Úhel seřízení a nastavení

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Karas
Kontaktovat uživatele:

Úhel seřízení a nastavení

#1 Příspěvek od Karas »

Zdravím, taková otázka pro zkušené modeláře.Podle čeho určujete úhel seřízení a nastavení, jde mi o to kdybych si chtel postavit ero podle vlastni konstrukce jak to mam navrhnout.
woro
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od woro »

Podle toho, jak se to chová ve vzduchu;) Nebo se to dá naprosto přesně zjistit (včetně polohy těžiště a velikosti VOP) pomocí XFLR5, ale dá to dost práce. Pokud nemáš k dospozici ani jednu metodu, musíš kopírovat nebo, ještě lépe, vycházet ze svých zkušeností.

Úhel seřízení je různý pro různé požadavky na chování za letu, úhel osy křídla vůči ose trupu by měl být zhruba roven úhlu náběhu křídla pro cestovní rychlost, aby při ní byl trup rovnoběžně s nabíhajícím vzduchem. U akrobata pochopitelně vše v nule, aby se choval stejně normálně i na zádech.
Naposledy upravil(a) woro dne úte 21.10.2008 18:17, celkem upraveno 1 x.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
pegas

Re: Úhel seřízení a nastavení

#3 Příspěvek od pegas »

Karas píše:Zdravím, taková otázka pro zkušené modeláře.Podle čeho určujete úhel seřízení a nastavení, jde mi o to kdybych si chtel postavit ero podle vlastni konstrukce jak to mam navrhnout.

Jestli nemáš žádné zkušenosti, tak radši nic nenavrhuj. Zálezí totiž na typu modelu,profilu atd.
pastyrik

#4 Příspěvek od pastyrik »

kdo nic nedela, nic nezkazi..ale taky nic neumi.....jen zkousej a navrhuj. pro normalniho cvicneho motoraka zhruba plati :

na boku trupu si nakresli podelnou caru - to bude osa trupu
osa kridla je bud dana u profilu, nebo zjednodusene je to spojnice nejprednejsiho a nejzadnejsiho bodu profilu (ne vzdy ale v tomto pripade nejspis ano)

vyskovka - rovnobezne s osou trupu, tj. v nule
kridla - nabeh cca.2 stupne (osa kridla proti ose trupu)- nabezna hrana osy kridla vys nez odtokova
motor vyoseny cca. 2 stupne doprava a dolu
teziste bude asi (doufej a ver) v 28 - 30 % hloubky kridla (v cca. jedne tretine od nabezky)
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

pastyrik píše:kdo nic nedela, nic nezkazi..ale taky nic neumi.....jen zkousej a navrhuj.
100% souhlas

pastyrik píše:kridla - nabeh cca.2 stupne
jen upřesním: ne náběh, ale "úhel nastavení", jak tazatel správně napsal

pastyrik píše:teziste bude asi v 28 - 30 % hloubky kridla
Já bych zálet začal klidně s těžištěm v 1/4 hloubky křídla (25%).
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Hoki »

Ostatní beru, ale u těžiště bych asi zůstal u osvědčené 1/3 hloubky křídla. Co modelář to názor, proto píšu ten svůj a vůbec neříkám, že to těch 25% nemůže být. Ono trochu záleží na typu éra a tvaru křídla.
woro
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od woro »

Hoki píše:Ostatní beru, ale u těžiště bych asi zůstal u osvědčené 1/3 hloubky křídla. Co modelář to názor, proto píšu ten svůj a vůbec neříkám, že to těch 25% nemůže být. Ono trochu záleží na typu éra a tvaru křídla.
Konkrétně na šípovitosti křídla, jeho zúžení a hlavně mohutnosti VOP :wink:
Někde jsem na to viděl hezký návod na výpočty včetně vlivu trupu, ale už si nevzpomenu kde...
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od hoblik »

jen zkoušej a navrhuj, není to nic složitýho. Stejně nebudeš hned navrhovat špičkovýho akrobata a u normálních poletuch si vystačíš s tím , že budeš okukovat nastavení jiných letadel a něco z toho pochopíš a pak už to půjde samo.
Někoho pár neůspěchů odradí, ale někdo se rád prokousává problémy. Oni i "superspolehlivé" výpočty někdy nejsou v praxi 100%ní. Jinak by se nemusely stavět a zkoušet prototypy.
Držím Ti palce a přeju Ti ten hřejivý pocit, když éro podle tvého návrhu poletí.
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Karas
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Karas »

No,diky za rady.S kamaradem jsme tak uvazovali ze bychom si postavili nejaky malicky letadylko na vyblbnuti ale po brouzdani na na netu jsem nenasel zadny motor a regulator kterej by vyhovoval.V RC REvue na zadni obalce je Minium Cherokee ale to je celkem drahy na to jak to je maly, ale to jsem moc nepatri.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Libor »

Karas píše: nejaky malicky letadylko na vyblbnuti

Maličký = problémy.

Teď je otázka, zda si chcete něco postavit sami, abyste ušetřili, nebo si chcete něco postavit abyste z toho měli ten plezír, že vám létá vaše konstrukce.

Podle mě u modelů běžné velikosti neušetřite. Úspory přijdou až u vlastní stavby větších modelů. Začít (s konstrukcí) by se ale mělo u modelů běžné velikosti.

Takže co vlastně chcete? http://www.kyoshoamerica.com/news.php?article_id=53 mi nepřipadá jako náčiní na vyblbnutí :-)
Karas
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Karas »

http://www.kyoshoamerica.com/news.php?article_id=53 o tom jsem taky uvazoval ale cena pres 3000 mi prijde za takovy malinky letadlo dost,tak jsem mysleli postavit neco z balsy.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZIPP »

woro píše:
Hoki píše:Ostatní beru, ale u těžiště bych asi zůstal u osvědčené 1/3 hloubky křídla. Co modelář to názor, proto píšu ten svůj a vůbec neříkám, že to těch 25% nemůže být. Ono trochu záleží na typu éra a tvaru křídla.
Někde jsem na to viděl hezký návod na výpočty včetně vlivu trupu, ale už si nevzpomenu kde...

Je to ve starých ročnících časopisu Modelář - 70-80 léta a v knize Letecké modelářství a aerodynamika.
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
woro
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od woro »

ZIPP píše:
woro píše:

Je to ve starých ročnících časopisu Modelář - 70-80 léta a v knize Letecké modelářství a aerodynamika.
Viděl jsem to i někde na netu, nemá někdo náhodou link?
motor

#14 Příspěvek od motor »

zkus si sehnat někde plánek letadla, který je typově podobný tomu, který bys chtěl stavět a odkoukej základní věci. Pokud jsi začátečník, budoe ti k dobru nejen úhel seízení, ale i způsob stavby, použitý materiál apod.
Karas
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Karas »

motor píše:zkus si sehnat někde plánek letadla, který je typově podobný tomu, který bys chtěl stavět a odkoukej základní věci. Pokud jsi začátečník, budoe ti k dobru nejen úhel seízení, ale i způsob stavby, použitý materiál apod.

Myslím, že toto téma je již pasé. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“