podivné rušení

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
eurycantha
Kontaktovat uživatele:

podivné rušení

#1 Příspěvek od eurycantha »

Mám problém s novým modelem. Vysílač Optic 6, přijímač Electron 6, serva 3× HS81, regl Power HD 50A. Při zkoušce se zataženou anténou jsem se nedostal dále jak 10m. Šílené kmitání serv a zapínání motoru přicházelo klidně i 2m od modelu. Vždy bez varování, bez nějakých varovných zácuků. Prostě bleskové záchvaty. S plnou anténou se první zácuky objevovaly už po 20m. Vůbec nemám tušení čím to je. Zkoušel sem regulátor dostat co nejdál od přijímače, vyměnit přijímač, pokládat a natáčet anténu přijímače různými směry, ale nic.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 635&styl=0 tenhle s SBEC? Na tuty rusi ten SBEC (spinany BEC). Uz se mi to stalo s regulatorem mystery 40A SBEC. Vyzkousej jiny regulator s klasickym linearnim BEC nebo pouzij 4x NiCd clanek pro napajeni prijimace a serv. Nak
eurycantha
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od eurycantha »

Nakadah píše:http://www.kostkamodelcentrum.cz/index.asp?obsah=5635&styl=0 tenhle s SBEC? Na tuty rusi ten SBEC (spinany BEC). Uz se mi to stalo s regulatorem mystery 40A SBEC. Vyzkousej jiny regulator s klasickym linearnim BEC nebo pouzij 4x NiCd clanek pro napajeni prijimace a serv. Nak

Ano, to je přesně on. Bál jsme se že je to tím BECem. Na kabelu z regulátoru do přijímače je jakási černá skřínka, měl jsem podezření, zda to není nějaké odrušení, ale nejspíš jsem se zmýlil. Existuje nějaký způsob, jak to rušení tímto reulátorem alespon částečně, i bez přijímačových akumulátorů zmenšit?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Nakadah »

Tam je jenom feritovy filtr (krouzek a pres nej par zavitu toho servokabelu) a nema to skoro zadny vliv. Zkousel sem i krouzky na kabely od serv a podobne - bez vysledku. Jediny co tak nejak obstalo byl Schulze Alpha 5.35 ale i ten mi za letu 1x (!!!) kopnul a po pristani stavova LED blikala 3x po sobe - tj. 4 az 7 kratkodobych vypadku. A to se mi jeste nikdy nestalo.

Corona RP6D1 tam serva nepravidelne pocukavala ale moc ne, RP8D1 naprosto nepouzitelna. Totalni ruseni. Vymenil sem ten mystery se 4A SBEC za 30A verzi s 3A linearnim BEC a je po problemu.

Proste SBEC na mystery regulatorech se vubec nepovedl, a dost lidi si na tohle na HC stezovalo (pak samozrejme nekdo negativni ohlasy promazal jak je na HC dobrym zvykem). A jiste nebudu daleko od pravdy, kdyz tak koukam na ten regulator jak je udelany a na ty moznosti na programovaci karte tak to je Mystery 50A SBEC jak vysity jen s jinou nalepkou - ale diky ! Aspon vim kde sehnat programovaci karticku, napipavani toho Mystery pres vysilacku je opruz.

Takze zkus odpojit napajeci stredni vodic na servokabelu z regulatoru a vyzkousej napajeni bud UBEC a nebo 4x NiCd. A nebo jiny regler jak uz sem psal. Na tuty bude pro problemu. Nak
hlavataci
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hlavataci »

Ahoj díky 40A Mystery jsem málem rosekal Rytmuse cukání jsem přikládal turbolencím ale byl to omyl dělal to ten SBEC no naštěstí to bylo v malé výšce nad obilím tak to docela přežil :roll: Už je hajzl v popelnici.
Mystery je Power HD s jinou nálepkou :!: Dal jsem Turnigy 80A UBEC tak snad bude klid.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=872&amode=
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rdubsik »

Naku, chtěl jsem se zeptat - myslíš, že podobné rušení může způsobovat i Turnigy plush?
Mám totiž podobný problém jako píše eurycantha. Akorát, že já z toho podezírám svoje stařičké rádio (Hitec flash5). Když připojím přijímač Hitec nebo noname Dealextreme, funguje vše podivně. Jediný přijímač, se kterým je vše korektní je rexík.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

Taky mam Flash5SX.

