rozdílné otáčky u dvoumotorového modelu

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
powder
Kontaktovat uživatele:

rozdílné otáčky u dvoumotorového modelu

#1 Příspěvek od powder »

Nevydržel jsem nekoupit model Cataliny a po instalaci elektroniky a motorů jsem zjistil, že je "načatý" jeden regulátor - při prvních testech otáčel vrtulí, později inicializace skončí pípáním (jako když není stažen plyn na 0) a vrtule se neroztočí.
Nouzově jsem nainstaloval jiný (více ampérový) regulátor - a jaké bylo moje překvapení, když každý motor táhl výrazně jinak... Že by jiný průběh regulace otáček? :?:
Ještě víc nepochopitelné bylo, že při maximu plynu dovolí jeden regl točit stejný motor se stejnou vrtulí znatelně více (více táhl) než druhý.

Objednal jsem tedy dva nové (shodné) regulátory...

A k dotazu:
Za předpokladu, že budou použity dva stejné regulátory, budou otáčky (a tah) obou dodávaných "CD motorků" shodné?
Při kvalitě těchto motorů se obávám, že lze očekávat různý odstup mezi magnety rotoru a vinutím statoru a tedy různý výkon...

Nemám zkušenost s dvoumotorovými modely a když jsem Catalinu testoval na podlaze, šla poměrně svižně do smyku. Co potom rozdílný tah udělá s modelem po přidání plynu na vodě...? :roll:

Ještě poznámka na okraj:
Jak se zdá, tak korekce závislosti otáček nepůjde nastavit mixem kanálů na vysílači (MX-12), protože ty mrchy regulátory si rozsah max/min plynu testují při každém zapnutí. Takže každý můj mix byl úspěšně "zlikvidován" po znovupřipojení modelu k akumulátoru...
Ladislav

Otáčky elektromotorů

#2 Příspěvek od Ladislav »

Jsou více zde dány vlastnostmi regulátorů-spínaný kmitočet, vnitřní odpor, konektory, vodiče, předstih, průběh plynu a pod.. Dva stejné střídavé, stejný výrobce, ampery, nastavení, pokud možno stejného stáří-výrobní serie...atd.
U stejnosměrných stačí jedem, u střídavých by šel snad také vyzkoušet jeden, ale nesměl by se stáhnout za letu plyn..Řešení by bylo nastavit přepinačem druhý plyn, záleží co jde na Vašem Tx nastavit...
S pozdravem Černý Ladislav.
coro

#3 Příspěvek od coro »

Skúšal si prehodiť motory navzájom na tie pôvodné regulátory?
Bol by som sa stavil že je ten motor vadný, a regulátory boli v poriadku.
Otázne je či rozdiel oproti správaniu na začiatku a neskôr, znamená že vyhorel regulátor, alebo sa len nejaký medzizávitový skrat opálil a skratol ešte kvalitnejšie..
powder
Kontaktovat uživatele:

Re: Otáčky elektromotorů

#4 Příspěvek od powder »

Ladislav píše:U stejnosměrných stačí jedem, u střídavých by šel snad také vyzkoušet jeden, ale nesměl by se stáhnout za letu plyn..

S tím "nestahováním plynu" nechápu? Co by to mohlo způsobit?
Vzhledem k aktivnímu řízení otáček bych ale stejně volil 2 regulátory...

A jak mám chápat
Ladislav píše:..Řešení by bylo nastavit přepinačem druhý plyn, záleží co jde na Vašem Tx nastavit...

Díky za reakci

coro píše:Skúšal si prehodiť motory navzájom na tie pôvodné regulátory?
Bol by som sa stavil že je ten motor vadný, a regulátory boli v poriadku.
...

Motory jsem zkoušel na obou (třech :)) regulátorech - právě proto abych ověřil zda ty rozdílné otáčky jsou dány reglem nebo motory... Ale je pravda, že jeden rotor už z "výroby" trochu šmajdá. - Stopa listu na konci 8" vrtule je cca o 2 mm vychýlena.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od blesk »

čau,právě dodělávám dvoumotoráka o rozpětí cca 1500mm dva cca 100(150)W stříďáky,dva stejné regulátory-bylo to kupované najednou. Regulátory jsem pomocí karty naprogramoval na stejno(předstih,rozběh,časování) stejně při přidání plynu jeden motor začíná točit hned od nuly a druhý začí asi až v 15% výchylky, Zapojeny přes V-kabel s diodama do jednoho vývodu (ty diody kvuli tomu aby to nepropouštělo proud z jednoho do druhého BEC regulátoru)

Tah při plných otáčkách bude asi podobný,ještě jsem neměl po ruce otáčkoměr.

Motory jsem na letadle dal naschvál co nejblíže k sobě,u mně to činí cca 32cm.
powder
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od powder »

blesk píše:... při přidání plynu jeden motor začíná točit hned od nuly a druhý začí asi až v 15% výchylky,
...
Tah při plných otáčkách bude asi podobný,ještě jsem neměl po ruce otáčkoměr.

