Kde je chyba?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
sviznik

Kde je chyba?

#1 Příspěvek od sviznik »

Koupil jsem Pipera J-3 Cub micro od Parkzone s tím, že ho napáruji na Spektrum DX5e, který jsem měl doma. Vysílač je údajně v módu 2 - tak byl koupen u Pecky. Když jsem to napároval, tak byl plyn vlevo, ovšem směrovka vpravo společně s výškovkou!!! V modu 2 by snad směrovka měla být vlevo společně s plynem?!? Protože v éru nelze nic měnit, musím přepájet kabely ve vysílači, což mne docela se... . Podle veškeré literatury by mód 2 měl mít směrovku vlevo u plynu a u výškovky křidélka. Kde je tedy chyba?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od arda1 »

Mod2 je "jeden klacek"-Tedy hlavní ovládací plochy na jednom kniplu-a pokud tam nemáš křidélka tak je tam směrovka-dle mě to máš dobře. :wink:
Kovboj

Re: Kde je chyba?

#3 Příspěvek od Kovboj »

sviznik píše:Koupil jsem Pipera J-3 Cub micro od Parkzone s tím, že ho napáruji na Spektrum DX5e, který jsem měl doma. Vysílač je údajně v módu 2 - tak byl koupen u Pecky. Když jsem to napároval, tak byl plyn vlevo, ovšem směrovka vpravo společně s výškovkou!!! V modu 2 by snad směrovka měla být vlevo společně s plynem?!? Protože v éru nelze nic měnit, musím přepájet kabely ve vysílači, což mne docela se... . Podle veškeré literatury by mód 2 měl mít směrovku vlevo u plynu a u výškovky křidélka. Kde je tedy chyba?

Chyba není nikde. Pokud model nemá ovládaná křidélka tak se ovládání směrovky většinou používá na kniplu kterým se obvykle ovládají křidélka - aby se v obou případech zatáčelo podobně. Takže výškovka a směrovka na jednom kniplu plně odpovídá zažitému standardu pro mód 2.
Dan

#4 Příspěvek od Dan »

Ahoj,
potvrzuji výše uvedené. Lítám také v módu 2. Když mám model s křidélky tak na pravém kniplu křidélka + výškovka a směrovka na levém. U modelu řízeném jen směrovkou a výškovkou mám obojí na pravém kniplu.

Dan
Dan

#5 Příspěvek od sviznik »

Díky všem - zjistil jsem, že jsem debil. Létám 25 let mod4 - tedy směr vždy na levé ruce, jediná situace, kdy na to musím myslet, je start ze země - když éro nemá křidélka, musím řídit po zemi levou rukou, když má, tak pravou... Bohužel u Pipera J-3 Cub micro mám smůlu, protože to v éru nemohu navolit tak, jako u klasického přijímače. Chtěl jsem to přehodit ve vysílači a odpráskl jsem ho - a to jsem pájel mikropájkou... Urazil bych si ruce!
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

A proč sis teda nedal servo od směrovky na kanál křidélek? Jinak co jsi odpráskl ve vysílači? Jakou mikropájkou jsi to dělal? :wink:
sviznik

#7 Příspěvek od sviznik »

Ten Piper micro od Parkzone nemá klasický přijímač a serva, ale integrovaný modul přijímač+serva, nelze tam nic přehazovat, ten 4. kanál tam vůbec není. Pájel jsem EZS 50 a poté, co jsem přeházel kabely u potenciometrů už vysílač nelze zapnout - nerozsvítí se led aní se neozve zvukový signál....
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

Aha a DX5 asi nemá volný mix co? Jinak co se tam mohlo odprásknout -nechápu. Pokud jsi na sobě neměl vlněný svetr-statika -ale to nemyslím.
sviznik

#9 Příspěvek od sviznik »

Přátelé, to je záhada. Ze zoufalství jsem kabely od potenciometrů vrátil na původní místo a vysílač začal chodit.... Měl jsem zřejmě naivní představu z dob, kdy jsme vysílače bastlili doma. Tahle technika je asi trochu složitější a nestačí jen přeházet kabely....
LV
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od LV »

sviznik píše:Díky všem - zjistil jsem, že jsem debil. Létám 25 let mod4 - tedy směr vždy na levé ruce,

