EPP Orel - stavba

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
fidzi
Kontaktovat uživatele:

EPP Orel - stavba

#1 Příspěvek od fidzi »

Tak sem dneska začal stavět Orla. Rozpětí je 1,8m, pohon je zatím ve hvězdách, ale zkusím asi Turnigy 2830B s vrtulí 9x5E, protože to mám doma. Serva 4xHXT900, Turnigy Plush 18A, Zippy 2200 3S1P, Optima 9. Hmotnost si zatím netroufám odhadovat. Ale slepený trup(chybý táhla, páky, panty a uchycení křídla) s výbavou je zatím 414g. Křídla neslepená s výstuhami, servy(bez pák a pantů) 240g. Tak doufám, že se vším vejdu do cca. 700-750g.

Fotky z dnešní stavby(jsou tam k ilustraci i druhé neslepené výřezy)

Obrázek

http://img121.imageshack.us/gal.php?g=d ... al0001.jpg
..:: Nemám rád kindersáky ::..

Skywalker X8, Skywalker Falcon, Funcub, Quadrocopter X, HK Mini Swift(1m rozpětí), Bristol Scout
PeZet
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od PeZet »

Ahoj,
podívej se sem: http://www.ikarus.estranky.cz/fotoalbum/z-akci/i_orli-slet-va-velke-ohrade

Letu a solární energii zdar!
PeZet
HonzaS

#3 Příspěvek od HonzaS »

děsím se chvíle kdy s tím přijdeš že potřebuješ udělat povrchovku :-D Jinak hezkýho ptáka máš!
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
HonzaS

#4 Příspěvek od HonzaS »

Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Surgical

#5 Příspěvek od Surgical »

Mám EPP Orla 1200mm z "originál" Čína výřezů (díky jednomu zdejšímu uživateli s nickem Aviator z Neratovic).
Létá skvěle, pár postřehů ze stavby a provozu. Originál doporučoval ke stavbě používat tavné lepidlo, asi to funguje, nicméně jsem lepil obyč. vteřiňákem s aktivátorem. Tavným lepidlem jsem akorát přilepoval regulátor do boku trupu. Originální uchycení serv nalepením na boky a dno krabičky trupu nedoporučuji, je to příliš měkké uchycení, boky se prohýbají, lepší je usadit je do rámečku, jako na fotce zde uvedené, já jsem ten rámeček z podobných důvodů (měkkost EPP či Depronu) udělal klasicky z překližky nebo aspoň balzy a pro rozvedení sil ho nalepil výztuhami z trojůhelníkových lišt. Výraznému zpevnění trupu taky napomáhá orámování otvoru pro křídlo balzovými lištami nebo aspoň proužky z EPP. Křídlo mám uchycené gumičkami (aerodynamická čistota u podobně koncipovaného modelu hraničí s blábolem), je to jednoduché, rychlé, spolehlivé. Akorát kolíky na poutací gumy jsem vedl opět přes překližkové výztuhy, nalepené do trupu v místě otvorů pro kolíky.
Povrchová úprava - na rcgroups je mj. moc pěkný průvodce airbrushem pro konkrétní typ modelů (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?p=8203490#post8203490), nakonec jsem to vzdal, udělal amerického bělohlavého orla, tj. křídlo a trup jsem stříkl matným černým sprayem z Obi, nechal bílý ocas a hlavu s trupem, zobák a oči jsem vymaloval štětečkem Agama barvami, co mám od plastikových modýlků a garantuji, že na vzdálenost pár metrů neřkuli na obloze to i tak vypadá velmi věrohodně. Ale kdo umí a chce si pohrát, fantazii se meze nekladou.
Pohonná jednotka....Orla nemá cenu přemotorovávat, cílem je majestátní
let, on ten přemet a výkrut s ním jde taky udělat, ale nějak to pak ve vzduchu nevypadá jako skutečný dravec. Pro pohodové létání je dobré motor mírně potlačit a vyosit doprava. Motor jsem použil E-Max BL 2210/30, vrtuli Ikarus 9/5" (tmavomodrá "gumová", vydrží všechno, klasické GWS oranžové jsem dvě zlomil, éro nemá podvozek a brzda vždycky spolehlivě zastavila vrtuli ve vertikální poloze). Původní tříčlánek LiPo byl zbytečně silný, plyn jsem používal maximálně na 1/4 až 1/3 výchylky plynové páky, byl nahrazen dvoučlánkem k plné spokojenosti.
Pro létání jsem nepoužil V-tail mix, ale Delta (nemám stroj s křidélky).

