Poměr výkon/hmotnost

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Namor
Kontaktovat uživatele:

Poměr výkon/hmotnost

#1 Příspěvek od Namor »

Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak je to s výkonem motoru v poměru k hmotnosti modelu? Začal jsem stavět člunový hydroplán, rozpětí 210, hornoplošník, dva motory nahoře na křídle na gondolách. Váha mi vychází mezi 4-5kg. Vím že poměr výkon/hmotnost určuje řada faktorů (profil křídla, účinnost motoru, typ a velikost použité vrtule atd.), ale dalo by se nějak obecně říct, že když nechci akrobata, že mi 100W výkonu na 0,5kg letové hmotnosti stačí? Nebo stačí míň? Nebo rači víc? Ať hledám jak hledám, tak sem nic konkrétního nenašel. Asi pro ty proměnné? Dík za radu.
paveld

#2 Příspěvek od paveld »

Není to tak jednoduché, přesně jak jsi naznačil.
Nejsnažší je porovnat srovnatelné konstrukce a od toho se odrazit.
Aerodyn.čistota letadla, hmotnost, koncepce, předpokládaná či vypočtená rychlost letu......vše hraje roli. Myslím si, že Tvých 100-150W/0,5kg by pro hydro mělo stačit. Mám hornoplošníka 1,8kg na kolech i lyžích s výkonem 350W, zvládne i základní akr. prvky.
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Fenius »

Hořejší píše:"Odvíjí se v první řadě od výkonu (resp. příkonu, pokud předpokládáme jistou účinnost). Výpočet není samozřejmě zcela přesný ale poskytne velmi dobré vodítko pro návrh motoru.

Výkon je dán ve Wattech a je součinem napětí a proudu. Např. 10 V x 10 A = 100 W.

Poznámka: Napětí je dáno počtem článků, proud je dán zejména průměrem vrtule a jejími otáčkami.

Vhodná velikost příkonu závisí zejména na hmotnosti modelu a na požadovaném způsobu letu:

* 100-140 W na kg ... minimální výkon vhodný pro modely typu slow a park flyer
* 140-180 W na kg ... modely s malým přebytkem výkonu: trenéry, pomalé makety
* 180-220 W na kg ... modely pro základní akrobacii, rychlé makety
* 220-260 W na kg ... modely pro akrobacii, rychlé modely
* 260-300 W na kg ... modely pro 3D akrobacii, dmychadla
* 300-400 a více W na kg ... modely pro neomezenou akrobacii

... jedná se ovšem o hrubé odhady (zdroj: www.modelflight.com.au)"

zdroj: http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx
Lark

#4 Příspěvek od Lark »

Přikláněl bych se spíš k variantě:
* 180-220 W na kg ... modely pro základní akrobacii, rychlé makety

Hydroplány většinou potřebují pro start z vody větší výkon. Možná bych i přidal.
coro

#5 Příspěvek od coro »

Vo fyzike platí že výkon je sila krát rýchlosť - takže ťah motorov ktorý bude k dispozícii pri nejakom výkone, je priamo úmerný rýchlosti letu (ak sú vhodné vrtule...). Preto slowfly vystačí s oveľa nižším výkonom, môže pri ňom mať pekný ťah, ale pre ťažší model ktorý musí letieť rýchlejšie lebo má nejakú minimálku pod ktorou by padol, bude na rovnaký ťah potrebovať násobok toho výkonu..

Druhá vec je odpor vzduchu - pre rovnomerný let v rovine ho musí ten motor prekonávať. A ten závisí tiež od rýchlosti letu - tentokrát kvadraticky, takže čím rýchlejšie to musí letieť, tým väčší to potrebuje aj ten ťah z odseku vyššie. Ide o absolútnu hodnotu rýchlosti, a nie optický pocit človeka ktorý pri väčšom modeli klame akoby letel pomalšie - čím väčší tým rýchlejšie to letí (väčšinou).

Nakoniec sa to všetko stretne pri hmotnosti lietadla - aj rýchlosť od nej väčšinou závisí, aj odpor rovnako veľkého modelu keď musí vyvodiť vyšší vztlak, a ešte aj na stúpanie nejakej hmotnosti smerom hore sa spotrebuje nejaký výkon (uloží ako stacionárna energia) zase len v závislosti na hmotnosti...

Ale zostane tam aj tak dosť podstatný rozdiel, ktorý vznikol rozdielnou rýchlosťou - nejaká Catalina kde navigátor používa kalendár namiesto stopiek, by mala pre maketový let letieť pomalšie a vystačiť s menším výkonom, ako napríklad North Star (trojuhoľníkový tvar, pripomína prúdovú stíhačku)
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od L.Bily »

na 3D 450-500W/KG
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
JMalik

Re: Poměr výkon/hmotnost

#7 Příspěvek od JMalik »

Namor píše:Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak je to s výkonem motoru v poměru k hmotnosti modelu? Začal jsem stavět člunový hydroplán.............

