.webnode.cz
valajda
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od valajda »

jyrry píše:Nedá se u té použité nabíječky nastavit aby balancovala jen ve fázi CV, ne v průběhu CC?
Třeba iChargery (a jejich potomci - levobočkové Raektor, Charsoon Antimatter, HOTA Thunder a pod.) to tak mají, mám to nastaveno.

Je to Equilibrium 3.5, mám pocit, že jsem nic takového v nastavení neviděl... :cry:
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“