Jak správně začít na simulátoru?

Název tohoto fóra mluví sám za sebe.. prosím ale žádný warez. Cokoliv okolo pirátského software, cracků, hacků atd bude ihned mazáno.
Zpráva
Autor
malvin

Jak správně začít na simulátoru?

#1 Příspěvek od malvin »

Ahoj,
pročetl jsem hodně z tohohle fóra, ale nikde se neřešilo, jak správně začít létat na simulátoru, aby člověk nepochytil špatné návyky. Jakožto člověk, který nikdy nelétal s RC modelem proto nedokážu posoudit, na kolik je ta ta simulace reálná.
Chtěl bych si časem koupit T-Rex 450s a nějaké pomalejší letadlo. Mám RFG4.5 a DX6i.

1) s kterým modelem mám v simu létat? Stáhnout si rexe450s (jelikož jej tam nemám), nebo použít jiný model? (jednoho rexe jsem stáhl, ale ten se i se zastaveným rotorem vybulí na bok :evil: )
2) jen připojit DX6i a létat, nebo si jej nějak speciálně nastavit? Cistilivosti, exp. výchylky...?
3) do PC mi z rádia jdou jen 4 kanály, plyn mám tudíž pořád naplno a ovládám jen kolektiv, je to velký odklon od reality?

Tréning má asi probíhat stejně jako je tomu s reálným vrtulníkem. čili začít visením.

Budu vděčný za každou dobrou radu do začátku. Malv
garfield
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od garfield »

nejdůležitější při létání na simulátoru je důsledné přistávání, vždy a za všech okolností :!: Není nic horšího než po havárii v reálu hledat tlačítko restart :wink: Letadla je dobré střídat aby jsi poznal rozdíl a v reakcích a rychlosti letu.
=== VŠECHNO JDE, JEN HADI SE PLAZÍ ===Optic 6 PLL 40 MHz, kanál 53Challenger Pitts (ORACLE) |
2lizard

#3 Příspěvek od 2lizard »

Nic nenastavuj, ty se v první fázi musíš naučit páčkovat - aby sis nepletl dopředu/dozadu, nahoru/dolů ap.

Co se týče heli, nauč se správně zapínat autorotaci, respektive automaticky. Já se to učil hlavně bez simulátoru a o tak, že jsem si vzal stanici k TV a při každém střihu ve filmu jsem zapnul "autorotaci" (vypnul motor příslušným spínačem). Dělej to tak dlouho, dokuď to nebudeš provádět automaticky. Při skutečném létání Ti zapnutí autorotace v případě havárie ušetří celkem dost peněz.

Ano, jak píšeš, základ létání s heli, je visení, tím by jsi měl opravdu začít a také přistáním. Můžeš se učit dle tzv. Pilotního zdokonalovacího tréningového programu - International Radio Control Helicopter Association", který je rozdělen formou úrovní. Při zvládnutí první jdeš na druhou at. Je volně ke stažení na stránkách http://zd.wwwcity.cz/zd/ (nebo mi pošli v SZ svůj e-mail, zašlu Ti jej v PDF.

Pak také záleží jaký máš program, např. Phoenix má celkem dobré výukové programy, kterými není špatný si projít, neb Tě bude po krokách učit visení, autorotaci ap.

S kterou heli? Uč se s tou, kterou si pořídíš. A nebo platí zásada, čím větší/těžší heli, tím stabilnější, tudíž se s ní daleko lépe visí. Pokud se naučíš létat s malou mrchou - Maxir, Rex450 ap. velká heli nebude pro tebe žádný problém.

