Mostly printed CNC/Multitool

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Mostly printed CNC/Multitool

#76 Příspěvek od jyrry »

Ale jo, ovšem když s tím počítáš, tak i díly ze 3mm sklotextitu mi vycházejí a pasují do sebe i do jiných...
Jen to chce vědět že to nemám tuhý a nepouštět se do nějakých extrabuřtů.
Jooo, tuhost zařízení, s tím se potýká kdekdo :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Amper

#77 Příspěvek od Amper »

ad halo kolem multitoolu - todle jsem uz davno prestal resit a je to presne ten duvod proc radsi hodim rec tady nez na specializovanem foru. Ale clovek lepe chape jak se tvari nekdo kdo si koupi cinskyho coptera a prijde sem s nejakym dotazem :-D

ad Celeron - nekde byly sroubovaci nohy ale uz nevim kde. Ja jsem jen udelal do stolu (z par desek lamina) diry takze muzu pro frezovani dorazit nohy k sobe a pro tisk/frezovani polyse to zvednout. Pro 2D frezovani mam 5mm hobru jako scrap board takze vejskovou presnost moc neresim.

ad JirkaA - jak pise Jyrry - kdyz jsi si vedom limitu tak jde spousta veci :-D jsem presvedceny ze to pujde, holt proste pojedu maly posun a je me to jedno. Navic kolega ma poloprofi frezku a krouha sklotextit uplne normalne takze si to muzu i zadat.

A hlavne - sklotextit vubec nemam doma takze neresim :-D

Co by se me zamlouvalo vic nez sklotextit je tenkej plech - nejaka 0.5tka mosaz/fosforbronz pro kovani na model
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od JirkaA »

Mosaz nebo bronz se krouha v pohode, obcas rezu 0,15mm bronz na planzetky na pastu pro moje maloseriove SMD osazovani, freza 0,6 mm si lebedi.. Nejhorsi je matlavej hlinik.
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Celeron »

Asi mám zase slabou chvíli. Zkouším poskládat kříž pro Z osu a nějak mi to nepasuje dohromady. Mán tu s Middle Z rigid (na podpoře). Na netu je všude vyfocený to starý provedení bez podpor.
Mám vytištěno:
2 x Middle_Z_Rigid
2 x Middle_End
2 x Middle_Joiner
Je to všecko z čeho složíš ten pojezdovej kříž a nebo něco chybí? Zatím neřeším pojezd pro vřeteno.
Díky
Jirka
Amper

#80 Příspěvek od Amper »

Nevim co pouzivas za navody ale ja pouzil ten od tvurce :-)

http://www.vicious1.com/assembly/middle/

Je to i s rigidem takze nemusis nic vymejslet. Je teda pravda ze je to takove divocejsi, tak jsem si to nejdriv dal bez poradneho studovani a divil jsem se ze to nesedi :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od Celeron »

Nojo, mě 2 díly chyběj. :oops: Tak proto. Ten návod jsem nějak přehlídl. Víš jak to je, do návodu se kouká až vše ostaní zklame :wink:
Jirka
Amper

#82 Příspěvek od Amper »

No, ja jsem prave zjistil ze mam nut trap vzhuru nohama takze horni matka vylezla ven kdyz se to tlacilo do matrose :-D

Vzhledem k tomu ze frezuju jen 2D tak to bylo jedno ale otocim to az to budu rozebirat. Stejne to chci rozebrat protoze jsem frezoval bez odsavani a je to brutalne zakydany :-D

jo a jeste jedna vec - nekde na thingiverze jsou ke stazeni takovy pomucky pro srovnavani stroje - motory bez napeti nedrzi pozici a tudiz se muzou o cloupek hybat. Ono se to srovnava tak nejak samo ale na cele delce se to muze plus minus o milimetr/dva rozhodit. Hlavne pokud s tim nekdo (jako ja) jezdi rucne :-D :-D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:No, ja jsem prave zjistil ze mam nut trap vzhuru nohama takze horni matka vylezla ven kdyz se to tlacilo do matrose :-D

