Google Sketchup

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Prorock
Kontaktovat uživatele:

Re: Google Sketchup

#76 Příspěvek od Prorock »

cassiopeus píše:Dobrý den,

dá se SketchUp (aktivní výkres) nějak přepnout do 2D zobrazení?

Vlastně dá. Kameru nastavit na rovnoběžnou projekci a zvolit jeden z kolmých pohledů (baráček zestrany nebo zeshora)..
Lark

#77 Příspěvek od Lark »

To "skeilování" na požadovaný rozměr se dá udělat podstatně rychleji. Dělám to tak ve všech softech (který dovolují zadat poměr zvětšení/zmenšení koeficientem). Na vloženém výkresu(obrázku) si změřím skutečnou velikost nějakého většího známého rozměru (třeba rozpětí křídla) a kalkulačkou si vypočítám dostatečně přesně potřebný koeficient. Potom ten koeficient zadám (kopíruju) do funkce scale s plným počtem desetiných míst (kolik program dovolí) a výsledek je většinou na první pokus. To samé udělám pro ostatní vložené výkresy. Je to práce na pár kliků a není k tomu potřeba strojovna "narvaná" pamětí.
bitovod

#78 Příspěvek od bitovod »

cassiopeus píše:Dobrý den,

dá se SketchUp (aktivní výkres) nějak přepnout do 2D zobrazení?

Do čistého 2D asi ne, ale dá se přepnout do zobrazení půdorysu - zapnout zobrazení toolbaru Views (View - Toolbars - Views), do toolbaru se tím přidá několik ikonek domečků, kliknutím na některý z kolmých pohledů (půdorys - klikni na ikonu "střecha shora") zobrazíš pracovní plochu kolmo a můžeš malovat ve 2D, co hrdlo ráčí.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
bitovod

#79 Příspěvek od bitovod »

Lark píše:To "skeilování" na požadovaný rozměr se dá udělat podstatně rychleji. Dělám to tak ve všech softech (který dovolují zadat poměr zvětšení/zmenšení koeficientem). Na vloženém výkresu(obrázku) si změřím skutečnou velikost nějakého většího známého rozměru (třeba rozpětí křídla) a kalkulačkou si vypočítám dostatečně přesně potřebný koeficient. Potom ten koeficient zadám (kopíruju) do funkce scale s plným počtem desetiných míst (kolik program dovolí) a výsledek je většinou na první pokus. To samé udělám pro ostatní vložené výkresy. Je to práce na pár kliků a není k tomu potřeba strojovna "narvaná" pamětí.

Přesně spočítané měřítko je samozřejmě rozumná varianta - já to na té "strojovně" dělal v Photoshopu proto, abych si sjednotil podklady, ty 2D malůvky jsem získával křížením několika různých výkresů z několika různých monografií a zdaleka ne všechno bylo přesné (resp. vůbec nic :)), takže jsem chtěl mít nejdřív sjednocené podklady, než začnu experimentovat ve 3D. Přece jen s Photoshopem to umím podstatně lépe než se Sketchupem - práce s fotografiemi mne už pár let živí.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Lark

#80 Příspěvek od Lark »

Jasně, tomu rozumím :D Já na 2D používám DraftSight od Dassault (autor Catie). Je to podobné jako AutoCAD (včetně ovládání), akorát že free verze je pouze 2D. Velká výhoda je, že z něj jde bez problémů tisknout a ukládat ve formátech DWG i DXF do různých verzí AutoCADu, takže nejsou problémy s kompatibilitou pro ostatní softy. Na "placatý" klerlení myslím docela dobrá volba.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od petr64 »

jyrry píše:Tak bez meziupravy treba v Corelu to nebude pouzitelne, ...

Jasné - tak jak to je, je to nepoužitelné. Chyba je v tom Pluginu: exporteru DXF - naseká to. V SU je normálně křivka s vertex body.

