Poraďte s vrtulí na SIESTU

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
MaXa
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s vrtulí na SIESTU

#1 Příspěvek od MaXa »

Stavím SIESTU a mám pro ní motor AerodriveXp SK Series 28-30 750Kv a regulátor TURNIGY Plush 25A. Baterii použiji nějakou LiPo 3S 1300mAh.
Poraďte jakou vrtuli, co byste tam dali? S programy na výběr vrtule k motoru si nevím rady a vychází mi blbosti :oops:

Asi neudělám chybu s CAM CARBON 10/6", ale raději se ptám. Nechci jít do nějakých extrému. Nepotřebuji to a nechci zbytečně zatěžovat regulátor.
Díky za rady.
[size=75]Zatím se víc rozhlížím, než modelařím...ikdyž už létám.[/size]
tks
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od tks »

Podle mě je to opravdu málo. Stejnou vrtuli mám v Siestě já ale motor je 28-30B, takže 1050ot/min.
Já bych začal u dvanáctky.

Ale počkej na Doktora... :-)
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Ma to opravdu hodne male kv, s triclankem a 10x6 budes nekde na 10A odberu, maximalne. Zkusil bych spis Aeronaut 11x7 (tu pouzivam na podobnem motoru s kv 870) nebo mozna i tech 12x8.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od MaXa »

TO TKS: Ahoj, Tome. Vím, že jsi říkal větší. Já si s tím neporadím a proto potřebuji DOKTORA :lol:
Doufám, že mě to nebude stát 30,- :lol: :lol: :lol:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte s vrtulí na SIESTU

#5 Příspěvek od Doktor »

MaXa píše: S programy na výběr vrtule k motoru si nevím rady a vychází mi blbosti :oops:

Tak já sem na tom kamaráde poslední dobou stejně. I sem si řikal, že přestanu reagovat na vlákna typu "poraďte vrtuli". Já mam docela obavy, abych někomu neporadil nějakou "úžasnou" kombinaci a v reálu se to ukázalo jako pěkná blbost. Zrovna včera nevyšel odhadovanej pohon pro "AR1". Proto jestli budu reagovat na tato vlákna, tak budu jen doporučovat co by se asi mohlo použít.

No a teď konkrétně. Ono už to napsali "Abu" s "tks". Tenhle motor je nízkootáčkovej. Proto bude mít velkej vnitřní odpor a proto bude mít nízkou zatížitelnost. Odhaduju že jeho maximum bude cca 10A. Obavy z přetížení 25A reglu mít rozhodně nemusíš. V provozu bych ho asi nezatěžoval víc jak 8A. Z toho bude vycházet max. výkon asi cca 50W-60W. Zda je to pro tento model málo nebo ne, ti poradí kluci co to lítají. "tks" Siestu dokonce vlastní.
Jako asi jedinou možnou vrtuli na 3S by šlo doporučit 10/8. Větší bych tam zkusil jen po změření odběru s tou 10/8. Pokud by tam byla rezerva v odběru, tak zkusit 11/8, ale s odběrem do 10A. S 10/6 to bude mít malou rychlost.
Odhadem, s vrtuli 10/8 by mohl být výkon asi cca 50W, cca 400g tahu a rychlost na kterej to potáhne asi nejlíp cca 50km/h.
Pokud bude model vážit 700-800g, tak to nahoru vyleze. Ale pěkně v klídku. Ber výše napsané prosím jen jako odhad. Nejlepší je stejně na to vzít potom klešták a proměřit to.

P.S.:Jelikož toto doporučení bylo vyřizováno až po pracovní době, tak účtuju 90,- (POHOTOVOST). :)
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jirak »

mam do Siesty V připravený úplně stejný motor + LiPo 3s HiModel 1300mAh 25C a dvě vrtule 11x7 a 12x8. Spíš mám strach, aby mi Siesta nezamávala křídlama, na první pohled je děsně křehká a to jsem jí ještě nezačal ani stavět (dárek pod stromeček :D )
MaXa
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte s vrtulí na SIESTU

#7 Příspěvek od MaXa »

Doktor píše:...Já mam docela obavy, abych někomu neporadil nějakou "úžasnou" kombinaci a v reálu se to ukázalo jako pěkná blbost...

Přesto jsem rád, že poradíš. Rozhodnutí nakonec musí každý udělat sám.
Doktor píše:...Odhaduju že jeho maximum bude cca 10A. Obavy z přetížení 25A reglu mít rozhodně nemusíš. V provozu bych ho asi nezatěžoval víc jak 8A...

Jsem na rozpacích, protože na HC uživatelé uvádějí i 20A (s vrtulí 11 x 4,7). Konkrétně tento případ neuvedl na jaké baterii, ale spíše na 3S. Výkon uvádí 220W.
Doktor píše:...Odhadem, s vrtuli 10/8 by mohl být výkon asi cca 50W, cca 400g tahu a rychlost na kterej to potáhne asi nejlíp cca 50km/h...

