po rozbalení dvojtaktu, záběh ASP 8,5

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
honzekk
Kontaktovat uživatele:

po rozbalení dvojtaktu, záběh ASP 8,5

#1 Příspěvek od honzekk »

Ahoj, mam silenej problem, ted uz pozde resit. Koupil jsem si ASP 8,5. Po rozbaleni jsem smontoval (bez svicky) a snazil se rozhejbat (omezeny blizici se horni uvrati pistu) Pri rozhejbavani (otaceni tam zpet) sem pouzival olej ve spreji.. Po rozhejbani (v horni uvrati ne uplne plynule) jsem namontoval svicku, prisrouboval ke stolu, zapojil hadice na palivo a zacal startovat (myslel jsem, ze se neplynulost v horni uvrati zabehne - opravdu ta neplynulost byla celkem neznatelna). No pri startovani a nasati paliva od pelikana, se me motor u horni uvrate asi zadrel :D Stena valce je jakoby poskrabana. Pri vysuseni a otaceni na sucho je to OK, ale pri "namazani" s palivem pist drhne.. Takze Uz na to kaslu, koupim novej motor. Proto prosim, jestli by me nekdo, kdo vi, napsal, jak tento novy motor rozhejbat, za pomoci jakeho oleje. A pak jestli palivo od pelikana jelikoz je nejlevnejsi, neni nejakej smejd :D Aby se me motor nezadrel zase :D Diky moc :x :x
pixma
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pixma »

Ahoj, nejsem teda žádnej odborník, ale u mého motoru (ASP 10ccm)
bylo napsáno že se nemá protáčet bez svíčky. Je to myslím kvůli tomu ABC výbrusu. Nahoře je to prostě menší. Jinak používám palivo od pelikána (80/20) a v pohodě. Někdo ti určitě poradí víc.
honzekk
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od honzekk »

Hmmm tak on ten navod je anglicky, a ja anglicky ne :D nelustil jsem to.. Hmm proc by to nemelo byt protaceny bez svicky?? Hmm tim to asi nebude.. Jinak tys to taky musel rozcvicovat, kdyz byl motor novy ze??
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pdp7 »

Na a co ze drhne, vsak to taky vporadku. Proto se musi zabehnout aby nedrhnul. Uz ti bezel ten motor?
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
honzekk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od honzekk »

nene nebezel. On prave sel otacet uz v pohodicce, ale s tim benzinem originalem, to zacalo zadrhavat.. prve se uplne zasekl, ale zase jsem to trochu rozchodil... Spis me to prijde jako zadreny?? prave me zarazi ze bez paliva to jde hezky, ale s tim palivem to jakoby drhne no... vubec tomu nerozumim, je to prvni spalovak kterej mam v rukou
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pdp7 »

Kasli na drhnuti. Nakopni to! 8) On casem povoli.
FX-30
honzekk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od honzekk »

hmm myslis ze to rozchodim jenom pri startovani....?? nemam zhavici svicku, kamos me pujcil spalenou na zaslepeni
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pdp7 »

Jo tak. Co ted :lol:
FX-30
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pdp7 »

Kup svicku at muzes pokracovat dal.
FX-30
kf

#10 Příspěvek od kf »

Vypadá to, žes nikdy neměl spalovací motor. A kde jsi ho kupoval, že nemá český návod ? A pokud je odněkud z Tramtárie, tak máš internet, aby sis český návod stáhnul. Motory se nerozhejbávaj, ale když už, tak zabíhaj. A protáčet ABC motor bez svíčky se nesmí, co to udělá ses už přesvědčil. No možná ještě není zničenej a zaběhne se. Koupit svíčku ( tedy radši 2 ), vhodnou vrtuli, palivo, startér a pod. A hlavně si najít nějakou z těch milionů rad, které se tady objevují pořád dokola. Jedna z nich - nejúčinnější je splašit někoho, kdo je znalej a pomůže Ti.
Kiki Lopez
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Kiki Lopez »

Hlavně nepropadej panice.Ono někde snad i tady jsem čettl že pokud motor dře až příliš je dobre ho zahřát.Nicméně potom ti bude špatně startovat a nejspíš bez startéru ti ani nechytne.Taky jelikož je to tvůj první motor se ho raději nepokoušej startovat startérem.Pokud by jsi ho uchlastal, rukou ho neprotočíš ale startér má větší sílu a mohl by ti ho poškodit.První starty jsou opravdu oříšek.Krev ktomu patří.Kope, chcípá atd atd.Proto základ je ho nastavit pomocí hlavní jehly tak aby byl bohatý a min 1 nádrž nejlépe 2-3 ho nechat běžet hodně bohatý.Poznáš to tak že se jako bude dusit nepujde do otáček bude hodně čmoudit a prskat zněj olej.Samozřejmostí je použít palivo 80/20.Po vyjetí několika nádrží pomalu ochuzuj aby stoupaly otáčky a jakmile půjde do otáček hladce vždy na chvíli dej plný kotel a zase nech běžet pomalu a pomalu mu takto "přikládej" no a až budeš mít tak litr paliva vypálený dalo by se říct že je z části zaběhlý a můžeš letět.Bude si časem ještě "sedat" ale změny v chování nebudou už tak markantní.Zadřený by byl v okamžiku kdyby sním nešlo hnout a přidřený by byl kdyby ve válci byly rýhy a byl by znatelně spečený.Pokud je jen jakoby poškrábaný ve vrchní části to se poddá.Ale opravdu bez svíčky to už příště nedělej.Taky s tím olejem to není dobrý nápad oto hůř se ti bude napoprvé startovat.Jen se nesnaž to zabíhání uspěchat a pěkně pozvolna ať to nedomršíš ještě víc.ASP se chovají rozumně vždyť je to kopie OSMAXů.
Už zase vtom tak nějak lítám :-)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

