Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#76 Příspěvek od Lark »

Jeden den jsem tu nebyl a pěkně se to tu rozjelo. Jinak Pepine, uvažuješ správně. Žádné neutrály ani velikost výchylek ti to vřazení stabilizátoru nezmění a pro sichr máš možnost to kdykoli vypnout a krabička propouští nezměněné signály serv. U té FY-30A jde jen o to, aby si při kalibraci uložila "postoj" modelu, který odpovídá vodorovnému letu a v zásadě to nemusí odpovídat vodorovné poloze osy trupu, protože je to závislé na konstrukci a seřízení modelu. To ti ale určitě nemusím říkat. No a pak se musí opakovanými starty doladit zisk té stabilizace pro každé stabilizované kormidlo vzlášť, aby byla její účinnost dostatečná, ale aby nedocházelo ke kmitání kormidel. Jinak ta účinnost se dá ovládat i za letu z vysílače, ale lze ji jen snižovat procentuelně pro všechny stabilizované kanály současně (z hodnot nastavených na krabičce). A ten režim 3D se na to přistání taky dá použít, tak jak píšeš. Snaží se držet postoj modelu v okamžiku zapnutí režimu. Zatím jsem s tím ještě moc nenalítal, takže to ještě nemám moc očuchaný a momentálně se věnuju stavbě Čmeldy (pokud je čas).
Jinak s tím laděním za letu tě obdivuju a držím palce. :mrgreen:

Edit: Ještě jedna podstatná věc. Ta stabilizace funguje jen v době, pokud s tím kormidlem sám nekvrdláš. Pokud to kormidlo sám řídíš, stabilizace se neuplatní.
Lark

#77 Příspěvek od Lark »

Funguje to tak jak si představuješ. V režimu Autostabilizace, když potlačíš, pude model klesat dolu, uvolníš knipl a stabilizace ho srovná do vodorovného letu. U 3D režimu je to tak, že potlačíš do požadovaného klesání, zapneš 3D režim, stabilizace bude udržovat úhel klesání, když natáhneš, po vrácení kniplu do neutrálu model bude udržovat nový úhel letu. V tom tvém případu bych si to představoval asi tak, že bez stabilizace vysuneš brzdy a zjistíš kam to uhýbá. Zapneš stabilizaci a poladíš seřízení brzd. Vypneš stabilizaci, prověříš chování, a tak dokola. Myslím, že by to tak mělo fungovat.
pepin

#78 Příspěvek od pepin »

tak večer asi objednávám z tohoto odkazu:

http://www.bevrc.com/fy30a-with-alu-cas ... _p277.html
pokud by někdo radil objednat jinde, nebo něco jiného, at tak prosím učiní zhruba do dnešních 19h nebo at poté mlčí navždy :D
2952

#79 Příspěvek od 2952 »

Nechápu, jak krabička bude řídit křidélka-pokud jsou dvě serva.....? To asi nejde, že?
Papir
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Papir »

2952 píše:Nechápu, jak krabička bude řídit křidélka-pokud jsou dvě serva.....? To asi nejde, že?

Buď Y kabel pokud to éro dovolí, nebo krabka řídí jen jedno křidélko. Byla o tom řeč už v tomto vlákně, nebo ve vlákně vedle "gyro do letadla"
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
2952

#81 Příspěvek od 2952 »

Aha...tak to by se mi vůbec nelíbilo..diferenciace křidélek v háji, ...a vůbec si to už neumím představit pro letadla, kde se řídí mixovaná křidélka s výškovkou-elevony..
Nějak se mi to celé zdá k ničemu :-)
pepin

#82 Příspěvek od pepin »

2952 píše:Aha...tak to by se mi vůbec nelíbilo..diferenciace křidélek v háji, ...a vůbec si to už neumím představit pro letadla, kde se řídí mixovaná křidélka s výškovkou-elevony..
Nějak se mi to celé zdá k ničemu :-)

o diferenciaci nepřijdeš, někde to tam popisují že diferenciace zustává funkční, pokud to připojíš právě jen na jedno křidélko--je to vcelku logické---samozřejmě, že pokud má to křidélko něco ustabilizovat, asi nejspíš k nějakému pohybu dojde i proti tvé vuli,pokud stabilizaci nevypneš, těžko chtít automatickou stabilizaci bez automatických pohybu mimo tvoji vuli.

jinak se dá samozřejmě volit ruzné řešení ocasních ploch---klasický model, samokřídlo--véčko--přesně nevím, klasická výškovka tam je a víc mě momentálně nezajímá.