P.S. na kopečku, kam s ním chodím, jsem na podzim budil značnou pozornost tří káňat, které uvedenou lokalitu obývají, vždycky se přiletěla podívat, co to ve vzduchu je, ale krom zvědavosti agresi neprojevovala. Lepší to bylo s hejnem vran, které tam jednou prolétaly, ty byly dotěrnější, když Orlík jen bez motoru kroužil a plachtil, stačilo ale párkrát zavrčet motorem a simulovat pár náletů na ně a ustoupily (byly to srabáci :) )
BAPE

#6 Příspěvek od BAPE »

Taky mám EPP-áka.R -1500mm.Pohon zajištuje CF 2822,vrtule 9x4,7APC
3čl.1500Mah.Celková hmotnost 620g.Povrchovku jsem dělal pomocí akrylátového laku Balakryl,který jsem míchal s barvou požadovaného odstínu.Zatím absolvoval jenom jeden let ukončený krtkováním sněhu
do motoru.Ale letově je to moc hodné éro.
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od fidzi »

Tak ocas už je hotový, jen musím koupit ještě nějaké panty.

Skywalker X8, Skywalker Falcon, Funcub, Quadrocopter X, HK Mini Swift(1m rozpětí), Bristol Scout
BAPE

#8 Příspěvek od BAPE »

fidzi,dotaz.To chceš dát serva i na ovládaní křidílek?Kolega má taky orla,ale ovládá jenom křidílka,jestli už ho byl provětrat to nevím.Podle mně je zbytečné tam cpát čtyři serva.Ten model lítá pomalu a majestátně a jako akrobat to asi nebude to pravé ořechové.Ale to je pouze můj názor.
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od fidzi »

Asi ano. 20g navíc mě nezabije. Když se mi to nebude líbit, tak tu mám ještě jedny výřezy na křídla. Je mi jasné, že to není akrobat, ale na lecos se křidýlka hodí. :)

GUGUS

#10 Příspěvek od GUGUS »

Ten orel je fakt peknej.Je to vlastni vyrobek nebo koupenej a kdyz tak kde?Dekuji.
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od fidzi »

GUGUS píše:Ten orel je fakt peknej.Je to vlastni vyrobek nebo koupenej a kdyz tak kde?Dekuji.
Stáhnul sem si plánek, vyzvětšil sem ho na 1,8m a nechal vyřezat.

ARK
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ARK »

...Stáhnul sem si plánek, vyzvětšil sem ho na 1,8m a nechal vyřezat.

Neprozradil bys kde takový plánek stáhnout.Prozatím se mi ho nepodařilo "vyguglovat".
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od fidzi »

ARK píše:
...Stáhnul sem si plánek, vyzvětšil sem ho na 1,8m a nechal vyřezat.

Neprozradil bys kde takový plánek stáhnout.Prozatím se mi ho nepodařilo "vyguglovat".
Na RCGroups. Pokud chceš, tak ti ho pošlu mailem. Kdyžtak do SZ.

GUGUS

#14 Příspěvek od GUGUS »

A kde jsi si ho nechal,prosim,vyřezat?
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od fidzi »

GUGUS píše:A kde jsi si ho nechal,prosim,vyřezat?
Brixi Models z Č. Budějovic.

Odpovědět

Zpět na „Větroně“