Vzhledem k tomu ze frezuju jen 2D tak to bylo jedno ale otocim to az to budu rozebirat. Stejne to chci rozebrat protoze jsem frezoval bez odsavani a je to brutalne zakydany :-D

jo a jeste jedna vec - nekde na thingiverze jsou ke stazeni takovy pomucky pro srovnavani stroje - motory bez napeti nedrzi pozici a tudiz se muzou o cloupek hybat. Ono se to srovnava tak nejak samo ale na cele delce se to muze plus minus o milimetr/dva rozhodit. Hlavne pokud s tim nekdo (jako ja) jezdi rucne :-D :-D

Tam mám vytišťěnej a smontovanej kříž osy X, Y, Z. Zase to jezdí úplně suprově bez vůle a zadrhávání. Přišly krokáče, takže zítra můžu dát dohromady posuv Z a držák nástrojů.

add Nut_trap. Ten půlkulatej blbec, je vevnitř obou Z trubek ten s maticí přeci nemá nic společnýho. Nespletl sis to s Z_nut_lock_13mm nebo Z_nut_smaller_coupler_11mm? To jsou pouzdra na matici Z posuvu.
A propo, oba vypadají stejně, který jsi tisknul? 13mm? To je jako klíč 13 pro M8 závitovku?

Ty nastavovátka asi myslíš takovou podlouhlou rozpěru na obou koncích rádius 25 mm? Ty už mám vytištěný.

Dnes jsem si taky přivezl základovou desku 610 x 810 mm z 35 mm dřevotřísky. Chci do ní v rastru 150 mm vyvrtat hafo děr a nasvat do nich závitový vložky M5 s venkovním hrubým závitem. Máš taky něco podobnýho?

Myslím, že v neděli už budu drátovat.

Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Celeron »

Tak další zjištění, pokud se použije ta betelná nerezová roura 25 mm se stěnou 2,5 mm, tak je nepoužitelnej původní IE_Tool_Holder_Nut_Trap, protože se do 20 mm díry v trubce nevejde. Přemaloval jsem ho, pokud bude po tisku OK, tak ho dám na Thing.
Z_nut_smaller_coupler_11mm je pro M8 prodlužovací matku nepoužitelnej, nutno vytisknout Z_nut_lock_13mm. Z_Knob na manuální nastavení osy Z je na nalisování M8 matky úplně akurátní.
Jo a ty závitový vložky do dřeva měli jen M6 a M8 a tak jsem si koupil M6 lisovací matice do plechu. Mají na sobě rádlování a límec a když se nalisují zespoda na základovou desku, tak je to funkčně stejný a navíc se kolem nezdvihne na dřevotřísce boule jako při šroubování závitových vložek.
Jirka
petrno

#85 Příspěvek od petrno »

Amper píše:ad motor - ano, ja jedu 1300 ot/v na 13.8V a je to v pohodě. Podle mne jakákoliv 300w/1300ot obezka bude ok ale musíš počítat se dvěma zdrojema.

Me to nevadí, zdrojů mam dost ☺ a aspoň jsem nemusel resit napajeni větráku nad deskou z 35V zdroje co zene stepery

Edit : přesouvám dotaz sem, asi jsem ho dal do špatného vlákna :
abych si ujasnil konfiguraci zdrojů (a co mám začít shánět):
- na frézku s motorem (viz víše) dám zdroj cca 15V/15A. Někde se psalo ( snad Amper ) že reguluješ tohle napětí a ještě máš za tím ESC. A neodpověděl jsi proč takto dvojitá regulace otáček.
- Ardurino +Ramps + DRV8825 + 5x motor(max1,4A) - to bude druhý zdroj na 12V a cca 10A. Někde se tu psalo, že je potřeba zkontrolovat jak je Ramps osazený, ale to je pro případ napájení vyšším napětím (?). Nebo raději tuto sestavu napájet větším napětím (tím počítám že to bude míň proudově zatížený) a zkontrolovat jak je osazený Ramps ??
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od jyrry »

petrno píše:... Někde se psalo ( snad Amper ) že reguluješ tohle napětí a ještě máš za tím ESC. A neodpověděl jsi proč takto dvojitá regulace otáček. ..

někde tady a psal jsem to já.

