Zabehnutie motora O.S.MAX 91 v T-REX 700-ke

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Shaman

Zabehnutie motora O.S.MAX 91 v T-REX 700-ke

#1 Příspěvek od Shaman »

Zdravím všetkých modelárov. Neviete mi dať zopár rád ako zabehnúť ten motor? Ďakujem.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Polynom »

nechat na volnoběh "vykašlat" alespoň 3-4 nádrže ale směs musí být hodně bohatá- musí to doslova lítat z výfuku, pak postupně ubírat tak v průběhu 2-3 nádrží pak už by měl mít celkem kultivovanej chod, tak jen tak poletovat sem a tam řekněme dalsí alespoň 2 nádrže. do teď palivo 80/20 po dalších 5 nádržích už bych přešel na nitrovaný palivo. sám sem tento postup praktikoval na T-Rexovi a motor pak šlapal jak hodinky
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od StanleyT28 »

ten volnoběh se mi nějak nepozdává, sice ten motor neznám, ale nemělo by se spíš zabíhat s otevřeným šoupátkem a obohaceným motorem tak, aby byly snížené otáčky a pořádně to mazalo a chladilo :?:
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Polynom »

no, blbě sem to napsal, ono když máš takhle otevřenou palivovou jehlu tak by motor se zavřeným šoupátkem ani neběžel... jde o to aby motor nešel do vysokých otáček...
Gummi

#5 Příspěvek od Gummi »

Drž se toho, co uvádí výrobce. Mám AX sérii, ale asi to bude stejné -
palivo ( kvalitní ) min 18% oleje, je jedno, jestli syntetika nebo ricin.
( Jak na záběh, tak na provoz )
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od StanleyT28 »

Polynom píše:no, blbě sem to napsal, ono když máš takhle otevřenou palivovou jehlu tak by motor se zavřeným šoupátkem ani neběžel... jde o to aby motor nešel do vysokých otáček...

Jasně, bylo to nedorozumění, teď už jen souhlasím. V návodu k motorům ASP se píše že( sice tady jde o OS Max)- první nádrž - nastartovat a obohatit motor nechat běžet cca 2-3 minuty. Potom přivírat jehlu do vyšších otáček a takhle to střídat v intervalu 10 sec. Nevím, ale možná je to kvůli výbrusu ABC aby se motor i prohřál a snížil se odpor v h. úvrati a nevytahalo se ojniční oko, ale je to můj názor, neříkám že to je kvůli tomu, ale já motory takhle zabíhám a jdou super. Na záběh bych ale nic jiného než ricín nepoužil, hlavně jestli má motor výbrus ABC. Má lepší mazací vlastnosti a u syntetiky se údajně může strhnout olejový film a dojít k poškození motoru :!:
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pkotatko »

Heli motory mají píst s kroužkem. Pár jsem jich už zabíhal. Vždy na heli palivo ( syntetika a nitro ). Nechám ho dvě nádrže blafat na zvýšený volnoběh a bohatý. Pak už do visu na nižší otáčky. Hlídání teploty je samozřejmostí. V této fázi nejdu přes 80°C. Takto další 2-3 nádrže. Pak už pomalu mu začínám zvyšovat otáčky a ochuzovat. Opět hlídat teplotu !!
Celé zabíhání motoru je o tom, aby si sedl pístní kroužek ve válci. Tzn. dobře těsnil a odváděl teplo.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Shaman

#8 Příspěvek od Shaman »

V návode k motoru som sa dočítal že mám otvoriť pri zábehu ihlu High Speed a Medium Speed o pol otáčky navyše oproti továrenskému nastaveniu. To znamená, že teraz je High Speed otvorená na 2.5 otáčky a Medium Speed na 1,5 otáčky od uzavretej polohy. Nikde ale nepíšu na koľko mám otvoriť Idle Mixture Control Screw smerom k obohateniu zmesi. Je tam písané iba že nastavovať asi po 10 stupňoch.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pkotatko »

Jedná se o jehlu volnoběhu. Po dobu záběhu na ni nebude potřeba ( s největší pravděpodobností ) šahat. Tato jehla se neotáčí dokola. Celkový pohyb je asi 90°, možná i méně. Je to dost citlivé. V případě potřeby opravdu stačí trošku pohnout. Nikdy jsem nepotřeboval s ní pohnout víc než o cca 10°. Vždy jsem ochuzoval. Po dobu záběhu ( moje zkušenost ) mám tu strední jehlu úplně zavřenou. Jinak se budeš trápit a motor bude zhasínat. Stejně jedeš na bohato na hlavní jehle. Až po záběhu, když začínám ochuzovat, tak si seřídím přechody právě touto jehlou. Zajímavé je, že všechny motory stejně skončily na dvou otáčkách. Hlavní pak okolo jedné otáčky podle počasí a paliva.
Takže v podstatě tovární nastavení.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od StanleyT28 »