Tady Ti mnoho nepomohou ty obecné přepočty výkonu k hmotnosti. U člunového hydroplánu snadno nastane situace, že Tě limituje to odlepení z vody. Když už to letí, není většinou problém. Zkus kontaktovat někoho se stejným typem letadla. To by pomohlo nejvíc.
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Poměr výkon/hmotnost

#8 Příspěvek od LV »

Namor píše:Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak je to s výkonem motoru v poměru k hmotnosti modelu? Začal jsem stavět člunový hydroplán, rozpětí 210, hornoplošník, dva motory nahoře na křídle na gondolách. Váha mi vychází mezi 4-5kg. Vím že poměr výkon/hmotnost určuje řada faktorů (profil křídla, účinnost motoru, typ a velikost použité vrtule atd.), ale dalo by se nějak obecně říct, že když nechci akrobata, že mi 100W výkonu na 0,5kg letové hmotnosti stačí? Nebo stačí míň? Nebo rači víc? Ať hledám jak hledám, tak sem nic konkrétního nenašel. Asi pro ty proměnné? Dík za radu.

Na toho hydroplána by som dal 2kW (pre pohodový štart 2,5kW) ako základ, pokial teda nebudeš štartovať ťahaný za člnom :D
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Namor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Namor »

Díky všem za odpovědi.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

K těm wattům...
Několikrát jsem se setkal s tím, že tyto hodnoty udávané jako VÝKON, jsou zaměňovány za PŘÍKON pohonné soustavy, nedejbože udávané jako zbožná přání prodejce na (nejen) čínských webech.

Jak to tedy je?
U těch wattů na kilo, jde o výkon, nebo příkon? A pak by tedy smrtelník vybavený max nějakým wattsUpem měl ještě použít koeficient nějakých 0,7?
Tak to aspoň dělám já teda...
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Doktor »

Ono to s tim příkonem (výkonu se raději vyhnu) nebude tak horký.
Třeba hydroplány pro dvě 400 (např. HVP model) musí vystačit s hodně malým příkonem a většinou se z té vody nakonec utrhou.
Svého času se používala k napájení aku 7S Ni. Letadlo hmotilo kolem 1,3kg.
Příkon na jeden motor mohl být cca 70W (oba 140W). Tedy 140W/1,3kg=cca 110W na kilo. Samozřejmě to bylo na samé hraně. Eff motorů byla taky někde jinde.

Dnes bych šel pro nějaké maketové létání i s nějakou rezervou výkonu na nějakých 250-300W příkonu na kilo. Na 5 kilo tam bude 1250-1500W Pin. Při eff pohonů cca 75% t.j. nějakých 940-1125W čistého výkonu. 470-560W na jeden motor a 2,5kg letadla. To zhruba odpovídá výkonu nějaké spalovací 6,5ccm. A ta si s modelem 2,5kg poradí i na základní akro.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Doktor »

>RiMr
Osobně bych raději pro takovéto tabulky uvažoval příkon. Příkon většina modelářů dokáže změřit. S výkonem je to už horší. Nejjednodušší je prohnat motor nějakým calcem. Ale pokud je pohon postaven hlavou, tak lze zvažovat jako nějakou průměrnou hodnotu eff třeba 75%. Samozřejmě u většiny číny raději 70%.

Tu tabulku od "Hořejšího" beru tak, že se jedná o výkon. Pokud by se jednalo o příkon, tak je to na dnešní dobu už dost poddimenzovaný.

Třeba u modelů s max. poměrem výkonu k hmotnosti (hotlinery, F3X, velké 3D akro) jsou tu uváděna kolegy jen numera v podobě příkonu. Skutečnej výkon nikdo netuší. Tedy tuší, ale neví. :wink:
graup15

#13 Příspěvek od graup15 »

Doktor píše:>RiMr
Osobně bych raději pro takovéto tabulky uvažoval příkon. Příkon většina modelářů dokáže změřit. S výkonem je to už horší. Nejjednodušší je prohnat motor nějakým calcem. Ale pokud je pohon postaven hlavou, tak lze zvažovat jako nějakou průměrnou hodnotu eff třeba 75%. Samozřejmě u většiny číny raději 70%.

Tu tabulku od "Hořejšího" beru tak, že se jedná o výkon. Pokud by se jednalo o příkon, tak je to na dnešní dobu už dost poddimenzovaný.

Třeba u modelů s max. poměrem výkonu k hmotnosti (hotlinery, F3X, velké 3D akro) jsou tu uváděna kolegy jen numera v podobě příkonu. Skutečnej výkon nikdo netuší. Tedy tuší, ale neví. :wink:

Za prvé se u značkových motorů dá sehnat momentová (či účinnostní) křivka pohonu.
Za druhé se dá počítat s účinností vždy nad 85%...běžně i 90%
Za třetí....proto je používáme.
No a poslední faktor....s 1kW na 1kg letí i cihla...:-)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od RiMr »

graup15 píše:...Za druhé se dá počítat s účinností vždy nad 85%...běžně i 90%...

Opravdu VŽDY? :wink:
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

prece pise o znackovych motorech, ne ? :-D
ty neznackove ( = ne NEU) jsou pod prahem jeho vnimani, vcetne drive vychvalovanych Feigao .... :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“