bzučení (vrnění) vysílače MX-12 po přechodu na 2,4 GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
martin z

bzučení (vrnění) vysílače MX-12 po přechodu na 2,4 GHz

#1 Příspěvek od martin z »

setkal jste se s tím někdo? Modul Twin jsem si napřed zapojil na přepínač pásem 35 a 2,4 a zatímco při provozu 35 MHz se z místa okolo bzučáku ozývá jen téměř neslyšitelné vrnění (v podstatě žádné), tak při přepnutí na 2,4 je vrnění výrazně hlasitější, to by mi vlastně nevadilo, ale ono se to zároveň projevuje i tak, že na displeji kolísá napětí vysílače v rozmezí desetiny voltu. Postupně jsem z vysílače vyřadil modul 35 MHz, ale nic se nezlepšilo, modul Twin jsem poslal na prohlídku a tam bylo zjištěno p. Kotrbou že pracuje správně, jen mi nahraje nejnovější firmware. Zde na RCmanii jsem se dočetl, že podobné problémy jsou s vysílači DX7 a také JR, je třeba toto kolísání napětí (a asi trochu větší spotřebu) řešit nebo se s tím dá žít?
díky

Martin
powder
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od powder »

Rezonuje ti ten přepínač. Pokud chceš jev eliminovat, použij jiný - spínač určený pro pásmo v řádu GHz (plné uplatnění Skin efektu).

Ale neřekl bych, že to nějak ohrožuje bezpečnost - vzhledem k malé energii přes přepínač přenášené.
Lark

#3 Příspěvek od Lark »

powder píše:Rezonuje ti ten přepínač. Pokud chceš jev eliminovat, použij jiný - spínač určený pro pásmo v řádu GHz (plné uplatnění Skin efektu).

Můžeš to trochu vysvětlit? Asi to špatně chápu. Tím přepínačem přece přepíná jen napájení a PPM, který nakonec odpojil i s 35MHz modulem.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od corsair »

Mě zase MX 16 s Duplexem jako tiká,ale jestli to už je od začátku nevím
Radous

#5 Příspěvek od Radous »

Mám v mx-12 Duplex (modul 35 MHz tam není) a taky "vrní a tiká", a na displeji napětí kolísá. Zatím to vše funguje, ale zajímalo by mě jestli je to normální.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od JirkaA »

IMHO tam někde prolézá vf energie z antény, dalo by se najít místo kde by se to dalo zablokovat vhodným kondenzátorem (řádu jednotek nF) proti zemi. Někde tam bude tranzistor který budí bzučák, tam bych hodil blokovací kond do báze a bude po tikání a bzučení. To napětí zase bude vyžadovat zablokovat vstup AD převodníku v procesoru.. nemá někdo schéma těch rádií?
OK2WY
martin z

#7 Příspěvek od martin z »

ježiš, chlapi - tak to jsem rád že to nedělá jen mě!! :lol: Předpokládám že s tím už nějakou dobu lítáte a pokud je to takhle tak to nebudu řešit, já přestavbu na Twin provedl teprve teď v únoru a neměl možnost vyzkoušet v provozu, první co mě napadlo bylo to, že jsem instalaci přes všechnu pečlivost zmršil a modul nebo něco jiného odpálil (třeba statickou elektřinou)..
powder
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od powder »

Lark píše:
powder píše:Rezonuje ti ten přepínač. Pokud chceš jev eliminovat, použij jiný - spínač určený pro pásmo v řádu GHz (plné uplatnění Skin efektu).

Můžeš to trochu vysvětlit? Asi to špatně chápu. Tím přepínačem přece přepíná jen napájení a PPM, který nakonec odpojil i s 35MHz modulem.