No vida, člověk se pořád učí...:-)))
PUF26

#11 Příspěvek od PUF26 »

Ja osobne zabieham heli motori nasledovne.
Poskladam helinu nahodim listy aj všetko čo ktomu patri samozrejme RC.
Idem niekde na kludne misto kde nebudem nikoho rušiť a sam nie som rušeny.
Zoberem Galon paliva bez nitra napr Wildcat
Všetko naposledy skontrolujem či chodi tak jak ma.
Pre OS motori nastavim na hlavnej ihle otvorenie na dve otačky.
Naštartujem a necham ho blafať na nízkych otáčkach aby neshasol.
tesne pred dovrčaním paliva vrtulnik zdvihnem a necham ho vyhadzať všetok nespaleny olej z výfuku a potom ho zastavim skorej ako vyčerpá všetko palivo /robim to preto že mi to zjednoduší štart pri dalšej nadrži a zbytki paliva mi nezaleju motor/
Natakujem druhu a opet ho necham blafať na volnobehu teda nizkych otačkach. pred skončenim urobim to čo v bode jedna.
Tretiu nadrž opet natankujem a necham ju vybehnuť na zvýšených otačkach motora a to tak že spojka zopne a rotor sa pomali otáča /reobím to kôli stalej záťaži/
Dalsiu nadrž natankujem s ihlov nič nerobim a na nizkych otáčkach povysujem a robým pomalé presuny. Kôli lepšiemu chladeniu.
To iste riešim dalsiu nadrž.
Po vybručani galonu takehoto paliva prechadzam na štandartne niro kde spočiatku len povysujem a snažím sa doladit motor moc ho nezatazujem len volne poletujem ale motor postupne doladujem ako na hlavnej tak na prechodových ihlách.
Lietam tak max na 75 az 80 percent od skutočných otáčok.
Takto vylietam este dva galony kde ho doladím na finyš a lietam stým už ako som zviknutý.
Tento zabeh sa mi velmi osvečil ako pri mojom ALgine 50 tak AJ OS maxe vo velocity a tak isto aj v 90 Yamade u kamoša. A motori behaji ako keby nič. Motor algin ktoý ma nalitané okolo 50 l paliva ma stale super kompresiu a nemá problémy zo štartovanim a prechodmi.
Jazdil som kedy si kategoriu FSR a zábeh sa neda ošaliť. Cim lepsie zabehnem tym dlksie motor vydrží a mám bezproblémový chod.
A vo vrtulniku to plati niekolko nasobne.
Jazdil som aj autička a to my v traku motor vydržal s výbruusom ABC 125 az 130 litrov paliva zo 16 percent nitrometanu.
Nezabudnut pri zabehu samozrejme na kvalitné palivo. A neliat tam rozne mixi home made. V palivu su aj okrem oleja aj adittýva ktore roznym spôsobom ovplivnuju chod motora a použitie pri roznej zatazi.
Tak v kocke asi tolko.
Ja si pametam este ked sa na zavodoch vyzadovalo FAI palivo co bolo 20 percent ricinu a 80 percent metanolu.
Este jedna poznamka nesnazim sa zabiehat motor pri extremne nizkych alebo vysokych teplotach vplíva to hodne na zabeh. Idealne je medzi 15 az 20 stupnami vonku a za sucheho počasia.
Prajem dobrý a kvalitný zabeh.
Shaman

#12 Příspěvek od Shaman »

Díky za rady. Momentálne som skúšal naštartovať vrtulník vonku pri teplote 0 stupňov, ale nejak sa mi nepodarilo pretočiť motor. Možno tak 1x a dosť. Najskôr som si myslel že to bude v štartéri kedže som mal štartér iba do 10ccm, teraz ale viem že nový štartér do 15ccm robí to isté. Neviem teda či to bude tou teplotou, alebo tou tesnosťou motora.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pkotatko »

Starterem do 15ccm to nenatočíš. To, že nejde protočit takovým starterem je běžné a normální. Potřebuješ starter do 30ccm a ještě ho napájet 18-24V. Pak máš šanci nový motor protočit. Po záběhu se to zlepší. Pokud budeš kupovat starter, tento funguje :
http://www.align.com.tw/shop/product_in ... ts_id=2962
Pak ještě za vodou používají Sullivan, a nebo slušnou aku vrtačku, pro začátek.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Mad_Box »

Nebo je ten motor ulitej, to pak taky nejde protočit.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Shaman

#15 Příspěvek od Shaman »

Takže tá teplota by nemala byť problém? Môžem ten motor zabehávať aj v takomto počasí, alebo mám radšej počkať na 20 stupňov ? To by som teda vyskúšal ten 15 ccm štartér napojiť na 24V čo to urobí ak nezhorí...
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“