Gyro Turnigy TG-380 - dotaz

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Gyro Turnigy TG-380 - dotaz

#1 Příspěvek od Nakadah »

Puvodne sem si koupil tohle http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Controlled levne gyro do SU-31, kde sem planoval ze mi pomuze letadlo srovnat pri pokusu pretoceni po kridle kdyz udelam utazeny premet. Ale protoze je Sucko defacto prodane, tak sem ho osadil do jineho modelu.

Funguje tak jak fungovat ma, ale zarazi me jedna vec. Pokud pridavam zisk (gain) tak se mi umerne s nim zvysuje i vychylka serva. Zisk gyra se da ovladat volnym kanalem, akorat ze se mi pri uprave zisku taky meni i vychylky kridelek :D proto se ptam, je to normalni? Vypnuti a zapnuti gyra po nastaveni zisku nic nezmeni, kridelka jsou furt mimo a srovnat je musim trimem na vysilacce.

Nak
majkls

#2 Příspěvek od majkls »

Koupil jsem tyto gyra 2. Jedno je ve velkým benzínovým dvouplochu na směrovce na korekce směru při staru a přistání a chodí OK (žádné rozhození neutrálu serva). Druhý když jsem ho zkoušel dát na výškovku pro korekci stoupání modelu po přidání plynu, tak chodilo jen na jednu stranu (přitáhne, ale nepotlačí) a po zapnutí gyra se změnil neutrál serva. Já bych to viděl na "kavalitu" :wink: toho kterého kusu.

Michal
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Nakadah »

Asi to tak bude, no nastavim si neutraly a zisk, proletim to a uvidime esi ma cenu to vozit v eru nebo ne. Diky za odpoved :wink: Nak
GP

#4 Příspěvek od GP »

Me neda abych se nezeptal, jak moc je to na letadle znat, to gyro? Leti to pak jako po kolejich nebo jakej je jinej duvod?
majkls

#5 Příspěvek od majkls »

Na tý směrovce to funguje, bez gyra byly hlavně starty dost infarktový.
GP

#6 Příspěvek od GP »

To by me teda nenapadlo ... to musim nekdy vyzkouset. Ale to az nebudu vedet co noveho si koupit :lol:
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

No nic nakonec sem se na to vyprdnul :D proste se mi nelibi ze se meni se ziskem neutral a ja sem takovy puntickar, ze si zjevne vadnou vec nedam do letadla. Tak zase 17$ v pr....i :lol: jako za ten skvely Turnigy C380L ktery mi krasne zajiskril. Nak

PS. jeste sem si zmeril jak se pri pridavani zisku zmeni vystupni signal
0% - 1500ms (druhym servotesterem nastaven neutral na 1500ms)
25% - 1495ms
50% - 1460ms
75% - 1410ms
100% - 920ms :D
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od cassiopeus »

majkls píše:Na tý směrovce to funguje, bez gyra byly hlavně starty dost infarktový.

Ahoj,

chtěl bych to taky vyzkoušet. Montuje se to do středu (těžiště) letounu nebo na "kraje" nebo je to jedno.

Jsou všechny gyra stejné nebo josu pro různá použití (našel jsem jak označené "GYRO" tak "Head Lock Gyro")

Je nějaké místo na netu, kde se dá použití Gyr v letadle nastudovat?

Díky
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od cassiopeus »

majkls píše:Na tý směrovce to funguje, bez gyra byly hlavně starty dost infarktový.

Ahoj,

chtěl bych to taky vyzkoušet. Montuje se to do středu (těžiště) letounu nebo na "kraje" nebo je to jedno.

Jsou všechny gyra stejné nebo josu pro různá použití (našel jsem jak označené "GYRO" tak "Head Lock Gyro")

Je nějaké místo na netu, kde se dá použití Gyr v letadle nastudovat?

Díky
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pkotatko »

Naku, chce to jen trochu číst :wink:
V tom tvém odkazu dole, recenze uživatelů se píše toto:
Gyro screw = sensitivity, extra wire = maximum servo travel in response to axis rotation. So these two controls are NOT the same, but compliment each other.

To gyro jsem nikdy neviděl, ale z tohoto je jasné že :
poťák na gyru je pro citlivost gyra, přes vysílač si šteluješ výchylku serva, což znamená rychlost rotace kolem osy. Je to prostě jinak než u helin.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pkotatko »

to Cassiopeus:
V podstatě jsou gyra pro heli a pro letadla. V letadlech se nepoužívá HL mod. A v tom je právě ten dost zásadní rozdíl. Umístění gyra do těžiště není podmínkou, u heli je umístěno málokdy o ose rotace. Dokonce i stabilizační systémy pro bezpádlové mechaniky helin se dají dát kamkoliv. A to jsou tříosá gyra v jedné krabičce. Je jen nutno zachovat paralelitu s řízenou osou.
majkls

#12 Příspěvek od majkls »

UMÍSTĚNÍ - v návodu je napsáno (jestli si to pamatuju dobře) - umístit co nejblíže ose otáčení.
ZISK - i na max. není nijak závratnej (na tý směrovce mám poťákem nastaveno tak 85%)
PROPOJENÍ NA PŘIJÍMAČ - mám ho na kanálu, kde mám na vysílači přiřazený jen vypínač, takže když lítám, tak "0"=žádný gyro, když přistávám / startuju "1"=100% funkce gyra
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od cassiopeus »

pkotatko píše:to Cassiopeus:
V podstatě jsou gyra pro heli a pro letadla. V letadlech se nepoužívá HL mod. A v tom je právě ten dost zásadní rozdíl. Umístění gyra do těžiště není podmínkou, u heli je umístěno málokdy o ose rotace. Dokonce i stabilizační systémy pro bezpádlové mechaniky helin se dají dát kamkoliv. A to jsou tříosá gyra v jedné krabičce. Je jen nutno zachovat paralelitu s řízenou osou.

Mohu se ještě zeptat, jak se dá, nejlépe na první pohled, identifikovat servo pro heli a pro letadla?

Děkuji
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od pkotatko »

Serva jsou stejná. Měla by být co nejrychlejší a nejsilnější. Pokud možno digitální. Některá heli gyra podporují jen speciální serva.
Vrtulkové servo do heli s rychlostí 0,1 je skoro pomalé.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od cassiopeus »

cassiopeus píše:
pkotatko píše:to Cassiopeus:

Mohu se ještě zeptat, jak se dá, nejlépe na první pohled, identifikovat servo pro heli a pro letadla?

Děkuji

Omlouvám se za překlep, měl jsem na mysli, jak se dá, nejlépe na první pohled, identifikovat GYRO pro heli a pro letadla?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“