Jak-55M
Jak-55M
Řízl jsem první vzorek žeber trupu na svého Jaka-55M.
Zatím jen z nejobyčejnější truhlářské překližky.
Abych si aspoň ověřil,co si můžu dovolit.
Myslím,že rozpětí bude 1,6m, délka trupu 136cm a inspiroval jsem se modelem Germota Bruckmana.
Zatím jen z nejobyčejnější truhlářské překližky.
Abych si aspoň ověřil,co si můžu dovolit.
Myslím,že rozpětí bude 1,6m, délka trupu 136cm a inspiroval jsem se modelem Germota Bruckmana.
Re: Jak-55M
Super, plánuješ to někdy jako stavebnici?
Až vychytám chybičky,dám dwg k dispozici.Modelářů s cnc je už dost,tak aby bylo co řezat.
AXI 4120/20.
AXI 4120...
Jasně,takhle to bude lepší.
Jěště nemám SOP a VOP,ale asi NACA 0016.Jinak ta překližka je super,hooodně se mi ji podařilo odlehčit a je tlustá 3,5mm takže pro lelení docela dost styčné plochy.Asi použiju Dispercol D3.
Kabinu budu určitě taky modelovat a na kopyto se vysloveně těším.Objednal jsem větší frézy na opracování.
Další model bude asi JAK-54 a taky se mi líbí JAK-55 SP,hlavně nýty.

Jasně,takhle to bude lepší.
Jěště nemám SOP a VOP,ale asi NACA 0016.Jinak ta překližka je super,hooodně se mi ji podařilo odlehčit a je tlustá 3,5mm takže pro lelení docela dost styčné plochy.Asi použiju Dispercol D3.
Kabinu budu určitě taky modelovat a na kopyto se vysloveně těším.Objednal jsem větší frézy na opracování.
Další model bude asi JAK-54 a taky se mi líbí JAK-55 SP,hlavně nýty.
Není nad to,když si hlavní konstruktér vezme šmirglpapír a pilník a zkusí si,co tak pracně namaloval.
A protože je to můj první akrobat i samostatná konstrukce,těch chyb tam bylo překvapivě málo.
No...musel jsem se pochválit
A protože je to můj první akrobat i samostatná konstrukce,těch chyb tam bylo překvapivě málo.
No...musel jsem se pochválit
Tentokrát sem použil echt leteckou břízu 2 a 3mm.Je to lepší.
Toho ježka v kleci bych jinak nesložil.
Nějak sem neodhadl vůle při řezání,žádný tam nebyly a tak sem si héézky zašmirgloval.
Toho ježka v kleci bych jinak nesložil.
Nějak sem neodhadl vůle při řezání,žádný tam nebyly a tak sem si héézky zašmirgloval.
Paráda, sám vidíš, že Tvoje obavy boli zbytočné.
Ľudo.
Ľudo.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
ok-glider píše:Tentokrát sem použil echt leteckou břízu 2 a 3mm.Je to lepší.
Si sa rozhodol, že hmotnosťou predstihneš stavbnice BH a CMP?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
to LV
Ale ne,já jen když sem to řízl z té truhlářské a jen tak trošku zmáčknul,byl tam kaz a hned to křuplo,tak proto jsem vsadil na leteckou překližku.
Ta 2mm je i docela pružná a umožnila mi ji prohnout natolik,že jsem ji dokázal napasovat mezi zuby v bočnicích motorboxu,z 3mm by to teda už nešlo.
Všude kde jsem nechal v 2mm desce otevřený díry,tak to zrovna překresluju a uzavírám je.Protože se to bude líp skládat a pro větší styčnou plochu na lepení.
Myslíš,že bych to mohl zakápnout jen řídkým vteřiňákem?Já tohle ještě nikdy nemontoval a moc návodů na podobný modely ani neviděl.Nenapadá mě,proč to nezkusit.

Ale ne,já jen když sem to řízl z té truhlářské a jen tak trošku zmáčknul,byl tam kaz a hned to křuplo,tak proto jsem vsadil na leteckou překližku.
Ta 2mm je i docela pružná a umožnila mi ji prohnout natolik,že jsem ji dokázal napasovat mezi zuby v bočnicích motorboxu,z 3mm by to teda už nešlo.
Všude kde jsem nechal v 2mm desce otevřený díry,tak to zrovna překresluju a uzavírám je.Protože se to bude líp skládat a pro větší styčnou plochu na lepení.
Myslíš,že bych to mohl zakápnout jen řídkým vteřiňákem?Já tohle ještě nikdy nemontoval a moc návodů na podobný modely ani neviděl.Nenapadá mě,proč to nezkusit.
Vezl jsem kocoura na veterinu,asi ho někdo švihl po hlavě násadou od krumpáče a abych na to nemyslel,tak sem si pohrával s myšlenkou na jiný profil křídla.
Našel jsem LHK 06-14/0-nose.
A tuze se mi zalíbil.Jen ta odtokovka je jak břit a to prostě neumím.Taky sem si vzpoměl,že je-li odtokovka tlustá asi 1 až 1,4% hlouky křídla,nijak podstatně se nemění aerodynamiké parametry.
Tak jsem jen zvětšil hlouku křídla o 20mm a jak mi z Profili vypadne tenhle profil,jen ho o 20mm zase zkrátím.A bude super hrana.
Líbí se mi,jak sem vyčůranej
Našel jsem LHK 06-14/0-nose.
A tuze se mi zalíbil.Jen ta odtokovka je jak břit a to prostě neumím.Taky sem si vzpoměl,že je-li odtokovka tlustá asi 1 až 1,4% hlouky křídla,nijak podstatně se nemění aerodynamiké parametry.
Tak jsem jen zvětšil hlouku křídla o 20mm a jak mi z Profili vypadne tenhle profil,jen ho o 20mm zase zkrátím.A bude super hrana.
Líbí se mi,jak sem vyčůranej