2,4 GHz a WiFi

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
petertn
Kontaktovat uživatele:

2,4 GHz a WiFi

#1 Příspěvek od petertn »

tak a mam jednu zaludnu otazku

predstavte si sidlisko a vedla neho rolu. Kedze dneska fukalo tak som sa dostal s easykom az nad domy.

Je mozne aby ma zostrelilo rusenie z WiFi-n?
ma s tym niekto skusenosti?

Stanicka Aurora 9

inac pad vyzeral hrozivo oprava 5minutovka :-) tentokrat to nebol strom ako je mojim zvykom ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
powder
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od powder »

A že by to mohlo být na turbulentní proudění kolem těch paneláků tě nenapadlo? ...

Otázka záludná není - není to možné.
Sunn

#3 Příspěvek od Sunn »

Doma mám wifi a s malým Free Spiritem létám těsně kolem antény routeru bez nejmenších problémů.
Venku ale s 2,4GHz zkušenosti nemám.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Dle mě WIFI zarušit nemůže. Pouze by mohlo dojít asi při průletu nějakým úzce směrovaným paprskem(různé "převaděče" vysílající na vyšších výkonech ) dojít k zahlcení Rx(opravdu možná) ale nějak zásadně by to nemělo řízení ovlivnit . :wink: :lol: :lol: :lol:
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Peppy »

To je sranda, ja som tiez dnes z aurorou padol ale nemalo to s tym nic spolocne, proste sa mi zaseklo VOP servo, prehrial BEC a konec, nastastie ani skrabanec. Na obrazovke zostalo napatie 3.6V pri ktorom primac prestal vysielat, takze aspon viem kde je hranica primaca :-D
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
wees

#6 Příspěvek od wees »

Jedná se sice o Coronu, ale podle tohoto videa to rušit nemůže:

http://www.youtube.com/watch?v=o58Z20hCvwA&feature=related
petertn
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od petertn »

Bol som to este raz obzriet.
100% turbulencia, v tom mieste sa stretava vlastne prudenie medzi barakmi z 3 smerov. Posobia ako tri tunely, naberaju vzduch z rovnakeho smeru ale postavene su tak v radach ze prudenie sa stretava z 3 roznych smerov.

Nebola sanca, lietadlo ani nezareagovalo, ani na mx vychylkach sa nepohlo tak ako som chcel.
Dalsia skusenost.

Easy je takmer neznicitelny :-)

To WiFi som sa aj tak chcel opytat a teraz ma to napadlo :-)
kf

#8 Příspěvek od kf »

V pásmu 2,4 GHz by k rušení dojít nemělo, nejde o to, že je to jiná frekvence, ale jiná technologie. Vysílač a přijímač jsou párovány a přenášejí svůj kódovaný signál. Na jiný signál přijímač nereaguje. Z hlediska přenosu dat jsou naše informace ( např. výchylky serv ) úplný prd, který se přenese i v dost přecpaným luftu. Problém s rychlostí přenosu jsem zažil pouze u velkého množství přenášených dat - konkrétně obrazu a zvuku z většího množství kamer, to se nedá s přenosem pár informací mezi Tx a Rx vůbec srovnat.
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

petertn píše:Bol som to este raz obzriet.
100% turbulencia, v tom mieste sa stretava vlastne prudenie medzi barakmi z 3 smerov. Posobia ako tri tunely, naberaju vzduch z rovnakeho smeru ale postavene su tak v radach ze prudenie sa stretava z 3 roznych smerov.

Nebola sanca, lietadlo ani nezareagovalo, ani na mx vychylkach sa nepohlo tak ako som chcel.
Dalsia skusenost.

Easy je takmer neznicitelny :-)

To WiFi som sa aj tak chcel opytat a teraz ma to napadlo :-)

Něco o tom proudění za překážkami počti, jinak Tě příště překvapí, že třeba spadneš neřiditelně za tím barákem v úplném bezvětří (když před ním bude foukat desítka).
coro

#10 Příspěvek od coro »

Z pohľadu toho že RC neprenáša takmer žiadne data, to len z jednej strany.
Z druhej strany, WiFi ledva funguje v normálnom byte vo všetkých izbách, a ani vonku to nie je celkom OK spojiť sa na pár desiatok(!) metrov. A vysielame rovnakým výkonom.

Preukázať že by WiFi mala nejaký vplyv, sa pokiaľ viem ešte nikomu nepodarilo, takže robíme záver že to _vplyv_ nemá žiadny.. Hm, nie je to predčasne?
Zahltiť pásmo alebo zarušiť RC riadenie, to fakt len tak nemôže.. Ale to neznamená že keď je model niekde na hranici dosahu a letí na posledné zbytky signálu, neprejaví sa Wifi nejakým drobným percentom..
To čomu sa hovorí 300MBit WiFi, totiž zaberie komplet celé pásmo aj z jedného pc (čo je síce nereálne ale ktovie čo potom zostane...
V podstate ale skorej ide o to že príjmač môže(musí) v oblasti so silnejším signálom stiahnuť zisk na svojom vstupe, prispôsobiť ho tomu čo príjma (ešte nerozozná čo to je), a tým sa môže posunúť mimo rozsahu kde je kvoli veľkej vzdialenosti signál z RC tx..
Najpravdepodobnejší je ale odraz od nejakého plechového zábradlia alebo takej plochy, čo je dostatočne blízko..
No a samozrejme, asi to boli len vzdušné prúdy a turbulencie, to je normálne, ok.
Nad domami sa nelieta, takže je to aj tak správne.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Fox »

coro píše:Z pohľadu toho že RC neprenáša takmer žiadne data, to len z jednej strany.
Z druhej strany, WiFi ledva funguje v normálnom byte vo všetkých izbách, a ani vonku to nie je celkom OK spojiť sa na pár desiatok(!) metrov. A vysielame rovnakým výkonom.