A neumí Corel něco jako proložit těmi úsečkami Spline nebo Polyline ?
P64

p.s. Vzpomínáš? Kdysi jsem ti dával dotaz na Phlatscrip Plugin (tehdy jsem nevěděl k čemu to je) - exportuje přímo z SU Gcode pro frézku. Třeba je to cesta.
http://sketchuppluginreviews.com/2010/0 ... in-review/
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od cassiopeus »

Dobrý den,

mohu poprosit o radu? Mám válec a do něj potřebuji udělat 2 díry. Jednu z podstavy do poloviny a druhou z pláště durch. Jak se to dá udělat?

Díky
petr64
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od petr64 »

Vzpomínáš ve škole na deskriptivu: např. průnik dvou válců ?

O tom to je
O6.jpg

Postup: Vytvoříš válec (nakreslíš kruh, ten vytáhneš nástrojem Push/Pull Obrázek ... 4 kliky a máš ho). dolní slepá díra je jednoduchá: zespodu nakreslíš do podstavy kruh, který opět nástrojem Push/Pull vytáhneš tolik, kolik chceš mít díru hlubokou.

Díra durch: nakreslíš druhý válec tak, aby prvním pronikal tam, kde chceš mít otvor - můžeš si pomoci vodítky, abys umístil podstavu druhého válce (kruh) přesně (kolmost os). Protáhneš 2. válec 1. válcem. Pak se na vybranou plochu (tečkovaná) aplikuje funkce (pomocí kontextového menu) Intersect with model, tím se v místě průmětu těles vytvoří křivky. Pak už jen smažeš to co nepotřebuješ a je to
O7.jpg

Třeba to jde i jinak, ale já se naučil výše popsaný postup. Takhle můžeš dělat průniky čehokoliv s čímkoliv.

p.s. aby to bylo vidět, tak jsem vybarvil plochu svislého válce "průhlednou" modrou barvou.

Doporučuji si na youtube najít filmíky s ukázkami modelování, jsou tam toho tuny ... jo a nic ve zlým, ale nebylo by od věci si prolistovat učebnici deskriptivní geometrie :) Taky jsem to udělal, nic na tom není.
čau P64
petr64
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od petr64 »

Lark píše:Jasně, tomu rozumím :D Já na 2D používám DraftSight od Dassault (autor Catie). Je to podobné jako AutoCAD (včetně ovládání), akorát že free verze je pouze 2D. Velká výhoda je, že z něj jde bez problémů tisknout a ukládat ve formátech DWG i DXF do různých verzí AutoCADu, takže nejsou problémy s kompatibilitou pro ostatní softy. Na "placatý" klerlení myslím docela dobrá volba.

Jo jo, potvrzuji DraftSight je fajn. http://www.solidworks.com/sw/support/downloads.htm
je tam in free prohlížečka eDrawings, která umí spoustu formátů a ukládání do rastrů.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od jyrry »

petr64 píše:....
A) A neumí Corel něco jako proložit těmi úsečkami Spline nebo Polyline ?

B) Phlatscrip Plugin (tehdy jsem nevěděl k čemu to je) - exportuje přímo z SU Gcode pro frézku. Třeba je to cesta.
http://sketchuppluginreviews.com/2010/0 ... in-review/

A) samozrejme umi, ale to je opruz vsechno znova obtahovat, dvoji prace....
Jinak Autocad to nenacetl vubec (bily papir) a nacetla to Catia, ale taky ty tisice usecek...

B) to generuje G-kody, tedy musi se rovnou nakreslit draha nastroje s korekcema = opet opruz, kreslit prepazku a jeste jeji obrys pro konkretni nastroj; ja si nastroje (prumery, smery obrabeni a vse ostatni) priradim az v StepFouru.

Neumi to exportnout treba HPGL?
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od jyrry »

Tak mam par info z jineho fora:
a) frezovat (pouzitelne exportovat dxf) jde z placene verze
b) pro free verzi to chce zkusit vicero exportnich pluginu, treba nektery bude pouzitelny
c) z free verze to jde nacist do Rhina a v nem pak vygenerovat pouzitelne dxf pro frezovani
d) NEpouzivat osmicku; pro sedmicku si stahnout plugin http://www.mikac.cz/downloads/pluginy/export_dxf.zip - ten by mel generovat smysluplne dxf ...
e) tak nevim... krouzek d6mm nakresleny v sedmicce, vyexportovany tim doporucenym pluginem a je rozsekany na 24 usecek... :-(
jyrry.webnode.cz
petr64
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od petr64 »

Nejdříve první příspěvek:
jyrry píše:A) samozrejme umi, ale to je opruz vsechno znova obtahovat, dvoji prace...Jinak Autocad to nenacetl vubec (bily papir) a nacetla to Catia, ale taky ty tisice usecek...