Nie ty lietaš MOD2 smerovka a plyn vľavo (tak ako ja)

:wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jetson »

sviznik píše:Přátelé, to je záhada. Ze zoufalství jsem kabely od potenciometrů vrátil na původní místo a vysílač začal chodit.... Měl jsem zřejmě naivní představu z dob, kdy jsme vysílače bastlili doma. Tahle technika je asi trochu složitější a nestačí jen přeházet kabely....

Jistojistě stačí přeházet drátky. Já to ani nepájel, ale jen jsem se špendlíkem v ruce prohazoval v konektorech "dutinky". A až když jsem se s tím vyblbnul, tak jsem zjistil, že je v rádiu v řadě s ostatními ještě jeden přepínač, nepřístupný z venku, který byl blbě přepnutý (evidentně dělal prodejce mód1 z módu2 a jen přehodil kniply).
JENDA01

#12 Příspěvek od JENDA01 »

sviznik píše:Koupil jsem Pipera J-3 Cub micro od Parkzone s tím, že ho napáruji na Spektrum DX5e, který jsem měl doma. Vysílač je údajně v módu 2 - tak byl koupen u Pecky. Když jsem to napároval, tak byl plyn vlevo, ovšem směrovka vpravo společně s výškovkou!!! V modu 2 by snad směrovka měla být vlevo společně s plynem?!? Protože v éru nelze nic měnit, musím přepájet kabely ve vysílači, což mne docela se... . Podle veškeré literatury by mód 2 měl mít směrovku vlevo u plynu a u výškovky křidélka. Kde je tedy chyba?

Máš to v modu 4 :D připravené pro křidélka. Do 2 se to háže když máš řízenou jenom výškovku směrovku,(model bez křidélek) ale ani nemusíš v tomto případě napíchnout v příjmači servo směrovky na křidélka. Jinak mezi Modem 2 a 4 to lze u většiny vysílačů upravit v soft. Je to moje konfigurace u vysílačů. Ale má to jednu nevýhodu . Drtivá většina praváků (v případě asistovaného zalétávání) od této konfigurace bere nohy na ramena. :lol: .

Jenda
LV
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od LV »

JENDA01 píše:Do 2 se to háže když máš řízenou jenom výškovku směrovku,(model bez křidélek)
Jenda

a to je chyba, potom 50% pilotov nevie páčkovať so smerovkou oddelenou od výškovky
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

JENDA01 píše:

Máš to v modu 4 :D připravené pro křidélka. Do 2 se to háže když máš řízenou jenom výškovku směrovku,(model bez křidélek) ale ani nemusíš v tomto případě napíchnout v příjmači servo směrovky na křidélka. Jinak mezi Modem 2 a 4 to lze u většiny vysílačů upravit v soft. Je to moje konfigurace u vysílačů. Ale má to jednu nevýhodu . Drtivá většina praváků (v případě asistovaného zalétávání) od této konfigurace bere nohy na ramena. :lol: .

Jenda

Nemáš to v modu 4 :wink:
Je to v modu 2, tak jak Ti to řekl prodejce. U letadel, kde nemáš křidélka je běžné, že směrovka je na pravém kniplu.
(Ta DX5e umožnuje standartně mody 1 a 2)
JENDA01

#15 Příspěvek od JENDA01 »

LV píše:
JENDA01 píše:Do 2 se to háže když máš řízenou jenom výškovku směrovku,(model bez křidélek)
Jenda

a to je chyba, potom 50% pilotov nevie páčkovať so smerovkou oddelenou od výškovky

Taky to většina pilotů jenom šimrá :D . Ale u toho co lítáš ty myslím ty velký makety dvouplošníků tam je to bezpodmínečně nutné neb se bez přidané směrovky v zatáčce jenom stranově sunou :lol: .

Jenda
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“