Začátečník

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
martin.kubula

Začátečník

#1 Příspěvek od martin.kubula »

Dobrý večer,
prosím o radu. Chtěl bych si pořídit motorového větroně Radian RTF DX5e. S létáním nemám žádné zkušenosti. Je tento model pro mě vhodný?? Nerad bych ho hned rozflákal. A mám si koupit tento model s vysílačkou DX5e v setu, nebo raději koupit model zvlašť a RC taky zvlášť.
Takže pro jaký model se rozhodnout a pro jakou RC vys.
Není někdo z vás poblíž Karviné Ostravy ....
Za rady díky M.
pp
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pp »

ahoj, vypln si bydliste v profilu, resp. dej tam zhruba misto kam chodis litat.

docela velky klub je v Havirove smerem na Karvinou
http://www.lmkmeteor.estranky.cz/stranka/historie-klubu

na foru ti tady poradi

jinak link posilam pro pripad, ze by bylo nahodou o nejakem vikendu docela slusne pocasi tak se muzes vypravit na cumendu a pokecat s temi co uz dlouho litaj (kdyz uz jsi zminil tu Karvinou...)
martin.kubula

#3 Příspěvek od martin.kubula »

Díky za informace.
Jsem z Karviné a do Havířova to mám co by kamenem dohodil :)
Určitě zajedu na čumendu a pokec.
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Kabriolin »

Píšeš, že s létáním nemáš žádné zkušenosti a tak se chci zeptat jestli vůbec žádné a nebo sis třeba od kamaráda něco půjčil a "ošahal" a nebo třeba v simulátoru na PC už to třeba létáš.. jestli ne, tak ten simulátor v PC je velice dobrej pomocník v úplném začátku pro získání aspoň prvních představ o tom, jak se letadlo přibližně chová, jak reaguje a dá ti to dost i v orientaci. Záleží na kvalitě simulátoru a nedá se to pak stovnat s reálem, kde je víc faktorů (třeba stres :wink: ), ale na úplněj začátek to pomůže a pokud rovnou chceš lítat, bych se držel modelů z EPP, které ti dají "druhou šanci", když se něco nepovede a spadneš - jejich odolnost je větší.
Arx
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Arx »

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ght=radian

Přečti si tohle vlákno, jinak bych k tomu všemu ještě dodal, že jsem s ním absolvoval už zhruba 80 letů, ani jednou jsem s ním nepraštil, ani jeden let netrval s originální baterií míň než 3/4 hodiny. Je to prostě zlatý éro. Možná by stálo za to trochu potlačit motor, protože na plnej knödl musíš dost tlačit vejškovku ale dá se na to zvyknout. Taky bych doporučoval vyměnit původní vrtuli za nějakou tvrdší, buď Graupner nebo Aeronaut, sice jí budeš muset malinko upravit - já musel oba listy v místě uchycení do trámce trochu zbrousit, zato ti ale oproti původní vydrží navěky. Mě se ta původní dvakrát ucvakla, ani nevím proč, tak jsem tam dal Karbonovku Aeronaut 9x7" a je klid. Ta se sice nesklopí úplně až na trup, ale tím líp, aspoň se nemá o co urazit. Tož asi tak. Jak říkám - ZLATÝ éro, nedám na něj dopustit.
Většina ti tu asi bude radit modely od Multiplexu - Easy Star, Easy Glider, ale můj názor je ten, že Radianem rozhodně nic nezkazíš. :wink:
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!
martin.kubula

#6 Příspěvek od martin.kubula »

Tak jsem si vše přečetl a jsem nadšený. Teď už jen najít, kde ho seženu nejlevnějšího.

Musím odpovědět i Kabriolin:
Opravdu s létáním nemám žádné zkušenosti, takže než si koupím Radiana budu muset to asi zkusit na simulátoru ať ho hned neroztřískám. Mohli by jste mi nějaký doporučit?
Díval jsem se na ostatní fora, kde doporučují simulátory, které stojí kolem 3000-5000,-Kč Dost peněz.
Jak fungují simulátory - musím mít už svoji RC vysílačku, nebo se simulátor dá koupit i s vysílačkou.
Jo a lítá se s větroněm i v zimě na sněhu??
Díky moc za vaše rady, nadšený M.
pp
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pp »

zkus FMS, ktery je zdarma. jako simulator teda nic moc, ale na zakladni packovani bohate staci
http://www.flying-model-simulator.com/

ohledne era jsou myslim dve zakladni moznosti
a) Cinsky set, cena cca 3000 i s vysilacem
b) Poridit nejaky vysilac rekneme stredni tridy a postupne dokupovat letadla...

varianta a) ma jedno plus a to, ze je levna. Za 3000 mas vse a muzes jit litat (v realu to bude spis 3500-4000,- (koupis jeste jedny baterky a pod))
Nicmene jak ero olitas tak zjistis ze elektronika je vicemene na jedno pouziti :-) Nakonec to dopadne tak ze - pokud te to bude bavit - tak jsi vyhodil 3000 a zacinas porizovat uplne novou vybavu od zacatku; pokud te to nebude bavit tak jsi vyhodil jen :-) 3000 a to prezijes

varianta b) riziko je v tom, ze poridis veci a pak zjistis ze te to treba nebavi... rozumne ero s vysilacem a nabijecem a dalsimi serepetickami poridis tak za 12000,- No a je jasne, ze za puvodni ceny to nikdo od tebe nekoupi a budes muset jit hned to velmi vyrazne slevy... (a tohle bude financne hooodne bolet)
martin.kubula

#8 Příspěvek od martin.kubula »