Moje ASP 6,5 také v horní úvrati vrzalo. To v zásadě není na závadu, protože to dokládá, že motor nahoře těsní (to je dobře). Jak psali kluci a jak uvádí návod, neprotáčet. Jednou - dvakrát na zkoušku komprese určitě motor nepoškodí, ale jen tak si s ním hrát dobré není. Až motor nastartuješ a udržíš v otáčkách seřid ho (jak psal kf) bohatěji a drž spíše ve středních otáčkách. Až při dalších nádržích zvyšuj jednak otevíráním šoupátka a jednak jehlou. Může se ti stát, že bohatý motor bude chcípat. Klidně tam pro začátek nech připojené žhavení. Po prvním seřízení, aby nechcípal a měl bohatší směs, můžeš žhavení odpojit. Další už psal kf a kiki.
Hitec Aurora 9X
honzekk
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od honzekk »

hehe, hned jak jste mi napsali ze ho mam zkusit nakopnout, tak sem mazal pro zhavici svicku... jenze problem je, ze nemam dost silnej zdroj, aby svicku zahral. Tak sem pouzil dve tuskace a soucasne je nabijim. Motor opravdu chytl, jel asi pul minuty... jelikoz sem mel takovou provizorni nadrzku na benzin (kojenecka odsavacka :D ) tak benzin hodne rychle dosel.. Ted teda zapasim s tema baterkama na to zhaveni... Zda se, ze by opravdu mohl funguvat... Az se me podari nakopnout a zahrat, aby svicka nebyla potreba (pac baterky se stejne vybiji, tak zkusim seridit jak jste mi radili... DIky moc :) jeste uvidime jak to pujde dal :) ale snad v poho kdyz uz se tocil :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od DAF »

Až si půjdeš pro normální nádrž, poptej se také po něčem takovém: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=list&storage=20 . Mají tam i power panely. U nich připojíš jak žhavení (mají regulaci), tak čerpadlo a startér. Panel ti mohou někteří rozmlouvat, určitě jsou lepší jiné regulátory na žhavení, ale pro běžné rekreační poletování to stačí. Na stránkách Pelikána také najdeš informace k provozu takových motorů. Tak to tam pořádně pročti. Další informace najdeš na stránkách Kolmana -http://www.kolmanl.info/ prohledej, také najdeš spoustu zajímavých věcí.

Ještě poznámka, to co do toho leješ není benzín, ale běžně se tomu říká jen palivo. Jak jsi už asi zjistil, je to směs metylalkoholu s mazivem. Běžně s ricinem, jinak také kombinace syntetického oleje s trochou ricinu. Ale benzín se tomu zcela určitě neříká. Ten se dává do jiných motorů :lol:
Hitec Aurora 9X
honzekk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od honzekk »

Tak uz jsem toho pro dnesek nechal. Hehe, tak to jsem vazne necekal ze ten motor pojede. Myslel jsem, ze sem ho zadrel? No stejne by me zajimalo, jak moc sem ho poskodil tim, ze jsem s nim otacel bez svicky. Ono jak byl uplne new, tak by to se svickou snad ani neslo... Slo to vazne z tuha. Pis zustaval viset vzdycky tak v polovine toho zdvihu... Hmmm.. Skoda ze nemam ty komprese moznost porovnat s jinym motorem.. Jeste bych prosil o radu, jak upevnit vrtuli?? Nevim, jak moc matku muzu dotahnout, ale jak sem startoval, tak se me ta vrtula normalne vysroubovala.. Takze to bylo utahly asi malo.. Nebo mate na to nejakej grif?? Nebo pouzivate perovku?? No a jeste by me teda zajimalo, jak se spravne ten uplne novej motor ma rozhejbat, kdyz bych tam mel mit spravne svicku.. To by prece neslo mazat?? A cim bny se to melo mazat?? Stacilo by treba to palivo od toho pelikana co mam?? ve ctvrtek ten motor zkusim nakopnout a nechat ho trochu zajet. To s tim panelem neni tak jednoduchy. Nevydelavam :D budu to muset nejak vymyslet
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“