Priznám sa, že ťažko znášam keď sa funkcia niečoho vysvetľuje na základe vzorcov.
Lebo sa stáva, že zanietený milovník matematiky niečo takto vysvetľuje a na niečo pozabudne alebo nevhodne použije a naraz to vyzerá, že dané zapojenie/zariadenie by malo fungovať inak, než ako naozaj funguje.
Zažil som to mnohokrát - ešte na škole, v praxi a dokonca aj tu - na RC mánii, keď inak veľmi dobre odborne "podkutý" modelár sa zamotal do svojich vzorcov a .....
.........................................................................
Radšej preferujem "sedliacku logiku" v tomto prípade niečo v zmysle:
- ak mám nejakú miestnosť temperovať trvale zapnutým vykurovacím telesom o výkone 1kW (Duty Cycle 100%), ale
- mám teleso o výkone 2kW, tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a jednu časovú jednotku bude vypnuté (Duty Cycle 50%), alebo
- mám teleso o výkone 5kW, tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a štyri časové jednotky bude vypnuté (Duty Cycle 20%), alebo
- mám teleso o výkone 10kW, tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a deväť časových jednotiek bude vypnuté (Duty Cycle 10%), alebo
...
- mám teleso o výkone 100kW (čudná predstava), tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a 99 časových jednotiek bude vypnuté (Duty Cycle 1%) ...
Niečo podobné spomínal aj Igor a preto som napísal:
Atto píše:Pravdu povediac, inklinoval som skôr k Igorovi (hoci on si môže mysleť, že nesúhlasiť s ním, je moja obľúbená kratochvíľa

)..
.................................................
Nemyslím, že by uvedenie toho simulačného programu bolo kontraproduktívne.
Naopak: krásne ukázal to, čo by modelárovi zrejme ukázali skutočné meracie prístroje, ktoré má bežne k dispozícii.
Alebo snáď má bežný modelár bežne po ruke viacero prístrojov, ktoré všetky bežne ukazujú True RMS?
Simulačný program som v tomto prípade naozaj považoval za nezávislého a nezaujatého arbitra (bez ohľadu na to, či v danom zapojení ukazoval alebo neukazoval pravdivé hodnoty), lebo nebude "nadbiehať" Celeronovi ale ani IgoroviB.
................................................
Na záver položím rečnícku otázku (takže prosím, neodpovedať na ňu):
Myslíte, že by tu niekto predložil (nezávislý) dôkaz, keby ten ukazoval, že predkladateľ sa mýli?