FPV na Notebooku

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Vigo
Kontaktovat uživatele:

FPV na Notebooku

#1 Příspěvek od Vigo »

Ahoj,

Pomalu dávám dohromady FPV sestavu a protože jsou brýle dost drahé, chtěl bych to pro začátek zkusit na notebooku. Z přijímače bude analogový výstup a nevím jak ho online dostat do NTB. Našel jsem tu nějaké zmínky o převodníku z analogového výstupu na USB. Může mi prosím někdo poradit jaký koupit a jaký sw použít v notebooku?

Další věc je, že mám HD kameru a chtěl bych tedy na vstup do počítače převádět v co nejlepší kvalitě. Přenese 5,8GHz systém obraz v HD kvalitě a zvládne to ten převodník zpracovat?
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukash »

Ahoj Vigo, už jsem tuhle možnost sondoval. Nejjednodušší a asi nejlevnější bude tv karta do ntb (usb nebo pcmcia) s vga vstupem.
ARK
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ARK »

Luzr
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV na Notebooku

#4 Příspěvek od Luzr »

Vigo píše:Ahoj,

Pomalu dávám dohromady FPV sestavu a protože jsou brýle dost drahé, chtěl bych to pro začátek zkusit na notebooku. Z přijímače bude analogový výstup a nevím jak ho online dostat do NTB. Našel jsem tu nějaké zmínky o převodníku z analogového výstupu na USB. Může mi prosím někdo poradit jaký koupit a jaký sw použít v notebooku?

Další věc je, že mám HD kameru a chtěl bych tedy na vstup do počítače převádět v co nejlepší kvalitě. Přenese 5,8GHz systém obraz v HD kvalitě a zvládne to ten převodník zpracovat?

Ona existuje nejaka norma analogoveho HD signalu?!
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Vigo »

No napsal jsem asi blbost tak prosím o radu. Uvědomil jsem si, že analogově mi doma do televize šlo max PAL tj 480 řádků nebo tak nějak. Takže chápu li to dobře bude kvalita analogového přenosu právě v tom PALU tj 640x480?

Jestli je moje teorie správná, pak nemá smysl pořizovat zatím brýle s vyšším rozlišením než 640x480. Kdybbych chtěl koukat v HD musel by existovat přenos digitální...
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Luzr »

Vigo píše:No napsal jsem asi blbost tak prosím o radu. Uvědomil jsem si, že analogově mi doma do televize šlo max PAL tj 480 řádků nebo tak nějak. Takže chápu li to dobře bude kvalita analogového přenosu právě v tom PALU tj 640x480?

Jestli je moje teorie správná, pak nemá smysl pořizovat zatím brýle s vyšším rozlišením než 640x480. Kdybbych chtěl koukat v HD musel by existovat přenos digitální...

Ja si myslim ze to tak je...

Ono i co se tyce toho prenosu, tak je celkem jasny ze jinak nez digitalne s kompresi tam to HD neprotlacis.

I kdyz... moc jsem to nestudoval, ale asi i aktualni SD systemy pracuji s kompresi. Takze v konecnem dusledku je to desny paskvil, kdy analogovy signal ze senzoru kamery se digitalizuje, pak prevede v elektronice kamery na analogovy PAL, ten se digitalizuje ve vysilaci, asi zkompresuje, v prijmaci se z toho digitalniho dekompresovaneho udela zase analogovy, ten posle do bryli ktere ho znovu digitalizuji a poslou do jednotlivych pixelu displaye :)

Jeden by se z toho poblil...

Jinak na dealextreme jsem videl jakesi bryle za $100...
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Vigo »

Jo ty převody z digitálu a zpět jsou klasika i na PC. Monitory s digitálním vstupem jsou dražší, než ty s AD převodníkem. Holt marketing :-)

Zajímalo by mně jak moc bude obraz degradovaný nějakým levným USB převodníkem (třeba tím easycapem) a zda to půjde sledovat.

