Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

#886 Příspěvek od Drondys »

Kissman píše:nektere navody uz jsou hotove... nejaky nahled se najde na cz frsky fcb ;)

Škoda, že na to výrobce FrSky tak totálně dlabe a i manuál v podstatě k tomu nejlepšímu VF modulu co nabízí tj. DHT-U má neaktuální.
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#887 Příspěvek od ČKALOV »

felix8808 píše:Tak co jednotlivá číslička znamenají snad už vím, ale jak aktivovat konkrétní alarm, to netuším.

Obrázek

Aktivace alarmu je poměrně snadná:
1. Vyber alarm ( na obrázku A1_1)
2.Nastav rychlost pípání (2)
3. Vyber aktivaci, to zanamená aktivuje se při menší nebo vetší hodnotě než nastavená (menší)
4.Nastav prahovou úroveň alarmu (215)
5.Potvrď OK. POZOR musíš potvrdit každý alarm zvlášť hned po nastavení.
6. můžeš přejít na další alarm.

Pokud nechápeš proč je tam 215 tak se podívej na http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=311&n=sikovny-program-na-nastavenie-frsky-telemetrie
felix8808

#888 Příspěvek od felix8808 »

ČKALOV píše:
felix8808 píše:Tak co jednotlivá číslička znamenají snad už vím, ale jak aktivovat konkrétní alarm, to netuším.

Obrázek

Aktivace alarmu je poměrně snadná:
1. Vyber alarm ( na obrázku A1_1)
2.Nastav rychlost pípání (2)
3. Vyber aktivaci, to zanamená aktivuje se při menší nebo vetší hodnotě než nastavená (menší)
4.Nastav prahovou úroveň alarmu (215)
5.Potvrď OK. POZOR musíš potvrdit každý alarm zvlášť hned po nastavení.
6. můžeš přejít na další alarm.

Pokud nechápeš proč je tam 215 tak se podívej na http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=311&n=sikovny-program-na-nastavenie-frsky-telemetrie

To je to, co jsem potřeboval vědět. Díky. Už mi to fachá jak má.
Všechny návody FrSky jsou úplně mimo.
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#889 Příspěvek od Blurcak »

smazat prosim :)
(odpoved nalezena v navodu na update FW)
Naposledy upravil(a) Blurcak dne ned 01.07.2012 21:15, celkem upraveno 1 x.
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
bitovod

#890 Příspěvek od bitovod »

Blurcak píše:Zdravim prisel mi DHT modul s FLD-02 a ten ma dole v pravo konektor na propojeni s DHT a dole vlevo nejaky dvoupinovy konektor nevite k cemu to je? :) na strankach frsky sem nic nenasel

diky

Hledáš blbě :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#891 Příspěvek od Blurcak »

Jo uz sem to nasel :) ja blbec nepocital stim ze manualy se davaji do software zalozky :)
bitovod

#892 Příspěvek od bitovod »

On i ten FAQ, co jsem nalinkoval, občas stojí za přečtení.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#893 Příspěvek od jyrry »

tak je doma ... ;-)
vpravo je ten muj analogovy ... :-)
vpravo je ten muj analogovy ... :-)

Akorat zkousky zahajim vymenou tech T-Deans za neco rozumnejsiho, tedy neco co nikde nemam za neco co mam vsude.... :-(
jyrry.webnode.cz
bitovod

#894 Příspěvek od bitovod »

Přátelé, volám o pomoc.

Měl jsem jedno balení FrSky modulu pro Futabu a přijímače, mám tu i jednu Futabu FX-18. Říkal jsem si, že vysílací modul vykuchám z krabičky, nacpu ho do té Futaby a budu si hrát.

Modul jsem z krabičky vykuchal, připojil k napájení v té Futabě, k přijímači jsem připojil přijímačovky a jedno servo, podařilo se mi to spárovat na první pokus. Pak jsem šel hledat do vysílače správný PPM signál.

Futaba FX-18 je produkuje invertovaný signál proti zbytku světa, ale třeba Assanu, který jsem měl v FX-14 (liší se jen SW), to bylo srdečně jedno a fungoval na první našlápnutí ať už se signálem přímo z rádia, nebo prohnaným invertorem.

Zkusil jsem do FrSky pustit signál tak jak je, nic - na modulu svítí červená a hodně rychle (cca 8-10x za vteřinu) bliká zelená, ale to samé svítí a bliká, i když na vstupu nemá žádný signál a kabel k PPM mi končí ve vzduchu.

Tak jsem si řekl, že asi potřebuje ten invertor. OK, z jednoho NPN tranzistoru a dvou odporů jsem slepil invertor, opřel jsem ho o +5V z napájení logiky, signál nádhernej, kontrolováno osciloskopem.

Ovšem vůbec nic se nezměnilo. Vysílací modul pořád bliká rychle, servo na přijímači se tváří jako bez napětí. Do toho mi klekly přijímačovky (měly nárok, to je nějakej zoufalej pack, spájenej ze zbytků z nějakého čínského setu a prd vydržej), ale jakmile se rozblikal přijímač, že má málo šťávy, modul na vysílači se rozeřval tak, jak by měl.

Netušíte někdo, co je blbě? Jak rychle to má na straně vysílače blikat? Kdybych to měl v zorném poli, považoval bych to za velice nepříjemné, takže to asi nebude úplně správný stav.