Nemyslel jsem obtahovat, ale vybrat všechny "dílky" najednou a použít nějakou hromadnou funkci "vytvoř z nich křivku" - tohle v SU jde.

jyrry píše:B) to generuje G-kody, tedy musi se rovnou nakreslit draha nastroje s korekcema = opet opruz, kreslit prepazku a jeste jeji obrys pro konkretni nastroj; ja si nastroje (prumery, smery obrabeni a vse ostatni) priradim az v StepFouru.

... přesně tak ten plugin funguje :) Zadáš průměr frézy, směry, dotkneš se obrysu (před tím nastavíš zda to objet zevnitř nebo zvenku) a ten plugin nakreslí dráhu nástroje! Chce to vyzkoušet.
Tady se o tom píše více http://sketchup.wu.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=275
petr64
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od petr64 »

A reakce na druhý příspěvek:
jyrry píše:a) frezovat (pouzitelne exportovat dxf) jde z placene verze
OK, k tomu není co dodat. Ale domnívám se, že hledáme řešení pro free verzi.
jyrry píše:b) pro free verzi to chce zkusit vicero exportnich pluginu, treba nektery bude pouzitelny
Třeba tento? http://sketchuppluginreviews.com/2011/1 ... in-review/ deklaruje se tam, že by měl chodit pod SU8.
jyrry píše:c) z free verze to jde nacist do Rhina a v nem pak vygenerovat pouzitelne dxf pro frezovani
Ano, ale zase instalovat celý balík Rhino?
jyrry píše:d) NEpouzivat osmicku; pro sedmicku si stahnout plugin http://www.mikac.cz/downloads/pluginy/export_dxf.zip - ten by mel generovat smysluplne dxf ...
Viz ad b) ten vy měl chodit pod SU8
jyrry píše:e) tak nevim... krouzek d6mm nakresleny v sedmicce, vyexportovaný tím doporučeným pluginem a je rozsekaný na 24 usecek... :-(
To je v pořádku :) Default je u kružnic 24 segmentů (Sides), když chceš více, tak klikni na nástroj kruh - dole ve status line se objeví 24, nehýbej s myší a napiš třeba 128s ... pak nakresli kruh a hned uvidíš, že bude hladší.

Tož tak

EDIT: teď jsem ten plugin Export DXF vyzkoušel. Chodí pod SU8. Naseká Spline, ale na mnohem větší kusy. Rovné čáry neseká a pidiúsečky. Mám naistalovaný plugin pro Import, takže teď umím ven i dovnitř z/do SU8 DXF. :D :D :D
Naposledy upravil(a) petr64 dne čtv 28.06.2012 21:42, celkem upraveno 2 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jyrry »

petr64 píše:Nejdříve první příspěvek:
..... plugin nakreslí dráhu nástroje! Chce to vyzkoušet.

tak to ja ne, StepFour nepotrebuje a nezere G-kod, chce dxf nebo hpgl
navic je to dost nepohodlne, to kdyz budu chtit zmenit smer obrabeni, prumer nastroje apod. musim znova do SU? brrrrrr...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od jyrry »

A reakce na druhý příspěvek:
a) jen jsem sepsal co jsem zjistil
b) domnival jsem se ze ten plugin od Mikace bude pouzitelny, kdyz tam pise ze to je pro modelare, asi je tam jeste nejaky chytak
c) jako a) asi to jinak rozumne nevymysleli
e) to je opruzarna, dopredu myslet na to ze to budu frezovat a volit vyssi pocet segmentu; pri exportu do HPGL si nastavim pozadovanou presnost a ono si to tech segmentu naseka samo dle potreby a podle zakriveni ...
navic kdyz nejsou ty pidiusecky spojene, s tim pak nic nejde udelat...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“