Atto píše:Priznám sa, že ťažko znášam keď sa funkcia niečoho vysvetľuje na základe vzorcov.
Lebo sa stáva, že ...
Radšej preferujem "sedliacku logiku"
Oveľa častejšie sa stáva, že zlyháva práve ta sedliacka logika
Vzorce prekážajú tým, čo im nerozumejú, často ani nechcú porozumieť. Ale často odhalia tú, na prvý pohľad skrytú, podstatu.
Atto píše:v tomto prípade niečo v zmysle:
- ak mám nejakú miestnosť temperovať trvale zapnutým vykurovacím telesom o výkone 1kW (Duty Cycle 100%), ale
- mám teleso o výkone 2kW, tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a jednu časovú jednotku bude vypnuté (Duty Cycle 50%), alebo
- mám teleso o výkone 5kW, tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a štyri časové jednotky bude vypnuté (Duty Cycle 20%), alebo
- mám teleso o výkone 10kW, tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a deväť časových jednotiek bude vypnuté (Duty Cycle 10%), alebo
...
- mám teleso o výkone 100kW (čudná predstava), tak jednu časovú jednotku bude teleso zapnuté a 99 časových jednotiek bude vypnuté (Duty Cycle 1%) ...
No veď toto je takmer OK, ale všimni si, že to porovnávaš cez vykony, nie napätia, teda implicitne sa tam musí uvažovať nie so strednými ale efektivnymi hodnotami.
Atto píše: ...
Na záver položím rečnícku otázku (takže prosím, neodpovedať na ňu):
Myslíte, že by tu niekto predložil (nezávislý) dôkaz, keby ten ukazoval, že predkladateľ sa mýli?
Veď prave to, čo opisujú vzorce, je nezávislé.