UH-60 Blackhawk
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Re: UH-60 Blackhawk
Ne, zvyknout se určitě dá. Jen mne to dělalo zkrátka problém. S T500 to bylo horší, Snajpr je trošku podobnej a na kolektiv stejně plachej. Ale i tak, po dlouhé době když vezmu to druhé, to stají za prd. Už mockrát jsem si říkal že to do sebe nebudu míchat a ricco bude na zimní sezonu do hali a Snajpr na ven ..... no a stejně to míchám dál. Páč ono to oboje lítá velmi dobře, ale tak neskutečně odlišně. 
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Nedari se mi najit moc informaci.
1) vodorovna ocasni plocha - na skutecnem stroji je riditelna, naklapeci. Jak to funguje ? Je treba se tim zabyvat i u makety ? Pokud je sklopena, ma to hodne velky vliv na let ?
Pripadne, kdyz by byla ovladana, tak to namixovat treba s vyskovkou, nebo to nechat na samostatnem kanalu ?
2) nemate nekdo popis rozmisteni svetel, majaku atd ?
1) vodorovna ocasni plocha - na skutecnem stroji je riditelna, naklapeci. Jak to funguje ? Je treba se tim zabyvat i u makety ? Pokud je sklopena, ma to hodne velky vliv na let ?
Pripadne, kdyz by byla ovladana, tak to namixovat treba s vyskovkou, nebo to nechat na samostatnem kanalu ?
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pkotatko píše:2) nemate nekdo popis rozmisteni svetel, majaku atd ?
http://www.oos.army.cz/cos/cos/622001.pdf
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
pkotatko píše:Nedari se mi najit moc informaci.
Nevím jak u kterého typu, bylo jich vývojově nekolik, ale původní typ měl onu VOP s proměnlivou geometrií elektronicky propojenou s pákou ovládání kolektivu v závislosti na rychlosti obtékání při dopředném letu. Letovými zkouškami byl nalezen onen ideál pro určité rychlosti letu - předdefinovali tak úhly nastvení VOP. Tento systém pomáhal udržovat palubu nataženou v letu cestovní rychlostí, kdy rotor je v nějakém negativním úhlu náběhu.
Takže ano, tahle VOP není "na pevno" ale její úhel nastvení se mění v závislosti na rychlosti letu. Ona ta VOP se ještě trošku hýbe třeba v zatáčkách s velkým bočním náklonem vrtulníku. Jak to funguje a jestli za to může nějaká elektronika, nebo pilot toto obsluhuje sám, to nevím. Na režim visení je tato VOP sklopená co nejvíce dolů. Při dopředném letu se narovnává.
Co to bude způsobovat u makety nevím.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Diky. Videl jsem litat makety s VOP jenom napevno. Ale nasel jsem i jeden prispevek, kde majitel popisuje ze mu to delalo problemy a musel ji predelat na pohyblivou.
V zavislosti na rychlosti se to asi nepovede, mohlo by to mozna fungovat na dvou rezimech. Na vis ji nechat dolu a pro let ji namixovat s vyskovkou s tim, ze bude defaultne v neutralu. A nebo na zvlastni kanal a zkusit si to obslouzit manualne. Diky za ty svetla. Mam co cist.
V zavislosti na rychlosti se to asi nepovede, mohlo by to mozna fungovat na dvou rezimech. Na vis ji nechat dolu a pro let ji namixovat s vyskovkou s tim, ze bude defaultne v neutralu. A nebo na zvlastni kanal a zkusit si to obslouzit manualne. Diky za ty svetla. Mam co cist.
V zavislosti na rychlosti by to mohl byt celkem zajimavy projektik pro nektere to male Arduino, ktere by se pak dalo vyuzit i pro jine palubni funkce. I tak to bude kazdopadne nutne napred odladit rucne aby clovek ziskal nejaky testovatelny zaklad.
Tom
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Tomáši seš blíž než si myslíš.
Vario tohle třeba řešilo.
VOP u jejich UH-60 byla "na pantech" a měla opravdu stavitelnou geometrii. Pilot si ji ovšem musel obsluhovat sám, ručně přepínačem. Proč to ve Variu řešili bylo víc než jednoduché
. On se totiž občas našel nějaký exot, který totiž létal / létá jejich makety bez elektronické stabilizace čtyřlisté rotorové hlavy.
. Tak prý proto, aby se jim lépe řídilo.
Já to říkám pořád, sou to padavky - hlavně že tama mají turbínu ...
.
Vario tohle třeba řešilo.
VOP u jejich UH-60 byla "na pantech" a měla opravdu stavitelnou geometrii. Pilot si ji ovšem musel obsluhovat sám, ručně přepínačem. Proč to ve Variu řešili bylo víc než jednoduché
Já to říkám pořád, sou to padavky - hlavně že tama mají turbínu ...
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
To by bylo asi zajimave. Pitotka se snimacem by asi nebyla problem. Bohuzel, tyhle veci jdou naprosto kolem mne. Nejake programovani Arduina....