SIESTA bude vážit určitě 650-700g, takže by to určitě nestačilo. Nepotřebuji žádný rychlík, který mi při startu "urve" křídla. Přesto by se mi hodilo aby při startu měla dostatečný výkon. Na HC doporučuji 11x5~10x7, což i doporučovanou 11x7 (Abu) to překračuji. Děkuji za rozbor a radu, ikdyž jsi mě trochu vyděsil 8O

Doktor píše:P.S.:Jelikož toto doporučení bylo vyřizováno až po pracovní době, tak účtuju 90,- (POHOTOVOST). :)

Drvoštěpa Ratha na Tebe 8)
tks
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od tks »

Je to blbé, když žádné listy zatím nemáš a tak není moc místa na pokusy. Ideální by bylo, kdyby Ti někdo mohl pár různých rozměrů půjčit a proměřit to. Ale osobně si myslím, že ta jedenáctka nebo i dvanáctka bude nakonec ok.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Doktor »

>MaXa

Na HC v recenzích se lze dočíst lecčeho. Například jeden pisatel bude tento motor provozovat na 4S spolu s reglem 40-60A. To už ani nemá cenu komentovat.
Na druhou stranu se tam lze dočíst od pisatele který asi ví co mluví, že při odběru 14,5A už byl motor velmi horký.

Já ti samozřejmě nebudu bránit motor používat s odběrem 20A.

Tohle je alternativa od AXI. Prohlédni si dobře technické údaje udávané výrobcem. Věz, že ten Turnigy se mu v parametrech nevyrovná.
http://www.modelmotors.cz/index.php?pag ... &line=GOLD
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jirak »

Doktor byl rychlejší :D já počítám s odběrem ~12A, podle toho jak mi vyjde proud u jedenáctky. Výkonově by to s 3s mělo být víc než dostatečné.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Marcos »

Doktor píše:>MaXa
Věz, že ten Turnigy se mu v parametrech nevyrovná.
http://www.modelmotors.cz/index.php?pag ... &line=GOLD

K tomuhle v drivecalcu na 3s vychazi aeronautka 12x7 na 10A a 750g tahu (ma tam ale zmereno na 691kv) 11x8 tam vychazi o chlup min a i to je to v podstate na maximu doporucovanyho proudu. 12x8 uz bylo 12A a 800g a na tento motor pry moc. Ale je to precejenom vetron, takze bych si to kratkodoby pretezovani dovolil. Zalezi jaky ma skutecny kv..
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Doktor »

Já nejsem zrovna příznivcem "krátkodobého přetěžování". Pokud je to do modelu pro rekreační polétání, tak volit pohon s tim, že ho budu vědomě přetěžovat neni asi zrovna dobré řešení. Pokud mam požadavek na určité letové vlastnosti (stoupavost), tak se budu snažit těch vlastností docílit za optimálních podmínek motoru, reglu, aku. Pokud použiju pohon který mé letové vlastnosti dokáže splnit jen s tím, že poběží při špatné účinnosti, tak sem sám proti sobě. Já mam určitou definovatelnou zásobu energie. Pokud bych se zaměřil na tento konkrétní případ, tak s pohonem který bude přetěžován nastoupám razantněji třeba 4x do 250m. Pokud bych motoru dopřál co si žádá, tak mohu do té výšky nastoupat třeba 5x. Ale samozřejmě vlažnějším tempem. Pokud bych ale upřednosnil to razantnější stoupání, tak by bylo na místě zvážit, zda pohon nevyměnit za pohon, který mi to umožní efektivněji. Ale je to na každém z nás, jak chce přistupovat k elektropohonu.
Jenom si myslim, že když už se nám dostalo cti používat technologie jako Lixx, střídavé motory, střídavé regly, tak by bylo celkem škoda tyto technologie deklasovat třeba motorem, který běží s účinností 60%.:idea:
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od MaXa »

Díky za rady a informace. Podíval jsem se na toho AXI a potom pročetl několik článků (Hořejší atd.). No moc mi ty W a A nejdou :cry:

Na základě Vašich příspěvků jsem rozhodl pro tyto dvě: 10x8 a 11x7. Vezmu dvě různé, abych si mohl vyzkoušet jaký vliv to má. Jsem v tom opravdu začátečník a okolo sebe prakticky nikoho nemám (kromě Vás, kluci :wink: )
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

10x8 :?: skoro ctvercova vrtule (tzn s hodne velkym stoupanim), do pomaleho lehkeho "papiraka" jako je Siesta? Proc??
Chces aby to hodne stoupalo, nebo aby to letelo rychle ve vodorovnem letu ? Ta 10x8 bude pri pomalem letu uz "utrzena" :(
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od lubo1 »

MaXa píše:Díky za rady a informace. Podíval jsem se na toho AXI a potom pročetl několik článků (Hořejší atd.). No moc mi ty W a A nejdou :cry:

Na základě Vašich příspěvků jsem rozhodl pro tyto dvě: 10x8 a 11x7. Vezmu dvě různé, abych si mohl vyzkoušet jaký vliv to má. Jsem v tom opravdu začátečník a okolo sebe prakticky nikoho nemám (kromě Vás, kluci :wink: )

Odhad Aeronaut 12,5 / 7 odber cca 10A. Výkon a účinnosť hooooodne obehanej Mig 300 s prevodom :cry:
Inak tie slinty na HC okolo motorov a nexistencia neakých serioznych parametrov od výrobcu sú dôvod, prečo Turnigy a spol nemusím. Radšej si priplatím na Dualsky, ak už chcem "lacný" motor.... Tam aspoň viem parametre motora
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“