Jaky to je Plush? 40A Sentry? Ten jediny z malych regulatoru ma SBEC. Nicmene sem ho lital ve Svisti s 3x HS55 + HFS06MT nebo Hitec SuperSlim a nikdy zadny problemy tak jako s tim Mystery 40A SBEC.

Klasicky linearni BEC ti tohle neudela. Teda pokud snad neni cely regulator nejak zpraseny.

Byt tebou zkusil bych jeste jine krystaly jak TX tak i RX (staci jak ti spadne a muzes mit problem). No a od kamarada pujcit nejaky zarucene fungujici prijimac. Nak
eurycantha
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od eurycantha »

Děkuji za rady. Vyhrabal jsem ze šuplíku nějaké postarší přijímačové aku, tak ho použiji. Myslíte, že 600mAh bude stačit? Alespon pro začátek, než si koupím lepší.
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od rdubsik »

Naku, díky za odpověď.
Regulátor je jenom Plush, ne Sentry. Zkusím vyměnit krystal, to bude nejjednodušší, je fakt, že ve vysílači je už hodně letitý.
eurycantha
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od eurycantha »

Ještě poslední dotázek. Do jakého kanálu mám ty přijímačovky zapojit? Mám plné kanály 1,2,3,6. Nebo je to jedno?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Je to jedno piny v RX jsou propojený. :wink:
ICQ 638556901
JMalik

Re: podivné rušení

#12 Příspěvek od JMalik »

eurycantha píše:Mám problém s novým modelem. Vysílač Optic 6, přijímač Electron 6, serva 3× HS81, regl Power HD 50A. Při zkoušce se zataženou anténou jsem se nedostal dále jak 10m. Šílené kmitání serv a zapínání motoru přicházelo klidně i 2m od modelu. Vždy bez varování, bez nějakých varovných zácuků. Prostě bleskové záchvaty. S plnou anténou se první zácuky objevovaly už po 20m. Vůbec nemám tušení čím to je. Zkoušel sem regulátor dostat co nejdál od přijímače, vyměnit přijímač, pokládat a natáčet anténu přijímače různými směry, ale nic.

Tohle je kombinace RX a reglu, která se nesnáší. (Nevím proč, nezkoumal jsem to, nelétám to, odstraňoval jsem potíže kamarádovi).
Pokud vyměníš regl, tak to celkem chodí. Pokud vyměníš Elekton 6 za Schulze, Rexe 5, tak to celkem chodí taky.
Pokud vyměníš Elektron6 i regl PowerHD 50A za Schulze, nebo Rexe a regl za MGM, Jeti..., tak to nemá problémy. (Určitě jsou možné kombinace mnoha přijímačů a reglů. Píšu jen jak to nechodí a s čím nebyl problém).
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

Takze overeno: programovaci karticka pro regulatory PowerHD

http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 641&styl=0

funguje i s regulatory Mystery. Chybi pouze volba na prepinani spinaci frekvence 8/16kHz. Ale tak to uz je drobnost. Nak
eurycantha
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od eurycantha »

Třikrát hurá. S přijímačovkama jsem se i po 30m marně snažil vyvolat nějaké zácuky serv. Stále se ale bojím, zda bude pro začátek 600mAh stačit. HS81 prý dost žerou.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nakadah »

Muzes jeste pouzit nejaky 2S LiPol clanek (ktery bude lehci a mit vetsi kapacitu) a maly UBEC 3A.

http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=4319

Tady ten mam v Espritu, protoze regulator samotny ma jenom 1A BEC a to je pro 3x HS55 malo. Zadne ruseni ani cukani. Jenom mala nevyhoda LiPol - musis se o ten clanek starat a pravidelne ho kontrolovat. Nak
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“