Další nejasnost je, jaký sw použít pro online náhled a jak velké bude zpoždění a lagy.
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukash »

Vigo: Z těhlech důvodů bych právě volil tu variantu tv karty. I když u mě je to taky tím, že ten usb převodník bych na linuxu sotva rozchodil.
601filip

#9 Příspěvek od 601filip »

NTB s kartou pro nahravani videa je dobry jen na zaznam letu pripadne je mozne ho pouzit na kontrolu letu pokud letame s autopilotem podle predem zadanych otocnych bodu viz tema:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... highlight=
Pokud chces hlavne letat s FPV tak je potreba nesetrit prasatko a nejake bryle urcite poridit.
Jinak lepsi rozliseni nema cenu moc resit protoze obraz ti stejne budou trochu kazit vzdalene ruseni, vzdalenost od vysilace nebo treba prulet instabilni atmosferou /je krasne videt okamzik naletnuti do stoupaku zazrni to tak ze skoro neni nic videt :) /
Jinak pouzivam k naproste spokojenosti bryle FATSHARK a pro pripadne nahravani do NTB tuhle kartu: http://www.alza.cz/gigabyte-gt-u8300-d173734.htm
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Vigo »

No díky :-) Brýle chci pořídit, ale tohle je na odzkoušení. Mám doma i malé LCD s video vstupem. To použiju na zkoušku taky. Trochu jsem se poptal i jinde a lagy nejsou problém. Mělo by to chodit.

Nahrávat budu přímo v letadle na kameru.
jez_cz

#11 Příspěvek od jez_cz »

Vigo píše:Další nejasnost je, jaký sw použít pro online náhled a jak velké bude zpoždění a lagy.
Co třeba VLC. Je portované na Linux i Windows a mám s ním jen dobrou zkušenost. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
Drondys

Re: FPV na Notebooku

#12 Příspěvek od Drondys »

Vigo píše:Přenese 5,8GHz systém obraz v HD kvalitě a zvládne to ten převodník zpracovat?

Stávající FPV sety přenášejí PAL nebo NTSC v nížším než HD rozlišení. Teprve se připravuje do výroby plně digitální FPV viz odkaz na info k tomu, které přinese tuto možnost časem jak pro 2.4Ghz tak i pro 5.8GHz.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32476&start=19
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jameson »

Program provdedl neplatnou instrukci a model bude ukončen :lol:

Ale vážne - NB je dobrá voľba na začiatok, najmä preto, že sa dá veľmi jednoducho "prepínať" medzi FPV a TPV (third...). Na dlhšie výlety mimo vizuál by som sa s tým však bál. Okrem toho, treba rátať s tým, že NB musí byť dostatočne výkonný aby stíhal zobrazovať bez latencie, čo však zasa dosť žerie baterky... Takže preto iba na začiatok, neskôr je to značne nepohodlné.

Inak ten EasyCap je najjednoduchšie a najlacnejšie zariadenie ako dostať obraz do NB... Na HD samozrejme zabudni, v súčasnosti neexistuje dostupný a použiteľný systém na analógový prenos HD videa (digitálny prenos má zatiaľ latenciu a na FPV je preto nepoužiteľný)
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vigo »

JJ já budu používat ještě malé LCD jako nouzovou zálohu. Mám takové asi 5" se vstupem.
Drondys

#15 Příspěvek od Drondys »

Jameson píše:...digitálny prenos má zatiaľ latenciu a na FPV je preto nepoužiteľný...

Stávají FPV sety nejsou digitální a běžné web kamery nejsou určeny pro FPV z důvodu již zmíněné latence. Nicméně plně digitální FPV s přenosem obrazu v HD kvalitě již existuje v prototypech firmy Rotoconcept Robotics, Inc. a připravuje se do výroby.

Ukázka z testu plně digitálního FPV
http://www.youtube.com/watch?v=ulpbyaU8ffc
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“