Závěsy na kormidla 3 mm depron

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Kopfrkingl

Závěsy na kormidla 3 mm depron

#1 Příspěvek od Kopfrkingl »

Potřeboval bych radu. Na ocasní plochy letadla jsem přilepil kormidla po celé délce tkaninovou (nebo sklolaminátovou páskou). na VOP jenom zvrchu a SOP z obou stran. Akorát ta páska sama o sobě moc nedrží a při pohybu kormidlem se pomalu, ale jistě odlepuje a kormidlo se trochu "rozplandá" a už není přesné.
Chtěl bych tu síťovou pásku propatlat k podkladu nějakým lepidlem, ale nevím jakým. Na vzorku sem zkoušel purex a styropor. Oboje však po zaschnutí vytvoří film a i s páskou jde krásně odlepit od depronu.

Nemáte někdo zkušenost jak to udělat ?

Jedná se o připevnění kormidel na ticholetu. Stejným způsobem bych chtěl zpevnit spodní část trupu.

Poslal bych foto, ale nevim jak.

Děkuji za nápady.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od corsair »

kontaktní lepidlo na polystyren,uhupor, ceyspor atd.
JK
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JK »

Ja lepím kormidlá na deproňáku obyčajnou izolepou (šírka pásky podľa veľkosti modelu a kormidiel) z jednej strany po celej dĺžke špary, potom takto vzniknutý záves prehnem hore o 180 stupňov a zospodu popreliepam obdĺžnikmi pásky dlhými asi 20 mm. S odliepaním nie je problém, životnosť minimálne ako model. Problém je jedine farba, ak je model striekaný. Záves potom strhneš aj s farbou. Tam to nedrží. Lepšie je striekať po dokončení - cez záves. :D
T16SZ
Luzr
Kontaktovat uživatele:

Re: Závěsy na kormidla 3 mm depron

#4 Příspěvek od Luzr »

Kopfrkingl píše:Potřeboval bych radu. Na ocasní plochy letadla jsem přilepil kormidla po celé délce tkaninovou (nebo sklolaminátovou páskou). na VOP jenom zvrchu a SOP z obou stran. Akorát ta páska sama o sobě moc nedrží a při pohybu kormidlem se pomalu, ale jistě odlepuje a kormidlo se trochu "rozplandá" a už není přesné.
Chtěl bych tu síťovou pásku propatlat k podkladu nějakým lepidlem, ale nevím jakým. Na vzorku sem zkoušel purex a styropor. Oboje však po zaschnutí vytvoří film a i s páskou jde krásně odlepit od depronu.

Nemáte někdo zkušenost jak to udělat ?

Možná zkusit jinou lepicí pásku. Třeba kancelářská Scotch čirá drží dost dobře.

Taky je důležité to udělat z obou stran, nejlépe tak aby se v malém rozsahu (tak 1/10 mm) ty pasky slepily k sobě.

Samozřejmě je předpokladem mít správně seříznuté obě hrany (pak se právě ta rubová páska líp lepí).

Doporučuju tohle video:

http://www.youtube.com/watch?v=3Zq6Jao9ukI&feature=fvw
pert
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pert »

Mám ozkoušenou látku SKYTEX na vrchlíky padáků pro paragliding. Je to z jedné strany samolepící a drží to super. Stačí na přední straně té plochy co se pohybuje nabrousit ze spodní strany úkos a z horní strany obě plochy dohromady přelepit páskem šíře 10-15mm po celé délce. Nevím jestli se to dá sehnat v modelářské prodejně ale když napíšeš někam kde šijou paraglidingové padáky tak ti to klidně pošlou poštou v obálce.
Když tak se ptej padáčkářů na samolepící skytex na drobné opravy.
Za pokus to stojí. Jelikož tam nemáš uvedeno bydliště, tak nemohu napsat nejbližší firmu.
Kopfrkingl

#6 Příspěvek od Kopfrkingl »

Dík za odpovědi. Tak pásku bych mohl vyměnit, akorát ta skelná mě přišla nejlepší pro zpevnění. A taky sem si říkal ,že když tu pásku propatlám lepidlem tak to musí držet líp něž jakákoliv samolepící. Mno možná to tak teda není no.
Surgical