K bodu "3" - to máš nastavený režim governor, na ten se běžně létá - není to žádný problém. Motor právě "vypínáš" zapnutím autorotace.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
malvin

#4 Příspěvek od malvin »

Moc díky, přesně takové rady pro začátek jsem potřeboval. S tou autorotací máš pravdu, vůbec mě to nenapadlo. Pro autorotaci se používá na DX6i přepínač TH HOLD? (po sepnutí mi vypne plyn na 0)
zdzd

#5 Příspěvek od zdzd »

jo
2lizard

#6 Příspěvek od 2lizard »

Tuším, že je to tento spínač. Poznáš to tak, že v menu THRO CUR Ti bude při přepnutí ukazovat ukazatel na "hold".

Já si ten spínač na autorotaci kapánek mechanicky upravil a to tak, že jsem jeho pozici dal na ELEV D/R .Orientovaný tak, že zapnutá autorotace znamená spínač odemne.

Udělal jsem to z prostého důvodu - spínač mám blízko prstů a stačí do něj jen "cvrnknout", abych zapnul autorotaci a nemusel pracně přehmatávat. Je to daleko rychlejší a efektivnější.

NORMÁLNÍ REŽIM:

Obrázek[list=]

REŽIM AUTOROTACE:

Obrázek[/list]
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
malvin

#7 Příspěvek od malvin »

Tak po pár treningových hodinách hooveringu mám následující poznatky. V návodu pro T-REX450 je popsáno ovládání pro MODE1 následovně:

Obrázek

Ve virtual flight instruction ale ovládá učitel cykliku jednou páčkou a vrtulku s kolektivem druhou. Jaká je pravda? Dle instrukcí mi to jde mnohem lépe.

Další otázka pro mě se týká správného páčkování:
1) dělat plynulé pohyby s návratem k středové poloze, nebo cukavě s rychlým návratem na střed?
2) držet páčku jen palcem, nebo i ukazováčkem? Probírá se to tu někde v jiném vlákně, tak by mě zajímalo, co je pro začátečníka nejlepší. Zatím to dělám jen palcem.

Dík za rady a trpělivost se začátečníkem. Jinak 450s je pěkná potvůrka, po startu hned utíká dozadu a vlevo. Ale už vidím při vznášení se první pokroky. Konečně jsem bez rozbití vybil batrii :)
2lizard

#8 Příspěvek od 2lizard »

To co popisuješ - ovládání cykliky na jedné straně a kolektiv s vrtulkou na druhé straně je MODE3 (nebo MODE4) - sám se v těchto dvou posledních moc nevyznám.

1) záleží jak chceš s heli létat - plynulý pohyb "kniplem" = plynulý let s heli a obráceně. Pokud budu chtít udělat prudký pohyb s heli, nebudu plynule páčkovat.

2) Nejlepší je to tak, jak to tobě nejvíce vyhovuje. Já třeba díky krátkým prstům, držím "páčky" palcem a ukazovákem.

Jinak gratuluji k úspěšnému zvládnutí a jen tak dál. Hlavně co nejméně pádů. :wink:
2lizard

#9 Příspěvek od 2lizard »

Jinak tady máš bližší popis MÓDŮ ovládání RC stanice:

http://www.modelarina.cz/page.html?id=1&chapter=0

http://www.kolmanl.info/index.php?show=RC_KNIPLY
malvin

#10 Příspěvek od malvin »

mode-----levý knipl-----pravý knipl
1---výškovka směrovka---plyn křidélka
2---plyn směrovka-------výškovka křidélka
3---výškovka křidélka---plyn směrovka
4---plyn křidélka---------výškovka směrovka

Takže když si to shrnu, tak v návodu na Rex450s je fakt MODE1, instrukce pro RFG4 jsou v MODE2 a mi nejvíce vyhovuje MODE3.
were
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od were »

