Jak-55M
Re: Jak-55M
Já nevím,nemám ani nejmenší představu,nemělo by to být těžší než 4kg v letové konfiguraci se vším všudy.
No 4kg letovka pre 1,8m rozpätie.
Pre 1,6m rozpätie dúfam hmotnosť draku do 700g tak aby letovka bola do 2,5kg. V tom rozpätí je už 3kg letovka veľa.
Pre 1,6m rozpätie dúfam hmotnosť draku do 700g tak aby letovka bola do 2,5kg. V tom rozpätí je už 3kg letovka veľa.
ludicek píše:No 4kg letovka pre 1,8m rozpätie.
V tom souhlasím, hmotnostně ideálně 2500-2700g... Ale i když to bude mít 3000g tak to nebude takový problém, jen to nebude uplně 3D, což mně osobně nevadí
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
No tak to bola škoda tak krásne éro nemať na 3D.
Letovka v 1,6m rozpätí do 2500g je reálna ak by holý drak bez poťahu mal cca 500-700g.
Letovka v 1,6m rozpätí do 2500g je reálna ak by holý drak bez poťahu mal cca 500-700g.
No,přesně tohohle jsem se bál
Kluci,je to moje první konstrukce akrobata a vy se už vidíte někde mezi hvězdami.
Já třeba nevím,jestli potah křidýlek a dalších pohyblivých ploch z balzy tl.1.4 není moc.Třeba by stačil i 1mm nebo snad 0,8mm překližka?Na druhý straně je balza na opracování v domácích dílnách,kdy je základem jen koutek v kuchyni,docela příjemný materiál.
Nerad bych Vás zklamal
Je moc věcí,který bych si rád ověřil.
Někde sem četl,že na kulatině d.12mm otáčel namočenou balzu tl.2mm.
To by strašně ulehčilo výrobu náběžky křídla,mám tam sice rozkreslený šablony na broušení,ale mohla by s z nich vzniknout i kolíbka na tvarování uzavřeného "D"nosníku přední části křídla.Mám ji navrženou z balzy 1,5mm

Kluci,je to moje první konstrukce akrobata a vy se už vidíte někde mezi hvězdami.
Já třeba nevím,jestli potah křidýlek a dalších pohyblivých ploch z balzy tl.1.4 není moc.Třeba by stačil i 1mm nebo snad 0,8mm překližka?Na druhý straně je balza na opracování v domácích dílnách,kdy je základem jen koutek v kuchyni,docela příjemný materiál.
Nerad bych Vás zklamal
Je moc věcí,který bych si rád ověřil.
Někde sem četl,že na kulatině d.12mm otáčel namočenou balzu tl.2mm.
To by strašně ulehčilo výrobu náběžky křídla,mám tam sice rozkreslený šablony na broušení,ale mohla by s z nich vzniknout i kolíbka na tvarování uzavřeného "D"nosníku přední části křídla.Mám ji navrženou z balzy 1,5mm
Na poťah chvosta 1mm balza, na torznú skriňu krídla 1,5 - 2mm balza.
Na rebre krídla dajme tomu vpredu nosník 5x5mm balza a poťah z balzy ako torzná skriňa už pôjde hravo.
Ja mám na 1,5 extre napr. torzku z 1mm balzy a zatiaľ dobre, len musím pri manipulácii dávať pozor aby som ju neprelomil.
Ale k detailom sa musia vyjadriť skúsení stavitelia.
Na rebre krídla dajme tomu vpredu nosník 5x5mm balza a poťah z balzy ako torzná skriňa už pôjde hravo.
Ja mám na 1,5 extre napr. torzku z 1mm balzy a zatiaľ dobre, len musím pri manipulácii dávať pozor aby som ju neprelomil.
Ale k detailom sa musia vyjadriť skúsení stavitelia.
První zkušební řez žeber křídel dopadl...slušně
Je to místama filigrán
Odlehčovací otvory v křidýlkách,hmm,to sem asi přehnal,jen to potvrzuje moji ješitnost a přidává strojní čas.
A ve stojině hlavního nosníku jsou ty ovály fakt obrovskýýýý
Ctělo by to 2 do 1 pole.
Je to místama filigrán
Odlehčovací otvory v křidýlkách,hmm,to sem asi přehnal,jen to potvrzuje moji ješitnost a přidává strojní čas.
A ve stojině hlavního nosníku jsou ty ovály fakt obrovskýýýý
Ctělo by to 2 do 1 pole.
A nosníky krídla tam dáme aké?
Podle toho jak se tu divam to budeme stavet 3 lidi, ja, Ludicek a velkej konstrukter. Jsem zvedavej jak nam to vyjde hmotnostne..
A moje maličkost, je to tak akorát velikost pro letadlo za barák 
http://rcmapy.com/?locid=1100
Ahoj Lukasi,jsem rád,že do toho taky jdeš.
Nosníky křídla jsou trošku atyp.Do poloviny rozpětí je to smrk 8x3 a 2 na sobě,celkem tedy 8x6 a ke konci jde už pouze jeden průběžně 8x3
A ještě je tam jeden pomocný maličký nosníček 5x3,taky jen do půlky.
Hmm,asi sem ho tam navrhl,kdyby to měl být motorák a pevný potah křídla by byl po celém povrchu křídla.Dá se vynechat.
Nosníky křídla jsou trošku atyp.Do poloviny rozpětí je to smrk 8x3 a 2 na sobě,celkem tedy 8x6 a ke konci jde už pouze jeden průběžně 8x3
A ještě je tam jeden pomocný maličký nosníček 5x3,taky jen do půlky.
Hmm,asi sem ho tam navrhl,kdyby to měl být motorák a pevný potah křídla by byl po celém povrchu křídla.Dá se vynechat.
THRUST 50 je problém.
Nenašel jsem na jejich stránkách rozměry pro připojení a navíc to není s možností obrácené montáže jak sem si kreslil s AXI 4120.Tohle už ale vyřešil Lukas s kovovým uchytem za čelo.
Jen se musím odhodlat zkusit už frezovat hliník.

Nenašel jsem na jejich stránkách rozměry pro připojení a navíc to není s možností obrácené montáže jak sem si kreslil s AXI 4120.Tohle už ale vyřešil Lukas s kovovým uchytem za čelo.
Jen se musím odhodlat zkusit už frezovat hliník.
ok-glider píše:Jen se musím odhodlat zkusit už frezovat hliník.
Na to se vyprdni, odvrtat, naohýbat a vybrousit jedno lože zabere 2hodiny práce. Taky bych chtěl vyzkoušet na jogurtovém kelímku udělat lože laminátové. Mám pocit, že v téhle velikosti se prodává za 160Kč. Jeden takový kelímek mě čeká na Scorpion 5545
http://rcmapy.com/?locid=1100
Máš pravdu,ale stejně se o to musím pokusit
Je to pro mě výzva,malý krok pro člověka,ale veliký technologický skok...pro mě.
THRUST 50....průměr kružnice připojovacích šroubů je 25mm nebo 30mm?
Ja jaem ti psal ze jedu do Zlina, ze ti zavolam:-D ale tys neposlal cislo... Momentalne se vracim, tak ho zitra sundam a premerim:-D