Vysílač střední třídy? Ta DX5e to asi ta střední třída nebude že?
Koukal jsem na stránky:

http://translate.google.cz/translate?hl ... start%3D40

kde měli Radiana za 249,9 dolarů(cca 4500,-Kc). U nás stojí kolem 6500,- Velký rozdíl.
Bude co do kvality stejný??
Teď akorát váhám zda si koupit model a RC soustavu zvlášť, nebo to koupit v setu.
Která RC soustava patří do střední třídy? A pokud bych zvolil koupit RC zvlášť poskládal(naladil, seřídil) bych to pak dohromady, když s tím nemám žádné zkušenosti??
Díky za všechny odpovědi a rady M.
motor

#9 Příspěvek od motor »

Já bych to řešil koupí modelu z druhé ruky. Rádio bych koupil nové stř. třídy např. Hitec Optik a k sobě sehnat kolegu, který ti to zkontroluje a zalétá. Věř mi, že jinak to bude rána.
ikar
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ikar »

Můj názor a několika místními uživateli potvrzený je, že jako éro pro začátečníka není vhodný začátečnický model bez křídýlek. Viz diskuze a můj příspěvek v jiném vláknu:

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... 2&start=30
martin.kubula

#11 Příspěvek od martin.kubula »

V tom aby se čert vyznal :D
Jeden doporučí Radiana, druhý by zase ero pro začátečníka bez křidélek nekupoval a teď babo raď :roll:
ikar
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ikar »

martin.kubula píše:V tom aby se čert vyznal :D
Jeden doporučí Radiana, druhý by zase ero pro začátečníka bez křidélek nekupoval a teď babo raď :roll:

Takový je život. :lol:

Taky tu byla diskuze zda samokřídlo pro začátečníka, či nikoliv. Zase dva tábory a spousta pro a proti. Já jsem s ním začínal a můžu doporučit, protože je kompaktní a můžeš s ním prát o zem. Argumenty proti byly, že je to moc živé, ale právě podle mne začátečník potřebuje, aby to reagovalo okamžitě, protože nedokáže předvídat. Jinak živost se dá dobře regulovat výchylkama a expem na rádiu.

Ještě jedna poznámka: Zažátečnické líné éro tě po pár hodinách přestane bavit. Lítat z leva do prava je celkem nuda.
Arx
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Arx »

U Radiana bych se toho, že nemá křidýlka vůbec nebál. Je navrženej tak, že je extrémně stabilní a přitom na kormidla reaguje okamžitě. Směrovka je řádná ploutev, takže stačí ťuknout a už točí. Co se týče DX5e, v porovnání s počítačovelma soupravama je na tom samozřejmě hůř, každopádně je to značkovej vysílač s kvalitním přijímačem u kterýho nemusíš mít strach, že tě někdo sestřelí. V drtivý většině ostatních setů jsou Soupravy na 35 nebo 40MHz a tam si musíš dávat opravdu velkej pozor kde lítáš, a jestli tam náhodou není někdo kdo má stejnej kanál, kromě toho tě může sundat třeba pětiletej Pepíček s autíčkem z Tesca.
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!
martin.kubula

#14 Příspěvek od martin.kubula »

Díky za vaše názory. Každá rada potěší.
Chtěl jsem se ještě zeptat jaká RC vys. patří do střední třídy je to např. Dx6i?? Jakou značku preferovat ??? Chtěl bych si pořídit takovou RC vys. aby mi nějakou dobu vydržela (i pro jiné modely - časem)
Zvládnul bych postavit, seřídit Radiana kdybych si koupil zvlášť RC vysílač a zvlášť Radiana (mé zkušenosti jsou na bodu mrazu)??
were
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od were »

Zvladnul a hlavne te to neco nauci, od toho to prvi ero je, nastavit neco blbe v Radianovi bude lepsi nez tu chybu udelat pozdeji u jineho, pravdepodobne mnohem mene odolneho modelu - pripadne pri problemech s DX6i, servy nebo prijimacem neni problem hodit dotaz sem na forum, majitelu jsou tu tuny. Navic seridit ero musis v kazdem pripade a aspon budes vedet co a jak je udelane a zapojene.

To jakou vysilacku dal zalezi na tom jaka ty dalsi era maji byt. Jestli chces prohanet po louce nejake polystyrenove stihacky atd tak na to ti DX6i bude bohate stacit, jestli planujes dostat se treba k vetsim vetronum nebo elektrovetronum s klapkami (asi jo, kdyz jsi dotaz hazel do vetronove sekce), ci polomaketam se spoustou funkci, tak budes brzo za hranicemi moznosti toho radia.

Osobne bych ti doporucil koupit si jednodussi osvedcene radio jako treba tu DX6i a pak, az budes mit zkusenosti a vedet co presne potrebujes tak si podle toho koupit primerene radio. DX6i bud prodas nebo si ji i s prijimaci nechas na letani s mensimi ery. Ja to tak mam, na velka era mam jine radio a poletuchy do kazdeho pocasi a podminek litam se starym dobrym Flashem a prijde mi to idealni - aspon necpu drahe prijimace do kusu epp a netaham zbytecne drahe radio do vsemozneho necasu

Navic koupe radia to neni jen o poctu funkci a kanalu, to je i o tom
- jak se ti drzi v ruce
- jestli palcove nebo pultove
- jestli ti vyhovuje displej a jeho umisteni
- jestli se ti dobre saha na prepinace
- jestli bys treba nechtel mit prepinac i na kniplu
- jake do toho pasuji moduly
- jake prijimace ma dany system, jestli ti vyhovuji funkcne, cenove atd.
atd. atd. - to jsou proste veci ktere zjistis az z praxi a teprve podle nich si vyberes to co potrebujes - takze ze zacatku bys i na dobre minenou radu pravdepodobne koupil neco, co by ti stejne pozdeji moc nevyhovovalo
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“