Alsema Sagitta 3000 ARF
Alsema Sagitta 3000 ARF
Máte někdo zkušenosti s tímto modelem od firmy Reichard? Mně osobně se moc líbí a rád bych se dozvěděl jak létá, jestli má nějaké nectnosti a hlavně jakou pohonnou jednotkou jej motorovat.
Díky za pomoc!
Díky za pomoc!
Futaba T16SZ
Energic, Thowt, FunRay, Nimbus 3600, Glasflügel H-206 HORNET
Yak55 1.8m, FunCub
Yak55 1.8m, FunCub
Já už ho kupuju rok, ale na příští sezónu se už určitě rozhoupu.
Naposledy mne odradilo to, že to má výškovku napevno. Ale už jsem i vymyslel, jak ji udělám demontovatelnou. Motorizaci také plánuji, ale to má ještě čas. Jde o to, jestli chceš ať to jen vyletí nahoru a lítá jako větroň (tam by stačilo 400-500W) nebo jestli to chceš mít trošku víc omotorované (tam bych to viděl okolo 1000W), to éro by to prý mělo zvládnout.
Naposledy mne odradilo to, že to má výškovku napevno. Ale už jsem i vymyslel, jak ji udělám demontovatelnou. Motorizaci také plánuji, ale to má ještě čas. Jde o to, jestli chceš ať to jen vyletí nahoru a lítá jako větroň (tam by stačilo 400-500W) nebo jestli to chceš mít trošku víc omotorované (tam bych to viděl okolo 1000W), to éro by to prý mělo zvládnout.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Zalétáno
Tak nakonec jsem ji pořídil, přes zimu postavil a minulý týden zalétal. Je to něco fantastického! Nebylo ani třeba nijak zásadně trimovat. Létá opravdu nádherně. Pro jistotu jsem první starty dělal z vozíčku - start z ruky by měl být snad také v pohodě. Nečekejte ale výkony jako od speciálu F3B, aerodynamická čistota je někde jinde. Dodržte doporučenou polohu těžiště, zdá se moc vpředu, ale křídlo má téměř negativní šíp.
Základní informace:
Hmotnost- 2800g, Motor- Turnigy C3548-800, baterie- 4S LiPo 5000mAh hmot. 530g (záměrně volena co nejtěžší baterie - výrobce nalil do směrovky moc epoxidu...), vrtule Aeronaut CAM 11/6, příkon cca 450W. V této konfiguraci bez problémů a s přebytkem výkonu stoupá, ale není to žádný kolmý let vzhůru - o to snad ani u polomakety nejde.
Základní informace:
Hmotnost- 2800g, Motor- Turnigy C3548-800, baterie- 4S LiPo 5000mAh hmot. 530g (záměrně volena co nejtěžší baterie - výrobce nalil do směrovky moc epoxidu...), vrtule Aeronaut CAM 11/6, příkon cca 450W. V této konfiguraci bez problémů a s přebytkem výkonu stoupá, ale není to žádný kolmý let vzhůru - o to snad ani u polomakety nejde.
Futaba T16SZ
Yak55 1.8m, FunCub
Yak55 1.8m, FunCub
Moje Sagitta 3M je ještě pořád v krabici (od Vánoc).
Díky za informace o těžišti a vyvážení. Já jsem zvolil motor 275g těžký (Scorpion SII3032) a jak vidno, asi to bude v pohodě. LiPol plánuji 5S, kapacitu doladím podle vyvážení. Každopádně budu řešit dělenou VOP kvůli transportu, což budou další gramy v ocase navíc. Příkon budu mít větší, odhad tak 800W. Co ta uhlíková spojka křídla? Nepruží to moc?
Díky za informace o těžišti a vyvážení. Já jsem zvolil motor 275g těžký (Scorpion SII3032) a jak vidno, asi to bude v pohodě. LiPol plánuji 5S, kapacitu doladím podle vyvážení. Každopádně budu řešit dělenou VOP kvůli transportu, což budou další gramy v ocase navíc. Příkon budu mít větší, odhad tak 800W. Co ta uhlíková spojka křídla? Nepruží to moc?
Re: Zalétáno
miky001 píše:vrtule Aeronaut CAM 11/6, příkon cca 450W. V této konfiguraci bez problémů a s přebytkem výkonu stoupá, ale není to žádný kolmý let vzhůru - o to snad ani u polomakety nejde.
odporúčam rýchly a lacný "tuning" - AE CAM 12/5. príkon zostane zachovaný, viac ťahu a rýchlosť tam predsa netreba.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
vrtule
S tou vrtulí 12" je to hodně na těsno k uzávěru kabiny, proto jsem tam zatím dal 11" - možná časem vyzkouším i 12".
Ohledně spojky křídla:
- zatím jsem s tím nedělal žádné velké evoluce, takže drží
. Křídlo hodně pruží při přistání, ale když to posadíš jako do bavlnky, tak se ani nehne. Problém vidím spíš v uchycení křídel, aby se nevysouvaly za letu - s tou gumičkou tomu moc nevěřím. Zatím jsem to lepil páskou (křídlo-centroplán), ale vzhledem k fólií potaženému křídlu to asi nebude dlouhodobě přijatelné. Uvažuji, že tam udělám klasický "sirkostřih", co se dělal dříve na svahácích.
Ohledně pohonu 800W - to budou vertikální starty
Ohledně spojky křídla:
- zatím jsem s tím nedělal žádné velké evoluce, takže drží
Ohledně pohonu 800W - to budou vertikální starty
Futaba T16SZ
Yak55 1.8m, FunCub
Yak55 1.8m, FunCub
Takže chceš říct, že 13palcová vrtule se tam nevleze? O jejda. Tak to budu muset jít opravdu na 6S. Hmmm. Díky za varování. Snad to nějak půjde vyřešit.
Pokud jde o spojení křídel - mám v plánu použít dodávané očka v kořenovém žebru a stáhnout je stahovacím páskem (elektrikářským).
Pokud jde o spojení křídel - mám v plánu použít dodávané očka v kořenovém žebru a stáhnout je stahovacím páskem (elektrikářským).
vrtule
Ohledně průměru vrtule - záleží na tom, jak vyřešíš zavírání kabiny. Jsou dvě možnosti - na vruty nebo pružinkovým uzávěrem vpředu a kolíčkem vzadu. Já jsem volil pružinkový uzávěr, je to trošku pracnější, ale pro provoz lepší. Tím pádem je ale před kabinou komo nahoru kolíček, který by mohl bránit roztočení sklopené vrtule. Chce to vyzkoušet "nasucho", ještě než se rozhodneš, jak uděláš uzávěr kabiny. Pokud použiješ vruty, získáš místo na vrtuli.
S tím elektrikářským páskem je to dobrý nápad - vyzkouším!
S tím elektrikářským páskem je to dobrý nápad - vyzkouším!
Futaba T16SZ
Yak55 1.8m, FunCub
Yak55 1.8m, FunCub
Lítá nádherně. Zatím mám nastavené menší výchylky, tak jsem s tím moc nedivočil. Lopas je v pohodě, souvrat taky, na výkrut jsem si ještě netroufl.
Pokud chceš provádět nějaké větší evoluce, doporučuji spíše Long FOX od Reicharda. Ten je na to stavěný.
Pokud chceš provádět nějaké větší evoluce, doporučuji spíše Long FOX od Reicharda. Ten je na to stavěný.
Futaba T16SZ
Yak55 1.8m, FunCub
Yak55 1.8m, FunCub