Nějak mi to dnes nemyslí - spojily se mi dvě různé věci do jedné informace :)

Takže ještě jednou:
Pokud to "pískání" nevychází z nějakého generátoru (který fakt má generovat zvuk - bzučení), tak to může být stejný jev, který jsem pozoroval na mojí (bývalé) MX-12.
Dvoupolohovým přepínačem byl "přehazován" PPM signál a (+) napájení k modulu (35MHz / 2,4GHz). V jedné poloze přepínače se ozývalo ne výrazné, ale slyšitelné bzučení - rezonoval pružný kontakt přepínače. Jeho výměnou za VF mikropřepínač byl "problém" vyřešen... I s "pískajícím" vysílačem jsem bez problémů létal několik měsíců...
Lark

#9 Příspěvek od Lark »

Vidím to podobně jako JirkaA a to kolísání napětí bych ještě zkontroloval alespoň multimetrem, případně pokud máte možnost, "očuchat" osciloskopem napájecí větve.

Pro ty kterým to "tiká", bych doporučil na nic nesahat, odstoupit od stolu a zavolat pyrotechniky, jestli tam nemáte bombu :lol: :lol: :lol:

Omlouvám se, ale nemoh jsem se udržet :lol:
corsair
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od corsair »

Lark píše:Vidím to podobně jako JirkaA a to kolísání napětí bych ještě zkontroloval alespoň multimetrem, případně pokud máte možnost, "očuchat" osciloskopem napájecí větve.

Pro ty kterým to "tiká", bych doporučil na nic nesahat, odstoupit od stolu a zavolat pyrotechniky, jestli tam nemáte bombu :lol: :lol: :lol:

Omlouvám se, ale nemoh jsem se udržet :lol:

Chápu, že jsi to nemohl vydržet, ale ten zvuk tam je, jelikož tiká už dost dlouho tak asi nebouchne :twisted:
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Já ti samozřejmě věřím. Někde to zkrátka proniká do obvodů těch piezáků, nebo do napájení. Taky by to mohlo dělat nevhodně vedený kostření a vůbec zbůsob tažení kabeláže. Všem vám to funguje a určitě nechci nikoho strašit, ale ten oscilockop by určitě napověděl víc. Ono to totiž může být i v modulaci, což slyšet není.
Radous

#12 Příspěvek od Radous »

Tak jsem ten zvuk, který vysílač Graupner mx-12 s instalovaným Duplexem vyluzuje nahrál a koho by to zajímalo je tady http://files.uloziste.com/c741c12f4cba444a/ Stačí klepnout na odkaz a zesílit repro. Určitě to není žádná rezonance vypínače.
Lark

#13 Příspěvek od Lark »

Tak jsem si to zesílil a prohlídnul v editoru a jsou tam krásně vidět po 20ms pakety modulace a to 1/2s tikání vypadá na nějaký taktovací kmitočet a je to interpolovaný na 130ms (7,7Hz) sinusovce.
Jde ale o to, jestli se to tam indukuje z VF, nebo to leze po napájení. Chtělo by to očuchat tím osciloskopem a případně zablokovat kondíkama. Zkus sundat anténku, jestli se to změní, nebo ne. Pokud je to z VF tak keramický kondíky přibližně 1nF, a pokud v napájení, elektrolity přibližně 47uF případně víc.
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Tak jsem si to zesílil a prohlídnul v editoru a jsou tam krásně vidět po 20ms pakety modulace a to 1/2s tikání vypadá na nějaký taktovací kmitočet a je to interpolovaný na 130ms (7,7Hz) sinusovce.
Jde ale o to, jestli se to tam indukuje z VF, nebo to leze po napájení. Chtělo by to očuchat tím osciloskopem a případně zablokovat kondíkama. Zkus sundat anténku, jestli se to změní, nebo ne. Pokud je to z VF tak keramický kondíky přibližně 1nF, a pokud v napájení, elektrolity přibližně 47uF případně víc.

Až to tam budeš dobastlovat, tak mysli i na to, že elektrolyt je nejporuchovější součástkou hned po vypínačích a potenciometrech. Budeš ho mít na přívodu napájení.
Lark

#15 Příspěvek od Lark »

JMalik, souhlasim, ale já nic dobastlovat nebudu. Mě nic nebzučí ani netiká :wink: a u těch elitů do napájení bych určitě volil spíš tantaly v kombinaci s tlumivkou. Ale co by komu pomohlo, nejde takhle na dálku a bez konkrétních měření a schématu samozřejmě tvrdit. Bylo to jen nasměrování na možné varianty problémů a možná řešení.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“