Kamera dorazila v klasickem (pro HC) sackovem obalu
Baleni obsahuje samotnou kameru, 2GB MicroSD kartu Sandisk, USB kabel ktery slouzi i pro nabijeni, LiIon akumulator 3,7V/200mAh, silikonovy obal, drzacek s klipsnou a potom polohovaci drzacek. Ten drzacek vypada ze ma samolepici plochu, ale nema. Folie jenom kryje leskly povrch a jak ho teda mam nekam upevnit vi asi jen cinan (jen dve diry na sroubky). Klipsna fungovala jen 2x, pak se mi rozpadla v prstech na prvodily
A ted co je vlastne uvnitr?
CMOS cip asi pozna kazdy, nalepka tvrdi ze ma 2MPix. Mozna ano ale jak si dale povime, je to jen zbozne prani. Dal je videt cip mM SPCA-1527A-HL1 o kterem se mi akorat podarilo zjistit, ze to je 32-bit procesor tikajici na frekvenci 168MHz. A ten maly cerny svab vlevo hadam bude EEPROM pamet, ale nejsem si jist. Nic sem o nem nenasel - oznaceni cFEON F16-100H1
A tady je videt svab s oznacenim MIRA P2V64S40ETP-G6 coz je 64Mbit SDRAM pamet s frekvenci 166MHz. Zrejme slouzi jako buffer pro nahravani, nez se data ulozi na SD kartu.
Musim rict, ze nam asi opet paji cela cinska rodina. Soucastky naletovany krive, takze strojne to asi nebude a vsude se po tistaku vali kulicky cinove pajky ruznych velikosti.
A ted neco k provozu. Ackoliv sem nasel manual na netu, tak zrejme uz mam nejakou novou verzi. Verze v manualu ma celkem 4 barvy LEDek, ktere ukazuji funkcni stavy a mody kamery. Tady cinan asi prisel na to, ze strasne moc usetri kdyz ponecha jenom LEDky dvou barev a uzivatel uz prijde na to co a jak. Cili misto cervene,modre, zelene a zlute - mame jenom cervenou a modrou. Postup je tedy nasledujici:
1. zapnout posuvnym spinacem
2. stisknout tlacitko M (mode) a rozsviti se cervena LED - nyni je aktivni nahravani videa aktivovane zvukem silnejsim nez 65dB a modra LED blika pomalu
3. stisknout znovu M - manualni nahravani videa, ovlada se tlacitkem ctverecek/kolecko
4. stisknout znovu M - fotograficky rezim, kamera udela fotku pri stisknu tlacitka kolecko/ctverecek a modra LED jednou blikne
5. stisknout znovu M - nahravani zvuku, ovlada se zase tlacitkem kolecko/ctverecek a modra LED pri nem sviti stale (pokud se nahrava)
6. podrzet M dokud nezhasne cervena LED - kamera se vypne
Cili opravdu intuitivni ovladani a diky uzivatelum na foru HK ze jsem na to ovladani vubec prisel. Bohuzel sem doposud nerozchodil kameru jako webkameru, i kdyz by to melo jit s drivery pro FCO2 - mozna je to tim ze mam Windows 7.
Video to nahrava v rozliseni 720x480 s rychlosti 30 snimku za vterinu, kodovani obrazu je MJPEG a zvuk je normalni PCM 22kHz MONO, 37 vterin videa vytvorilo cca 37MB soubor. Cili pokud dobre pocitam tak na 2GB kartu by se melo vlezt asi 30 minut zaznamu. Na 16GB pak asi 4 a 3/4h.
http://nakadah.ic.cz/files/SUNP0002.AVI - 37MB
http://nakadah.ic.cz/files/SUNP0010.AVI - 18MB
Fotky foti v rozliseni 1280x1024 pixelu, cili nejaky 1,3MPixel a ne deklarovany 2Mpixel. Kvalita je holt takova, jakou zvladne CMOS snimac s jednoduchou optikou.
http://nakadah.ic.cz/images/SUNP0003.JPG - plne rozliseni
Prilozena pametova karta je tedy jak uz jsem psal MicroSD format od vyrobce Sandisk s kapacitou 2GB. Netusim jaka je to trida, ale test rychlosti viz obrazek nize.
A zaver? Video neni spatne, pocitam ze v lepsich svetelnych podminkach bude lepsi. Fotky jsou rekneme jen alegorie fotografii, i muj letity mobil foti lepe. Ovladani je ponekud stupidni, clovek musi pocitat stisky tlacitka M aby se nekam dostal
Jeste doplnim vahy:
1. kamera samotna - 26g
2. klipsna - 6g
3. stavitelny drzacek - 22g
4. silikonovy obal - 6g
Tak snad moje mala recenze nekomu pomuze se rozhodnout, a omluvte kvalitu fotek vnitrku kamery - v ruce na dlouhy cas se to rozmaze. Nak
Dodatek: na 2GB kartu jsem skutecne nahral cca 33-minutovy zaznam a podle dalsiho benchmarku se zrejme jedna o kartu class 6 ->
Nabijeni akumulatoru indikuje blikajici cervena LEDka a po nabiti zustane trvale svitit.