MC-12 a Toro - mix motýlek

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
milost
Kontaktovat uživatele:

MC-12 a Toro - mix motýlek

#1 Příspěvek od milost »

Ahoj!
Ač registrován až před nedávnem, ''ilegálně'' toto fórum sleduju už delší dobu. Před pár dny jsou y druhé ruky koupil TORO 900 jako první letadlo.

Při nastavování Graupner MC-12 jsem použil mix motýlkových ocasních ploch. Na první pokus šlo všechno přesně naopak, tak jsem podle rady v návodu přehodil serva. Výškovka teď funguje jak má, ale směrovka je pořád obráceně. Opět jsem vzal na pomoc návod, kde stojí ''změnit směr otáčení'', což podle mého (mizerného) úsudku znamená otočit serva o 180° - jenže se na to jaksi necítim - do modelu řezat nechci, a když, tak jen v tom nejkrajnějšim případě.

Byl bych rád, kdyby to šlo vyřešit na vysílačce - první mě napadlnul revers serv, ale ten to samozřejmě neřeší. CHLAPI, prosim vás, PORAĎTE!
cholerik
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od cholerik »

zdar,
přehoď serva ve vstupech přijímače
Eddie

#3 Příspěvek od Eddie »

A nebo reverz na kanale "křidelka".
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Speedy »

Pravděpodobně to bylo správně zapojený v případě, když chodilo obráceně obojí - je potřeba přepnout reverz na oba kanály.

Jinak ale je správnější použít mix elevon tj kanály 1 (křidélka) a 2 (výškovka), než motýlka - kvůli návykům dobudoucna.
kroxigor

Re: MC-12 a Toro - mix motýlek

#5 Příspěvek od kroxigor »

milost píše:Ahoj!
Ač registrován až před nedávnem, ''ilegálně'' toto fórum sleduju už delší dobu. Před pár dny jsou y druhé ruky koupil TORO 900 jako první letadlo.

Při nastavování Graupner MC-12 jsem použil mix motýlkových ocasních ploch. Na první pokus šlo všechno přesně naopak, tak jsem podle rady v návodu přehodil serva. Výškovka teď funguje jak má, ale směrovka je pořád obráceně. Opět jsem vzal na pomoc návod, kde stojí ''změnit směr otáčení'', což podle mého (mizerného) úsudku znamená otočit serva o 180° - jenže se na to jaksi necítim - do modelu řezat nechci, a když, tak jen v tom nejkrajnějšim případě.

Byl bych rád, kdyby to šlo vyřešit na vysílačce - první mě napadlnul revers serv, ale ten to samozřejmě neřeší. CHLAPI, prosim vás, PORAĎTE!

Problém bude v tom že jsi použil mix motýl ten funguje na ocasní plochy ne na křidýlka. Pro samokřídlo použij mix. pro Elevony, pokud ho rádio má.

Na http://www.vinklarek.cz/Navodmc12A.htm jsem našel toto:

Programy - Delta a Flaperony.

Tento program obsluhuje dva speciální mixy, které mohou být zapnuty pomocí INC a DEC.
1) U modelů typu delta „DLT“ budou mixovány funkce křidélek a výškovky, tzn. serva připojena na výstupu 2 a 4 přijímače (motor 1, směrovka 4).
Upozornění k nastavení :
Směr a středy serv - po montáži je třeba nejprve nastavit směr a polohu neutrálu. Poměr mixu je nastaven funkcí D/R.
2) Mix křidélka/flaperony „FPR“ je pro flaperony a zapojuje serva na výstupech 2 a 6 přijímače - křidélka, když je obsluhován knipl funkce 2 a flaperony, když je obsluhován kanál 6.
Upozornění k nastavení :
Směr a středy serv - po montáži je třeba nejprve nastavit směr a polohu neutrálu. Poměr mixu je nastaven funkcí D/R. Poměr mixu flaperonů je možno nastavit funkcí dráhy serv na kanálu 6.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
milost
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od milost »

přehoď serva ve vstupech přijímače

To vyřešilo přehozenou výškovku. Směrovka zůstala obráceně.

A nebo reverz na kanale "křidelka".

Reverz na jednom z kanalu zapricini prehozeni vyskovky a smerovky mezi sebou.

je potřeba přepnout reverz na oba kanály

To bohužel nevyřeší nic, účinek je stejný jako když prohodim serva na vstupech přijímače.

KROXIGOR: Delta, flaperony, evolony, ... jde mi z toho hlava kolem :cry: Jak bych měl mít vlastně správně nastavený řízení kvůli zvyku do budoucna?
cholerik
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od cholerik »

jak ti napsal kroxigor, zapni si delta mix na rádiu, přesně podle jeho návodu.
Zjednodušeně lze říct, že delta je pro letadla bez klasické výškovky (třeba mirage 2000 a taky tvoje samobrko) a pak ti jdou plošky na odtokové hraně nosné plochy buď společně na obou polovinách což je výškovka nebo proti sobě -křidélka
flaperony a elevony fungují jako mechanizace křídla u letadla normální koncepce, kdy mixuješ serva křidélek k souhlasnému pohybu.
milost
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od milost »

Nastaveno, funguje. Kroxigor má bod :D

Mám teda správně na pravym kniplu motor a křidélka a na levym výškovku?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Ano máš :wink:
ICQ 638556901
Thunder

#10 Příspěvek od Thunder »

To je záležitost každýho, jestli je to dobře, já řídím křidýlka a výškovku jednou rukou, druhou můžu kouřit, když zrovna nepotřebuju verglovat s plynem a směrovkou. Pravdou ale je, že nekouřím, mám to tak spíš, že mi to přijde logičtější vzhledem ke skutečným letadlům, ikdyž co se týče přesnosti, tak to asi není to nejlepší, ale je to každýho věc
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Pokud chce lítat MODE1 tak je to správně.Pokud 3 tak ne. :wink:
ICQ 638556901
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Mirek12 »

Thunder píše:To je záležitost každýho, jestli je to dobře, já řídím křidýlka a výškovku jednou rukou, druhou můžu kouřit, když zrovna nepotřebuju verglovat s plynem a směrovkou. Pravdou ale je, že nekouřím, mám to tak spíš, že mi to přijde logičtější vzhledem ke skutečným letadlům, ikdyž co se týče přesnosti, tak to asi není to nejlepší, ale je to každýho věc

hmm taky jsem to tak měl, ale přeučil,,nebo se přeučuji na motor a křidélka a směrovka a vyškovka na jednom placi :wink:
Thunder

#13 Příspěvek od Thunder »

arda1 píše:Pokud chce lítat MODE1 tak je to správně.Pokud 3 tak ne. :wink:
jasný, já jen, že správě je více způsoby, já lítám MODE3 a MODE4 (s tátovou vysílačkou), s MODE 1 mám trochu problém, ale je to o zvyku, nejdůležitější je si vybrat co každýmu vyhovuje
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

To Thunder-to je jasný-každýmu vyhovuje něco jinýho-ale když se učí tak bych nechal mod1-ale je to na něm. :wink:
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“