V závěru mi klekly baterky ve vysílači, takže jsem chvilku tápal, co na mě zase řve a proč.

Za každou dobrou radu budu neskonale vděčnej, chtěl jsem konečně ladit "DIY" telemetrii "na ostro", tedy ne na simulovaném kanále, ale skutečně při komunikaci s přijímačem a vysílačem a nějak se nezadařila instalace. To se na to... fakt den jak korálek...

Bit
siki
Kontaktovat uživatele:

#895 Příspěvek od siki »

Jen takovej hloupej dotaz. Zkoušel jsi jestli to nešlape i bez toho invertoru? :) Protože té diskotéky s velmi rychle blikající LED se není nutno bát, to je správný stav.
Šiki
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#896 Příspěvek od Kissman »

FrSky moduly zerou invertovany signal bez problemu... hledal bych problem jinde.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
bitovod

#897 Příspěvek od bitovod »

Právě že jsem to zkoušel nejdřív bez toho invertoru, když se mi servo na přijímači nehlo, tak jsem to zkusil invertovat. Je to nějaký podivný. Jestli je to rychlé blikání OK, tak se zaměřím ještě na přijímač, třeba jsem mu nějak ublížil. Díky.
bitovod

#898 Příspěvek od bitovod »

Lidská blbost je nekonečná. Jsem taky člověk, tímto to mám za prokázané :) Už všechno chodí, ale "závada" byla úžasná:

Ještě před montáží vysílacího modulu jsem dělal drobné úpravy na straně vysílacího modulu i přijímače. U vysílacího modulu jsem vyřazoval převodník Sipex pro konverzi do RS232 (já to budu zpracovávat přímo PICem, tak mi přišlo zbytečné to konvertovat na RS232 a zase zpátky), takže vysílací modul jsem drobátko rozřezal a předrátoval. A protože na straně přijímače bude "extralight" verze telemetrie, tak jsem potřeboval na ty "nepoužité" piny (mezi RX, TX a AD1, AD2) přivést +5V pro napájení telemetrie, aby mi tam neplandaly zbytečné kabely, takže jsem drátoval i kousek přijímače.

Když mi nic nechodilo, začal jsem trochu pankařit, přece jen se mohlo stát, že mi někde ujela ruka, navíc některé verze přijímačů mají na ty střední "nepoužité" piny vyvedeno napětí +3.3V tak, aby se umístěním jednoho jumperu dalo snadno měřit napětí na přijímači. Když jsem tedy zjistil, že rychlé blikání na straně vysílače je OK (díky za informaci, čekal bych nějaké pomalejší, přece jen tohle v zorném poli může docela rušit, ale budiž), šel jsem zrevidovat to zapojení přijímače.

No zkrátím to: Jednak mi lehly přijímačovky, druhak jsem to testoval se (žravým) digitálním servem a se (stejně žravým) standardním servem, no a přijímačovky to zjevně nedaly. Když jsem to dneska připojil k reglu, všechno se nějakým zázrakem rozběhlo a funguje to i bez invertoru na straně vysílače. Myslel jsem, že mě omejou, ztratil jsem pár let života kvůli takový prkotině... Je dost pravděpodobné, že se mi třeba v průběhu oživování ještě podařilo mít zasunutý kabel od serva obráceně nebo tak něco, to už teď nezjistím - všechno funguje podle očekávání...

Takže pro příště si poznamenávám:

Když budeš hledat závadu a použiješ přijímačovky, tak tam, ty debile, dej ty nabitý!!!
bitovod

#899 Příspěvek od bitovod »

Jenom, aby to nevypadalo, že jsem úplnej kretén - přijímač červeně svítil, jen serva se nehýbala. V závěru začal červeně blikat, a to už se mi rozeřval i alarm na vysílači, takže do té doby jsem netušil, že je něco špatně.
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#900 Příspěvek od Blurcak »

Asi to sem nepatri :) ale taky pridam jednu sem pako zkusenost:

Do hazedla sem si poridil prijmac VD5M jelikoz posta se flakala a obednane nakriplovane konektory s kablikama z ciny dorazily az druhy den, tak sem se rozhodl ze si proste ty 3 konektory udelam sam (baterie, serva X31, a nejake levne 4g).
Prvni jsem si rekl ze to jen sparuju takze sem si nachystal napajeci kablik, uspesne pridelal Ty pidimini kontakty podival sem se na parovaci kabel dodavany k zminovanemu prijmaci podle nej narval plastovy konec a zapojil. Svete div se prijmac BLIKA! Provedl sem parovaci proceduru SPAROVANO!
Tak s usmevem na tvari sem se pustil do serv rekl sem si ze usetrim nimrani a z konektoru zapojim akorat datovy a napajeni serv priletuju primo na napajeci kabely. Asi po patnacti minutach vse hotovo zapojeny do primace.
Zapinam vysilac zapojuji napajeni prijmace a nic.
Najednou vidim jak si X31 dava cigarko.
Zacinam zkoumat co se posralo, no jednoduche plus na bindovacim kabelu bylo ok sedi jen ten cernej a bilej sou obracene nez je napsano na prijmaci.
v X31 servu to odnesla dioda ktera nastesti nebyla cela zakapla takovym tim cernym sajrajtem co se placa na chipy v digitalkach
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“