Ahoj,
asi máme každý svůj -zaručený -recept jak na to. Já jsem do většího eroplánu(benzíňák) použil metodu která je celkem bezpečná co se týká hybnosti pantů při lepení,nemusí se pospíchat
a při dodržení technologie je celkem kvalitní . Vzhedem k tomu že to bylo lepeni na dvojí materiál (balza /poystyrén) tak jsem použil laminační pryskyřici která je vhodná i na polystyrén a pevnostně taky vyhovuje. Viz foto při trhací zkoušce.
Tady je obrázkový seriál jak na to .Snad to bude srozumitelné .
pdp7 píše:Ty kapsicky slouzi jen k tomu aby nevniklo lepidlo do kloubu pantu? Naco to potom patlas tou vazelinou?
Protože nic není dokonalého . Je lepší přidat pro sichr vazelínku něž rvát z křídla zatuhlý panty. Copak z nějaké -pěny -se to vydlobne ale na pevným materíálu by jsi potřeboval u standartích 3 pantů na křidélkách na to pověsit pytel s cementem aby to povolilo.
pdp7 píše:Ty kapsicky slouzi jen k tomu aby nevniklo lepidlo do kloubu pantu? Naco to potom patlas tou vazelinou?
Robím to rovnako, len používam na lepenie Purex. Vazelínou nepoužívam, ale dávam tam tie kapsičky dvojmo. Vlastne ich režem zo sáčkov z pántov - čiže je to rovno dvojmo... Ten igelit je dosť pružný a pekne to "utesní". Po zaschnutí lepidla ten igelit od pántov vytrhám....
Robím to tak už dlho a zatiaľ žiadem zalepený pánt. Purex nanesiem veľmi tenko do drážky pre pánt, na samotný pánt nanesiem čo najtenšiu vrstvičku, ale hlavne ho nanesiem do dierok v pánte. Keď to napení, tak to lepidlo v tých dierkach funguje ako "chemický špendlík". Drží to veľmi dobre.
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pát 28.05.2010 0:51, celkem upraveno 1 x.
Neidentifikoval jsem přesně, jaký je to pant, ale velké MP-Jet používám běžně na modely až do 15kg, 60ccm motor. Nikdy bez havárie žádný neprasknul. Lepím je 5min epoxidem, který do drážky napatlám vhodným drátkem. Pětiminuťák je hustší a do pantů nevzlíná, takže nemusím používat vazelínu ani navlékat na panty fólii. Lehce zalepený pant se dá rozhýbat.
fokker1 píše:Neidentifikoval jsem přesně, jaký je to pant, ale velké MP-Jet používám běžně na modely až do 15kg, 60ccm motor. Nikdy bez havárie žádný neprasknul. Lepím je 5min epoxidem, který do drážky napatlám vhodným drátkem. Pětiminuťák je hustší a do pantů nevzlíná, takže nemusím používat vazelínu ani navlékat na panty fólii. Lehce zalepený pant se dá rozhýbat.
Samozdřejmě jsou to ty panty o kterých mluvíš. Mě jenom trochu mrzí že mě -místní expert přes všechno- de fakto osočuje že tu nabízím nějakou nebezpečnou technologii. A to mě tedy nas-al. Já jsem tu -trhačku - asi dělal pro srandu králíkům. Jinak když budu chtít nějakou radu co se týká benzíňáků tak půjdu- ke kováři- a ne k němu. Myslím si že pan HALVEL
o tom něco ví.
http://www.minfo.cz/rcxxl/main.php?kat= ... 03&access=
mno až se vytrhnou u letadla tři panty celkovou silou 40 kilo
na přestřihnutí dřeva v oslabeném místě tak to bude masakr si nějak upřímě nedokážu představit
leda bys tahal sousedovic vlkodava za křidýlko
JMalik píše:Pytel s cementem na to věšet nebudu, ale taky si tam nebudu zalepovat pant s osou cca 10mm (spíš to ale bude víc) dlouhou. Proč se to tak nedělá se podívej do stavebnic výrobců těch letadel, zavolej českým výrobcům, podívej se na obdobná letadla se kterýma se létá.
To bych neřešil, technologie lepení je o lepení, kam si to kdo dá je něco jiného. Popsaný postup není nic nového, tak se panty lepí odedávna.
Vidím tam ale jiné věci. Jednak chybí údaj o tom, jak zajistit panty před tím aby se zkřivily. Pokud se při lepení pohnou (stačí trochu širší drážka), tak nemají osu rovnoběžnou s osou ohybu a celé to dře a šmajdá. Návrava je těžký opruz. Hlavně tam ale nevidím žádné zajištění osiček. Bez toho se časem vytřepou a pant se rozpadne. Není to nic příjemného. Osobně to řeším tím, že jako osky dávám drát zahnutý do L a zahnutý konec lepím do křídla spolu s pantem.
To se musíš naučit dělat ty drážky . Ale to není taky nic nového.
Mě osobně ještě hřídelka nevypadla. To možná u nějakých šméčkových pantů které se dělaly před 25lety.Jinak tě můžu pozvat aby jsi si to -šmajdání- vyzkušel. Mě ty plochy kormidel padají vahou dolu a nejsou z olova Jinak tady je ta -neskutečně složitá- technologie jak udělat souběžné drážky.
Jinak dělám to dost dlouho a ještě se mi nepovedlo abych vytvořil nepohyblivou/ drhnoucí plochu kormidel na čem koliv.