Jedine ze by jsi se toho ujal
V zari zacnu se stavbou UH-60 ve velikosti 700.
Uz mam koupeno tohle : http://scaleflying.de/product_info.php? ... 01b379833e
Vyrobce je tady : http://www.robanmodel.com/web/index.php ... Itemid=299
Tak proto zacinam sbirat informace. Predelat tu VOP na pohyblivou na pantech, lanovod a servo nebude mechanicky problem.
Jako zdroj informaci o rychlosti by asi slo pouzit tohle : http://www.jetimodel.cz/index.php?page=product&id=207
Rozhodne ale kvuli tomu nebudu prechazet na Jeti radio.
Jedine ze by jsi se toho ujal
V zari zacnu se stavbou UH-60 ve velikosti 700.
Uz mam koupeno tohle : http://scaleflying.de/product_info.php? ... 01b379833e
Vyrobce je tady : http://www.robanmodel.com/web/index.php ... Itemid=299
Tak proto zacinam sbirat informace. Predelat tu VOP na pohyblivou na pantech, lanovod a servo nebude mechanicky problem.
Jako zdroj informaci o rychlosti by asi slo pouzit tohle : http://www.jetimodel.cz/index.php?page=product&id=207
Rozhodne ale kvuli tomu nebudu prechazet na Jeti radio.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
To bude krááása.
Doufám že to někdy uvidíme. Ne že s tím tam budeš vopucovávat černochy a na nás se vykvákneš 
To je exkluzivni kapotaz 
Programovani nevidim jako problem - jednoducha krivka zavislosti y na x. Jen na to mit ten volny cas... Kdo vi, treba se to jeste pres leto uklidni az dojedou aktualni projekty a muzem na podzim neco zkusit vymyslet
Pitotka se prodava k Arduinu primo jako hotovy senzor - link. Sice to na prvni pohled vyzaduje Arduino Mega, ale aspon hardwarove to bude jako lego.
Programovani nevidim jako problem - jednoducha krivka zavislosti y na x. Jen na to mit ten volny cas... Kdo vi, treba se to jeste pres leto uklidni az dojedou aktualni projekty a muzem na podzim neco zkusit vymyslet
Pitotka se prodava k Arduinu primo jako hotovy senzor - link. Sice to na prvni pohled vyzaduje Arduino Mega, ale aspon hardwarove to bude jako lego.
Tom
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
To rad slysim. Privezu si to sem v polovine zari a zacnu na tom intenzivne pracovat. Tu VOP udelam urcite pohyblivou. Do Vanoc to urcite poleti. Tedy pokud se neobjevi nejake zavaznejsi problemy. Takze urcite neco spachame. HW asi dam dohromady ( s pomoci
), ale soft urcite ne. Pokud by se ti chtelo, mohl by jsi mi sem nahazet linky co vsechno bude potreba ? Rovnou bych to nakoupil. Stejne ted davam dohromady vybavu a rad bych mel vsechno najednou.
Opra zklamu. Nehodlam to vozit sem a tam.
Opra zklamu. Nehodlam to vozit sem a tam.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Táák asóóóň fotéééčkůůůůů 
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
To urcite. Neboj. Druha polovina zari.
Ted studuju, spekuluju a vymyslim. Jo a T450 uz zalejza do kapoty Augusta. Chci se mezitim co mozna nejvice naucit litat maketove. Tictocy s tim asi delat nebudu. Vcera jsem trenoval s Logem. Dal jsem 1500 otacek a snazil se litat tak aby se pilotovi neudelalo spatne.
Ted studuju, spekuluju a vymyslim. Jo a T450 uz zalejza do kapoty Augusta. Chci se mezitim co mozna nejvice naucit litat maketove. Tictocy s tim asi delat nebudu. Vcera jsem trenoval s Logem. Dal jsem 1500 otacek a snazil se litat tak aby se pilotovi neudelalo spatne.
Neco takoveho? http://www.youtube.com/watch?v=s0hnwUW56og 
Kdyztak mi prosim supni SZ s upominkou, valim ted mimo PC tak at se na to v prubehu tydne kouknu podrobneji
Kdyztak mi prosim supni SZ s upominkou, valim ted mimo PC tak at se na to v prubehu tydne kouknu podrobneji
Tom
UHA-60 Trochu se vetřu- pokud nemáš rooxy 100amp, tak bych s tím nelítal,protože ti to pravděpodobně spadne! Taky řeším tento problém u makety a čekám na ten silnější regl. Váhu mám 3kg a je to přetížení proudově. Vysadil ve vzduchu-naštěstí do vysoké trávy a ve 2m. takže se nic nestalo- jen jsem ho vytáhl jako vodníka-celej zelenej. Mám tam větrák na regl. a kabely upravené proti jiskření při zapojování baterky-tj přes odpor +kabel. Regulátor se tak neničí. Lítat to jde jen, ale kolem visu žádné manévry prudké apod. jen tak lechtat. pak držel a vše raději do 2m výšky. Letu zdar a nerozflákat tu novotu! Jirka
T-rex 500