Elektronická sychronizace otáček dvou spalovacích motorů

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Přemek

Elektronická sychronizace otáček dvou spalovacích motorů

#1 Příspěvek od Přemek »

Ahoj,
prosím, nevíte zda se dá někde koupit elektronická jednotka pro spalovací motory která by dokázala u vícemotorového modelu synchronizovat otáčky obou motorů ? Upřednostňoval by jsem nějakou renomovanou firmu, než domácí udělátko ...

Dík moc Přemek
Eddie

#2 Příspěvek od Eddie »

Kolika motorák to je?

Pokud je to 2 motorak ta to jde u lepších radii (jr9x/FF-9) vyřešit křivkami plynu.
TomasRC

#3 Příspěvek od TomasRC »

http://www.rcshowcase.com/html/accessor ... nsync.html

u benzínu to jede na ty magnety na klice, u metyláku se musí přilepit (asi ???)
coro

#4 Příspěvek od coro »

Na modelhobby to niekto mal vystavené. Vyzeralo to ako Rex4, teda taká krabička - ja si nespomeniem kto to bol...
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hoblik »

Eddie píše:Kolika motorák to je?

Pokud je to 2 motorak ta to jde u lepších radii (jr9x/FF-9) vyřešit křivkami plynu.

Jak chceš řešit křivkama plynu třeba kolísání otáček v letu, nebo vynechávající jeden motor..........??
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Přemek

#6 Příspěvek od Přemek »

Ahoj, je to dvoumotorák, křivky npomůžou, je potřebovat synchronizovat za běhu, a elektronicky omezit chod druhého motoru při výpadku prvního.

hoblik píše:
Eddie píše:Kolika motorák to je?

Jak chceš řešit křivkama plynu třeba kolísání otáček v letu, nebo vynechávající jeden motor..........??
Přemek

#7 Příspěvek od Přemek »

To vypadá dobře :-)

TomasRC píše:http://www.rcshowcase.com/html/accessories/twinsync.html

u benzínu to jede na ty magnety na klice, u metyláku se musí přilepit (asi ???)
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pavelh »

coro píše:Na modelhobby to niekto mal vystavené. Vyzeralo to ako Rex4, teda taká krabička - ja si nespomeniem kto to bol...

A já vím, kdo to byl! Také mě to zaujalo, ale nebylo to ale ještě v prodeji. Slíbil mi ale, že jakmile to bude dotažené do konce, dá mi to na prodejnu.
Přemek

#9 Příspěvek od Přemek »

pavelh píše:
coro píše:Na modelhobby to niekto mal vystavené. Vyzeralo to ako Rex4, teda taká krabička - ja si nespomeniem kto to bol...

A já vím, kdo to byl! Také mě to zaujalo, ale nebylo to ale ještě v prodeji. Slíbil mi ale, že jakmile to bude dotažené do konce, dá mi to na prodejnu.

Jéé chlapy a nevíte co to bylo za firmu? Aby jsem mohl sledovat vývoj ????
TomasRC

#10 Příspěvek od TomasRC »

Přemek píše:
pavelh píše:

že by MZK ??? :D
Přemek

#11 Příspěvek od Přemek »

TomasRC píše:
Přemek píše:
pavelh píše:

že by MZK ??? :D

Kontaktoval jsem MZK Servis tak uvidíme, dám vědět ;-)
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Pucmeloud »

No ono to tak složité nebude: snímat otáčky obou motorů (u tranzistorového zapalování je to jednodušší, jinak někde magnet na kliku, nebo opto snímač na vrtuli. Oba signály na komparátor a výstupem ovládat serva karburátorů. Větší frajeřina (a asi i jednodušší) by bylo použít gyro a vystupem z gyra řídit ty serva. Asi by se to dalo rychle a snadno zrealizovat použitím přijímače z dvourotorové heliny: jednoosé gyro tam je a místo motorů řídit serva karburátorů. A ani nepotřebujete snímat otáčky motorů. Bude z toho autopilot. :lol:
Přemek

#13 Příspěvek od Přemek »

Pucmeloud píše:No ono to tak složité nebude: snímat otáčky obou motorů (u tranzistorového zapalování je to jednodušší, jinak někde magnet na kliku, nebo opto snímač na vrtuli. Oba signály na komparátor a výstupem ovládat serva karburátorů. Větší frajeřina (a asi i jednodušší) by bylo použít gyro a vystupem z gyra řídit ty serva. Asi by se to dalo rychle a snadno zrealizovat použitím přijímače z dvourotorové heliny: jednoosé gyro tam je a místo motorů řídit serva karburátorů. A ani nepotřebujete snímat otáčky motorů. Bude z toho autopilot. :lol:

Ahoj, no je to trošku složitější, gyro problém neřeší. Systém musí mít logiku, která při výpadku motoru vypne jeho protějšek, a při kolísání výkonu bude v reálném čase vyrovnávat výkon(otáčky) obou motorů.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Pucmeloud »

Ale na to nepotřebuješ žádnou logiku. Prostě komparace dvou "kmitočtů" a jejich vybalancování. Z hlediska elektroniky docela banální obvod: jeden operák a jeden dvojitý timer 555 a pár odporů a kondíků.
Jenom mi nepříjde šťastný nápad v případě výpadku jednoho motoru vypnout i ten druhý...to už jaksi asi nebude co zachraňovat. Většina dvoumotoráků je schopna na jeden motor jakeš-takeš letět i přistát.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od TomasC »

Vypnout druhý motor je správnější. Nebo alespoň stáhnout otáčky. Jinak se může stát, že ti letadlo padne do vývrtky, dříve než zaznamenáš výpadek jednoho motoru.

Dvoumotorák letící na jeden motor se pohybuje opravdu na hraně. To je lepší nic neřešit a jít na nouzák bez motorů.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“