Tak předem dík za zprávu o tom, jak to lítá :D
Já teď mám 2 týdny (než dorazí regly) na vymyslení strategie, pokud by rozdílný tah byl překážkou v letu i po instalaci stejných reg. ... :roll:
pepas

#7 Příspěvek od pepas »

Ahoj, ohledně 2 motoráků mám snad už trochu zkušeností jak dobrých tak i těch horších :-), dle mého vkusu se jedná o jedny z nej letadel.
1) zcela shodných otáček nikdy nedosáhneš zkoušeno i renomovanými značkami jako jeti regl a mega motory. -/+ 200 otáček při provozním plynu cca 1/2 -3/4 není problém ( měřeno dig otáčkoměrem ) - dotrimuješ křidélky, smysl otáčení je skoro jedno na letové vlastnosti to má minimální vliv, spíš nastav rozdílný aby ti voda, tráva nelítala na trup.
2) Ačkoliv nikdy nedosáhneš zcela 100% souběhu je velmi nutné aby motory jely na stejno - vždy to řeším nákupem ( nebo použitím )zcela stejných reglů i ampérově a stejných motorů. Jakékoliv laborování 2 různé regly atd je bohužel ztráta času a úsilí a ve výsledku vede tak akorát k dokanale provedenému souvratu a rozbití letadla. Letadlo musí na zemi nebo v ruce táhnout zcela rovnoměrně, když ne tak to ve vzduchu fakt neuřídíš. Když se ve vzduchu objeví jakýkoliv problém tak hned stáhnout plyn a doklouzat nazem.
Velmi se mi osvědčil jednorázový nákup motorů turnigy a k tomu regly turnigy ( dnes již kupuji ne 2 ale 3 regly - jeden do zásoby on se vždy hodí). Samozřejmě bude stejně dobře fungovat AXI / mega + jeti ale náklady.....
Tak ať se zadaří ať to lítá:
Lítal jsem nebo lítám s : Twinstar, B29, Ligtning, HU16Albatross, B25 Mitchell
Mnoho předchůdců nyní: Mezek BF 109 Kyosho 1440 mm, Lightning P38 1310mm elektro, Mustang Šad model a pořád něco vymýšlím :-)
powder
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od powder »

pepas píše:...smysl otáčení je skoro jedno na letové vlastnosti to má minimální vliv, spíš nastav rozdílný aby ti voda, tráva nelítala na trup.

O takových "podrobnostech" jsem ještě nepřemýšlel - vyzkouším jak moc to bude čeřit vodu a podle toho nasadím levo- i pravotočivou vrtuli...

pepas píše:...je velmi nutné aby motory jely na stejno - vždy to řeším nákupem ( nebo použitím )zcela stejných reglů i ampérově a stejných motorů.

Objednal jsem dva stejné regulátory a motory jsou stejného druhu, ale u těchto párdolarových zvonků není nikdy jistota stejného chování... Pokud se neosvědčí, tak je holt vyměním...

Díky za rady a postřehy
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Speedy »

Kdysi se tu dost horlivě debatovalo nad použitím jednoho reglu. To je opravdu jediný způsob, jak jednoduše dosáhnout stejných otáček. Samozřejmě pak nejde mixovat tah pro zatáčení a může být na zemi problém s pokusem o rychlé roztočení motorů (je dobré nastavit pomalejší rozběh na reglu). Prakticky ověřeno to funguje celkem dobře, ale spousta lidí to považuje za naprosto špatný řešení už z principu.
coro

#10 Příspěvek od coro »

je to off topic ale moc by ma potešili nejaké fotky a dojmy, a najlepšie aj video z lietania z vody..
Ja som na HVP cataline mal problém otočiť sa po vetre, na vode sa správala ako "kohoutek" a vietor vždy otočil za smerovku celý model proti vetru.
Napriek hmotnosti cez kilo a výkonu 2x 200W, za silnejšieho vetru to proste nijak nešlo otočiť. Tak som na vysielači urobil mix smerovky do motorov, v podstate stačilo trochu a fungovalo to (aj keď to bolo ako stavať vajíčko na rovnom stole na užší koniec, bolo treba páčkovať ako keď vlk naháňal zajaca na parnom valci..)
To že každý regl mal zvlášť kanál, dovolilo potom aj vypínať jeden z motorov (opatrne a vysoko), ale hlavne natrimovať krivku na každý z reglov samostatne.
Ak motory aj regly budú v poriadku (=pobežia dobre aj po výmene medzi sebou), ten trim by sa mohol zísť. No neviem aký máš vysielač.

Raz som chcel zo 6 serv HS-81 vybrať dve čo chodia rovnako. Na každé som nalepil 40cm nosník a skúšal a skúšal - ale nenašiel som dve rovnaké, každé chodilo inak.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blesk »

no právě když budu mít velké rozdíly mezi otáčkama (tím souvicí tah) tak dám druhý regl do dalšího kanálu a případně si "donastavím" správné otáčky.

No doufám že to nebude tak hrozné,projistotu jsem dal i říditelnou směrovku,tak by neměl být tak velký problém,prozatím mám nějaké fotky ze stavby kdyby mněl někdo zájem.
powder
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od powder »

coro píše:je to off topic ale moc by ma potešili nejaké fotky a dojmy, a najlepšie aj video z lietania z vody...

Chystal jsem se napsat dojmy s fotkami a případným videíčkem do sekce Stavebnice. Ale "výpadek" regulátoru vše zpozdil o 2 týdny, takže na zkušenosti s levnou stavebnicí Cataliny z Hobbycity ještě musíte počkat :)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“