Kenny McCormick píše:Doma som to skumal dalej, odpojil som zadne servo a vsetko funguje, samozrejme az na to servo /HD1810/, uplne je zaseknute v hornej plohe, preto sa to tak spravalo. Vrtas s tymi servami mal jednu malu ranu a potom som odlietal asi 15 bateriek bez problemov, tak preco sa zrazu zablokovalo? Musim rozobrat a pozriet co to vlastne s tym je.
Asi před týdnem se mi stalo něco podobného, naštěstí bez následků: někdy zjara jsem dal takovu ranku, klasika, hřídele, jinak nic extra, všechno chodilo jak má. Pak jsem s tím něco málo odlítal takhle vždycky po práci - tak do 10 baterek, no a jeden víkend jsem hodil kufr zas do auta, dojel na letště, zapojil to, zašmrdlal servama, všechno se zdálo OK - ale rotor se ne a ne roztočit. Vždycky se jakoby roztážel, ale hned zase zdechnul a tak se to opakovalo.
Tak jsem to přenes k autu, ještě jsem to vyzkoušel v ruce - a normálně se roztočil. Tak jdu zpátky na start, cestou si s tím hraju a zase se najednou začal motor tak jakoby vypínat a zapínat.
Tak jsme se vykašlal na lítání, vzal to domů a jal se to zkoumat podrobně.
No a příčina? Vadné servo HD1810, jedno ze serv cykliky. Ulomený jeden zoubek, který zřejmě různě putoval skříní, až prostě nějakým třesením cestou na letiště zapadl do převodů tak šikovně, že je zablokoval - naštěstí před tím prvním startem. Servo se chtělo pohnout do základní polohy, ale bylo blokované. No a tepelně přetížený regl v okamžiku, kdy měl dodat štávu ještě do motoru, už díky tepelné ochraně vypínal. Jak jsme to nesl k autu a různě zkoušel tahat za páčky, tak se to asi nějak uvolnilo na chvilku, ale neštěstí to tam otřesama vzápětí zapadlo znova.
Poučení?
1. Po ráně je asi fakt potřeba serva nejen vyzkoušet (a to servotesetrem v celém rozsahu pohybu), ale do mrtě rozebrat a zkontrolovat převody...

vím, že to všichni zkušení píšou, ale opravdu to všichni takhle děláte? Ten zoubek byl podle mě ulomený odněkud tak šikovně , že zabíral jen v extrémně krajní poloze serva, kam se dostal při nárazu, takže v běžném rozsahu výchylek se jeho absence neprojevila a servo při běžné zkoušce v rámci oprav fungovalo úplně normálně
2. Nedbalá předletová kontrola - zašmrdlal jsem cyklikou a "ono to vrčelo a cyklika se hejbala" - jenže asi ne tak úplně ve všech směrech
3. Nelétat ve spěchu a před létáním mít čas a klid na opravdu důkladnou kontrolu. Tady to bylo takové to "mám dest minut času tak si rychle jednou skočím" - to je zaděláno na malér.
Naštěstí melo tentokrát letadlo víc rozumu, než já