Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#91 Příspěvek od pepin »

Doktor píše:
pepin píše: a zatím to drží-teda drželo,než lehlo letadlo :D

A jaj. :)

to byla ta akce jak jsem tady fotil tu opravu kompozitu a po opravě to rozmastil znovu na uplně stejnym místě :D motor je ale připraven a funkční být nápomocen k dalším ranám v jiných modelech :D
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Milan Nes »

aha good,

Mr Doctor :) nenahodil bys mi nějakej setup pls na MP Jet převodovku + china oběžku,
že bych zkusil eco pohon do Super Slima, plánoval sem otestovat novinku od Leoše
1,5 metru s rychlym profilem a křidélkama přez celou odtokovku a tohle by bylo nejlepší :) 500W je tak akorát a 3s 2200 se tam optimálně vejde
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Doktor »

Hale já nevim, ale když si představim že na tu MPJet pověsíš něco s Kv 3500 při 3S, tak se asi čepům kluzných satelitů bude zdát o čertech! :)
Jinak MPJet má pastorky na hřídel 3,17mm. Takže jdou bohužel mimo modročervené rychloběžky TGY 2836 protože mají hřídel 4mm.
I když teď koukam na EDFkovou 2836-3200 a ta má hřídel asi 3,17mm:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/%5 ... 200kv.html
Vrtulníková 2836-3700 má taky asi 3,17:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/%5 ... 700kv.html
Verze Kv 2350 už má ale 4mm.
Vzhledem k tomu čeho je schopna 2836-1000, tak raději ani nedomýšlet co poleze z motorů s Kv minimálně 3x větším! :)
Pak už jedině vrtulníkovou TGY 450H v délkách 2218 nebo 2223. Obě řady se dělají s různým Kv.
http://hobbyking.com/hobbyking/store/%5 ... 900KV.html

Jenom takovej nástřel:
TGY 2836-3200 + převod 3,8:1 + 3S + regl 40A + ae. 11/10 = cca 0,5kW na solidní rychlosti
TGY 2836-3700 + převod 3,8:1 + 3S + regl 60A + ae. 11/10 = cca > 600W na ještě solidnější rychlosti

Je s podivem, že v MPJet nikoho ještě nenadlo udělat solidní planetovku s ložiskama. Technologicky vzhledem k jejich vybavení by to pro ně asi neměl být problém. Když by byla funkční a za rozumnou cenu, tak by to byl v dnešní době asi hodně zajímavej obchodní artikl. Když dokážou udělat planetovku za pětikilo na plechy, tak by mohli zvládnout materiálově a technicky lepší klidně za stovek i patnáct.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Milan Nes »

OK díky moc, tak dám na tebe a raději pujdu na 3200 kV, no láká mne zkusit alternativu :)

díky moc ...

no popravdě se taky divim že nedělaj nic lepšího než tyhle na plechárny ...
SOVA is YouR CO-pilot

Doktor
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Doktor »

Pročítal sem komentáře u motoru 3200 a fakt to má asi hřídel 3,2mm. Borci co to strkají do jetů si dávají hřídel 4mm. Ložiska to má na hřídel 4mm, ale venku je osazena na 3,17.

EDIT:
Pro nějakého termika by potom stačilo sundat vrtuli 11/10 a nasadit 12/8.
tomashr

#96 Příspěvek od tomashr »

Doktor píše:Hale já nevim, ale když si představim že na tu MPJet pověsíš něco s Kv 3500 při 3S, tak se asi čepům kluzných satelitů bude zdát o čertech! :)

To je přesně to, co jsem psal - ono to fungovat bude, ale po každých pár létáních je nutno rozebrat a namazat, což je totální opruz...

Ale je to zbytečné psát, lidi jsou nepoučitelní - můžeme to tu rozepisovat sebedéle, ale stejně bude dost naivků, kteří vidí jen 460 korun proti cca 1800 korun za Kiru a to varování prostě nechtějí slyšet. V podstatě bych řekl "dobře jim tak" - kdo chce kam...

Ušetřit se dá (s rozumem) na motorech - tam rozdíl mezi čínou a "špičkou" nemusí být až tak velký a pro rekreační létání ho lze leckdy zanedbat. Jenže s převodovkami je to bohužel podstatně horší, tam jsou "dopady šetření" často nepřijatelné nebo aspoň velmi nepříjemné i pro rekreaci :-(
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Milan Nes »

no já sem myslel že při 400W to bude v pohodě ...

tak nevim no ... popravdě rozdíl 400 // 1800 je docela pro mne dost no, to bych pak radši koupil za
1200-1500 kvalitní oběžku od hyperionu a hotovo ...

tohle má i aspekt snahy poznat něco nového, jo mimochodem čim si mazal převodovku ?
SOVA is YouR CO-pilot

tomashr

#98 Příspěvek od tomashr »

Ad mazání - pro normální mazání jsem používal hlavně nějakou vazelínu od Robbe, v principu to bude dost podobné té vazelíně na planetovky od MPJ. Pro naprostou minimalizaci ztrát (třeba pro RCEJ se "čtyřstovkami") je lepší nějaký tekutý olej, zkusit se dá i nějaký s příměsí teflonu, ale to vyžaduje ještě kratší interval mezi údržbou.
Problém není se zuby, ale s hřídelkami satelitů - to je to slabé místo...

Ad "vydrží 300W" - ale jasně, že vydrží, ale právě bez té časté údržby ti budou vůle satelitů narůstat, v extrémním případě se ti kousnou.
Oběžka je fajn alternativa, pokud se vejde - u modelů s "elektrotrupem" to bývá reálné, ale problém jsou právě ty "konverze" F3B/F3J, kdy se potřebuješ dostat do úzkého trupu, pak je jiné řešení než převodovka často i nemožné.