#7 Příspěvek od Surgical »

U ticholetu z 3mm Depronu, jak píšeš, jde o každý (doslova) gram. Tomu odpovídají i používaná serva, která rozhodně neoplývají silou. Skelná páska je jednak těžká pro dané použití, jednak hůře ohebná (zbytečný odpor pro práci mikroserv).
Nejlepší řešení je kvalitní průhledná tenká "izolepa", která může být jak velmi levný noname, tak drahá značková (Scotch, 3M apod.). Nicméně je vhodné ji předem na daném materiálu vyzkoušet. Osobně mám 3M a problémy nepozoruji.
Lepšímu přilnutí taky prospěje odmaštění povrchu Depronu technickým benzinem (bacha na potisk, některý reaguje, jiný ne). Lze i lehce, ale opravdu lehce, stříknout plochy, kam má páska přijít, UHU Porem ve sprayi a nechat zavadnout, jen bacha, blbě přiloženou pásku zpravidla bez poškození povrchu už dolů nedostaneš a neopravíš, je třeba odmaskovat stříkanou plochu jako při airbrushi, má-li to k něčemu vypadat a nějak fungovat, určitě nenanášet lepidlo prstem :)
martinre
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od martinre »

Já používám závěsy z úzkého proužku papírové lepenky, něco jako ta zakrejvací co se používá na malování, ale tahle je tušim, že od 3M a drží fest. To je na celou životnost letadla :)
Kopfrkingl

#9 Příspěvek od Kopfrkingl »

No taky jak píšete, že jde o každý gram, tak jenom baterka a motor+regl mají 200g . Ty ocasní plochy sem olištoval ještě balzou. Celé to letadlo sem asi trochu předimenzoval. Proto se mě zdá, že samotná páska je málo pevná oproti zbytku.

Jinak není tady nekdo z okolí Zlína ? Potřeboval bych pomoct se záletem a asi i nastavením výchylek atd. Případně by mohl konstatovat že to asi moc nepoletí :roll: . Dík
Surgical

#10 Příspěvek od Surgical »

Huh, jaký že to má rozpětí??? Jaký typ éra? Celková hmotnost? Píšeš ticholet ze 3mm Depronu....z toho se dělá něco trochu jiného.
Karas
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Karas »

Kalamita

#12 Příspěvek od Kalamita »

pert píše:Mám ozkoušenou látku SKYTEX na vrchlíky padáků pro paragliding. Je to z jedné strany samolepící a drží to super. Stačí na přední straně té plochy co se pohybuje nabrousit ze spodní strany úkos a z horní strany obě plochy dohromady přelepit páskem šíře 10-15mm po celé délce. Nevím jestli se to dá sehnat v modelářské prodejně ale když napíšeš někam kde šijou paraglidingové padáky tak ti to klidně pošlou poštou v obálce.
Když tak se ptej padáčkářů na samolepící skytex na drobné opravy.
Za pokus to stojí. Jelikož tam nemáš uvedeno bydliště, tak nemohu napsat nejbližší firmu.

Něco bych tady měl. Jinak třeba http://www.gradient.cx http://www.pegas2000.cz
Eventuelně se mi ozvi na mejl......
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od maroslong »

Kalamita píše:
pert píše:Mám ozkoušenou látku SKYTEX na vrchlíky padáků...

Něco bych tady měl. Jinak třeba http://www.gradient.cx http://www.pegas2000.cz
Eventuelně se mi ozvi na mejl......

Predávajú to bežne aj v modelárskych obchodoch. Trebárs u nás:
http://modelhobby.sk/advanced_search_re ... f2&x=0&y=0
Prvýkrát som to kupoval tuším u Reicharda v Brne.

Ináč na depron na halolety sa osvedčili aj závesy z lekárskej náplaste Omnipor, dostať v lekárni. Ale ten Skytex je o dosť pevnejší a vhodnejší na von.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od dusi »

Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
JK
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JK »

...počuj chlape, čo to je za 3 mm deproňák, keď len časť výbavy má hmotnosť 200 gramov?! Z toho som nejak mimo.............. :D
T16SZ
Odpovědět

Zpět na „Dílna“