Vyber spravneho MODu je hodne dulezity a spatnych navyku se pak clovek horko tezko zbavuje - casto je problem ze se clovek nauci litat driv nez se dozvi jake MODy vlastne jsou a k cemu jsou dobre. Uz se mi nekolikrat stalo ze na otazku proc lita v tom a tom MODu my dotycny odpovedel - protoze me tak naucili litat, coz je myslim hrozne spatne :( Obcas se ale na jiny mod prechazi, treba kvuli tomu ze nekdo zacne letat neco jineho, co se lip ridi jinym modem - ja sem treba prechazel z modu 1 ve kterem jsem mel prvni vysilacku (to jsem o tom nicnevedel, tak sem se s ni proste naucil litat) na mod 2, ktery mi mnohem vic vyhovuje, jednak je podobny ovladani skutecneho letadla na ktery jsem zvyklej z ruznych simulatoru a jednak me bavi maketovy let na kteryse mi zda sikovnej (a jednak mam desne nesikovnou levacku a mizernou koordinaci, takze co nemam na prave ruce jako bych nemel :D), zatimco mod 1 je myslim urcite lepsi pro akrobaty, na presne letnani ve vsech moznych polohach apod. To je ale uplne individualni, kazdy leta neco jineho, kazdy ma jinak sikovnou pravacku a levacku, takze je to opravdu clovek od cloveka. Rozhodne doporucuju se hlavne nad tim zamyslet, vyzkouset si ktery MOD ti sedi a co od nej ocekavas a pak se toho drzet, usetri to spoustu starosti se spatnymi navyky. Rozmysli si i ktere prepinace budes potrebovat a u ktere ruky by se ti hodilo abys je mel, kterou ruku budes muset mit porad nalepenou na kniplu a kterou volnejsi, abys na ne kdykoliv pohodlne dosahl apod., jak uz tu bylo napsano uc se je prepinat automaticky atd. Ja nemam zkusenost s vrtulniky, ale misto autorotace jsem zase presne stejne cvicil doma nasucho pro vetrone vytazeni klapek tesne pred dosednutim, abych neocesal prevody serv
A jeje, sorry za roman :lol:
malvin

#12 Příspěvek od malvin »

were píše:Vyber spravneho MODu je hodne dulezity a spatnych navyku se pak clovek horko tezko zbavuje........Rozmysli si i ktere prepinace budes potrebovat a u ktere ruky by se ti hodilo abys je mel

No mi sedí MOD3, což je jen obrácení levé a pravé ruky MODu2. Ale jako začátečník nedokážu posoudit, co budu časem potřevovat. Přepínač autorotace mi také zatím vyhovuje
were
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od were »

No to je jasny. Ja myslim ze na to aby ses rozhodl jaky MOD ti vyhovuje poletani na simulatoru uplne staci, pokud tam citis ze ti to tak vyhovuje tak je to ok. Casem budes stejne akorat potrebovat par cudliku na vysilacce navic a to je vsechno :D Ja se ale taky povazuju za zacatecnika a jeste dlouho urcite budu takze moje rady ber s rezervou, treba je to pak dal vsechno uplne jinak - nedavno treba muj kamarad ktery stejne jako ja leta MOD 2 zjistil, ze i kdyz mu ten MOD naprosto vyhovuje a leta se mu s nim skvele, tak pro akrobacii je proste lepsi MOD1 a uvazoval jestli se v nem nenaucit zpatky (predtim totiz prechazel z 1 na 2), takze nikdy nic neni definitivni :D
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

Nelejpší MODE je ten, který pilotovi sedí do rukou a mozku. Je zbytečné cokoliv dalšího prožívat a řešit. Protože něco jde jednodušeji v jednom, něco jiného v druhém. Obecně je to úplně jedno. Jen se doporučuje začínat tak, jak mají lidi v okolí - aby mohli pomoci se záletem.
kmarty

#15 Příspěvek od kmarty »

zdzd píše:Nelejpší MODE je ten, který pilotovi sedí do rukou a mozku.
Coz zacatecnik nepozna :-). Respektive nez se dostane do stadia kdy to pozna, tak uz je naucenej na ten mod, na ktery lital doposud.
Kazdopadne s tim vsim ostatnim souhlasim.
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
Odpovědět

Zpět na „Simulátory a modelářský software“