čistě selským rozumem se ale domnívám, že není možýné stabilizovat něco, co ještě nikam nevybočuje--takže logicky perfektně seřízený model třeba při vysouvání klapek neujede opravdu na rozdíl se stabilizací nikdy nikam, což stabilizace bude stabilizovat teprve až to ujede---proto nejspíš ten zisk a další nastavení--najít nejmenší možné zlo--ale to zlo tam, být musí.

v praxi ale to zlo vypadá zatím tak, že i kdyby se někdo podělal, ani sebelepším nastavením s neomezeným množstvím peněz nedojde stejně klidného letu jako se stabilizací.
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 04.12.2012 15:32, celkem upraveno 1 x.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od mihlit »

Teoreticky (neověřeno) by to měla umět KK2.0 deska s fw OpenAero. Elevony netuším, ale diferenciaci a crow mix by měla respektovat (minimálně při cppm vstupu). Moc se o tom nepíše, takže ověřené to nemám a ještě jsem si to nekoupil. Stojí to poměrně málo, ale zas to není žádný prcek.
pepin

#84 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:Teoreticky (neověřeno) by to měla umět KK2.0 deska s fw OpenAero. Elevony netuším, ale diferenciaci a crow mix by měla respektovat (minimálně při cppm vstupu). Moc se o tom nepíše, takže ověřené to nemám a ještě jsem si to nekoupil. Stojí to poměrně málo, ale zas to není žádný prcek.

pokud se to nevejde do trupu, tak to má smysl jen na nějaké speciální použití---spíš bych řekl, že za méně peněz koupíš něco, co tě zabaví na dobu, než přijdeš na to, že to má nějaké uskalí na podobné využití.
LV
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od LV »

Cele toto vlakno je ulet. Moja hlava To nepobrala...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#86 Příspěvek od pepin »

LV píše:Cele toto vlakno je ulet. Moja hlava To nepobrala...

Já to vezmu sebou až k vám pojedu, ale nejdřív tě prošacuju, jestli u sebe nemáš kladivo :D
charon

#87 Příspěvek od charon »

Na niektorej z prvých stránok píšeš,že lietaš od r.2007.5rokov x cca 300 štartov ročne je 1500 štartov. S takou skúsenosťou by si mal ulietať čokolvek letuschopné za každého aspoň trochu normálneho počasia takže stále nechápem o čo tu ide :D
pepin

#88 Příspěvek od pepin »

charon píše:Na niektorej z prvých stránok píšeš,že lietaš od r.2007.5rokov x cca 300 štartov ročne je 1500 štartov. S takou skúsenosťou by si mal ulietať čokolvek letuschopné za každého aspoň trochu normálneho počasia takže stále nechápem o čo tu ide :D

létám asi od roku 1987

chci si to prachsprostě vyzkoušet co to umí a o čem to tedy ve skutečnosti je, pokud by to vyřešilo všemožné do sebe zkombinované vysouvání brzd a klapek, definitivně bych asi přestal uvažovat o novém a jiném vysílači--respektive to odsunul na dobu, až už budu konečně pro některý definitivně rozhodnutý.
charon

#89 Příspěvek od charon »

Prepáč.Zrejme som ťa nepochopil.Píšeš,že lietaš od roku 1987 ale prvé pristátia si zvládol v roku 2007./tvoj príspevok na prvej strane tejto diskusie/ Napadá ma ako si tých 20 rokov dával model na zem :D Samozrejme proti experimentom akéhokoľvek druhu nič nemám.
pepin

#90 Příspěvek od pepin »

charon píše:Prepáč.Zrejme som ťa nepochopil.Píšeš,že lietaš od roku 1987 ale prvé pristátia si zvládol v roku 2007./tvoj príspevok na prvej strane tejto diskusie/ Napadá ma ako si tých 20 rokov dával model na zem :D Samozrejme proti experimentom akéhokoľvek druhu nič nemám.

Tak já to aktivnější létání počítám spíš až od doby, kdy jsem pořídil prvního eppáka--tuším právě asi tak rok 2007.

modelářské aktivity--jako třeba 2h startování detonační 1,5ccm nepovažuji moc za létání :D Až když jsem někdy v roce 2005-6 pořídil 2m F3A akrobata, tak to začalo být přecijenom víc o řízení modelu, nežli snahy ho vubec zprovoznit a dostat do vzduchu.
Ale ten zásadnější zlom v řízení bylo asi opravdu až s příchodem epp.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“