:? Nějak nerozumím té dvojitosti podobných vláken; tady jsem předpokládal že se řeší cosi hybridního mezi 3D tiskárnou a frézkou a v tom vláknu "Domácí CNC" jiné, spíše tradiční mašinky... :?:
jyrry.webnode.cz
Amper

#87 Příspěvek od Amper »

ad dvojitost vlaken - no, pulka dotazu je na obecne CNC (veci kolem spindle) ale ta druha je sem protoze vetsina normalnich CNCeck nepouziva hw/sw puvodem pro 3D tiskarnu :-D

ad zdroje - proste spindle a krokace lze pohanet ruznym napetim. Ja pro spindle pouzivam 13.8V/5A (lab zdroj aktualne simulujici nasledne pouzity spinany graupner co normalne nabiji baterky a tudiz se dost casto flaka :-D ) ale pro krokace pouzivam cinsky 300W 35V spinany zdroj 35/10A z DealExtreme.

Proto jsem psal ze je nutne overit veci na rampsu. Pokud krokace budes napajet 12V tak nic nemesis resit a holt jen budes mit mensi torky na motoru. Ale zkousel jsem i 12V a prislo me to v pohode takze to neni uplne nutne resit. Tech svych 35V bych oznacil za mladickou blbost a nadseni :-D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Celeron »

Tak další zjištění. Z_Motor_mounts nejde použít s krokáčema z Microcomu SX17 1005. Mají moc dlouhou hřídel. Je nutný vytisknout mounts o 10 mm delší http://www.thingiverse.com/thing:806241/#files.
S IE_ Z_nut_lock_13 je taky problém, narvat do něho v česku koupenou prodlouženou M8 matku je nemožný. Musel jsem matku všech 6 ploch vzít na frézce 0,1 mm, pak jde nasunout akurát. Matka je tedy místo 8 mm pouze 7,8 mm.
Taky mám problém, že Z závitová tyč dře o 2 hlavy šroubů, co drží ložiska na Middle End a Middle Joiner. Asi mám M8 šrouby s trochu vyšší hlavou, nebo je někde něco hnutý, bude to asi chtít Z-ko vyůhlovat.
Jirka
Amper

#89 Příspěvek od Amper »

Ja jsem tu dlouhou matku nakonec do Z nedal. Nelíbilo se me jak jezdila a radši jsem použil dve normalni matky a pruzinu
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Celeron »

Ani ta tištěná spojka mezi krokáč a šroub osy Z se mi vůbec nelíbila a tak jsem ji vykrouhal na jedno upnutí na soustruhu. Nejdřív předvrtaná a vystružená 5 mm díra pro krokáč, pak převrtání na 7 mm a závit M8. Krokáč jistí červík z boku, závitovku kontramatka. Při otáčení se to osově ani nehne.
Montuju právě rám na dřevotřískovou základnu a je to docela makačka vyůhlovat. Půjčil jsem si metrovou šupléru a není to ono, i když se proměří vzdálenosti protějších trubek rámu, stále to je trochu koso3,14ča. Napadlo mě sehnat 2 nebo 4 broušený (nebo aspoň soustružený špalky minimálně fí 100 a minimální délky 120mm a dát je do rohů s dotykem na obě trubky a pak měřit úhlopříčky na rovnost a doklepávat. Zatím jsem sehnal měrový 80 mm špalky a ty jsou malý, naráží na blok křížení trubek. Snad to nějak dopadne...

Co tomu říkají místní nástrojaři, třeba Jova nebo Lark? Tedy pokud to čtou. :)

Jirka
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“