K té ceně - uvědom si, že životnost Kiry je minimálně dvojnásobná, ale spíš větší. Takže ušetříš v případě, že to chceš jen zkusit, pokud ale model budeš provozovat dlouhodobě, tak určitě dojde u planetovky s kluznými satelity na její výměnu, což cenový rozdíl hodně zmenší. Ovšem pro mě hraje důležitější roli komfort provozu...
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od Doktor »

V dobách elektropravěku sem ty převodovky MPJet taky létal. Vrcholem mého plechového snažení byla speed 500 race 7,2V krmená 10čl.NiCd a s vrtulí opět 11/10. Už nevim zda tam byl převod 3,33 nebo 3,8. Létal sem to na Benji od Svoru (upravený úhel seřízení). Letovka tam byla tušim asi 1,2kg! :) Když sem vypnul motor, tak to šlo dolů jako šutr, což odnášel imrvére trup, ale když se to točilo, tak to byla na tu dobu už paráda. Nějaká 600 napřímo s vrtulí 8/4,5 i při 8čl. tomu nesahala po kotníky. Tahle kombinace mi utvrdila v tom, že elektropohon bude mít budoucnost. S touhle kombinací se ale pojí jedna historka. Po prvním letu kdy sem z toho byl fakt unesenej přišel let druhý. Během pár vteřin se začalo linout z pohonu hodně divné kvílení. Takže dolů a rozborka. Nataženej plastovej věnec a satelity s "polovičníma" zubama. Tak sem to nafotil, popsal co se stalo, s jakým pohonem, odeslal do fabriky a obratem přišel dopis s náhradními díly a omluvou, že zřejmě při vsádce satelitů do pece (nebo do nějaké lázně, teď už nevim) se zřejmě některé satelity zkutálely z nějakých sít a tak na nich nedošlo k nějaké technologické proceduře. Pouhým okem byla barva satelitů fakt jiná než u jiné převodovky. Jinak sem s druhou převodovkou nalítal dost letů na Filipu 600 bez větších problémů. Ale jednalo se o pohony do 200W. Mazání sem si nakonec koupil origo MPJet.
tomashr

#100 Příspěvek od tomashr »

Jinak ještě faktická poznámka... Ono z hlediska zátěže nejde jen o výkon - výkon jako takový spíš "cvičí" s ozubením atd a tomu se dá čelit nastavením pomalého rozběhu atd. Hlavní problém jsou otáčky motoru a z něj vycházející otáčky satelitů, tam je u převodovek s kluznými satelity "zakopaný pes"... V reálu může být větší problém 200W pohon začínající na 45 tis ot/min než 1kW pohon s 20 tis ot/min.
Je to samozřejmě ještě složitější, u výkonných pohonů zas hraje roli tepelná zátěž atd., nicméně vliv otáček je opravdu velký...
ST
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od ST »

V dobách elektropravěku jsem lítal s vlastní převodovkou 4:1 s klasikou mosazné ozubené kolo a ocelový pastorek plus 500 plechovka Mabuchi,vlastní regl s MOSFET, plus vlastní lisované vrtule ve formě z balsy. Lítalo to se 7 fialkama tu dobu parádně ( 1994 ). Ach jó ... To byla modelařina. Co sis neudělal to si neměl. Ale rád na to vzpomínám. Dokonce jsem s tím byl na 7čl závodech v Novém Městě nad Metují.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
pepin

#102 Příspěvek od pepin »

pokud od toho nebudeš chtít Milane nesmysl,mohlo by to chvilku vydržet,třeba i delší,nevím jak dlouho,rozhodně jsem zatím nezpozoroval po občasných kontrolách nějaké opotřebování,ačkoli s motorem plechovkou 400 jsem tu převodovku utavil při minutových opakovaných stoupáních-zapekl se plastový třecí kroužek-podložka.u toho omotorování střídákem,nějakých 400W 3000ot a tříčlánku to velice svižně-cca 7sekund vytáhne zhruba 1300g větroně,u těžšího era a delšího chodu už bych ale do životnosti moc nadějí nevkládal,myslím,že se hlavně nesmí ta převodovka ohřát a pozvolný rozběh a co nejměkčí brzda bude nutností,jinak to pujde určitě do kytek,ten muj het dokonce pasoval dírama na přírubu pro 480ku,jen bylo potřeba převrtat díru o větším pruměru pro šroub a zapuštění hlavy,olej jsem ještě neměnil,pořád má zdravou barvu-nic zabarveného nějakým obrušováním kovu,prostě to funguje,ale kdy přijde konec,to vážně netuším,zatím se k tomu ale nijak viditelně neschyluje.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Milan Nes »

díky moc, jakej het tam máš ty ?

jinak já bych to dával do 1,5 metrovky co bude mít hmotnost tak 850 gramů a žiletka profil takže motorování 7s vidim jako až moc dlouho max při průletech

pravda bude to chtít lepší regl abych mohl dát měkou brzdu a rozběh - castle 50

spíš de o takovou výzvu ... jinak uvidim, ale mohlo by to bejt velmi pěkně rychlé s tím :)
SOVA is YouR CO-pilot

Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od Milan Nes »

a teď mi teprve došlo že bych to moh narvat na test do corada ... tam mam i ten castle takže investice cca 750 :-d za motor + převodovku no tak to už sem silně nalomenej :-d
SOVA is YouR CO-pilot

pepin

#105 Příspěvek od pepin »

http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... -3W-3020Kv

převodovka 3,33-1 a vrtule aeronaut 12,5--7,5

ten programovatelný regl bude ale opravdu podmínkou.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“