Vrtulník a létání s letadlem
Vrtulník a létání s letadlem
Ahoj kluci. Mám dotaz ohledně zvyku létáním vrtulníku a letadla, Jedná se o to, že jsem dříve létal dlouho s letadli. Nedávno jsem jsem přešel na heli z letadel, ale teď bych chtěl letadlo vyndat na palouk. Měli ste stím problémy? Hlavně mám klopení na jiném kanálu a toho se bojim (jestli to nemám předělat do modu 2) 
Můžu ti říst svoji zkušenost.
Když jsem začinal s helinama uměl jsem myslím obstojně řídit plošníky. Ty jsem lítal:
Mod 1
Levy knipl: vyskovka, smerovka
Pravy knipl: kridelka, plyn
Byl pto přirozený přechd z TX Modela DIGI
. U heliny mi přišlo lepší
Mod 3
Levy knipl: Klopeni (vyskovka), Kloneni (kridelka)
Pravy knipl: Kolektiv (plyn), Vrtulka(smerovka)
Byl to ale omyl. Visemí bylo v pohodě ale jak přišlo na lítání po obloze motali se mi ruce. Tak jsem zkusil přeškolení heliny na to co jsem byl zvyklý u letadel a ono to šlo, překvapivě rychleji než jsem čekal. Nelítám ale tokové to 3D zmítání se ve vzduchu, tam by asi ten mod 3 byl lepší. Mě ale líp vyhovuje mod 1 protože v letu prakticky není rozdíl nezi helinou a plošníkem.
Dušan
Když jsem začinal s helinama uměl jsem myslím obstojně řídit plošníky. Ty jsem lítal:
Mod 1
Levy knipl: vyskovka, smerovka
Pravy knipl: kridelka, plyn
Byl pto přirozený přechd z TX Modela DIGI
Mod 3
Levy knipl: Klopeni (vyskovka), Kloneni (kridelka)
Pravy knipl: Kolektiv (plyn), Vrtulka(smerovka)
Byl to ale omyl. Visemí bylo v pohodě ale jak přišlo na lítání po obloze motali se mi ruce. Tak jsem zkusil přeškolení heliny na to co jsem byl zvyklý u letadel a ono to šlo, překvapivě rychleji než jsem čekal. Nelítám ale tokové to 3D zmítání se ve vzduchu, tam by asi ten mod 3 byl lepší. Mě ale líp vyhovuje mod 1 protože v letu prakticky není rozdíl nezi helinou a plošníkem.
Dušan
Lubosh píše:Ne ale 3D, na to je lepší mít klonění i klopení na jednom kniplu.
Jak pro koho, jak pro co. Ono je to více méně jedno. Jak co komu líp sedne do ruky.
A pokud jde o leétání, je lépe mít stejný mod pro všechno. Akorát když si človek zvykne na helinu, páčkuje směrovku i u letadel, která ji nemají. No a letadla jsou proti helině relativně nuda. letí pořád čumákem dopředu, nezavisí, necouvají...
Mikelo píše:„v letu prakticky není rozdíl nezi helinou a plošníkem.“
Tak to je vtip roku
Jsem rád že se bavíte
1. Vrtulka v HL - směrovku stejně řídím i u plošníku jinak se na výkluzové a skluzové zatáčky nedá dívat.
2. Kolektiv versus přípost motoru u plošníku. Toto je asi nejpodstatnější rozdíl protože u plošníku je vztlak výsledkem rychlostí a úhlu náběhu kdežto u heliny je potřeba k rychlosti a úhlu náběhu rotoru přidat nastavení kolektivu.
Toto samozřejmě platí pro dopředný let i pro mírnou akrobačku (souvrat, výkrut, lopas).
zdzd píše:Až podle klasického zvyku z letadel v problémech přitáhneš a stáhneš plyn, dej vědět výsledek u heliny.
Myslím že jsem dal jasné upřesnění na dopředný let. Režim startu a přistání na lyže je něco jiného. Pokud by ale helina měla kola tak si dovedu představit i ten start a přistání, samozřejmě na rychlosti.