JSi si tím výkonem jistý ? Já mám pocit že jsem někde viděl že pro vysílače neustále mněící kanál je povolený výkon desetkrát nižší ale ruku do ohně bych za to nedal
coro píše:Preukázať že by WiFi mala nejaký vplyv, sa pokiaľ viem ešte nikomu nepodarilo, takže robíme záver že to _vplyv_ nemá žiadny.. Hm, nie je to predčasne?
Je ;)
coro píše:Zahltiť pásmo alebo zarušiť RC riadenie, to fakt len tak nemôže.. Ale to neznamená že keď je model niekde na hranici dosahu a letí na posledné zbytky signálu, neprejaví sa Wifi nejakým drobným percentom..
To čomu sa hovorí 300MBit WiFi, totiž zaberie komplet celé pásmo aj z jedného pc (čo je síce nereálne ale ktovie čo potom zostane...

No 300Mbit wifi bude nejspíš ieee802.11n na tři antény. Věřím tomu že žádný rozumný člověk ani výrobce tady toto na 2.4GHz provozovat nebude protože by si tím hodně degradoval rychost spoje. Nehledě na totální zarušenost pásma i v menších městech.
coro píše:V podstate ale skorej ide o to že príjmač môže(musí) v oblasti so silnejším signálom stiahnuť zisk na svojom vstupe, prispôsobiť ho tomu čo príjma (ešte nerozozná čo to je), a tým sa môže posunúť mimo rozsahu kde je kvoli veľkej vzdialenosti signál z RC tx..
Najpravdepodobnejší je ale odraz od nejakého plechového zábradlia alebo takej plochy, čo je dostatočne blízko..
No a samozrejme, asi to boli len vzdušné prúdy a turbulencie, to je normálne, ok.
Nad domami sa nelieta, takže je to aj tak správne.
S tím že to schodily turbulence souhlasím.
coro

#12 Příspěvek od coro »

Fox píše:JSi si tím výkonem jistý ? Já mám pocit že jsem někde viděl že pro vysílače neustále mněící kanál je povolený výkon desetkrát nižší ale ruku do ohně bych za to nedal
....

Je to naopak. FHSS má povolený 10x vyšší výkon, a systémy čo používajú aspoň 16 neprekrývajúcich sa frekvencií a na žiadnej nezostanú dlhšie než _neviemkoľko_ sa považujú za FHSS..
Ale už to je definované inak než celkový vyžiarený výkon, tak je to celé ešte úplne inak (niečo ako maximum na spektrálnom analyzeri, v ktoromkoľvek smere..) ale to je jedno, porovnať môžem s routrom uvedeným do prevádzky pred touto zmenou a tam bývalo rovnakých 100mW na rovnakej anténke..
kroxigor

#13 Příspěvek od kroxigor »

wees píše:Jedná se sice o Coronu, ale podle tohoto videa to rušit nemůže:

http://www.youtube.com/watch?v=o58Z20hCvwA&feature=related

Podobnej pokus, ale s Assanem jsem zkoušel než jsem na něj přešel:

přiojímač Assan 6ch krátká anténa + 2 serva jsem nacpal mezi tři antény WiFi AP (každé na jiném kanále). Výsledek - na funkčnost to nemělo vliv.
Ale věřím že pokud bych to vrazil před směrovou vysokovýkonnou WiFi anténu tak by mohlo dojít k zahlcení nebo "zastínění" signálu od rádia.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Lindbergh »

Také jsem spadl mezi bytovkama... Na zemi foukalo tak sotva 4m/s a když jsem vylít nad baráky, vzalo to rachlej fofr. Turbulecí se to ani nedá nazvat, prostě mně to éro chytlo jako kus hadru a jeblo to s ním o zem tak z 50-ti metrů někam mezi baráky. Následně jsem vylezl na střechu abych se rohlídnul, jestli model neudělal díru do vedle stojící nafukovací haly, ale model zmizel. Na tý střeše jsem se sotva udržel, jak dunělo. Když mně ho po týdnu vracel nálezce, málem mě omylo. Model (EGE) se zapíchnul 1-2 metry vedle Porche Cayenne. Od tý doby jsem "poněkud" opatrnější, někdy možná i přeposranej, abych někomu nic neudělal.
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
petertn
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od petertn »

bolo by to RC Porsche :-)
mal si stastie 2x raz ze sa nic nestalo a druhy x ze sa ti vratilo

pisete si na era tel cisla alebo adresu?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“